BTC USD 68,763.4 Gold USD 2,358.30
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Isu Panas Felda, FGV, FIC & terbaru Synergy Promenade (update)

myroadtax.com

CG Top Poster Club
gem
Messages
25,909
Paid Membership
Joined
Feb 12, 2014
Messages
25,909
Reaction score
585
Points
161
Masih terlalu awal untuk membuat sebarang kenyataan berhubung status Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan (CEO) Datuk Zakaria Arshad, kata Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad.

Beliau berkata sebarang keputusan yang akan diambil perlu mengikut prosedur yang ditetapkan yang akan diputuskan oleh Lembaga Pengarah.

"Masih terlalu awal untuk saya membuat kenyataan sebab apa-apa yang dibuat kena ada prosedurnya, prosedur belum habis (jadi) saya tidak boleh buat apa-apa kenyataan.

"Keputusan yang akan dibuat adalah di bawah kuasa Lembaga Pengarah,"
katanya kepada pemberita selepas majlis berbuka puasa bersama warga FGV di Felda Residence Trolak, di sini pada Ahad.

Mohd Isa mengulas dakwaan blogger Raja Petra Kamaruddin pada Sabtu yang mendakwa beliau cuba menyingkirkan Zakaria pada mesyuarat Lembaga Pengarah Jumaat lalu.

Beliau turut menafikan mesyuarat tersebut hanya membincangkan mengenai penyingkiran Zakaria, sebaliknya banyak perkara lain dibincangkan.

Katanya, antara perkara yang dibincangkan adalah termasuk hasrat FGV untuk menubuhkan akademinya sendiri pada tahun ini khusus untuk melatih kira-kira 18,000 kakitangan di seluruh negara agar lebih cekap dalam tadbir urus.

Beliau berkata antara lokasi yang dirasakan sesuai adalah Felda Trolak di Perak dan Felda Tekam di Pahang.

Katanya ketika ini pihaknya sedang merangka butiran terperinci tentang bentuk latihan dan kursus berkaitan yang akan dijalankan untuk tempoh jangka panjang dan jangka pendek.

"Selain tenaga pengajar sendiri, kita juga bercadang untuk mengadakan kerjasama dengan institusi pengajian tinggi awam selain menjemput pihak luar untuk menjadi tenaga pengajar.

"Kita mahu tenaga kerja kita sama ada yang baharu atau yang lama, cekap dalam kerja mereka dan memahami tadbir urus dengan baik," katanya.

Pada majlis itu, Mohd Isa turut menyampaikan sumbangan kepada lebih 50 anak yatim dan kakitangan Felda.

-- BERNAMA
 

Zakaria is the son of a Felda family who is too straight for Isa’s liking

Hence if there was any breach of company governance then Isa and the entire board plus the management team would be equally guilty, especially Ahmad Salman Omar, the CEO of DOP, Kamarzaman Karim, the General Manager of Sales, and Mohamed Zubir Abd Razak. So why just target Zakaria alone and ignore the rest?

Clearly the ‘crime’ that Zakaria has been accused of committing is merely an excuse to get rid of him. Isa wants Zakaria to resign but he refused to do so because he knows he is not guilty of the crime he has been alleged to have committed. So Isa brought this matter to the board and is trying to get the board to endorse the move to sack Zakaria.

The board members, however, are not in favour of this unjust and high-handed action against Zakaria but they know if they do not go along with Isa their own positions would be in jeopardy because Isa can be very vindictive and would remove the board members as well.

If the board backs Isa’s move to sack Zakaria then this matter is going to end up in court and the **** is going to hit the fan. Not only has Zakaria been acting within his authority and has not breached any of the company’s governance but the real reason why Isa wants him removed is going to be revealed in court. And everyone will know why Isa wants to get rid of Zakaria.

Isa wants Zakaria out because he wants a yes man to take over as the new Group President and CEO. Being a non-executive Chairman, Isa cannot instruct Zakaria. He can only request. And many times when Isa asked Zakaria to do certain things he would not do so unless Isa puts those instructions in writing. Zakaria knows the danger of taking verbal instructions from Isa, especially when it is not completely legal, as later he would be held accountable and may even face action in court for that action.

Sumber: http://www.malaysia-today.net/why-isa-samad-wants-to-get-rid-of-zakaria-arshad/

Felda dengan fgv ni 2 entiti berbeza ke..
Memang berbeza, FGV listed company, pengerusi Isa... FELDA agensi kerajaan, pengerusi Shahrir

FGV sedia disiasat SPRM - Isa

07isa.transformed.jpg

Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad bersama Ketua Kluster Logistik FGV, Azman Ahmad (dua dari kanan) mengadakan sidang media khas berhubung isu Presiden Kumpulan & Ketua Pegawai Eksekutif FGV, Datuk Zakaria Arshad di Menara Felda, Kuala Lumpur. - Foto Aizuddin Saad

KUALA LUMPUR: Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV), Tan Sri Isa Abdul Samad berkata syarikat sedia disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Katanya, syarikat tidak akan menghalang jika agensi itu mahu masuk dan menyiasat urus niaga FGV, khususnya membabitkan urus niaga antara Delima Oil Products (DOP) dan Safitex.

Katanya, hasil siasatan PricewaterhouseCooper (PwC) terhadap urus niaga itu yang menjurus kepada arahan bercuti terhadap Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif FGV, Datuk Zakaria Arshad dan tiga individu lain, mendapati terdapat beberapa kesalahan yang menjurus ke arah rasuah.

Bagaimanapun, katanya, FGV enggan terus menuding jari, sebaliknya meminta audit dalaman menjalankan siasatan lanjut.

"Buat masa ini, kita cuma membenarkan audit dalam saja buat siasatan, namun jika ada pihak lain seperti SPRM nak masuk menyiasat, kita tidak akan halang.

"FGV juga tidak akan buat laporan kepada SPRM, tetapi bersedia jika SPRM mahu menyiasat. Tidak ada siapa boleh menahan SPRM jika agensi itu mahu masuk menyiasat," katanya pada sidang media khas di Menara FELDA di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai gesaan Zakaria yang mahu SPRM menyiasat urus niaga dan pengambilalihan dilaksanakan FGV.

Ketika ditanya mengenai dakwaan Zakaria berhubung terdapat wujud tangan ghaib dan urus niaga mencurigakan dalam FGV, Isa berkata, Ketua Pegawai Eksekutif yang dipaksa bercuti itu seharusnya melaporkan pada SPRM.

"Kalau dia (Zakaria) tidak puas hati (dengan arahan dan siasatan FGV) dan nak laporkan pada SPRM, laporlah," katanya.


http://www.bharian.com.my/node/290254

Pergerakan harga saham FGV menjelang penutupan sesi pagi pada jam 12.30 tengah hari tadi.

18953059_10155265079340600_5977486167147299345_n.png


Siasatan ke atas CEO FGV melibatkan jutaan ringgit - Isa Samad

bt_17.1.jpg

Mohd. Isa ketika sidang akhbar hari ini.

KUALA LUMPUR - Siasatan ke atas Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV), Datuk Zakaria Arshad yang telah pun diarahkan bercuti melibatkan jutaan ringgit, kata Pengerusinya Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad.

Menurutnya, siasatan terhadap Zakaria dijalankan susulan daripada hasil siasatan yang telah dilakukan oleh syarikat audit, PricewaterhouseCoopers yang tidak boleh dinyatakan kepada umum.

Zakaria dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif pada 1 April tahun lepas.

Bagaimanapun, Mohd. Isa berkata, siasatan itu tidak mempunyai tempoh masa tertentu.

"Hasil siasatan awal berapa bulan lalu mendapati ada salah laku urus niaga dengan Delima Oil Products Sdn. Bhd. dan Safitex dan lembaga pengarah mencadangkan beliau letak jawatan supaya (perkara ini) tidak menjadi isu besar, tetapi dia tidak mahu," katanya dalam satu sidang akhbar tergempar, di sini hari ini.

Mohd Isa juga berkata FGV terbuka untuk berkerjasama dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi siasatan. - Bernama


Artikel Penuh: http://kosmo.com.my/kosmo/content.a...=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_17.htm#ixzz4jD4aqyjN

4 termasuk Presiden FGV dipaksa cuti

07ISS.transformed.jpg

TAN Sri Mohd Isa Abdul Samad.- Foto Aizuddin Saad

KUALA LUMPUR: Empat pegawai kanan Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) dipaksa bercuti berkuat kuasa serta merta.

Pengerusi FGV, Tan Sri Isa Samad, berkata arahan itu bertujuan memberi ruang audit dalaman dijalankan berhubung siasatan tunggakan bayaran syarikat Safitex kepada Delima Oil Products Sdn Bhd, sebuah anak syarikat FGV.

Empat yang dipaksa cuti ialah Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif FGV, Datuk Zakaria Arshad; Ketua Pegawai Kewangan, Ahmad Tifli Mohd Talha; Pengurus Besar Kanan Delima Oil Products, Kamarzaman Abd Karim dan Ketua Pegawai Eksekutif FGV Trading, Ahmad Salman Omar.

Isa berkata, empat pegawai kanan berkenaan diarahkan bercuti, bukannya dipecat.

"Kita minta beliau bercuti untuk mudahkan siasatan, bukannya memberhentikan beliau.

"Jika siasatan audit dalaman tidak mendapati kesalahan, beliau tidak akan dikenakan tindakan," katanya pada sidang media khas di sini, hari ini.

Isa berkata, siasatan ke atas Zakaria membabitkan jutaan ringgit.

Katanya, siasatan dijalankan susulan hasil siasatan yang dilakukan syarikat audit, PricewaterhouseCoopers yang tidak boleh dinyatakan kepada umum.

Zakaria dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif pada 1 April tahun lalu.


http://www.bharian.com.my/node/290283

Kebenaran akan menjelma, CEO FGV luah perasaan di Twitter

KUALA LUMPUR, 6 Jun — Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) Datuk Zakaria Arshad, yang diarahkan bercuti menyifatkan peristiwa yang berlaku sekarang sebagai tidak pernah berlaku dalam sejarah Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) dan syarikat itu.


“Berita hari ini tidak pernah berlaku dalam sejarah Felda dan FGV. Kebenaran akan menjelma akhirnya.

“Kepada rakan sekerja FGV dan warga Felda, Saya mohon maaf kerana terpaksa meninggalkan pejabat secara tiba-tiba, saya tidak berkesempatan bertemu anda semua,” katanya dalam catatan beliau di laman Twitter.

Zakaria dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif pada 1 April tahun lepas.

FGV telah memaklumkan kepada Bursa Malaysia yang Zakaria akan bercuti sementara menunggu hasil siasatan pelbagai urus niaga yang dijalankan oleh anak syarikatnya, Delima Oil Products Sdn Bhd.

Selain daripada Zakaria, Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan FGV Ahmad Tifli Mohd Talha, Pengurus Besar Kanan Delima Oil Products Sdn Bhd Kamarzaman Karim, dan Ketua Pegawai Eksekutif FGV Trading Ahmad Salman Omar juga diminta bercuti.

Semasa dihubungi stesen televisyen tempatan dalam segmen temu bual sebelumnya, Zakaria berkata beliau bersedia untuk disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung urus niaga yang melibatkan unit FGV, Delima Oil Products.

“Malahan, semasa ditanya sebelum ini, saya meminta SPRM supaya datang ke FGV dan menyiasat keseluruhan FGV, termasuk kes ini (Delima Oil) bagi membolehkan kami bagi menghapuskan segala keraguan,” katanya.

Zakaria juga berkata beliau ada menjangkakan kemungkinan lembaga meminta beliau bercuti, tetapi tidak menjangka sampai seperti ini kerana ia adalah isu kecil.

“Saya perlu mendepani perkara ini dengan terbuka dan mempertahankan diri saya sendiri,” katanya.—Bernama


- See more at: http://www.themalaymailonline.com/p...luah-perasaan-di-twitter#sthash.KI2q7CLY.dpuf


Saya tidak akan letak jawatan

Datuk Zakaria Arshad menegaskan beliau tidak akan meletakkan jawatan sebagai Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Felda Global Ventures Holdings Berhad (FGV) seperti yang diarahkan oleh Pengerusinya, Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad.

Zakaria dilantik ke jawatan tersebut pada 1 April 2016 menggantikan Datuk Mohd. Emir Mavani Abdullah dan merupakan anak peneroka Felda Palong 1, Negeri Sembilan dan telah ber*khidmat dengan Kumpulan Felda lebih 32 tahun sejak 1984.

Dalam perbincangan Lembaga Pengarah FGV pada 31 Mei lalu, Mohd. Isa telah meminta Zakaria meletak jawatan dengan dakwaan Zakaria telah melanggar kod tadbir urus korporat, dengan meneruskan amalan biasa terma pembayaran tanpa surat kredit yang mengakibatkan kelewatan pembayaran daripada syarikat Afghanistan, Safitex.

Delima Oil Products Sdn. Bhd., anak syarikat Kumpulan FGV telah menjalin kontrak dengan Safitex bagi membolehkan syarikat itu menikmati kemudahan kredit atas semua jualan minyak sawit.

Kemudahan kredit itu dilaksanakan sebelum Zakaria dilantik sebagai CEO FGV dan Safitex sudah berurusan dengan Felda selama 20 tahun.


“Seperti dalam perbincangan tersebut, ingin saya nyatakan sekali lagi bahawa adalah tidak wajar bagi saya meletakkan jawatan seperti yang diarahkan (Mohd. Isa) kerana tiada pelanggaran mana-mana kod tadbir urus korporat seperti yang didakwa,’’ katanya.

Dalam salinan surat yang di*kemukakan kepada Mohd. Isa bertarikh 5 Jun dan turut dilihat Utusan Malaysia, Zakaria mengemukakan tiga hujah iaitu:

1. Proses pembayaran dan syarat kredit kepada Safitex diluluskan dan diguna pakai oleh CEO sebelum beliau, yang membeli kelulusan kepada Safitex dengan syarat bayaran dan terma kredit selama 90 hari selepas produk dihantar.

Selain itu, Safitex adalah pe*langgan Delima Oil selama 20 tahun dengan rekod kredit yang baik dan turut dikenali oleh Mohd. Isa secara peribadi de*ngan kedudukannya juga sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah Delima Oil.

2. Kelewatan pembayaran juga berpunca daripada pemilik Safitex yang kini berdepan de*ngan masalah larangan perjalanan. Dia kini berada di Afghanistan dan tidak dapat kembali ke Dubai sehingga akhir bulan ini bagi melaksanakan urusan bayaran kepada Delima Oil.

Pada masa sama, Delima Oil masih berusaha mendapatkan semua bayaran tertunggak, terma*suk mengambil tindakan undang-undang terhadap Safitex.

3. Sebagai Presiden/CEO sejak 1 April 2016, adalah sukar bagi beliau (Zakaria) menguruskan semua anak syarikat Kumpulan FGV termasuk Delima Oil secara mikro dan secara keseluruhan*nya beliau tidak harus dipertanggungjawabkan dalam isu hutang tertunggak. Tambahan, jumlah tunggakan Safitex hanya 0.2 peratus daripada jumlah perolehan Kumpulan FGV.


Sementara itu, sumber dalaman FGV memberitahu, kedudukan Zakaria ‘tiada lagi’ de*ngan Lembaga Pengarah akan mengambil alih urusan FGV sementara menentukan pengganti beliau.

“Perubahan akan berlaku da*lam masa terdekat tetapi tidak melibatkan sebarang pe*lantikan baharu buat masa ini,’’ kata sumber tersebut.

