BTC USD 19,308.0 Gold USD 1,660.90
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kereta yg jimat minyak.

fatimahrohani

Banned
Messages
6
Joined
Jul 5, 2019
Messages
6
Reaction score
0
Points
3
Hi korang semua, saya nk tanya lah kereta ape yg jimat minyak ek? Lepas tu kalau bawak muatan yg banyak makan minyak pun banyak ke? Lagi satu mcm mana korang jaga engin kereta supaya tak mudah rosak?
 
Sponsored Post

gv_orex

Fun Poster
Messages
332
Joined
Sep 19, 2012
Messages
332
Reaction score
14
Points
15
kereta ape yg jimat minyak ek?
Pengalaman: Axia

Lepas tu kalau bawak muatan yg banyak makan minyak pun banyak ke?
Bergantung kepada berat muatan dan can kendalian keenderaan.

Lagi satu mcm mana korang jaga engin kereta supaya tak mudah rosak?
Ikut jadual servis dan 'Sense' kita terhadap kereta yang dipandu.
 

lizahmaembong

Banned
Messages
24
Joined
Jul 15, 2019
Messages
24
Reaction score
0
Points
3
Hi korang semua, saya nk tanya lah kereta ape yg jimat minyak ek? Lepas tu kalau bawak muatan yg banyak makan minyak pun banyak ke? Lagi satu mcm mana korang jaga engin kereta supaya tak mudah rosak?
saya pun nak tahu kereta apa yg jimat minyak, sbb kereta skrg minyak turun mcm air je. kdg sampai turun 2 bar. tak larat nk isi minyak setiap 3 hari
 

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
33,233
Joined
Apr 15, 2012
Messages
33,233
Reaction score
2,717
Points
266
Awards
1
den pakai keto 2nd hand ajo & nk share pengalaman ;
1. toyota LE 95, pakai 6 tahun - jimat minyak & spepart mudah dapek & harga murah klu bli spepart OEM, jaga myk hitam, air & servis ontime semuo OK, blh jln jauh utara selatan (dh jual sbb uzur dh)
2. iswara aeroback 96, pakai sampai skrg - jimat minyak & spepart mudah dapek & harga murah klu bli spepart OEM, jaga myk hitam, air & & servis ontime semuo OK, blh jln jauh utara selatan, skg pakai utk hntr anak2 skolah & bli brg dapur travel dekat2 within 20km ajo
3. toyota innova 2012 mpv - bli sbb anak2 ramai, kuat mkn minyak & spepart mudah dapek & harga spepart agak mahal walaupun OEM, jaga myk hitam, air & servis ontime semuo OK ; hanya guno utk jln2 jauh dgn famili sbb lebih bosar & seleso

klu bujang, bli lah keto 2nd hen yg murah, klu famili bli lah keto sedan @ mpv 2nd hen pun OK janji jago keto elok2
 

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
33,233
Joined
Apr 15, 2012
Messages
33,233
Reaction score
2,717
Points
266
Awards
1
Hi korang semua, saya nk tanya lah kereta ape yg jimat minyak ek? Lepas tu kalau bawak muatan yg banyak makan minyak pun banyak ke? Lagi satu mcm mana korang jaga engin kereta supaya tak mudah rosak?


Kereta Jimat Minyak 2022: Senarai Sedan MPV SUV​

Januari 7, 2022

Senarai Ranking Kereta Jimat Minyak Terbaik 2022 di Malaysia berdasarkan fuel consumption di Malaysia termasuk suv, sedan dan mpv tahun ini
kereta-jimat-minyak.jpg

Pasti banyak yang bermain dengan fikiran rakyat Malaysia apabila memikirkan kenaikan harga minyak di Malaysia. Sudah pastinya tiada yang mahu senarai kereta kuat makan minyak dan tak save minyak bukan?
Seboleh-bolehnya mencari cara bagaimana untuk menjimatkan kos perbelanjaan dengan lonjakan kenaikan harga minyak terkini.

