Journal Medium Catatan Trader Untuk Berjaya

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.20780
USD / JPY
103.876
GBP / USD
1.35806
USD / CHF
0.89094
USD / CAD
1.27275
EUR / JPY
125.461
AUD / USD
0.77112

CG Sponsors




darwisy

Forex Moderator
Joined
Dec 2, 2008
Messages
831
Reaction score
927
Points
61
Semua member CG yang bergiat dlm trading forex digalakkan membuka journal mereka sendiri. Ini membolehkan anda dapat mencatatkan segala aktiviti trading anda iaitu analisis, trading system yg di gunakan, strategi, money management, faktor mendorong anda entry dan sebagainya.

Dari situ anda dapat menilai kembali perjalanan anda sebagai seorang trader dan dapat mengenalpasti di manakah kelemahan anda jika loss dan apakah penyebab jika anda win. Jadi anda boleh membuat summary setiap hujung minggu/bulan di tahap manakah anda sebenarnya sebagai trader, adakah anda trader yg konsisten atau sebaliknya.

Tujuannya anda boleh belajar dari kesilapan yg lalu dan sebagai pengajaran utk tdk melakukannya lagi berulang kali. Ingatlah human memang senang terdorong dgn emosi dan sikap tamak jadi jika tdk dicatat kemungkinan anda abaikan perkara itu dan mengulanginya lagi. Jadi tanya balik pada diri anda byk mana wang yg anda hendak habiskan setelah account blow berulang-ulang. Jadi utk mengurangkan risiko ini catatlah ia sebagai journal supaya anda dapat ingat sampai bila2 mana silap dan kelemahan anda masa trading.

Begitu juga apabila anda win dgn sesuatu position, jadi anda boleh lihat balik apakah signal pd chart yg membolehkan anda win kerana signal itu mungkin berlaku lagi di masa akn datang dgn itu anda lebih mudah utk recognize trend tersebut utk trading berikutnya.

Tujuannya kita ingin membantu sesama kita agar trader di kalangan komuniti CG ini dpt melahirkan ramai trader yg berjaya dan berkualiti. Jika ramai trader yg berjaya dari komuniti kita atleast CG dah berjaya membangunkan tahap ekonomi dikalangan ahli dan sudah tunaikan satu fardhu kifayah utk bangsa:):):)cgrock.

Selain itu dgn adanya catatan trader2 ini mungkin sedikit sebanyak proses pembelajaran dpt disingkatkan disamping tdk kehilangan money yg byk utk menguasai forex setelah loss berulang ulang ulang kali:D. Tapi suka diingatkan di sini setiap member seeloknya satu journal dan elakkan membuka lebih dpd satu supaya anda dpt fokus dgn thread journal anda.

Lastly. kami mendoakan anda berjaya dlm forex dan bebas dari masalah kewangan. Walaubagaimanapun utk berjaya bukan semudah yg disangka anda perlu kuat berusaha dan mesti byk mendalami segala ilmu & selok belok dlm forex. Inilah usaha CG utk melihat komunitinya ramai berjaya dan mendapat sesuatu bermanfaat sepanjang anda beronline di sini:).
 
Sponsored Post

roziex

Active Member
Joined
Oct 27, 2008
Messages
1,825
Reaction score
273
Points
41
terima kasih bro sy ucapkan,
moga success selalu
 

fxgator

Active Member
Joined
Nov 2, 2008
Messages
1,026
Reaction score
15
Points
25
Yup, kalo bukak journal bile kita silap insyaallah ada org bole tolong. Lagi pun ahli2 forum ni mmg sangat membantu.

Moga success semua!










 

RMteam

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Nov 20, 2006
Messages
19,578
Reaction score
88
Points
125
saya pun hargai usaha murni CG ni keep it up guys..
 

astrowan

CG Top Poster Club
Joined
Aug 26, 2009
Messages
22,317
Reaction score
249
Points
128
malu jugak aku nak buka thread pasal aku

asyik loss ja

tak apa nakmasuk depo broker baru jadi aku nak buka journal la plak....
 

lau_kau

Super Active Member
Joined
Aug 2, 2007
Messages
9,456
Reaction score
1,074
Points
151
usaha yg murni untuk kita sama2 berjaya......
 

darwisy

Forex Moderator
Joined
Dec 2, 2008
Messages
831
Reaction score
927
Points
61
Kepada sesiapa yang update journalnya secara DAILY (tdk termasuk weekend) kita akan STICKY kan threadnya.

Ini sebagai tanda terima kasih kami kepada individu yang berkaitan kerana memeriahkan thread FOREX di CG dan tidak jemu2 berkongsi ilmu serta pandangan dalam trading.

Setakat ini kami memilih journal ID : amirazmi kerana journalnya sentiasa up to date. Terima kasih kerana memeriahkan thread journal.:)
 

darwisy

Forex Moderator
Joined
Dec 2, 2008
Messages
831
Reaction score
927
Points
61
Dalam mencatat journal, kita bukan sahaja menulis saat2 yang mengembirakan ketika profit tetapi meliputi semua aspek saat suka dan duka dalam trading. Seperti dalam kehidupan seharian kita, perjalanan hidup akan diiringi pelbagai peristiwa pahit manis. Adakalanya kita melalui detik yang manis seperti merasa gembira, bersemangat, jatuh cinta dan adakalanya detik yang pahit hadir seperti sedih, kecewa, putus asa dan marah. Begitu jugalah dalam trading, catatkan semuanya sebagai diari trading anda.

Setelah mencatat bukan bermakna anda membuat posting dithread journal dan meninggalkannya begitu saja. Anda perlu review balik terutamanya pada weekend untuk melihat kembali semua aspek dalam trading anda samada ia perlu diperbaiki atau untuk dijadikan future reference. Contohnya jika anda membuat mistake, tidak meletakkan stop loss 'hari ini aku telah melakukan mistake kerana tidak mensetkan SL sebelum aku keluar dari rumah. Akibatnya aku telah loss USD 200 dan aku telah mengambil keputusan untuk cut loss kerana aku percaya trend akan berterusan meninggalkan jauh position aku. Lesson learnt untuk aku ialah sebelum keluar dari rumah atau meninggalkan trading aku perlu setkan SL dan ini adalah satu mandatory'. Ini adalah contoh dan bila anda baca kembali so ia mudah melekat dan diingat diminda anda supaya kesilapan yg sama tidak berulang. Jadi secara tdk langsung, anda telah menjumpai beberapa rules untuk memastikan trading anda sukses. Banyak lagi contoh yang lain setelah anda mencatatkan ia sebagai journal, percayalah bila anda membacanya balik anda akn menyedari 'ohhh ini kesilapan aku minggu lepas'. Tanpa merekod anda mungkin ingat tentang certain perkara tetapi efect dari menulis lagi kuat untuk membentuk disiplin kpd kita sebab ia telah membuktikan segalanya on paper.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register