Sumber: http://www.utusan.com.my/bisnes/korporat/saya-tidak-akan-letak-jawatan-1.489921

Zakaria tiba di SPRM Putrajaya

07zakaria.transformed_0.jpg

Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV), Datuk Zakaria Arshad tiba di Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malayisa (SPRM) Putrajaya bagi memberi keterangan berkaitan isu tunggakan bayaran oleh syarikat Safitex bagi produk Delima Oil Products (DOP). - Foto NSTP/Ahmad Irham Mohd Noor

PUTRAJAYA: Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif, Felda Global Ventures Holdings Berhad (FGV), Datuk Zakaria Arshad hadir di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di sini, sebentar tadi.

Zakaria tiba di SPRM pada jam 2.20 petang tadi dan pertemuan dengan SPRM masih lagi berlangsung.

Ia dipercayai berhubung dakwaannya berkaitan transaksi perniagaan dan perolehan membabitkan syarikat itu.

Zakaria ketika ditemui media sebelum itu berkata, beliau dipanggil oleh SPRM pada hari ini dan akan menyerahkan dokumen berkaitan FGV.

"Saya nak menyerahkan dokumen bersangkut paut dengan FGV saja," katanya ketika ditemui media sebelum memasuki bangunan SPRM.

Ditanya sama ada beliau akan menjawab mengenai dakwaan terhadapnya berhubung isu tunggakan bayaran syarikat Safitex kepada Delima Oil Products (DOP), Zakaria berkata, beliau akan menjawab apa saja soalan yang diajukan kepadanya.

Semalam, Zakaria dan tiga lagi pengurusan kanan FGV dan anak syarikatnya dipaksa bercuti berkuat kuasa serta-merta.

Tiga yang lain ialah Ketua Pegawai Kewangan, Ahmad Tifli Mohd Talha; Pengurus Kanan DOP, Kamarzaman Abd Karim dan Ketua Pegawai Eksekutif FGV Trading, Ahmad Salman Omar.

FGV dalam maklumannya kepada Bursa Malaysia menyatakan arahan bercuti itu bagi membolehkan siasatan lanjut dijalankan, membabitkan isu tunggakan bayaran oleh syarikat Safitex bagi produk DOP.

Pengerusi FGV, Tan Sri Isa Samad pada sidang medianya semalam, berkata siasatan awal FGV mendapati wujud unsur salah laku dan tidak mengikut prosedur berkaitan isu tunggakan bayaran syarikat Safitex bagi produk DOP, yang diperoleh hasil siasatan audit dalaman berdasarkan audit kewangan PricewaterhouseCoopers (PwC).

Zakaria dalam temubual eksklusif bersama BH dan NST di Menara Felda, semalam, mendakwa isu tunggakan bayaran oleh syarikat Sofitex kepada DOP, dipercayai dibangkitkan hanya untuk dijadikan alasan bagi menyingkirkan beliau.

Katanya, beliau dinasihatkan untuk meletakkan jawatan oleh Isa selepas Ahli Lembaga Pengarah FGV mengarahkan beliau berbuat demikian pada 31 Mei lalu.

Zakaria juga menggesa SPRM menyiasat urusan perolehan dan pembelian oleh FGV kerana ada banyak urusan yang didakwa mencurigakan.


http://www.bharian.com.my/node/290572

Lakukan inkuiri segera - Shahrir

07shahrir.transformed.jpg


JOHOR BAHRU: Pengerusi FELDA, Tan Sri Shahrir Abd Samad, meminta proses inkuiri Lembaga Pengarah Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) terhadap Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) FGV, Datuk Zakaria Arshad dilakukan dengan segera dan adil.


Selain itu, beliau meminta semua pihak termasuk Zakaria dan Pengerusi FGV, Tan Sri Isa Samad supaya berdiam serta tidak mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung kemelut dalam entiti itu.

"Saya harap apa yang mereka (Lembaga Pengarah FGV) persoalkan mahu lakukan inkuiri terhadap Zakaria, buatlah cepat dan adil, jangan lengah.

"Sebagai Pengerusi FELDA, tentu sekali saya suka nak lihat dan orang FELDA sendiri (peneroka) pun nak lihat (proses inkuiri dilakukan segera dan secara adil) kerana ia membabitkan empat pegawai kanan yang dipaksa bercuti.

"Saya ingatkan hanya Zakaria sahaja, tetapi empat pegawai kena cuti dan bagi mengelak supaya tidak timbul dalam blog serta laman sosial dengan pelbagai dakwaan seperti ada pihak menjadi kambing hitam atau menuding jari pada sesiapa, ia perlu dilakukan segera," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menghubungi BH di sini, sebentar tadi.

Shahrir berkata, sebagai Pengerusi FELDA, beliau meminta FGV memberi tempat (wakil) kepada FELDA untuk duduk menjadi Lembaga Pengarah di dalam entiti itu bagi memulihkan semula keyakinan peneroka pada FGV.

"Lembaga FELDA sudah bermesyuarat dan mahukan tiga wakil daripada FELDA duduk selaku Lembaga Pengarah FGV, jika ada wakil (FELDA) dalam FGV keyakinan boleh cepat dipulihkan.

"Jika tiada wakil daripada FELDA, orang ramai secara tidak langsung melihat warga FELDA sendiri tidak berminat dengan FGV.

"Ini lebih mustahak (meletakkan wakil FELDA dalam Lembaga Pengarah FGV) kerana FELDA sendiri lebih arif dalam perniagaan yang dijalankan FGV. Dahulu ada wakil FELDA, sekarang bukan lagi kerana dia tidak mengaku wakil FELDA serta tidak ada kena mengena dengan FELDA," katanya.

Krisis FGV menjadi semakin meruncing apabila empat pengurusan kanan syarikat itu dan anak syarikatnya termasuk Zakaria, dipaksa bercuti berkuatkuasa serta-merta, semalam.

Tiga lagi adalah Ketua Pegawai Kewangan, Ahmad Tifli Mohd Talha; Pengurus Besar Kanan Delima Oil Products, Kamarzaman Abd Karim dan Ketua Pegawai Eksekutif FGV Trading, Ahmad Salman Omar.


http://www.bharian.com.my/node/290598

Safitex hutang hampir RM50 juta kepada Delima Oil

Datuk-Zakaria-Arshad-681x383.png


KUALA LUMPUR – Hutang tidak berbayar Safitex Trading LLC (Safitex) kepada Delima Oil Products Sdn. Bhd. (DOP) telah meningkat kepada AS$11.7 juta (RM49.96 juta) dan melebihi had pinjaman yang ditetapkan mengikut audit kewangan berkanun PriceWaterhouseCooper (PwC) bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2016.


Perkara tersebut telah dilaporkan kepada Jawatankuasa Audit pada 17 Februari 2017.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh ahli lembaga pengarah Felda Global Ventures Holdings Bhd. (FGV), PwC menerusi audit kewangan berkanun bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2015 telah melaporkan hutang tidak berbayar Safitex sebanyak AS$8.3 juta. Jumlah tersebut boleh menjejaskan kedudukan kewangan syarikat.

Perkara ini dimaklumkan lagi oleh PwC menerusi laporan semakan suku tahunannya.

“Sejak itu pihak pengurusan sentiasa membentangkan bahawa baki hutang telah dibayar.

“Namun sebaliknya, baki hutang tersebut telah meningkat kepada AS$11.7 juta dan melebihi had hutang yang ditetapkan seperti yang dinyatakan dalam audit kewangan berkanun PwC bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2016,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Urusniaga dengan Safitex melibatkan penjualan minyak dan lelemak boleh makan kepada syarikat yang berpengkalan di Dubai itu.

Bagaimanapun, barangan tersebut akan dihantar ke pasaran Afghanistan.

Menurut lembaga pengarah FGV, pada 20 April lalu, mereka telah mengarahkan Audit Dalaman Kumpulan melakukan siasatan terhadap perkara tersebut dan mendapati berlakunya pelanggaran polisi sehingga menyebabkan lembaga pengarah terpaksa mengarahkan empat pegawai kanan FGV untuk bercuti.

“Proses dalaman akan mengambil masa dan kami akan memberi makluman terkini dari masa ke semasa.

“Buat masa ini, lembaga pengarah telah menubuhkan Jawatankuasa Pengarah Eksekutif untuk memastikan kelicinan perjalanan syarikat,” katanya lagi.


http://malaysiagazette.com/v2/blog/2017/06/07/safitex-hutang-hampir-rm50j-kepada-delima-oil/

Kerajaan Lantik Idris Teliti Penggantungan CEO, CFO FGV

KUALA LUMPUR: Kerajaan melantik Datuk Seri Idris Jala sebagai pihak berkecuali untuk meneliti penggantungan Ketua Pegawai Eksekutif, Ketua Pegawai Kewangan Felda Global Ventures (FGV) dan dua yang lain oleh Lembaga Pengarah.

idris-jala.jpg


Idris, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Pemandu Associates Sdn Bhd telah diminta untuk meneliti fakta kes itu dan mencadangkan jalan penyelesaian berhubung keputusan tersebut.

Semalam, Lembaga Pengarah FGV mengarahkan Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Zakaria Arshad dan Ketua Pegawai Kewangan Ahmad Tifli Mohd Talha untuk bercuti.

Turut diminta berbuat perkara yang sama ialah Ketua Pegawai Eksekutif FGV Trading Ahmad Salman Omar dan Pengurus Besar Kanan Delima Oil Products Kamarzaman Abd Karim.

Pejabat Perdana Menteri hari ini dalam satu kenyataan berkata pihak-pihak relevan telah bersetuju dengan pelantikan Idris.

Mereka yang dirujuk ialah Pengerusi Felda Tan Sri Shahrir Abdul Samad, Pengerusi FGV Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad, Zakaria dan Ahmad Tifli.

Felda merupakan pemegang saham tunggal terbesar FGV dengan 34 peratus pegangan.

-BERNAMA

Zakaria beri keterangan 4 jam

08Zakaria_Arshad.transformed.jpg

ZAKARIA di sidang media selepas keluar dari Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malayisa (SPRM) Putrajaya selepas memberi keterangan berkaitan isu tunggakan bayaran oleh syarikat Safitex bagi produk Delima Oil Products (DOP). - Foto Mohd Fadli Hamzah

PUTRAJAYA: Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif, Felda Global Ventures Holdings Berhad (FGV), Datuk Zakaria Arshad, hari ini memberi keterangan selama empat jam di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di sini, bermula jam 2.30 petang tadi.

Ketika ditemui selepas pertemuan itu, Zakaria mengesahkan memberi keterangan berhubung dakwaan terhadapnya mengenai isu tunggakan bayaran syarikat Safitex kepada Delima Oil Products (DOP).

"Selain itu ada juga (kes) yang lain-lain tapi saya tidak boleh beritahu," katanya.

Ditanya mengenai cadangan supaya beliau dan Pengerusi FGV, Tan Sri Isa Samad sama-sama meletak jawatan, Zakaria berkata, tiada keperluan untuk beliau berbuat demikian.

"Kenapa saya harus letak jawatan? Saya tidak boleh terima cadangan itu kecuali saya salah.

"Saya tidak salah, kenapa nak letak jawatan," katanya.

Beliau turut menyifatkan langkah kerajaan melantik Datuk Seri Idris Jala sebagai pihak bebas meneliti isu penggantungannya daripada jawatan itu sebagai tindakan bijak.


http://www.bharian.com.my/node/290634

Arahan bercuti keputusan salah - Johari

KUALA LUMPUR: Keputusan 'merehatkan' empat pengurusan kanan Felda Global Ventures Holding Bhd (FGV) disifatkan sebagai percaturan salah dan mengundang impak negatif.


Menteri Kewangan II, Datuk Seri Johari Abdul Ghani, berkata keputusan sedemikian tidak boleh dilakukan secara membuta tuli kerana berupaya menjejaskan sentimen pelbagai pelabur dalam agensi perladangan bersepadu itu.

"Tindakan seperti ini membabitkan risiko kepada pelaburan awam dan asing, justeru bukan senang-senang nak suruh orang berehat kerana mampu merencatkan reputasi pengurusan kanan.

"Contohnya, arahan untuk bercuti bagi memberi laluan kepada siasatan dalaman akan meranapkan imej FGV kalau didapati tiada apa-apa (kes salah laku oleh individu terbabit)," katanya kepada pemberita selepas merasmikan program Nur Ramadan bagi Parlimen Titiwangsa, di sini, petang ini.

Media semalam melaporkan Pengerusi FGV, Tan Sri Isa Samad, mengeluarkan arahan bercuti kepada empat pegawai kanan agensi perladangan bersepadu itu, berkuat kuasa serta-merta.

Arahan mengejut itu dikatakan bagi memberi laluan audit dalaman dijalankan bagi menyiasat tunggakan bayaran syarikat Safitex kepada Delima Oil Products Sdn Bhd, sebuah anak syarikat FGV.

Empat yang dipaksa cuti adalah Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif FGV, Datuk Zakaria Arshad; Ketua Pegawai Kewangan, Ahmad Tifli Mohd Talha; Pengurus Besar Kanan Delima Oil Products, Kamarzaman Abd Karim dan Ketua Pegawai Eksekutif FGV Trading, Ahmad Salman Omar.

Sehubungan itu, Johari berkata, pergolakan yang melanda FGV wajar diselesaikan secara tuntas bagi menjaga kepentingan pelabur tempatan dan asing, selain nasib ribuan peneroka di negara ini.

"FGV adalah syarikat yang disenaraikan di bursa dan mencakupi pelaburan pelbagai pihak, antaranya Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) sebagai pemegang kepentingan terbesar, Kerajaan Pahang, Kerajaan Sabah dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

"Sentimen pelbagai pelabur ini akan terhakis jika kemelut ini dibiarkan berlarutan tanpa penyelesaian menyeluruh dan sistematik, sekali gus menyebabkan saham FGV merudum saban hari," katanya.


http://www.bharian.com.my/node/290632

CEO FGV tak kutip hutang

ne_01.1.jpg

FGV mendakwa Zakaria terpaksa diarahkan bercuti selepas beliau gagal mengutip hutang Safitex ke atas Delima Oil yang kini mencecah RM49 juta.

KUALA LUMPUR – Felda Global Ventures Holdings Bhd. (FGV) mendakwa tindakan menggantung tugas ke atas Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) FGV, Datuk Zakaria Arshad kelmarin dibuat selepas siasatan audit mendapati mereka menjual mi*nyak sawit kepada sebuah syarikat asing, Safitex tanpa mengutip bayaran hutang selama bertahun-tahun.

Menurut FGV dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini semalam, siasatan oleh firma PricewaterhouseCoopers (PwC) yang diperkukuhkan oleh audit dalaman FGV sendiri mendapati anak syarikat FGV, Delima Oil Products Sdn. Bhd. (Delima Oil) telah mengumpul hutang tidak berbayar yang mencecah sehingga AS$8.3 juta (RM35.4 juta).

Kegagalan mengutip hutang ke atas Safitex yang berpangkalan di Dubai, Emiriyah Arab Bersatu itu telah menyebabkan berlakunya pendedahan rosot nilai.

Kenyataan itu menyebut, hutang melibatkan Safitex untuk penjualan minyak masak dan lemak ke pasaran Afghanis*tan itu kemudian terus meningkat kepada AS$11.7 juta (RM49 juta).


Artikel Penuh: http://kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2017&dt=0608&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz4jL0ytD2N

SPRM angkut lebih lima beg

sprmfgv_cropped_1496900504.jpg

Para pegawai dan anggota SPRM semasa tiba di Menara Felda. FOTO Asyraf Hamzah

SEPASUKAN 25 pegawai dan anggota Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tadi tiba di Menara Felda hari ini dipercayai untuk mengambil dokumen berkaitan siasatan terhadap Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV).

Mereka mula tiba di pekarangan bangunan itu bermula jam 10 pagi secara berperingkat sebelum menaiki lif ke pejabat Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif FGV di tingkat 45.

Mereka membawa lebih lima beg untuk mengisi dokumen yang akan diambil.

Suasana di lobi menara felda juga dilihat meriah dengan kehadiran puluhan wartawan dari pelbagai agensi tempatan dan luar negara.