Ini termasuklah pilihan kereta terbaik untuk kegunaan seharian. Persoalan, apakah kereta import, kereta mpv, suv, ataupun jenis sedan atau kereta proton, perodua, toyota, honda yang paling jimat minyak dan murah di Malaysia?

Pastinya dengan memilih kereta jimat minyak terbaik, penggunaan minyak dapat diminimakan untuk kehidupan seharian sekaligus dapat mengurangkan perbelanjaan bulanan. Mypt3 ada jawapannya. Teruskan semak senarai di bawah ini :
Senarai Kandungan Penting:

30 Senarai Kereta Jimat Minyak 2022

Senarai ini Mypt3 kami kemaskini berdasarkan ujian yang dilakukan oleh kalangan yang pakar sahaja melalui ujian fuel consumption Hasilnya senarai ranking adalah seperti di bawah ini untuk tahun 2022.
SEMAK JUGA: Senarai harga kereta malaysia yang terkini termasuk diskaun yang diberikan

RANKINGMODEL KERETAFUEL CONSUMPTION
1Kereta Perodua Bezza (M)4.4 L/100 km
2Kereta Perodua Axia (M)4.4 L/100 km
3Kereta Perodua Axia (A)4.6 L/100 km
4Kereta Perodua Bezza (A)4.7 L/100 km
5Kereta Perodua Kancil 6004.7 L/100 km
6Kereta Mitsubshi Attrage4.8 L/100 km
7Kereta Perodua Viva 6604.8 L/100 km
8Kereta Perodua Myvi (M)4.9 L/100 km
9Kereta Perodua Myvi (A)5.0 L/100 km
10Kereta Perodua Kelisa5.0 L/100 km
11Kereta BMW 1 Series (A)5.1 L/100 km
12Kereta Mazda 2 Hatchback (A)5.1 L/100 km
13Kereta Mercedes A Class Sedan (A)5.4 L/100 km
14Kereta Volskwagen Golf (A)5.4 L/100 km
15Kereta Perodua Kenari5.5 L/100 km
16Kereta Volkswagen Vento 1.2 (A)5.5 L/100 km
17Kereta Volkwagen Bettle (A)5.5 L/100 km
18Kereta Ford Focus Sedan (A)5.6 L/100 km
19Kereta Honda Jazz (A)5.6 L/100 km
20Kereta Proton Savvy5.7 L/100km
21Kereta Volkswagen Passat 1.8 (A)5.7 L/100 km
22Kereta Mercedes A Class Hatchback (A)5.7 L/100 km
23Kereta Proton Ertiga (A)5.7 L/100 km
24Kereta Mazda 3 Sedan (A)5.8 L/100 km
25Kereta Ford Fiesta (A)5.8 L/100 km
26Kereta Naza & Harga Kia Picanto (A)5.8 L/100 km
27Kereta Toyota Vios (A)5.8 L/100 km
28Kereta Mazda 3 Hatchback (A)5.9 L/100 km
29Kereta Volskwagen Jetta (A)6.0 L/100 km
30Kereta Nissan Almera (A)6.3 L/100 km

Trend Kereta Paling Jimat Minyak

RANKINGMODEL KERETAPENGGUNAAN MINYAK
31Kereta Mercedes A Class AMG Sedan (A)6.3 L/100 km
32Kereta Volkswagen Polo (A)6.3 L/100 km
33Kereta Honda City (A)6.3 L/100 km
34Kereta Toyota Corolla Altis (A)6.4 L/100 km
35Kereta BMW 3 Series (A)6.4 L/100 km
36Kereta Perodua Aruz (A)6.4 L/100 km
37Kereta Volkswagen Vento 1.6 (A)6.5 L/100 km
38Kereta Mercedes A Class AMG (A)6.6 L/100 km
39Kereta Suzuki Alto 1.0 (A)6.7 L/100 km
40Kereta Kia Cerato (A)6.8 L/100 km
41Kereta Hyundai Elantra (A)7.2 L/100 km
42Kereta Proton Waja 1.6 (M)7.3 L/100km
43Kereta Proton Waja 1.6 (A)7.6 L/100km
44Kereta Proton X70 (A)7.8 L/100 km
45Kereta Perodua Alza (A)Akan dikemaskinikan
46Kereta Perodua Alza (M)Akan dikemaskinikan
47Kereta Kia Rio (A)Akan dikemaskinikan
48Kereta Proton Exora (A)Akan dikemaskinikan

