roBUST
Legendary Member

- Messages
- 12,406
- Joined
- Oct 13, 2008
- Messages
- 12,406
- Reaction score
- 136
- Points
- 123
pergh..byk gile kisah seraaammm
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.

upkan lagi thread seram nie....
ada cita baru ker??....
tp nak tanya ler??....
apa bezanya kak pontianak n langsuir??....
sapa leh bagitau....
awat hangpa tak mintak nombor ??
Tempat = Tempat kejadian
Masa = Masa kkejadian
Ahli = Berapa org yg terlibat
suspek hantu = hantu apa yg korang rasa kacau korang..
Tempat : SK Penontomon, Daerah Kecil Nabawan, Parlimen Keningau.
Masa : 10.00 - 12.00 mlm.
Ahli : bahagian sCada (aku), installation team (5orang)
(guru sekolah 3 orang)
Suspek : semangat kepala.
info tambahan : kawasan bangsa Murut.
gambar : upload kemudian.
oleh kerana cerita ni boleh aku sertakan dengan gambar (upload kemudian), aku teruskan dengan cerita ni..
Aku kerja dalam projek sistem solar untuk sekolah-sekolah di kawasan luar bandar dan pedalaman seluruh sabah. dan menjadi tugas aku n geng untuk membuat kerja tidak kira waktu. bahagian aku dalam sistem sCada yang dimana data daripada sistem solar akan upload ke server untuk monitoring sistem.
pada waktu ni, aku tengah setting antenna wireless dan RTU. geng installation pulak buat kerja dorg. bila dorg start pasang earthing. cite ni mula terjadi. situasi pertama bila geng installation ambil gambar rakan yang buat kerja di atas bumbung. (sebenarnya gambar untuk claim keje), dorg terperasan satu makhluk yang duduk bertinggung di belakang member tu.
situasi kedua pulak, bila member sorg ni saje2 ambil gambar untuk kenang-kenangan. gambar tu disedari bila transfer ke komputer aku. oleh kerana cikgu sekolag tu tak percaya, maka dia pun turut bergambar untuk membuktikan tak wujudnya maklhluk tersebut kt situ. die cakap die dah lama kat sana tak pernah jumpe pun bende tu. n then die pun bergambar la jugak. maka tertangkap la benda tu.
esoknya kecoh la satu sekolah tu dgn kewujudan makhluk tu.
sebenarnye, bnyk lagi tempat yang kitorang jumpa bende alah ni.
cuma kt sekolah ni je yg ada gambar. sekolah lain di sekitar pensiangan, jalan sapi nangoh (telupid) n lahad datu. orang JKR pun ada jugak nampak n dapat gambar.
kebanyakan gambar yang dapat adalh berbeza2 mengikut bangsa yang menduduki kawasan tersebut. dan dipercayai bahawa gambar yang aku dapat adalah semangat kepala. sebabnya bangsa Murut terkenal dengan sikap pahlawan, dan hobi mereka adalah memancung kepala.
mungkin makhluk tu adalah semangat kepala yang dipancung. ini ikut cerita cikgu kt sana la.
apa2 pun, sesungguhnya semua itu adalah dariNya...
Wallahualam...
ada org ajar better bc doa nabi sulaiman...sbb dia raja segala makhluk kat dunia ni..
pontianak lawa..langsuir buruk..
btul ke??