Semalam, Datuk Zakaria Arshad memberi keterangan berhubung dakwaan terhadapnya mengenai isu tunggakan bayaran syarikat Aafitex kepada Delima Oil Product.

Beliau juga difahamkan turut menyerahkan beberapa dokumen kepada pegawai SPRM di Putrajaya.


http://www.hmetro.com.my/utama/2017/06/236130/sprm-angkut-lebih-lima-beg

Saya sedang kumpul bukti - Idris Jala

WhatsApp_Image_2017-06-08_at_3.52.50_PM.jpeg.transformed.jpg

BEKAS Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala dilantik sebagai pihak bebas untuk menyelesaikan kemelut Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) meninggalkan perkarangan di Menara Felda. - Foto Asyraf Hamzah

KUALA LUMPUR: Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala yang dilantik sebagai pihak bebas dalam menyelesaikan kemelut Felda Global Ventures Holdings (FGV) mengesahkan pihaknya sedang dalam proses mengumpul bukti untuk tindakan lanjut.

Tanpa mahu mengulas lanjut, beliau berkata setakat ini pihaknya belum menubuhkan sebarang jawatankuasa khas bagi tujuan itu.

"Saya tidak mahu mengulas tentang perkara ini kerana masih lagi mengumpul semua maklumat. Setakat ini juga kami tidak menubuhkan sebarang komuniti lagi," katanya ketika ditemui pemberita di Menara Felda tadi.

Beliau yang tiba di Menara Felda pada jam 2.33 dan dilihat menaiki lif ke tingkat 45, enggan mengulas lanjut biarpun di dikerumuni wartawan dan hanya berjalan memasuki kenderaan dengan diiringi polis bantuan Felda.

Kerajaan semalam melantik Idris untuk bertanggungjawab mengumpul fakta kes dan membuat cadangan penyelesaian berhubung keputusan FGV mengarahkan Ketua Pegawai Eksekutif, Ketua Pegawai Kewangan dan dua pengurusan kanannya bercuti berkuasa, kelmarin.


http://www.bharian.com.my/node/290967

SPRM masih di Menara FELDA

09mneara.transformed.jpg

PEGAWAI SPRM masih lagi berada di Menara Felda.
- Foto BERNAMA

KUALA LUMPUR: Tujuh jam berlalu, pegawai dan anggota Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) masih mengumpul dokumen dari tingkat 25 Menara FELDA.

Seramai 25 pegawai dan anggota SPRM yang hadir kira-kira jam 10 pagi tadi belum dilihat turun ke lobi utama dan dipercayai masih berada di pejabat itu.

Bagaimanapun, kakitangan FELDA mula beransur pulang selepas tamat waktu bekerja jam 4.30 petang.

Sementara itu, Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Azam Baki ketika dihubungi. mengesahkan pegawainya masih berada di pejabat itu untuk menyemak dokumen.


http://www.bharian.com.my/node/290983

Isa kata tiada kemelut, yakin saham FGV naik

MGF08062017_SPRMFELDA006-681x454.jpg


KUALA LUMPUR – Pengerusi Felda Global Ventures Bhd. (FGV), Tan Sri Isa Samad yakin saham syarikat itu akan melonjak naik setelah siasatan terhadap Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Daruk Zakaria Arshad selesai.


“Biasalah, mana-mana syarikat pun kalau ada (kemelut) macam ni, akan turun. Selesai nanti, selesai (naik) la semula,” katanya.

Walau bagaimanapun, untuk rekod, saham FGV dilihat mengalami penurunan secara konsisten sejak disenaraikan di Bursa Malaysia pada 2012.

Saham syarikat itu jatuh sehingga RM1.50 hari ini berbanding RM1.66 ketika sesi dagangan Bursa Malaysia ditutup semalam.

Saham FGV di senaraikan di Papan Utama Bursa Malaysia pada 28 Jun 2012 pada harga tawaran awam permulaan RM4.55.

Ia merupakan penyenaraian terbesar di Asia pada tahun itu dan kedua terbesar di dunia selepas Facebook.

Ironinya, Isa dalam sidang media hari ini menafikan wujud kemelut dalam syarikat tersebut, meskipun lebih kurang 30 orang pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hadir ke Menara Felda awal pagi hari ini bagi proses siasatan berhubung siasatan salah laku terhadap Datuk Zakaria.

“Tidak ada kemelut. Proses biasa saja, anda (media) yang jadikan kemelut,” katanya kepada pemberita.

Siasatan SPRM terhadap Zakaria dibuat sejurus arahan untuk bercuti tanpa tempoh oleh Isa, dipercayai berkaitan dengan anak syarikat FGV.


http://malaysiagazette.com/v2/blog/2017/06/08/isa-kata-tiada-kemelut-yakin-saham-fgv-naik/

8 jam SPRM 'geledah' pejabat FGV

09geladahe.transformed.jpg

PEGAWAI dan anggota SPRM diiringi Polis Bantuan memasukkan dokumen berkaitan siasatan terhadap Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) ke dalam kereta di Menara Felda. - Foto Asyraf Hamzah

KUALA LUMPUR: Seramai 40 pegawai dan anggota Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) beredar dari Menara FELDA petang tadi selepas lapan jam berada di tingkat 45 bangunan itu.

Mereka beredar dari bangunan itu pada jam 5.56 petang membawa empat kotak dan tiga beg bagasi dipercayai berisi dokumen berkaitan Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV).

Difahamkan, semua barangan itu akan dibawa ke pejabat SPRM untuk membantu siasatan.

Pegawai dan anggota SPRM yang hadir bagaimanapun enggan ditemui pemberita dan terus meninggalkan pekarangan Menara Felda sebaik turun ke lobi utama bangunan berkenaan.

Semalam, Zakaria tampil di ibu pejabat SPRM di Putrajaya dengan berbekalkan beberapa dokumen berhubung FGV untuk memberi keterangan.

Pada Selasa, Zakaria dan tiga lagi pegawai pengurusan kanan FGV dan anak syarikatnya dipaksa bercuti berkuat kuasa serta-merta.

Selain Zakaria, Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan FGV, Ahmad Tifli Mohd Talha; Pengurus Besar Kanan Delima Oil Products Sdn Bhd, Kamarzaman Karim, dan Ketua Pegawai Eksekutif FGV Trading, Ahmad Salman Omar turut dipaksa bercuti.


http://www.bharian.com.my/node/291015

Putrajaya arah tutup mulut?

image.jpg


SHAH ALAM - Kemelut yang berlaku dalam pengurusan Felda Global Ventures Holding dikatakan cuba diredakan apabila kedua-dua pihak sudah menerima arahan supaya tidak mengeluarkan sebarang kenyataan kepada media.


Sumber memberitahu Sinar Harian, Ketua Pegawai Eksekutif FGV, Datuk Zakaria telah dipanggil ke Putrajaya semalam dan beliau difahamkan agar tidak membuat atau memberi sebarang komen berkaitan kemelut itu sehingga diberitahu kelak.

Difahamkan juga, Pengerusi FGV, Tan Sri Isa Abdul Samad turut dipanggil dan menerima arahan sama.

"Memang Datuk Zakaria diminta ke Putrajaya tengahari ini (semalam) dan selepas itu beliau beritahu sudah diminta tidak buat sebarang kenyataan," kata sumber itu.


http://www.sinarharian.com.my/nasional/putrajaya-arah-tutup-mulut-1.685927

Pengurusan tertinggi FGV antara saksi akan dipanggil

image.jpg


KEPALA BATAS 9 Jun - Pengurusan tertinggi Felda Global Ventures (FGV) antara saksi yang akan dipanggil Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam masa terdekat bagi melengkapkan siasatan berkaitan kemelut agensi itu.


Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Dzulkifli Ahmad berkata, selain memanggil saksi, pihaknya turut meneliti semua dokumen yang diambil dari pejabat agensi itu di Menara Felda semalam bagi mendapatkan bukti.

“Kami perlukan masa lebih-lebih lagi jika dokumen dan siasatan melibatkan pihak di luar negara. Namun kami yakin akan lengkapkan siasatan,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan bungkusan bubur lambuk sempena program Ihya Ramadan SPRM di Masjid Al-Jamiul Badawi di sini hari ini.

Sementara itu di KUALA LUMPUR, selepas kunjungan ke pejabat FGV semalam, SPRM telah mendapatkan dokumen, invois dan kontrak mengandungi enam isu yang akan diberi tumpuan bagi memastikan sama ada wujud unsur rasuah dan salah guna kuasa.

Menurut sumber dalaman FGV, salah satu daripadanya melibatkan pelaburan bernilai 100 juta pound (RM542 juta) bagi kerjasama dengan Universiti Cambridge untuk penghasilan ekstrak nano daripada minyak sawit yang tidak mendatangkan keuntungan kepada FGV.

Ujarnya, turut disiasat ialah dakwaan terhadap individu tertentu yang mempergunakan khidmat syarikat Felda D’Saji Catering untuk majlis peribadi yang sepatutnya dibayar sendiri namun mengarahkan pihak FGV untuk membuat pembayaran.

“Bagaimanapun, pihak FGV tidak melunaskan pembayaran berkenaan kerana tidak mendapat kelulusan syarikat selain berlaku pertikaian berhubung isu itu sekali gus mengakibatkan Felda D’Saji menanggung hutang tertunggak,” kata satu sumber di sini hari ini.

Sumber turut memaklumkan, SPRM turut mengambil dokumen berkaitan kontrak reka bentuk dalaman sebuah kondominium milik FGV yang didakwa dianugerahkan oleh individu tersebut kepada kakak iparnya.

Ujar sumber, kondominium tersebut didakwa didiami oleh anak perempuan individu berkenaan dan keputusan itu dibuat sendiri oleh beliau, sekali gus menjurus kepada perbuatan salah guna kuasa.

“Pihak SPRM juga mengambil dokumen berkaitan pembelian tiket kapal terbang yang menunjukkan individu itu sering ke luar negara bersama isterinya menggunakan tiket penerbangan kelas pertama dan dibayar menggunakan dana syarikat FGV.

“Selain itu, pihak SPRM turut mengambil dokumen berkaitan anak syarikat FGV, Delima Oil Pro*ducts Sdn. Bhd. (DOP) dan serta dokumen-dokumen sejak tahun 2011 iaitu sebelum Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan FGV, Datuk Zakaria Arshad menjawat jawatan beliau,” ujarnya.

Media sebelum ini melaporkan, Zakaria menyarankan SPRM menyiasat ke*seluruhan operasi syarikat itu bagi menilai sekiranya berlaku sebarang penyalahgunaan kuasa selepas beliau diarahkan bercuti serta-merta oleh Lembaga Pengarah FGV.

Dalam pada itu, kira-kira 100 peneroka dan generasi kedua Felda Palong 1, Gemas, Negeri Sembilan berhimpun di hadapan Menara Felda, Persiaran KLCC hari ini, bagi mendesak pengurusan tertinggi FGV melepaskan jawatan.

Kumpulan peneroka itu mula berhimpun kira-kira pukul 2.15 petang di hadapan bangunan Ibu pejabat Korporat Felda di sini.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/berita/jen...antara-saksi-dipanggil-1.491623#ixzz4jY1n5wYZ

Jawatankuasa Eksekutif nafi dakwaan Zakaria berhubung FGV CNS

Cadangan pengembangan Felda Cambridge Nanosystems Ltd (FGV CNS), sebuah syarikat nano karbon, tidak pernah dibentangkan kepada lembaga.

Pengerusi Jawatankuasa Eksekutif Lembaga FGV, Datuk Omar Salim berkata FGV CNS juga tidak pernah mengalami kerugian RM117 juta seperti yang didakwa.

Dalam kenyataannya, Omar memaklumkan kerugian yang dicatatkan syarikat itu dari 2014 hingga April 2017 adalah RM27.5 juta.
Ketua Pegawai Eksekutif Felda (FGV) Datuk Zakaria Arshad sebelum ini menyatakan beliau cuba menghalang pelaburan bernilai ratusan juta yang dibuat oleh lembaga pengarah syarikat tersebut yang disifatkannya sebagai tidak masuk akal.

Perancangan untuk mengambil alih 30 peratus kepentingan kilang krimer juga tidak pernah mendapat kelulusan jawatankuasa pelaburan berikutan nilai pertumbuhan kerjasama berkenaan.

FGV mengambil alih FGV CNS pada Disember 2013.

51497065720_freesize.jpg


Sumber: http://www.astroawani.com/berita-bi...nafi-dakwaan-zakaria-berhubung-fgv-cns-145738

Penyelesaian Kemelut FGV Demi Kepentingan Syarikat, Bukan Individu - Pengerusi

JOHOR BAHRU, 9 Jun (Bernama) -- Kemelut Felda Global Holdings Bhd (FGV) perlu diselesaikan segera bukan atas dasar kepentingan atau kemenangan individu, sebaliknya demi memastikan syarikat itu kembali fokus kepada urus tadbir perniagaan khususnya dalam industri sawit.

Ketika menegaskan perkara itu, Pengerusi Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda), Tan Sri Shahrir Abdul Samad berkata kemelut yang berpanjangan dikhuatiri akan menjejaskan keyakinan peneroka, pelabur serta keuntungan Felda.

"Kemelut FGV perlu betul-betul diselesaikan, bukan soal siapa yang menang. Jika kemelut FGV tidak selesai, Felda juga akan menerima kesannya dan pembayaran dividen kepada peneroka juga boleh terkesan.

"Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak juga melihat perkara ini dengan serius sebab itulah beliau bertindak melantik Datuk Seri Idris Jala sebagai orang tengah dan saya rasa itu langkah yang bagus.

"Bagi saya ini mustahak untuk (membolehkan) FGV dilihat sebagai syarikat yang memiliki urus tadbir yang baik dan faham tentang perniagaan sawitnya," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyempurnakan majlis penyampaian bantuan sumbangan Aidilfitri kepada fakir miskin, anak yatim, ibu tunggal dan orang kurang upaya di Dewan Serbaguna Majidee di sini, petang tadi.

Shahrir diminta mengulas kemelut yang menyaksikan Ketua Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan FGV Datuk Zakaria Arshad dan tiga lagi pegawai pengurusan kanan FGV dan anak syarikatnya diarah bercuti berkuat kuasa serta-merta pada Selasa lepas.

Selain itu, Shahrir juga meminta FGV untuk memutuskan segera pelantikan tiga nama yang mewakili Felda dalam syarikat itu bagi membantu menyelesaikan kemelut berkenaan.

Tegasnya, ini merupakan permintaan biasa sejajar kedudukan Felda sebagai pemegang saham terbesar FGV sebanyak 33 peratus.

"Pada 23 Mei lepas, kita (Lembaga Felda) telah membuat keputusan untuk menamakan tiga wakil dalam Lembaga Pengarah FGV.

"Kalau tiada sebarang jawapan, saya sendiri akan tulis surat dengan cadangan tiga nama yang telah diputuskan bagi dilantik sebagai wakil Felda minggu depan," katanya.

Tiga nama itu membabitkan dua daripada bahagian pengurusan manakala seorang lagi mewakili Lembaga Pengarah Felda.

-- BERNAMA

FGV nafi dakwaan rugi RM117 juta

SHAH ALAM - Jawatankuasa Eksekutif Felda Global Ventures Holdings Berhad (FGV) menafikan perniagaan FGV Cambridge Nanosystems Ltd (FGV CNS) mencatatkan kerugian mencecah RM117 juta.


Pengerusi Jawatankuasa Eksekutif Lembaga, Datuk Dr Omar Salim berkata, dakwaan tersebut tidak benar memandangkan pihak FGV mengambil alih FGV CNS sebagai syarikat yang baharu ditubuhkan.

"FGV mengambil alih FGV CNS pada Disember 2013 dan ia masih di peringkat pembangunan produk.