Kita boleh lihat sendiri sekarang trend penghasilan kereta, jenama jenama kereta sekarang banyak tertumpu kepada teknologi menjimatkan minyak petrol kereta.

Contohnya sekarang macam Honda punya keluaran 1.5 turbo 1.8 standart, hybrid, VW 1.2 turbo, Proton 1.6 turbo, Perodua 1.3, 1.5, keluaran 2.0 semakin kurang. Sebab semua nak jimat minyak. Melainkan untuk kereta saiz yg lebih besar.
Dan untuk senarai ranking kereta jimat minyak, nampaknya jenama Perodua dan Proton menggunguli senarai untuk 10 ranking teratas.

kereta-mpv-paling-jimat-minyak.jpg

Petua Untuk Anda

Nah tamat sudah senarai ranking kereta jimat minyak di Malaysia. Jimat minyak tidak semestinya selesa. Selesa tidak semestinya sedap bawak.
Jadi terpulang kepada analisa dan perbandingan yang anda lakukan sebelum memilih kereta baru milik anda. Ini hanya sebahagian sisi untuk membantu anda memilih kereta baru anda.
P/S : Tetapi kalau dapat kereta jimat minyak sekalipun, bawa kereta macam pelesit pun tidak berguna juga. Pandu cermat jiwa selamat.
PP/S : Dan juga kereta yang bagus, bukan sahaja beri keselesaan, prestasi yang boleh diterima oleh pengguna dan dapat jimat minyak tetapi spare parts nya mudah sekali didapati di bandar atau di luar bandar atau pun di kampung, itu yg penting. Tidak guna tunggu berbulan-bulan untuk mendapatkan spare parts kereta itu. Setiap orang ada seleranya.
Semoga dengan perkongsian artikel ini anda dapat info berkaitan:
  • kereta paling jimat minyak malaysia 2021
  • kereta mpv 6 seater jimat minyak yang berbaloi
  • kereta suv paling jimat minyak
PPP/S : Nantikan pula, senarai kereta paling kuat makan minyak untuk artikel akan datang.

sumber - https://mypt3.com/kereta-jimat-minyak
 

anbusan

Super Active Member
Messages
8,916
Joined
Jan 22, 2006
Messages
8,916
Reaction score
442
Points
91
Kelisa and axia
Sedan bezza mmg jimat.
 

belam

Super Active Member
Messages
6,647
Joined
Jul 29, 2013
Messages
6,647
Reaction score
474
Points
81
Hi korang semua, saya nk tanya lah kereta ape yg jimat minyak ek? Lepas tu kalau bawak muatan yg banyak makan minyak pun banyak ke? Lagi satu mcm mana korang jaga engin kereta supaya tak mudah
kereta kuda mungkin.
 

RuthlessFairy

CG Top Poster Club
gem
Messages
28,930
Paid Membership
Joined
May 15, 2009
Messages
28,930
Reaction score
488
Points
136
kereta ape yg jimat minyak ek?
Pengalaman: Axia

Lepas tu kalau bawak muatan yg banyak makan minyak pun banyak ke?
Bergantung kepada berat muatan dan can kendalian keenderaan.

Lagi satu mcm mana korang jaga engin kereta supaya tak mudah rosak?
Ikut jadual servis dan 'Sense' kita terhadap kereta yang dipandu.
axia : agree!!

tp kalau kereta kita berat, mmg akan consume petrol banyak?
how?
bila berat, tayar makin penyek dan lebih banyak contact dengan jalan tar. so memerluklan lebih daya.

aku rasa la. :ROFLMAO:
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register