BTC USD 38,521.9 Gold USD 1,812.98
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Debate Kenapa orang kedekut masih murah rezekinya?

mrvx

Legendary Member
Joined
Feb 20, 2009
Messages
11,368
Reaction score
769
Points
171
Pelik betul aku kenapa ya orang yang kedekut tapi rezekinya murah, tak putus. Aku nak cerita pasal adik beradik aku ni, cukup payah betul nak hulur duit kt family. Mak ayah aku bukan orang senang pn. Pencen pun takda. Aku perati je adik beradik aku ni rezeki tak putus2, tapi aku ni diuji dengan sakit, hilang pekerjaan tapi aku still bagi family aku duit even sebelum ni pun akulah paling banyak hulur. Kadang mak aku pun merungut pasal sikap adik2. Kenapa tak diberi je rezeki tu je kat aku, boleh aku tolong mak ayah. Kenapa aku diuji tapi mereka tidak?
itu menunjukkan adik beradik anda cintakan dunia melebihi segala galanya.. bahaya... takut nanti 7 ketujuran cintakan dunia walhal dunia ni sementara sahaja
 
Sponsored Post

nationagainstzionist

Super Active Member
Joined
Oct 17, 2012
Messages
5,896
Reaction score
274
Points
91
itulah istidraj
tt sedang d uji oleh Allah
bersabarlah dgn sabar yg indah (yg tiada keluhan padanya)
 

stillFX

Super Active Member
Joined
Nov 11, 2016
Messages
7,480
Reaction score
948
Points
121
sabar tt...bykkan solat sunat... terutama solah dhuha. murah rezeki. kita kalo boleh nak dua dua kaya, dunia dan akhirat. tapi kalo tak leh kaya dunia, biarlah kita kaya akhirat.
 

teapear

Active Member
Joined
Jan 25, 2009
Messages
2,192
Reaction score
361
Points
51
kalau rasa kurang rezeki, cari lah lagi rezeki..

rezeki ni kalau ditunggu tak akan datang tanpa usaha berterusan..

jangan tanya macam mana.. masing2 ada kelebihan masing2..

kedekut tu takde kaitan dengan rezeki.. rezeki ni semua berkait dgn skill pencarian dan pengurusan wang..

aku pelik sekarang kalau ada orang muda mengeluh tak cukup duit.. sedangkan banyak alternatif untuk duit tambahan seperti grab dan foodpanda..

pengiklanan bundle dari facebook2 pun banyak..ni contoh je..ada banyak lagi cara lain..

kalaulah zaman remaja dan awal 20-an aku dulu ada tech2 macam yang ada sekarang...

umur skarang aku rasa aku dah boleh relax2 dgn keluarga..
 

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
16,656
Reaction score
2,596
Points
201
Konsep dia mcm ni tuan
Kita kene percaya kpd hari pembalasan/karma
Setiap seunit sezarah apa yg kita buat pasti di balas setimpal dan adil

contoh
Mungkin kita lepas drp mencuri duit
Jd kaya dan sebagainya
Tp at the end of the day, mende tu kene tarik sedikit demi sedikit
Cuma kita tak tau bila
Yg penting pasti ada

usah pening2 pikir Hal bahagian org
Kita pikir bahagian kita saja
Hidup lebih tenang
 

asdf

Fun Poster
Joined
Nov 16, 2019
Messages
430
Reaction score
75
Points
30
Ada juga adik beradik yg tolong mak ayah dalam keadaan tersirat. Depa simpan duit tuk mak ayah depa, time mak ayah susah baru depa bg apa yg mereka simpan. Tgk pada jenis mak ayah, slalu anak2 simpan ini jenis mak ayah dpt duit je kasi perabis takde nk Simpan2. Ada juga yg tak bg depan2, tapi bg belakang. Bayarkan duit api air, telefon bla2. Duit insurans mak ayah.

Tgk keadaan la.

Jarang anak kedekut, kecuali anak2 yg adik beradik ramai, mmg berkira2 kengkadang. Aku bg banyak, kak long kasi sikit. Bla2

Style aku bg bulan2 fix mcm bg gaji. Dpt gaji je terus bagi. Hari gaji aku adalah hari gaji mak ayah, hari gaji nafkah bini, hari bayar hutang dan lain2.
 

mrbukan2

Fun Poster
Joined
Jan 19, 2012
Messages
664
Reaction score
35
Points
30
Tak pelik pun, Qarun pun Allah bagi banyak harta tapi mati dalam kekufuran.
 

cotek21

Fun Poster
Joined
Dec 28, 2020
Messages
202
Reaction score
75
Points
30
aku dah tau jawapan...

dengan adik beradik pun ko iri hati, dengki. Apatah dgn org luar sana.
ko ni buka saja dengki sama melayu, xleh tengok melayu maju, dgn adik beradik pun ko dengki... Adoi.

ko doa la yg baik2 utk adik2 ko tu..
 

nationagainstzionist

Super Active Member
Joined
Oct 17, 2012
Messages
5,896
Reaction score
274
Points
91
klu benci sekali pun...jgn sampai putuskn silaturahim di antara adik beradik, jgn aib kn keluarga2..ada masanya kita mengalah...
bersabarlah tt, sesungguhnya pahala bersabar tu tak terhitung dan Allah akn balas kesabaran tt, ini janji Allah
lgpun kita hidup xlama mana pun...
cucuk baksin ke xcucuk baksin kan ttp meninggal...hehe kelaut pula sia
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register