"Kerugian yang dicatatkan daripada tahun 2014 hingga April 2017 adalah GBP5 juta (RM27.5 juta)," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Beliau berkata demikian sekaligus menyanggah kenyataan Presiden dan Ketua Pengarah Urusan Felda Global Ventures (FGV), Datuk Zakaria Arshad kepada media baru-baru ini apabila menyatakan beliau cuba menghalang pelaburan ratusan juta yang dibuat oleh lembaga pengarah syarikat tersebut yang disifatkannya sebagai tidak masuk akal.

"Zakaria turut membuat kenyataan bercanggah apabila mengatakan perancangan melabur RM300 juta untuk mengambil alih 30 peratus kepentingan dalam kilang krimer tidak pernah mendapat kelulusan jawatankuasa pelaburan.

"Ia berikutan nilai pertumbuhan kerjasama berkenaan kepada FGV dan kebolehupayaan sinergi dengan perniagaan hiliran FGV tidak dapat ditentukan," katanya lagi.


http://www.sinarharian.com.my/nasional/fgv-sanggah-dakwaan-rugi-rm117-juta-1.687402

Isa Samad akan dipanggil

image.jpg


KUALA LUMPUR 10 Jun - Pengerusi Felda Global Ventures (FGV), Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad merupakan antara individu pen*ting yang akan dipanggil Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi memberikan penjelasan dalam pelbagai isu berkaitan kemelut agensi itu.


Menurut sumber, ini kerana ada antara isu terbabit melibatkan tohmahan terhadap beliau.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi), SPRM, Datuk Azam Baki ketika dihubungi bagaima*napun enggan mengulas mengenai perkara itu.

Ujarnya, pihaknya akan memanggil sesiapa sahaja yang difikirkan perlu untuk membantu siasatan termasuk Mohd. Isa.

“Kita akan panggil beliau apabila diperlukan, namun ia bergantung pada ketera**ngan yang bakal kita peroleh,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Tambah Azam, pihaknya juga berkemungkinan mengambil beberapa dokumen tambahan untuk membantu siasatan isu tersebut.

Akhbar hari ini melaporkan pengurusan tertinggi FGV antara saksi yang akan dipanggil SPRM dalam masa terdekat bagi melengkapkan siasatan.

Selain itu, beberapa dokumen, invois dan kontrak me*ngandungi enam isu akan diberi tum*puan bagi memastikan sama ada wujud unsur rasuah dan salah guna kuasa dalam agensi terbabit.

Salah satu daripadanya melibatkan pelaburan yang bernilai 100 juta pound atau kira-kira RM542 juta bagi kerjasama antara FGV de*ngan Universiti Cambridge untuk penghasilan ekstrak nano daripada minyak sawit yang tidak mendatangkan keuntungan kepada syarikat itu.

Turut disiasat ialah dakwaan terhadap individu tertentu yang mempergunakan khidmat syarikat Felda D’Saji Catering untuk majlis peribadi yang sepatutnya dibayar sendiri namun mengarahkan FGV membuat pembayaran.

Isu lain yang disiasat ialah berkaitan kontrak reka bentuk dalaman sebuah kondominium milik FGV yang didakwa dianugerahkan oleh individu tersebut kepada kakak iparnya dan pembelian tiket ke luar negara bersama isterinya menggunakan penerbangan kelas pertama de*ngan dana syarikat FGV.

Dua isu lagi ialah berkaitan anak syarikat FGV, Delima Oil Products Sdn. Bhd. (DOP) dan beberapa dokumen sejak tahun 2011 iaitu sebelum Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan FGV, Datuk Zakaria Arshad menjawat jawatannya.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/berita/jenayah/isa-samad-juga-akan-dipanggil-1.491964#ixzz4jg6CNweJ

Kemelut FGV dibincang dengan Najib Rabu ini

13shahrifi.transformed.jpg


CHUKAI: Pengerusi FELDA, Tan Sri Shahrir Abdul Samad akan mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada Rabu ini untuk membincangkan jalan penyelesaian terhadap kemelut Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV).


Shahrir berkata, pertemuan itu yang dijangka berlangsung di Kementerian Kewangan, Putrajaya akan membincangkan pelbagai perkara berkaitan FGV secara lebih terperinci.

"Saya kena jumpa Perdana Menteri untuk tahu lebih lanjut apa pandangan, apa yang dimaksudkan dengan laporan-laporan mengenai FGV ini, sebab saya duduk di luar.

"FELDA hanya sebagai pemegang saham terbesar dalam FGV. "Mungkin dalam perjumpaan itu nanti akan tahu apa cadangan-cadangan yang sesuai, macam mana nak selesaikan isu ini. Insya-Allah sempat sebelum raya ni. Ada lebih kurang dua minggu lagi (untuk selesaikan)," katanya.

Shahrir berkata demikian pada majlis Ihya Ramadan Warga FELDA bersama Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek dan Pengerusi FELDA di Felda Kerteh 6 hari ini. - BERNAMA


http://www.bharian.com.my/node/292300

Kemelut FGV: Ku Li cadang Isa digantung tugas

Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razalegh Hamzah mencadangkan Pengerusi Felda Global Ventures Holding Berhad (FGV), Tan Sri Isa Samad digantung tugas sementara siasatan kes dijalankan.

Ia berikutan beliau melihat keperluan berbuat demikian ke atas Isa yang dipilih melalui lantikan politik.

Tengku Razaleigh bagaimanapun yakin kemelut yang melanda pihak pengurusan FGV akan dapat ditangani dengan baik.

"Pandangan saya sama kalau benda tu merugikan perjuangan politik apatah lagi kepentingan rakyat maka wajar keputusan dibuat supaya tidak meneruskan keadaan sedemikian rupa yang jelas merugikan kita kalau itulah kesimpulannya," katanya media selepas sebuah majlis peringkat Parlimen Gua Musang di Balai Rakyat Bukit Cekati, di sini pada Ahad.

Minggu lalu, Lembaga Pengarah GFV mengumumkan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Datuk Zakaria Arshad serta Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan, Ahmad Tifli Mohd Talha diarah bercuti sementara menunggu penyiasatan berkaitan urus niaga tertentu anak syarikat FGV, Delima Oil Products Sdn. Bhd.

Tan Sri Isa sebelum ini juga berkata beliau tidak akan meletakkan jawatan sebagai Pengerusi FGV kerana tidak ada sebab untuk beliau berbuat demikian.

Sumber: http://www.astroawani.com/berita-malaysia/kemelut-fgv-ku-li-cadang-isa-digantung-tugas-145949

SPRM temui dokumen penyelewengan FGV berprofil tinggi

ne_03.1.jpg


PUTRAJAYA – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menemui beberapa dokumen membabitkan seorang individu berprofil tinggi dalam syarikat Felda Global Ventures Holdings Bhd. (FGV) yang disyaki terlibat dalam penyelewengan dan salah guna kuasa.


Menurut sumber, individu terbabit disyaki telah mengarahkan FGV membuat pembayaran kepada syarikat milik adik iparnya untuk mengendalikan majlis-majlis keramaian bersama peneroka Felda sejak tiga tahun lalu.

"Wang sebanyak RM1 juta telah dikeluarkan bagi membayar kos untuk mengendalikan majlis keramaian bersama dengan peneroka-peneroka Felda sejak tiga tahun lalu kepada syarikat milik adik iparnya," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.


Artikel Penuh: http://kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2017&dt=0614&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_03.htm#ixzz4jvNUkrEE

Generasi ke-2 mahu Isa berundur, Shahrir ganti

Tan_Sri_Isa_Samad_a.transformed.jpg


KUALA LUMPUR: Sekumpulan generasi kedua FELDA hari ini menggesa Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV), Tan Sri Isa Samad supaya meletak jawatan segera.


Wakilnya, Hamaruddin Abdul Aziz, berkata gesaan itu dibuat kerana pihaknya mendapati Isa kini sudah menjadi bebanan dan liabiliti kepada syarikat berkenaan.

"Kita juga mahu supaya kedudukan Isa di FGV digantikan oleh Pengerusi FELDA, Tan Sri Shahrir Samad. Kita mahu biarlah di dalam FELDA ini hanya ada seorang Pengerusi sahaja.

"Kita juga merancang untuk mengadakan pertemuan dengan Shahrir dalam masa terdekat bagi menyuarakan sokongan penuh kepada beliau untuk menerajui FGV," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media di sini, sebentar tadi. Lebih 30 generasi kedua FELDA turut hadir pada majlis itu sebagai tanda sokongan.

Kemelut FGV bermula 6 Julai lalu apabila empat pegawai kanan FGV dipaksa bercuti termasuk Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif, Datuk Zakaria Arshad.

Selain itu ialah Ketua Pegawai Kewangan, Ahmad Tifli Mohd Talha; Pengurus Besar Kanan Delima Oil Products, Kamarzaman Abd Karim dan Ketua Pegawai Eksekutif FGV Trading, Ahmad Salman Omar.

Susulan itu, Pejabat Perdana Menteri mengumumkan pelantikan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala pada Rabu minggu lalu sebagai pihak bebas untuk mengumpul fakta kes dan mengemukakan cadangan penyelesaian.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada Sabtu lalu mahu isu itu diselesaikan segera pada Ramadan ini dan

menggariskan tiga prinsip penyelesaian FGV.

Mengulas lanjut, Hamarudin berkata, semua generasi kedua FELDA menyokong penuh hasrat mahukan Shahrir menjadi Pengerusi FGV.

Katanya, sejak mula menjadi Pengerusi FELDA, Shahrir sudah mengadakan jelajah ke seluruh FELDA bagi berjumpa dan mendapat maklum balas daripada peneroka bagi mengetahui masalah yang mereka hadapi.


http://www.bharian.com.my/node/292946

FGV: Laporan pihak bebas siap - PM

15najoisb.transformed.jpg

PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Razak ketika mempengerusikan mesyuarat Majlis Kewangan Negara di Putrajaya, turut kelihatan Menteri Kewangan II dan Ketua Setiausaha Perbandaharaan Kementerian Kewangan, Tan Sri Irwan Serigar Abdullah. - Foto Mohd Fadli Hamzah

PUTRAJAYA: Laporan pihak bebas yang dilantik kerajaan bagi menyelesaikan kemelut Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) sudah siap, kata Datuk Seri Najib Razak.

Perdana Menteri berkata, laporan itu akan dibentangkan Datuk Seri Idris Jala kepada beliau dalam masa terdekat.

"Laporan itu sudah disiapkan, tapi sedang meneliti segala fakta dan apa keputusan yang sebaik-baiknya berdasarkan tiga prinsip iaitu undang-undang syarikat, urus tadbir yang baik dan proses yang adil.

"Idris akan datang semula (bertemu saya)...saya mahu dia melihat beberapa pendekatan dan pilihan yang boleh diambil FGV," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Kewangan Negara (MKN) di sini, hari ini.

Kerajaan minggu lalu melantik bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu sebagai pihak bebas untuk menyelesaikan kemelut FGV.

Pejabat Perdana Menteri, dalam satu kenyataan, mengumumkan Idris akan bertanggungjawab mengumpul fakta kes dan membuat cadangan penyelesaian berhubung keputusan FGV mengarahkan Ketua Pegawai Eksekutif, Ketua Pegawai Kewangan dan dua pengurusan kanannya, bercuti berkuat kuasa 6 Jun lalu.


http://www.bharian.com.my/node/292944

SPRM akan panggil Isa Samad dalam masa terdekat

fdb20bf34d40804f70f2b29e9ae38591.jpeg


SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan akan memanggil saksi-saksi yang terbabit dalam isu Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) mulai hari ini.


Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi), Datuk Azam Baki ketika memberitahu China Press, kebanyakan saksi dipanggil terdiri daripada pegawai-pegawai FGV.

Beliau turut mengesahkan SPRM akan memanggil Pengerusi FGV, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad dan Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kumpulan, Datuk Zakaria Arshad untuk mengambil keterangan dalam masa terdekat bagi membantu siasatan.

Azam berkata, beliau tidak pasti berapa lama tempoh yang perlu diambil untuk menghabiskan siasatan kerana ia bergantung kepada keterangan yang diberikan oleh saksi.

Ditanya apakah SPRM akan melancarkan sebarang tangkapan dan apakah akan memanggil Pengerusi Felda, Tan Sri Shahrir Abdul Samad bagi membantu siasatan, Azam menjelaskan, SPRM hanya menjalankan siasatan membabitkan rasuah dan penyelewengan.

Katanya, serbuan yang dilakukan oleh SPRM di pejabat FGV Khamis lalu hanya mengambil dokumen yang berkaitan dan tidak merampas barangan lain.

"Buat masa ini, SPRM juga tidak membekukan akaun bank milik mana-mana pegawai FGV," katanya.

Sebelum ini, Azam menjelaskan, SPRM kini dalam proses mengkaji dokumen-dokumen yang dirampas untuk mengumpul bukti-bukti berhubung siasatan tersebut sebelum tindakan lanjut diambil.

“Siasatan SPRM tertumpu kepada enam isu yang melibatkan FGV dan kesemua isu itu akan dikaji secara terperinci untuk memastikan sama ada wujudnya unsur rasuah dan salah guna kuasa sebelum tindakan lanjut diambil mengikut peruntukan undang-undang,” katanya.


http://www.sinarharian.com.my/semasa/fgv-sprm-panggil-isa-dalam-masa-terdekat-1.689541

Nasib Isa, Zakaria ditentukan hari ini

Kuala Lumpur: Kedudukan Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV), Tan Sri Isa Samad serta Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Zakaria Arshad dalam syarikat itu akan ditentukan hari ini.


Difahamkan, kerajaan akan membuat pengumuman penting berkaitan krisis melanda FGV dan kedudukan pengurusan tertinggi agensi itu, petang ini.

Hari ini, satu mesyuarat dijadualkan diadakan di Putrajaya untuk membincangkan isu FGV, termasuk laporan disediakan pihak bebas dilantik kerajaan untuk mencari penyelesaian kepada kemelut melanda syarikat perladangan terbesar negara.

Menurut satu sumber, Isa juga dijadualkan akan mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di Putrajaya, hari ini.

Sumber itu mengulas khabar angin dan spekulasi bahawa Isa akan digugurkan sebagai pengerusi untuk memberi ruang kepada kerajaan merombak pengurusan tertinggi syarikat senaraian awam itu.

Kemelut FGV mencapai kemuncak apabila Isa dan Lembaga Pengarahnya mengarahkan Zakaria, Ketua Pegawai Kewangan FGV, Ahmad Tifli Mohd Talha; Ketua Pegawai Eksekutif FGV Trading, Ahmad Salman Omar dan Pengurus Besar Kanan Delima Oil Products, Kamarzaman Abd Karim, untuk bercuti, pada 6 Jun lalu.

Susulan krisis itu, kerajaan melantik bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala sebagai orang tengah bagi mencari penyelesaian kepada krisis berkenaan.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) turut memulakan siasatan berhubung dakwaan salah guna kuasa dan penyelewengan dalam syarikat itu.

Isa ketika dihubungi BH mengenai desas-desus kedudukan beliau dalam FGV berkata: "Saya tidak tahu (khabar ingin mengenai kedudukan beliau), saya tak mahu komen apa-apa lagi sekarang. Kita tunggu dulu."

Zakaria pula berkata, beliau bersedia menerima apa sahaja keputusan kerajaan mengenai nasib dirinya di dalam syarikat itu.

Sementara itu, Pengerusi FELDA, Tan Sri Shahrir Samad, ketika ditemui BH di Johor Bahru, semalam, menafikan beliau turut dijemput untuk menghadiri mesyuarat di Putrajaya, hari ini.

"Saya tidak dipanggil (pertemuan di Putrajaya hari ini), jadi saya tak tahu apa mesyuarat (akan dibincang atau diumumkan). Buat masa ini, cerita mengenai pengguguran Isa dan Zakaria, hanya khabar angin.

"Kita tunggulah esok (hari ini) kerana kali ini Perdana Menteri nampak serius. Kerajaan serius sehingga melantik pihak bebas (Idris Jala) untuk mengumpul maklumat mengenai apa yang berlaku dalam FGV," katanya.


http://www.bharian.com.my/node/294457

Digugurkan? Kita tunggu dulu, kata Isa Samad

19samad.transformed.jpg


SEREMBAN: "Kita tunggu dulu." Itu reaksi Tan Sri Isa Samad mengenai khabar angin beliau akan digugurkan sebagai Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) minggu ini.


"Saya tidak tahu (mengenai khabar ingin itu), saya tak mahu komen apa-apa lagi sekarang," katanya kepada BH, semalam.

Beliau berkata, semua pihak sewajarnya menunggu sehingga isu yang membelenggu FGV kebelakangan ini, selesai disiasat pihak berkaitan, malah beliau sendiri mengelak untuk memberi sebarang kenyataan pada masa ini.

Isa ditanya mengenai spekulasi perkhidmatan beliau sebagai Pengerusi FGV akan ditamatkan dalam minggu ini, sebagai jalan penyelesaian untuk kepada pelbagai isu yang membelenggu syarikat perladangan itu.

Kemelut FGV mencapai kemuncak apabila Lembaga Pengarahnya mengarahkan Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Zakaria Arshad; Ketua Pegawai Kewangan FGV, Ahmad Tifli Mohd Talha; Ketua Pegawai Eksekutif FGV Trading, Ahmad Salman Omar dan Pengurus Besar Kanan Delima Oil Products, Kamarzaman Abd Karim, untuk bercuti, pada 6 Jun lalu.

Susulan krisis itu, Pejabat Perdana Menteri melantik bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala sebagai orang tengah bagi mencari penyelesaian kepada krisis berkenaan.

Pelbagai pihak kemudian mendesak Isa meletak jawatan atau bercuti bagi membolehkan siasatan dibuat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Isa bagaimanapun mempertikaikan desakan itu dan menegaskan beliau tidak bersalah dalam krisis syarikat berkenaan dan tidak perlu untuknya meletakkan jawatan.


http://www.bharian.com.my/node/294459


Isa memangku jawatan Pengerusi SPAD

isa_samaddd_cropped_1497854727.jpg


BEKAS Pengerusi Felda Global Ventures Holding Bhd (FGV) Tan Sri Isa Samad dilantik sebagai pemangku Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata, beliau sudah bertemu dengan Isa dan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Idris Jala pagi tadi bagi membincangkan masa depan FGV dan peranan Isa dalam syarikat itu.

“Beliau (Isa) rela hati untuk lepaskan jawatan sebagai Pengerusi FGV dan tempatnya pula digantikan Sulaiman.

“Bagi menghargai Isa, saya setuju melantiknya sebagai pemangku Pengerusi SPAD," katanya.

Menurutnya, tindakan dalaman juga akan diambil untuk menentukan proses keadilan terhadap apa yang berlaku kepada Ketua Pegawai Eksekutif FGV Datuk Zakaria Arshad dan tiga yang lain sebelum ini.

Najib berkata, Lembaga Pengarah FGV akan membuat keputusan yang mencerminkan hasrat kerajaan untuk meletakkan FGV lebih kukuh pada masa depan.

Najib sebelum itu mengesahkan Tan Sri Dr Sulaiman Mahbob dilantik sebagai pemangku Pengerusi FGV berkuat kuasa serta merta.

Sulaiman sebelum ini menjawat jawatan Pengarah Bukan Eksekutif Bebas FGV dan Pengerusi Telekom Malaysia (TM) selain Pengerusi Kumpulan Pemantau Pemegang Saham Minoriti, Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia dan Jambatan Kedua Sdn Bhd.

Beliau juga adalah Profesor Adjung di Universiti Malaya (UM) dan Universiti Tun Abdul Razak dengan mengajar bidang Ekonomi dan Dasar Awam.

Sulaiman berkelulusan Ekonomi dari UM menyambung pengajian di University of London.

Beliau menyempurnakan pengajian doktor falsafah (PhD) di Maxwell School of Citizenship dan Public Affairs di Syracuse University, Amerika Syarikat pada awal 1986.


http://www.hmetro.com.my/utama/2017/06/238938/isa-memangku-jawatan-pengerusi-spad

Sulaiman ganti Isa

mahbob_cropped_1497852692.jpg


TAN Sri Dr Sulaiman Mahbob dilantik sebagai pemangku Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) menggantikan Tan Sri Isa Samad.


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan perkara itu berkuat kuasa serta merta.

Sulaiman, 67, sebelum memegang jawatan Ketua Pengarah di Unit Perancang Ekonomi (EPU) Jabatan Perdana Menteri dan Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal.

Hari ini, satu mesyuarat diadakan di Putrajaya untuk membincangkan isu FGV, termasuk laporan pihak bebas dilantik kerajaan untuk menyelesaikan krisis melanda syarikat perladangan terbesar negara itu.

Isa bertemu dengan Najib di Perdana Putra kira-kira jam 8 pagi tadi tetapi menggunakan laluan lain sebaik keluar kira-kira jam 11 pagi.

Kemelut FGV mencapai kemuncak apabila Isa dan Lembaga Pengarahnya mengarahkan Ketua Pegawai Eksekutifnya Datuk Zakaria Arshad, Ketua Pegawai Kewangan FGV, Ahmad Tifli Mohd Talha, Ketua Pegawai Eksekutif FGV Trading, Ahmad Salman Omar dan Pengurus Besar Kanan Delima Oil Products, Kamarzaman Abd Karim untuk bercuti 6 Jun lalu.

Susulan krisis itu, kerajaan melantik bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala sebagai orang tengah bagi mencari penyelesaian kepada krisis itu.

Selain itu, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) turut memulakan siasatan berhubung dakwaan salah guna kuasa dan penyelewengan dalam syarikat itu.


http://www.hmetro.com.my/utama/2017/06/238936/sulaiman-ganti-isa


SPRM tetap siasat FGV

logo_sprm_cropped.transformed_10.jpg


KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bakal meneruskan siasatan terhadap Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) meskipun berlaku perubahan pengurusan tertinggi syarikat itu, seperti yang diumumkan Perdana Menteri.


Malah ketika ini, siasatan itu hampir selesai dan pegawai SPRM kini hanya perlu memanggil beberapa individu penting yang dikaitkan, termasuk bekas Pengerusi FGV, Tan Sri Isa Samad.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Azam Baki ketika dihubungi mengesahkan pihaknya akan memanggil Isa tidak lama lagi namun tidak memberi jangka masa tertentu.

Kata beliau, Isa bakal dipanggil selepas SPRM sudah memanggil keseluruhan 50 individu yang disenaraikan sebagai saksi untuk tindakan selanjutnya.

"Kita tidak akan tutup siasatan walaupun hari ini terdapat perubahan dalam kepimpinan tertinggi FGV.

"SPRM komited untuk menyiasat dakwaan rasuah dan salah laku yang sudah dilaporkan kepada kami dan tidak boleh menyelesaikan sesuatu tanpa siasatan rapi atau penyelesaian tertentu.

"Malah kami sudah memanggil hampir kesemua 50 individu yang disenaraikan dan pada masa terdekat ini, Isa akan turut dipanggil memberi keterangan kerana dia adalah salah seorang saksi," katanya kepada BH, sebentar tadi.

Beliau menjangkakan siasatan itu akan diselesaikan dalam tempoh selepas perayaan Aidilfitri nanti.

"Pegawai-pegawai kami sedang berusaha ke arah itu dan akan memanggil lebih ramai individu yang disenaraikan sebagai saksi," katanya.

Mengulas lanjut, beliau turut menafikan siasatan yang dijalankan SPRM ketika ini adalah berpandukan kepada siasatan yang dilakukan bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Idris Jala yang dilantik sebagai wakil bebas kerajaan.

"Tiada kaitan kerana siasatan kami sekadar bertumpu kepada isu rasuah dan salah laku manakala saya difahamkan siasatan Idris adalah berhubung urus tadbir pengurusan FGV," katanya.

Ditanya mengenai pembekuan aset, Azam berkata perkara itu tidak dilakukan lagi kerana siasatan masih berjalan dan bergantung jika pihaknya memperoleh bukti-bukti yang kukuh.


http://www.bharian.com.my/node/294751

Tiada yang kalah atau menang - Isa Samad

image.jpg

Bekas Pengerusi FGV, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad membaca laporan akhbar Utusan berhubung kemelut di FGV Holdings di Senawang di sini, hari ini. - UTUSAN ONLINE/ASWAD YAHYA

SEREMBAN 20 Jun - Bekas Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Bhd.(FGV), Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad berkata, tiada pihak yang kalah atau menang berikutan peletakan jawatannya dalam syarikat itu semalam.

Sebaliknya, beliau memberitahu, tindakan yang diambil selepas perbincangan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam adalah demi kebaikan syarikat tersebut.

"Dalam perbincangan itu, timbul cadangan supaya saya lepaskan jawatan dan saya terima. Saya tiada masalah (meletakkan jawatan).

"Ini bukan soal kalah menang saya atau Datuk Zakaria Arshad (Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan FGV). Saya berhenti awal daripada yang dituduh dalam isu ini cuma persepsi masing-masing.

"Yang paling penting bagi saya adalah FGV. Saya berbincang dengan Perdana Menteri tentang FGV bukan individu. Mengenai nasib pihak satu lagi terpulang kepada siasatan yang akan dilakukan oleh syarikat. Tiada siapa kalah atau menang," ujarnya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini hari ini.

Semalam Mohd. Isa melepaskan jawatan Pengerusi FGV dengan rela hati dan digantikan oleh Pengarah Bukan Eksekutif Bebas FGV, Tan Sri Sulaiman Mahbob.

Kemelut FGV timbul selepas Lembaga Pengarah meminta Zakaria dan tiga lagi pengurusan kanan diarah bercuti pada 6 Jun lalu, berikutan dakwaan wujud salah laku tadbir urus dalam syarikat terbabit.


http://www.utusan.com.my/berita/nasional/video-tiada-yang-kalah-atau-menang-isa-samad-1.495390


DCz4A46VwAIKkyh.jpg

Tan Sri Isa Samad & isteri, Puan Seri Bibi Sharliza tiba di ibu pejabat SPRM jam 9:40 pagi tadi

Isa, isteri beri keterangan lebih 4 jam

WhatsApp_Image_2017-06-21_at_2.25.09_PM.jpeg.transformed_0.jpg

BEKAS Pengerusi Felda Global Ventures Bhd (FGV), Tan Sri Isa Samad ditemuramah pemberita selepas selesai memberi keterangan di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), pagi tadi. - Khairull Azry Bidin

PUTRAJAYA: Bekas Pengerusi Felda Global Ventures Bhd (FGV), Tan Sri Isa Samad dan isteri memberi keterangan lebih empat jam kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di ibu pejabat agensi itu, pagi tadi.

Isa dan Puan Sri Bibi Sharliza Mohd Khalid, tiba jam 9.40 pagi tadi dengan menaiki kereta jenis Lexus berwarna hitam.

Isa dan isteri terus memasuki pejabat SPRM sebelum keluar pada jam 2 petang.

Isa yang ditemui pemberita sebaik selesai memberi keterangan berkata beliau menyerahkan kepada SPRM untuk menjalankan siasatan lanjut dan membuat penentuan sama ada beliau bersalah atau sebaliknya.

Ditanya mengenai permasalahan dalam FGV, katanya beliau tidak mempunyai kapasiti untuk menjawab berhubung isu itu kerana sudah tidak mempunyai jawatan dalam syarikat berkenaan.

Mengenai mengapa isterinya turut dipanggil memberi keterangan, beliau menjelaskan perkara itu adalah normal dan menjadi kebiasaan selain tidak perlu dipersoalkan.


http://www.bharian.com.my/node/295274

Polis buru lelaki ugut Isa Samad di Facebook

image.jpg


JEMPOL 21 Jun - Seorang lelaki yang membuat ugutan terhadap bekas Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Bhd. (FGV), Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad melalui laman sosial, Facebook semalam kini dicari polis.
Ketua Polis daerah, Superintenden Noorzainy Mohd. Noor berkata, lelaki berkenaan menghantar komen yang mempertikaikan penyelesaian kemelut FGV susulan peletakan jawatan Mohd. Isa kelmarin. Katanya, pihak polis menjalankan siasatan selepas laporan dibuat Naib Presiden 3 Kelab Tinju Felda Malaysia, Aripen Tugimin di Balai Polis Bandar Seri Jempol di sini pada pukul 3.16 petang ini. “Polis akan menyiasat kes berkenaan kerana melakukan ugutan dan sedang mencari lelaki berkenaan,” katanya di sini hari ini. Sementara itu, Mohd. Isa ketika ditemui selepas Kempen Balik Kampung di Jalan Mahsan di sini petang ini enggan mengulas lanjut perkara berkenaan. “Saya tak nak ulas” ujarnya ketika dihampiri wartawan. Beliau melepaskan jawatan Pengerusi FGV kelmarin ekoran kemelut melibatkan pengurusan tertinggi syarikat itu dan kemudian dilantik sebagai Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/berita/jen...book-dicari-polis-8232-1.495927#ixzz4kgiJ1qLs

Syed Hamid terkejut pelantikan Isa

TAN Sri Syed Hamid Albar menganggap pelantikan bekas Pengerusi Felda Global Ventures Holding Bhd (FGV) Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad sebagai pemangku Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) amat mengejutkannya.

Beliau yang telah bersara daripada jawatan Pengerusi SPAD bermula 3 Jun lalu, percaya keputusan dibuat kerajaan itu akan mencetuskan satu lagi isu kontroversi terbaru.

"Saya rasa terkejut, sama seperti apa yang dirasai oleh semua rakyat," kata Syed Hamid kepada Sin Chew Daily.

Bagaimana pun, kata Syed Hamid, kuasa melantik Mohd Isa adalah terletak pada tangan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan beliau percaya perdana menteri telah memikir sedalam-dalamnya sebelum mengumumkan pelantikan tersebut.

"Perdana menteri adalah seorang pemimpin politik yang berpengalaman. Beliau sudah berkecimpung dalam dunia politik lebih daripada 40 tahun dan sudah memegang jawatan perdana menteri selama tujuh tahun. Beliau tentu yakin Isa adalah calon yang sesuai," jelas Syed Hamid.

Beliau tidak ingin mengulas lanjut sama ada pelantikan Mohd Isa itu tepat atau tidak namun mendoakan beliau agar dapat menjalankan tugas dengan baik.

Ditanya mengenai harapan terhadap Isa, Syed Hamid berkata, beliau sukar memberikan jawapan tepat kerana Mohd Isa masih belum memulakan tugasnya.

"Bagaimana pun SPAD telah mengeluarkan kenyataan dengan menyambut baik pelantikan beliau. Saya harap Mohd Isa dapat memimpin SPAD dengan lebih baik kerana SPAD telah mempunyai nama yang baik di peringkat antarabangsa," kata Syed Hamid lagi.


Sumber: http://www.sinarharian.com.my/nasional/syed-hamid-terkejut-pelantikan-isa-1.693351

Syed Hamid terkejut pelantikan Isa

TAN Sri Syed Hamid Albar menganggap pelantikan bekas Pengerusi Felda Global Ventures Holding Bhd (FGV) Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad sebagai pemangku Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) amat mengejutkannya.

image.jpg


Beliau yang telah bersara daripada jawatan Pengerusi SPAD bermula 3 Jun lalu, percaya keputusan dibuat kerajaan itu akan mencetuskan satu lagi isu kontroversi terbaru.

"Saya rasa terkejut, sama seperti apa yang dirasai oleh semua rakyat," kata Syed Hamid kepada Sin Chew Daily.

Bagaimana pun, kata Syed Hamid, kuasa melantik Mohd Isa adalah terletak pada tangan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan beliau percaya perdana menteri telah memikir sedalam-dalamnya sebelum mengumumkan pelantikan tersebut.

"Perdana menteri adalah seorang pemimpin politik yang berpengalaman. Beliau sudah berkecimpung dalam dunia politik lebih daripada 40 tahun dan sudah memegang jawatan perdana menteri selama tujuh tahun. Beliau tentu yakin Isa adalah calon yang sesuai," jelas Syed Hamid.

Beliau tidak ingin mengulas lanjut sama ada pelantikan Mohd Isa itu tepat atau tidak namun mendoakan beliau agar dapat menjalankan tugas dengan baik.

Ditanya mengenai harapan terhadap Isa, Syed Hamid berkata, beliau sukar memberikan jawapan tepat kerana Mohd Isa masih belum memulakan tugasnya.

"Bagaimana pun SPAD telah mengeluarkan kenyataan dengan menyambut baik pelantikan beliau. Saya harap Mohd Isa dapat memimpin SPAD dengan lebih baik kerana SPAD telah mempunyai nama yang baik di peringkat antarabangsa," kata Syed Hamid lagi.

Jamin barangan makanan tiada GST

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Johari Abdul Ghani memberi jaminan beliau tidak akan mencadangkan kepada Kabinet untuk mengenakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) ke atas 60 lagi barangan makanan.

"Saya berpendapat tidak perlu lagi menambahkan barangan untuk dikenakan GST. Sebenarnya jumlah cukai ke atas barangan makanan adalah kecil. Kenapa perlu memeningkan kepala rakyat. Tak payah ( kenakan GST) lah !" kata Johari ketika memberitahu Sin Chew Daily.

Johari mengakui beliau sendiri tidak tahu-menahu keputusan Jabatan Kastam yang memuat naik di laman web mengenai pelaksanaan cukai enam peratus GST ke atas barangan makanan itu mulai 1 Julai

"Saya telah memberitahu Jabatan Kastam bahawa mana-mana isu berkaitan dengan GST perlu memaklumkan kepada Kementerian Kewangan terlebih dulu agar ia dapat dibincang dalam jemaah Kabinet. Sebarang pengenaan cukai GST terhadap mana-mana barangan baru perlu melalui kelulusan Kabinet," katanya.

Tender HSR KL-Singapura makin sengit

China kini dilaporkan menerima saingan sengit dari Jepun untuk mendapatkan tender pembinaan projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur-Singapura.

Menurut sebuah portal berita daripada China, iaitu Caixin.com, Jepun dikatakan mempunyai peluang cerah untuk menepikan China yang sebelum ini diura-ura akan dipilih oleh Kerajaan Malaysia untuk menjalankan projek landasan sejauh 350 kilometer itu.

Kerajaan Malaysia dan Singapura dijangka memulakan kerja penilaian tender pada suku keempat tahun ini.

"Ketika ini, selain China dan Jepun, negara-negara lain yang turut menyertai tender ini ialah Korea, Perancis dan Jerman. Namun Jepun kini dipercayai mempunyai banyak kelebihan berbanding dengan negara-negara lain," tulis portal ini.

Antara sebab Jepun mampu mengatasi negara-negara lain, kata portal ini lagi, ialah kualiti pembinaan landasan negara ini jauh lebih baik dan mampu bertahan lama seperti yang terbukti di dalam negara mereka sendiri.

Pada hujung tahun lalu, Malaysia dan Singapura menandatangani perjanjian dua hala yang memberi laluan kepada pelaksanaan HSR Kuala Lumpur-Singapura, dan akan mengurangkan masa perjalanan antara dua bandar itu kepada hanya 90 minit.

Perjanjian itu meliputi aspek teknikal, keselamatan dan kastam, imigresen dan kuarantin (CIQ) berhubung HSR.

Malaysia dan Singapura komited dengan tarikh akhir projek itu pada 2026. Landasan keret api itu melibatkan lapan hentian iaitu Bandar Malaysia, Putrajaya, Seremban, Ayer Keroh, Muar, Batu Pahat, Iskandar Puteri dan Singapura.

SPRM buka siasatan baru terhadap Felda

image.jpg


KUALA LUMPUR 10 Julai – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan membuka satu kertas siasatan baharu terhadap Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) , kata Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Dzulkifli Ahmad.


Katanya, tindakan itu dibuat setelah SPRM menerima maklumat baharu mengenai satu isu yang melibatkan Felda.

“Saya telah mengarahkan satu kertas siasatan dibuka dan kita akan keluarkan kenyataan akhbar dalam masa terdekat,” katanya pada sidang media ketika menghadiri program Gerakan Revolusi Anti Rasuah (GERAH) di Hospital Kuala Lumpur, di sini hari ini.

Dzulkifli bagaimanapun memaklumkan siasatan membabitkan kemelut Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) masih diteruskan.

Kemelut FGV mencapai kemuncak apabila bekas pengerusi Tan Sri Isa Samad dan Lembaga Pengarahnya mengarahkan Ketua Pegawai Eksekutifnya Datuk Zakaria Arshad, Ketua Pegawai Kewangan FGV, Ahmad Tifli Mohd Talha, Ketua Pegawai Eksekutif FGV Trading, Ahmad Salman Omar dan Pengurus Besar Kanan Delima Oil Products, Kamarzaman Abd Karim untuk bercuti 6 Jun lepas.

Susulan krisis itu, kerajaan melantik bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala sebagai orang tengah bagi mencari penyelesaian kepada krisis itu sebelum melantik Ketua Pengarah di Unit Perancang Ekonomi (EPU) JPM Tan Sri Dr Sulaiman Mahbob sebagai pemangku Pengerusi FGV menggantikan Isa yang meletak jawatan

Sementara itu, dalam isu lain, Dzulkifli berkata hanya kerajaan negeri Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan belum melafaz dan menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) yang diperkenalkan suruhanjaya berkenaan pada awal tahun ini.

Katanya IBR menunjukkan komitmen dan keprihatinan kesemua negeri di negara ini untuk memastikan pentadbiran di negeri masing-masing bebas rasuah dan salah guna kuasa.

"Kita tidak mahu orang cakap berdegar-degar tolak rasuah dan suruh SPRM ambil tindakan, kerajaan negeri juga perlu mainkan peranan tunjukkan komitmen dan kesungguhan dengan isu-isu rasuah.

Program ini bersifat sukarela dan kita tunggu jemputan daripada negeri-negeri ini untuk menunjukkan komitmen mereka bebas rasuah dan salah guna kuasa," katanya.

IBR merupakan satu lagi usaha baharu suruhanjaya yang menekankan kepada ikrar serta janji dalam kapasiti individu oleh mereka yang diamanahkan tanggungjawab agar menghidari diri daripada terlibat dalam sebarang gejala rasuah dan salah guna kuasa sepanjang melaksanakan tugas.

Mengulas mengenai GERAH, Dzulkifli berkata program yang dilaksanakan sejak tiga bulan lepas itu menunjukkan kesan positif apabila terdapat peningkatan jumlah laporan yang diterima oleh suruhanjaya berkenaan daripada orang awam.- BERNAMA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/berita/nas...-baharu-terhadap-felda-1.501209#ixzz4mR7fHGsZ

Non-Independent Non-Executive Director
Tan Sri Haji Mohd Isa
Dato' Haji Abdul Samad

Board
(RM) - 560,000.00

Annual Fees from Subsidiaries
(RM) - 595,000.00

Benefits In-Kind
(RM) - 1,418,088.28

Other Benefits
(RM) - 100,000.00

Total
(RM) -2,673,088.28

C&P

gaji dia setahun ke ni?

Ada mentioned dlm annual report felda


2uzbax2.jpg

2 ahli lembaga pengarah 
FGV enggan letak jawatan

KUALA LUMPUR 12 Julai – Dua ahli lembaga pengarah Felda Global Ventures Holdings Bhd. (FGV) dilaporkan enggan meletak jawatan seperti yang diminta oleh Pengerusi Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda), Tan Sri Shahrir Abdul Samad.


Menurut sumber, keengganan dua ahli lembaga pengarah berkenaan iaitu Datuk Noor Ehsanuddin Mohd. Harun Narrashid dan Datuk Dr. Omar Salim untuk berundur te*lah merencatkan program untuk menstabilkan semula syarikat.

“Kedua-dua ahli lembaga pengarah tersebut telah diminta untuk berbuat demikian sejajar usaha mengembalikan keyakinan masyarakat serta pelabur terhadap FGV,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Minggu lalu, FGV bersetuju meletakkan dua wakil Felda dalam lembaga pengarahnya.

Shahrir berkata, keputusan tersebut dicapai dalam pertemuan beliau dengan Pemangku Pengerusi FGV, Tan Sri Dr. Sulaiman Mahbob pada minggu lalu.

Katanya, dengan persetujuan tersebut, FGV tidak perlu me*ngadakan Mesyuarat Agung Luar Biasa bagi menambah Ahli Lembaga Pengarah daripada 12 kepada 13 kerana perkara tersebut masih termaktub dalam perlembagaan syarikat.

Usaha Utusan Malaysia untuk menghubungi mereka lewat malam ini tidak berhasil.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/bisnes/kor...v-enggan-letak-jawatan-1.502175#ixzz4mfRUhjc2

SPRM siasat FGV beli hotel mewah

KUALA LUMPUR 12 Julai - Siasatan yang dijangka dilakukan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap Felda dipercayai berhubung isu pembelian hartanah di sebuah kawasan oleh agensi itu.


Difahamkan, maklumat terbaharu itu mempunyai kaitan dengan isu pembelian hotel mewah yang telah dibangkitkan di Dewan Rakyat tahun lalu dan dipercayai tiada kertas siasatan dibuka sebelum ini.

Menurut sumber, siasatan yang akan dilakukan adalah berkenaan salah guna kuasa dalam isu terbabit.

“Setakat ini, maklumat yang diperoleh tidak dapat didedahkan kerana masih dalam siasatan,” katanya di sini hari ini.

Kelmarin, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Dzulkifli Ahmad dalam satu kenyataan mendedahkan pihaknya akan membuka satu kertas siasatan baharu terhadap Felda.

Ujarnya, tindakan itu dibuat setelah SPRM menerima maklumat baharu mengenai satu isu yang melibatkan Felda.

Beliau turut memaklumkan siasatan membabitkan kemelut Felda Global Ventures Holdings Bhd. (FGV) masih diteruskan.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/berita/jenayah/beli-hotel-mewah-disiasat-1.502181#ixzz4mfTGhgKF

SPRM siasat individu beli hotel

image.jpg


KUALA LUMPUR 14 Julai - Beberapa individu akan dipanggil Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi membantu siasatan berhubung pembelian sebuah hotel empat bintang bernilai RM330 juta di Kensington, London oleh Felda Investment Corporation (FIC) pada 2014.


Menurut kenyataan SPRM, individu berkenaan merupakan saksi penting bagi membantu siasatan mengenai proses pembelian hotel tersebut antara 2013 hingga 2014.

Jelas kenyataan itu, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Dzulkifli Ahmad telah mengarahkan pasukan penyiasat membuka kertas siasatan selepas pihaknya menerima maklumat baharu berhubung kes tersebut.

“Dokumen-dokumen berkait*an pembelian hotel tersebut juga telah diambil dan kini dalam proses menilai serta meneliti ke*semua maklumat yang diperoleh.

‘‘Hasil siasatan awal mendapati FIC dipercayai telah membeli hotel itu dengan harga jauh lebih tinggi daripada harga asal sehingga mengakibatkan FIC mengalami kerugian jutaan ringgit,’’ katanya di sini hari ini.

Tambah kenyataan itu, siasatan terperinci akan dijalankan bagi mengenal pasti sama ada wujudnya unsur rasuah dan salah guna kuasa dalam proses pembelian hotel tersebut.

Akhbar sebelum ini melaporkan FIC yang merupakan entiti pelaburan diwujudkan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) pada 2013 telah membeli sebuah hotel empat bintang bernilai £60 juta (RM330juta) di Kensington, London pada tahun 2014.

Hotel yang mempunyai 62 buah bilik dan dua unit pangsapuri mewah itu merupakan pelaburan ke-12 organisasi tersebut dalam perhotelan selepas Felda membelanjakan £98 juta (RM545 juta) pada 2013 untuk memiliki pangsapuri mewah di kawasan Bayswater juga di London.

Bagaimanapun, SPRM yang telah menyiasat kes berkenaan pada Mei 2015 tidak mendapati sebarang salah laku dalam transaksi itu.

Perkara itu dibangkitkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Paul Low Seng Kuan dalam Parlimen yang memaklumkan siasatan SPRM tidak menemukan asas kesalahan mana-mana pihak dalam kes pembelian hotel Grand Plaza Kensington.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/berita/jenayah/sprm-siasat-individu-beli-hotel-1.503020#ixzz4mqisuo5G

SPRM dijangka ke pejabat FIC hari ini
Ambil dokumen pembelian hotel empat bintang di London

KUALA LUMPUR 16 Julai - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dijangka menghantar pasukan penyiasatnya ke pejabat Felda Investment Corporation (FIC) di Jalan Semarak, di sini esok bagi mengambil beberapa dokumen yang boleh membantu siasatan berhubung pembelian sebuah hotel empat bintang di Kensington, London.


Menurut sumber, pasukan penyiasat tersebut dijangka tiba di pejabat FIC kira-kira pukul 10 pagi.

“SPRM kini dalam proses me*ngumpul seberapa banyak maklumat yang boleh membantu siasatan.

“Dokumen yang diambil juga adalah bagi mengenal pasti saksi atau mana-mana individu yang boleh dipanggil SPRM untuk membantu siasatan,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Ujar sumber, sebaik sahaja pro*ses mengambil dokumen tersebut dijalankan, mereka yang didapati mempunyai kaitan dalam kes tersebut akan diambil keterangannya dalam masa terdekat.

Tambahnya, SPRM juga masih belum memanggil mana-mana individu berhubung siasatan kes tersebut.

Pada 10 Julai lalu, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Dzulkifli Ahmad mendedahkan pihaknya telah mengarahkan pasukan penyiasat membuka kertas siasatan terhadap Felda selepas pihaknya menerima maklumat baharu berhubung kes tersebut.

Beliau turut memaklumkan siasatan pihaknya membabitkan kemelut Felda Global Ventures Hol*dings Bhd. (FGV) masih diteruskan.

Susulan pendedahan itu, SPRM dalam satu kenyataan kelmarin menyatakan beberapa individu akan dipanggil bagi membantu siasatan berhubung pembelian sebuah hotel empat bintang bernilai RM330 juta di Kensington oleh FIC pada 2014.

Kenyataan itu menjelaskan, individu-individu berkenaan me*rupakan saksi penting bagi membantu siasatan mengenai proses pembelian hotel tersebut antara 2013 hingga 2015.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/berita/nas...e-pejabat-fic-hari-ini-1.503743#ixzz4n2cErfak

8 jam SPRM 'punggah' FIC

fic_cropped_1500287990.jpg


Kuala Lumpur: Selepas lapan jam berada Balai Felda, Jalan Gurney, pegawai dan anggota Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akhirnya membawa keluar dokumen daripada Felda Investment Corporation (FIC) bagi membantu siasatan.


Mereka yang tiba kira-kira jam 10.20 pagi hari ini dipercayai untuk mengambil dokumen berkaitan siasatan terhadap pembelian hotel empat bintang di Kensington, London.

Semua dokumen berkenaan dibawa keluar lapan pegawai SPRM daripada tingkat empat sebelum meninggalkan Balai Felda dengan menaiki dua kenderaan SPRM kira-kira jam 5.45 petang tadi.

Difahamkan semua dokumen yang terdiri daripada tiga kotak dan dua bagasi itu sudah menjalani proses siasatan awal sebelum ia dibawa keluar untuk dibawa ke Putrajaya.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM Datuk Azam Baki akan mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung proses pengambilan dokumen itu dalam masa terdekat.

Sementara itu, FIC dalam satu kenyataan mengesahkan kehadiran lapan pegawai SPRM ke pejabat FIC untuk menyiasat pembelian hotel terbabit.

Katanya, FIC memberikan kerjasama penuh sepanjang proses siasatan oleh pihak SPRM.

"FIC komited memberikan sokongan terhadap usaha pihak berkaitan dalam meningkatkan ketelusan, akauntabiliti, integriti serta amalan etika perniagaan yang menjadi kunci kepada tadbir urus korporat yang baik," katanya.

Terdahulu Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Dzulkifli Ahmad dilaporkan berkata, berdasarkan siasatan awal, FIC dipercayai membeli hotel itu pada harga jauh lebih tinggi berbanding harga asal hingga menyebabkan FIC mengalami kerugian jutaan ringgit.

Katanya, siasatan terperinci akan dijalankan bagi mengenal pasti sama ada wujud unsur rasuah dan salah guna kuasa dalam proses pembelian hotel itu.


https://www.hmetro.com.my/utama/2017/07/245424/lapan-jam-sprm-punggah-fic

Nik Azman bantu siasatan beli hotel

adeke_1500347007.jpg


DUA pegawai kanan Felda Investment Corporation (FIC) tiba di Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Putrajaya, hari ini.


Difahamkan, kehadiran mereka adalah bagi membantu siasatan SPRM terhadap pembelian hotel empat bintang di Kensington, London.

Pegawai berkenaan adalah Pengarah Felda Investment Corporation (FIC), Datuk Nik Azman Mohamed Zain dan wanita dikenali Siti Salwani Mohd Salleh.

Mereka tiba di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Putrajaya kira kira 10 pagi.

Pada 10 Julai lalu, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Dzulkifli Ahmad memberitahu pasukan penyiasat diarah membuka kertas siasatan.

Berikutan itu, SPRM dalam satu kenyataan menyatakan beberapa individu akan dipanggil bagi membantu siasatan berhubung pembelian sebuah hotel empat bintang bernilai RM330 juta di Kensington oleh FIC pada 2014.

Kenyataan itu menjelaskan, beberapa individu berkenaan adalah saksi penting bagi membantu siasatan mengenai proses pembelian hotel tersebut antara 2013 hingga 2015.

Semalam, lapan pegawai SPRM hadir ke pejabat FIC di Jalan Semarak, Kuala Lumpur bagi menjalankan siasatan berhubung kes pembelian hotel empat bintang berkenaan.


https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2017/07/245592/nik-azman-bantu-siasatan-beli-hotel

Beli hotel terlebih bayar RM78 juta

KUALA LUMPUR: Siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ke atas FELDA Investment Corporation (FIC), memfokuskan kepada lebihan pembayaran 14 juta pound sterling (RM78.4 juta) daripada pembelian sebuah hotel bertaraf empat bintang di Kensington, London, oleh syarikat itu.


Difahamkan, dalam proses pembelian hotel bernilai RM330 juta pada tahun 2013 hingga 2015, lebihan wang berjumlah jutaan ringgit yang tidak dilaporkan setelah urus niaga selesai.

Siasatan itu untuk mengenal pasti ke mana wang berkenaan dilaburkan, untuk tujuan apa atau disimpan pihak tertentu.

Hari ini, lapan pegawai SPRM hadir ke pejabat FIC di Balai FELDA di Jalan Gurney di sini, dan mengambil masa hampir lapan jam untuk memeriksa dan mengambil dokumen serta melakukan siasatan ke atas FIC.

Sumber berkata, SPRM membuka semula kertas siasatan itu selepas menerima maklumat terbaharu terhadap pelaburan yang membabitkan harga yang jauh lebih tinggi daripada harga pasaran.

"Siasatan kini lebih menjurus kepada lebihan wang hasil pembelian hotel itu yang dianggarkan sebanyak 14 juta pound sterling.

"Hotel itu dibeli dengan harga yang lebih tinggi daripada harga sebenar dan sudah tentu mempunyai lebihan pelaburan dengan jumlah tertentu.

"Kita sedang menyiasat di mana wang itu 'berada' atau dilaburkan menggunakan kaedah tertentu termasuk membabitkan pengubahan wang haram," kata sumber berkenaan.

Sumber itu berkata SPRM kini sedang mengumpul bukti termasuk dokumen penting daripada FIC.

"Pegawai SPRM menyerbu pejabat FIC untuk tujuan itu hari ini dan semakan sedang dilakukan untuk tindakan selanjutnya," katanya.

Baru-baru ini, SPRM memaklumkan beberapa individu akan dipanggil bagi membantu siasatan berhubung pembelian hotel bernilai RM330 juta di Kensington oleh FIC.

Siasatan awal mendapati FIC membeli hotel itu dengan harga jauh lebih tinggi daripada harga pasaran sehingga mengakibatkan mengalami kerugian jutaan ringgit.


http://www.bharian.com.my/berita/kes/2017/07/303177/fic-siasatan-tumpu-lebihan-rm784-juta

SPRM kesan beberapa saksi penting

SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sedang mengesan beberapa saksi penting bagi membantu siasatan pembelian sebuah hotel di London oleh Felda Investment Corporation (FIC).


Menurut sumber, dengan merakam percakapan saksi berkenaan, SPRM dapat mengumpul lebih banyak maklumat berhubung pembelian hotel empat bintang di Kensington antara 2013 dan 2015.

Katanya, kenyataan saksi itu penting untuk mengetahui sama ada wujudnya unsur rasuah dan penyelewengan dalam pembelian hotel itu.

“Pasukan penyiasat kini sedang mengesan saksi berkenaan bagi mendapatkan maklumat berhubung pembelian hotel itu untuk membantu melengkapkan siasatan,” katanya.

Sementara itu, SPRM sudah merakam percakapan enam lagi individu dari FIC berhubung pembelian hotel itu hari ini iaitu Ketua Hospitaliti FIC, Ketua Kewangan FIC, Pengurus Kanan Strategik dan Pelaburan, Eksekutif Kewangan, Pembantu Pengurus Kewangan serta Bekas Timbalan Presiden dan Ketua Pegawai Operasi.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Azam Baki ketika dihubungi mengesahkan maklumat itu.


https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2017/07/245997/saksi-penting-dicari

JK eksekutif lembaga FGV dibubarkan serta-merta

Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) melantik Datuk Khairil Anuar Aziz sebagai Pegawai yang Bertanggungjawab untuk mengambil alih tugas dan tanggungjawab Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, berkuat kuasa serta-merta.

1.jpg


Dalam maklumannya kepada Bursa Malaysia hari ini, FGV turut mengumumkan bahawa​​​​​​​ Jawatankuasa Eksekutif Lembaga akan dibubarkan berkuat kuasa serta-merta mulai hari ini.

Khairil Anuar, yang dilahirkan dan dibesarkan di Felda Sungai Klah, Sungkai, Perak, ketika ​​​​​​​ini merupakan Ketua Pegawai Operasi, Logistik & Sektor-sektor Lain FGV.

Beliau menyertai kumpulan tersebut sejak 2012.

“Beliau adalah generasi kedua peneroka Felda,” kata syarikat tersebut.

Sementara itu dalam satu kenyataan lain, FGV mengumumkan Koperasi Permodalan Felda Malaysia Bhd telah membeli 400,000 saham FGV pada 17 Julai 2017.

Dengan pembelian itu, koperasi tersebut memiliki 204.56 juta saham yang bersamaan dengan 5.61 peratus kepentingan ekuiti FGV.

Dalam kenyataan berasingan hari ini, FGV berkata, Khairil Anuar akan menjalankan kerja dan tanggungjawab​​​​​​​ Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif secara sementara, berkuat kuasa hari ini semasa tempoh interim.

“Jawatankuasa Eksekutif Lembaga (BEC) dibubarkan berkuat kuasa serta merta.

“Lembaga Pengarah FGV mengucapkan terima kasih kepada anggota BEC, terdiri daripada Datuk Omar Salim, Datuk Zafer Hashim dan Azman Ahmad atas sumbangan mereka sejak 6 Jun, 2017,” menurut kenyataan itu.

Khairil Anuar, yang berkelulusan Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan dari Coventry University, United Kingdom, ketika ini merupakan pengarah di Pelaburan MARA Bhd; Sinergi Perdana Sdn. Bhd ( sebuah konsortium ditubuhkan oleh Felda, Risda dan Felcra di bawah naungan Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah serta Jabatan Perdana Menteri) dan Lembaga Pelabuhan Kuantan Bhd.

Sebelum menyertai FGV, Khairil Anuar memperoleh pengalaman luas dalam logistik dan pengedaran, teknologi maklumat, pengurusan projek, jualan dan pemasaran serta pembangunan perniagaan, kebanyakannya bagi pengurusan kanan.

Beliau berkhidmat di Renong Bhd Group dan beberapa jawatan lain di UEM Group Bhd, Cement Industries of Malaysia Bhd dan Time Engineering Bhd.

Khairil Anuar pernah dilantik sebagai Pengerusi Kluster syarikat berkaitan kerajaan dan anggota panel Gabungan Pemikir Profesional Felda sejak 2009.

- Bernama

Pembelian hotel di London: Tangkapan dalam masa terdekat - SPRM

1.jpeg


Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan ada tangkapan akan dilakukan berhubung pembelian sebuah hotel di London oleh Felda Investment Corporation (FIC) dalam masa terdekat, kata Ketua Pengarah SPRM Datuk Dzulkifli Ahmad.

"Seperti yang dimaklumkan oleh Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Azam Baki, hasil semakan biro siasatan kita, ada tangkapan yang dilakukan dalam masa terdekat, iaitu waktu bekerja.

"Tunggulah, kita tunggu," katanya ketika diminta tarikh spesifik penangkapan tersebut.

Dzulkifli berkata demikian ketika ditemui selepas menghadiri majlis pelancaran drama bersiri 'Banteras' kolobrasi antara SPRM dan Fantasy Film Sdn Bhd, di Cyberjaya semalam.

Bagaimanapun, beliau enggan memaklumkan jumlah yang akan ditangkap mahupun jawatan mereka.

​​​​​​​"Tangkapan kita buat dan selepas tangkapan mesti ada siasatan lanjut. Sekiranya ada siasatan lanjut, atau pun keperluan siasatan dan tangkapan lanjut, kita akan buat," katanya.

SPRM telah membuka kertas siasatan berhubung pembelian sebuah hotel di Kensington, London antara 2013 dan 2015 oleh FIC, dipercayai harga yang dibayar jauh lebih tinggi berbanding harga asal hingga menyebabkan anak syarikat FELDA itu mengalami kerugian jutaan ringgit.

FIC dilaporkan membeli sebuah hotel empat bintang di Kensington, London pada STG60 juta (RM330 juta) pada 16 Disember 2014.

- Bernama

SPRM tahan 2 suspek kes beli hotel di London

SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sudah menahan dua individu disyaki terbabit dalam penilaian harta dan harga bagi pembelian sebuah hotel di London oleh Felda Investment Cooperation (FIC) pada jam 1 petang hari ini.


Kedua-duanya ditahan di Ibu Pejabat SPRM ketika hadir untuk memberi keterangan berkaitan siasatan pembelian hotel empat bintang di Kensington antara tahun 2013 dan 2015.

Sumber berkata, mereka yang ditahan adalah pengarah sebuah syarikat perundingan pengurusan aset berusia 45 tahun manakala seorang lagi adalah Ketua Unit Harta sebuah syarikat perkhidmatan pos yang berusia 36 tahun.

Katanya, ketika pembelian hotel itu dilakukan, masing-masing bertugas sebagai Ketua Penasihat Korporat dan Pengarah syarikat Raine and Horne untuk menguruskan pembelian hotel berkenaan.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Dato Azam Baki ketika dihubungi mengesahkan tangkapan berkenaan dan percaya kedua-dua suspek dapat memberikan maklumat berhubung pembelian hotel.


https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2017/07/246554/sprm-tahan-2-suspek-kes-beli-hotel-di-london

FIC: 3 lagi ditahan SPRM

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini menahan tiga individu bagi membantu siasatan berhubung pembelian sebuah hotel oleh Felda Investment Corporation (FIC) di Kuching, Sarawak pada tahun 2014.


Menurut sumber, dua daripada mereka adalah pengarah sebuah syarikat yang dilantik sebagai ejen untuk menguruskan pembelian hotel berkenaan.

Kedua-duanya yang masing-masing berusia 47 dan 51 tahun itu ditahan di pejabat SPRM Putrajaya pada jam 9 pagi hari ini apabila hadir untuk memberi keterangan berhubung siasatan kes berkenaan.

Manakala seorang lagi yang ditahan di pejabat SPRM Kuching pada jam 1.30 tengah hari adalah pengarah syarikat berusia 57 tahun yang memiliki hotel itu.

"Siasatan awal mendapati pengarah syarikat terbabit melantik syarikat ejen berkenaan untuk menguruskan pembelian hotel itu," tambah sumber lagi.

Pengarah Jabatan Siasatan SPRM, Datuk Simi Abd Ghani ketika dihubungi mengesahkan tangkapan berkenaan dan berkata dua pengarah syarikat ejen sudah direman selama tujuh hari sehingga 4 Ogos di Mahkamah Putrajaya hari ini bagi membantu siasatan.

Katanya, seorang lagi suspek dijangka akan direman pagi esok di Mahkamah Putrajaya.


https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2017/07/248778/tiga-individu-dicekup-sprm

FIC: Pengarah syarikat direman 6 hari

direman_6_hari_cropped_1501390148.jpg

Pegawai SPRM membawa pengarah syarikat bagi memohon reman membantu siasatan berhubung pembelian hotel empat bintang oleh FIC. FOTO Ahmad Irham Mohd Noor

PENGARAH syarikat berusia 57 tahun ditahan reman selama enam hari oleh Mahkamah Majistret Putrajaya hari ini bagi membantu siasatan berhubung pembelian sebuah hotel oleh Felda Investment Corporation (FIC) di Kuching, Sarawak pada 2014.

Perintah reman dikeluarkan Majistret Nik Isfahanie Tasnim Wan Abd Rahman selepas membenarkan permohonan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Suspek yang juga pemilik hotel ditahan di pejabat SPRM Kuching kira-kira 1.30 tengah hari semalam.

Sumber SPRM berkata, siasatan awal mendapati suspek terbabit melantik ejen untuk menguruskan pembelian hotel berkenaan.

Semalam, dua lelaki masing-masing berusia 47 dan 51 tahun ditahan di pejabat SPRM Putrajaya apabila hadir untuk memberi keterangan berhubung siasatan kes berkenaan.

Kedua-dua mereka adalah pengarah syarikat yang menguruskan pembelian hotel berkenaan.

Mereka turut direman selama tujuh hari oleh mahkamah sama sehingga 4 Ogos ini bagi membantu siasatan.


https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2017/07/248958/direman-enam-hari

Bekas CEO FIC ditahan SPRM

PJ310717MS002_cropped_1501511631.jpg


BEKAS Ketua Pegawai Eksekutif Felda Investment Corporation (FIC), Mohd Zaid Abdul Jalil ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), hari ini bagi membantu siasatan pembelian hotel oleh agensi itu di London.


Perkara itu disahkan Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Simi Abd Ghani dan turut memaklumkan, suspek akan dibawa ke Mahkamah Majistret Putrajaya esok untuk permohonan reman.

Sebelum itu, Mohd Zaid memberi keterangan hampir 12 jam di Ibu Pejabat SPRM di Putrajaya bermula 9.30 pagi tadi bagi membantu siasatan kes berkenaan sebelum ditahan pada 9.20 malam.

Sumber SPRM berkata, suspek dipanggil SPRM bagi memberi keterangan berhubung siasatan pembelian hotel di Kensington, London yang dikatakan dibeli pada harga lebih tinggi berbanding harga pasaran antara 2013 dan 2015.

Pada 22 Julai lalu, dua individu iaitu pengarah syarikat perundingan pengurusan aset dan Ketua Unit Harta syarikat perkhidmatan pos direman enam hari sebelum disambung empat hari lagi bagi membantu siasatan kes berkenaan.

Bagaimanapun, kedua-dua lelaki berusia 45 dan 36 tahun itu sudah dibebaskan dari tahanan reman hari ini.

Ketika pembelian hotel itu dilakukan, kedua-dua mereka masing-masing bertugas sebagai Ketua Penasihat Korporat dan Pengarah syarikat Raine and Horne yang dilantik FIC untuk menguruskan pembelian hotel berkenaan.


https://www.hmetro.com.my/utama/2017/07/249369/bekas-ceo-fic-ditahan-sprm


SPRM serbu Menara Felda

bt_06.1.jpg


KUALA LUMPUR - Empat pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyerbu Menara Felda di Persiaran KLCC di sini pagi tadi.


Dalam serbuan kira-kira pukul10.00 minit pagi itu, pegawai SPRM dilihat tiba di lobi utama bangunan sebelum menaiki lif dipercayai menuju ke pejabat pengurusan agensi tersebut.

Difahamkan, SPRM melakukan serbuan tersebut untuk mendapatkan dokumen penting bagi kes pembelian hotel di Kuching, Sarawak dan Kensington, London yang dikatakan melebihi harga pasaran.

Ia dibuat susulan penangkapan seorang bekas pegawai khas kepada seorang bekas pengurusan tertinggi Felda dan bekas pegawai pengurusan kanan Felda berhubung pembelian kedua-dua hotel tersebut semalam.


http://kosmo.com.my/kosmo/content.a...=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_06.htm#ixzz4oZvJuPHx

Pegawai-pegawai SPRM tiba di pekarangan Menara Felda

image.jpg7 jam pegawai SPRM penuhkan beg

sprmfelda_cropped_1501672076.jpg

Pegawai SPRM meninggalkan perkarangan Menara FELDA dengan dua beg dipenuhi dokumen-dokumen yang diperlukan. FOTO Syarafiq Abd Samad

SEPASUKAN pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengambil masa hampir tujuh jam untuk mendapatkan beberapa dokumen di Menara FELDA, Kuala Lumpur, berkaitan siasatan pembelian oleh Felda Invesment Corporation (FIC) di Kensington, London dan di Kuching, Sarawak.

Pasukan penyiasat yang dianggotai empat pegawai berkenaan tiba di ibu pejabat FELDA itu dan memasuki bangunan berkenaan pada jam 10.17 pagi.

Mereka dilihat keluar dari menara itu dengan membawa sekurang-kurangnya dua beg dipercayai mengandungi dokumen diperlukan pada jam 5 petang.

Pada Jumaat lalu, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Dzulkifli Ahmad mengarahkan kertas siasatan dibuka untuk menyiasat pembelian hotel di Kuching itu yang disyaki dibeli dengan harga yang lebih tinggi berbanding yang ditawarkan di pasaran.

Sehingga kini, empat individu sudah ditahan bagi membantu siasatan berhubung pembelian hotel berkenaan pada tahun 2014.

SPRM memulakan siasatan ke atas pembelian hotel di Kuching itu susulan maklumat yang diterima oleh pasukan penyiasat ketika menjalankan siasatan terhadap pembelian hotel di London oleh FIC sebelum ini.


https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2017/08/249912/7-jam-pegawai-sprm-penuhkan-beg

Dr M yakin pemimpin PPBM tak terbabit kes hotel Felda

mahathir-sprm.jpg


KUALA LUMPUR: PPBM akan memberi pembelaan secukupnya kepada seorang pemimpin tertingginya yang ditahan bagi membantu siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam kes pembelian sebuah hotel di Sarawak, pada 2014.


Pengerusinya, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, PPBM yakin ahli Majlis Pimpinan Tertinggi parti itu tidak terbabit dalam penyalahgunaan kuasa.

“Kita akan ambil tindakan untuk jaga kepentingan dia kerana kita tidak percaya dia terlibat.

“Dia bersama dengan (Tan Sri) Isa (Samad) sekian lama, tapi dia berhenti sebab tidak puas hati,” katanya selepas menyerahkan memorandum meminta Yang di-Pertuan Agong menggunakan kuasa di bawah Perkara 130 Perlembagaan Persekutuan untuk merujuk kesahihan pelantikan Tan Sri Raus Sharif sebagai ketua hakim negara kepada Mahkamah Persekutuan.

Semalam, seorang bekas pegawai Isa direman 5 hari bagi membantu siasatan kes pembelian sebuah hotel di Sarawak pada 2014.

Penahanan itu menjadikan 4 individu setakat ini disiasat dalam kes pembelian Merdeka Palace Hotel oleh Felda Investment Corporation (FIC).

Isa meletak jawatan sebagai pengerusi Felda Global Ventures Holdings (FGV) pada 19 Jun lalu, selepas kontroversi membabitkan syarikat itu.

Pada 14 Julai lalu, SPRM membuka kertas siasatan berhubung pembelian hotel itu yang disyaki diperolehi dengan harga lebih tinggi berbanding harga asal.


http://www.freemalaysiatoday.com/ca...ppbm-tak-terbabit-kes-hotel-felda-di-sarawak/

FIC: 2 lagi ditahan

SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan dua individu yang dipercayai mempunyai kaitan dengan pembelian sebuah hotel mewah di Kensington, London oleh Felda Investment Corporation (FIC), hari ini.


Sumber berkata, suspek yang ditahan adalah seorang peguam dan pembantu wanita yang disyaki terbabit menguruskan proses dokumentasi perjanjian jual beli antara pemilik asal dan syarikat ketiga sebelum dijual kepada FIC.

Katanya, peguam berusia 44 tahun itu beroperasi di Kuala Lumpur manakala suspek wanita berusia 29 tahun adalah pembantu perundangan firma undang-undang itu.

"Kedua-dua mereka ditahan kira - kira 4 petang di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya.

"Peguam terbabit juga mempunyai kaitan dengan pemilik syarikat yang membuat urusan jual beli hotel dengan FIC manakal suspek wanita pula dipercayai memainkan peranan penting dalam menandatangani perjanjian jual beli itu, " katanya.

Sementera itu, Pengarah Jabatan Siasatan SPRM, Datuk Simi Abd Ghani ketika dihubungi mengesahkan penahanan itu.


https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2017/08/250232/dua-ditahan

Untung atas angin RM78 juta

DGWD1r_UMAQdZ5C.jpg

Peguam, pembantu cantik direman 5 hari

image.jpg

SEORANG peguam dan seorang pembantu wanita dikenakan tahanan reman selama lima hari berhubung siasatan kes pembelian sebuah hotel mewah di Kensington, London oleh FIC di Mahkamah Majistret Putrajaya. - UTUSAN

PUTRAJAYA 4 Ogos - Seorang peguam dan seorang pembantu wanita dikenakan tahanan reman selama lima hari berhubung siasatan kes pembelian sebuah hotel mewah di Kensington, London oleh Felda Investment Corporation (FIC).

Majistret Muhammad Safuan Azhar mengeluarkan perintah tahanan reman sehingga 8 Ogos itu terhadap kedua-dua individu berkenaan yang masing-masing berusia 44 dan 29 tahun.

Kedua-dua suspek yang ditahan di Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di sini semalam disyaki terlibat menguruskan pro*ses dokumentasi perjanjian jual beli di antara pemilik asal dan syarikat ketiga sebelum dijual kepada FIC.


http://www.utusan.com.my/berita/mah...itahan-reman-lima-hari-1.511018#ixzz4okqZ6wSP

Reman pemimpin PPBM disambung

03bh24la5.transformed.jpg


PUTRAJAYA: Bekas pegawai khas kepada bekas pengurusan tertinggi FELDA disambung reman tiga hari bermula esok bagi membantu siasatan pembelian sebuah hotel di Kuching, Sarawak oleh FELDA Investment Corporation (FIC) pada 2014.


Pembelian itu kini dalam siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Perintah reman dikeluarkan Majistret Mohamad Safuan Azhar di Mahkamah Majistret di sini, hari ini.

Lelaki berusia 51 tahun itu sebelum ini direman lima hari bermula Selasa lalu bagi membantu siasatan kes berkenaan.

Suspek ditahan jam 4 pagi hari yang sama di ibu pejabat SPRM di sini dan menjadi individu keempat direman berhubung kes berkenaan.


http://www.bharian.com.my/berita/kes/2017/08/309065/reman-bekas-pegawai-khas-disambung

Sedia heret tokoh terlibat ‘aniaya’ peneroka Felda

image.jpg

AHMAD ZAHID HAMIDI melambaikan tangan sejurus selesai merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Raub di Dewan Titiwangsa, Universiti Teknologi Mara kampus Raub, Pahang, semalam. – BERNAMA

RAUB 6 Ogos – Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi menegaskan bahawa kerajaan tidak pernah berkompromi dengan mana-mana pihak dalam isu Felda dan akan mengheret individu termasuk tokoh tertentu yang didapati terlibat 'menganiayai' masyarakat Felda ke muka pengadilan.

Timbalan Perdana Menteri berkata, isu Felda mendapat perhatian daripada kerajaan dan beliau amat menyokong tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) melakukan siasatan terhadap agensi itu.

“Ya, kita ada beberapa kelemahan insya-Allah kita akan perbaiki. Ya, kita ada beberapa perkara yang tidak dapat diperkirakan dari segi kesahihannya kita akan betulkan. Ya, kita ada kerugian dalam syarikat-syarikat di bawah Felda Global Ventures Holdings (FGV), kita akan pantau.

“Malah kita tidak akan pernah melepaskan mana-mana individu biarpun individu itu adalah tokoh tetapi kalau tokoh atau individu itu merugikan Felda, telah menzalimi peneroka Felda, maka tunggulah mereka akan diheret ke mahkamah untuk kita mencari keadilan demi kepentingan penduduk Felda di seluruh negara,” katanya ketika berucap merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Raub di Dewan Titiwangsa Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Raub di sini hari ini.

Yang hadir sama, Ketua UMNO Bahagian Raub, Datuk Seri Shahiruddin Ab. Moin; Timbalan Ketua UMNO Bahagian Raub, Datuk Abd. Aziz Mat Kiram serta ketua ketiga-tiga sayap parti bahagian itu.

Menurut Ahmad Zahid, pihak kerajaan memandang serius terhadap semua isu yang melibatkan organisasi tersebut termasuk berkaitan pelaburan yang dilakukan Felda dan anak-anak syarikatnya.

“Apa perlunya membeli hotel yang mewah di luar harga pasaran, apa perlunya membeli hotel yang berada di luar negara walaupun ini merupakan satu pelaburan yang memberikan pulangan pelaburan,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, sebagai sebuah organisasi kerajaan, Felda seharusnya memberi keutamaan kepada kepentingan peneroka-peneroka dan jangan sesekali menganiayai mereka.

Malah beliau memberitahu, Felda amat dekat di hati Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang meneruskan kesi*nambungan bapanya, Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein.

“Nasib peneroka Felda harus dibela kerana mereka merupakan asas kepada pendukung-pendukung kerajaan di kawasan Felda,” ujarnya.


http://www.utusan.com.my/berita/nas...ya-8217-peneroka-felda-1.511946#ixzz4p1M0xoRF

Isa dipanggil minggu depan?

image.jpg


KUALA LUMPUR 9 Ogos – Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad dijangka dipanggil untuk memberi keterangan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung pembelian hotel di London dan di Kuching, Sarawak oleh Felda Investment Corporation (FIC), minggu depan.


Langkah SPRM untuk memanggil bekas Pengerusi Felda mula diperkatakan apabila Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Mohd. Azam Baki memberitahu Bernama,

“Ada orang penting yang akan dipanggil minggu depan. Siapa orang itu saya tidak mahu dedahkan lagi,” katanya selepas menjadi tetamu program Ruang Bicara terbitan Bernama News Channel (BNC) di Wisma Bernama malam tadi.

Pada 21 Jun lalu Mohd. Isa dan isterinya, Puan Sri Bibi Sharliza Mohd. Khalid memberi keterangan lebih empat jam kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung kemelut syarikat itu.

Mengulas lanjut, Azam berkata, setakat ini seramai sembilan individu telah ditahan berhubung isu pembelian kedua-dua hotel itu.

“Untuk hotel di London, pegawai penyiasat akan mengambil keterangan saksi antaranya daripada peguam dan pihak bank,” kata Azam.

Ditanya sama ada SPRM akan menyiasat pembelian hotel lain oleh FIC, beliau berkata setakat ini pihaknya hanya menyiasat pembelian hotel di London dan Kuching.

“Kalau ada hotel lain, kita akan lihat sama ada wujud isu rasuah atau salah guna kuasa,” katanya.


http://www.utusan.com.my/berita/nas...dipanggil-minggu-depan-1.513303#ixzz4pIlcNRuK

3 pengarah Encorp termasuk Isa Samad letak jawatan

isasmaad.transformed.jpg


KUALA LUMPUR: Encorp Bhd mengumumkan peletakan jawatan tiga ahli lembaga pengarah termasuk pengerusinya Tan Sri Mohd Isa Samad.


"Mohd Isa yang juga bekas Pengerusi FELDA dan pernah menjadi Menteri Besar Negeri Sembilan bermula 1982 hingga 2004, memegang jawatan berkenaan sejak 30 Jun 2014.

"Dua lagi peletakan jawatan ialah Datuk Hanapi Suhada, 60, dan Datuk Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid, 54," kata syarikat itu dalam pengumuman kepada Bursa Malaysia.

Menurut Encorp, peletakan ketiga-tiga jawatan itu adalah sebagai perubahan nomini daripada pemegang saham utama.

Pada masa sama, syarikat itu juga mengumumkan tiga pelantikan ahli Lembaga Pengarah baharu.

Encorp berkata, tiga pengarah bukan bebas dan bukan eksekutif baharu yang dilantik ialah Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim (58); Datuk Muzzammil Mohd Nor (45) dan Hussein Ismail (60).

"Syed Mohamed kini memegang jawatan sebagai Presiden dan Pengarah Eksekutif Iskandar Waterfront Holdings Sdn Bhd, selain Pengarah di Felda Investment Corporation Sdn Bhd, Prasarana Integrated Development Sdn Bhd dan Endless Growth Sdn Bhd.

"Beliau memulakan kerjaya dalam industri perbankan di Bank Bumiputera (M) Bhd dan Bank Rakyat sebelum beralih ke beberapa firma lain termasuk Johor State Economic Development Corporation; Encorp Group Sdn Bhd; TH Properties Sdn Bhd; Knowledge Economic City (Madinah, Arab Saudi), DRB-Hicom Bhd dan Iskandar Investment Bhd," kata pengumuman itu.

Encorp berkata, Muzzamil pula yang berkelulusan dari Universiti Malaya juga berkhidmat sebagai Timbalan Pengarah Besar (Pengurusan), FELDA bermula 2015 hingga kini, serta sebagai Pengarah Felda Investment Corporation Sdn Bhd yang dilantik pada tahun ini.

"Hussein pula berpengalaman luas dalam pelbagai perkhidmatan perakaunan awam, termasuk audit, percukaian, kesetiausahaan, perkhidmatan perundingan dan insolvensi," katanya.


http://www.bharian.com.my/bisnes/ko...garah-encorp-termasuk-isa-samad-letak-jawatan

Isa Samad dibawa ke mahkamah untuk mohon reman

16isa2.transformed.jpg

16isa1a.transformed_0.jpg

Pegawai Suruhjaya Pencegahan Rasuah Malaysia ( SPRM) membawa bekas Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Behad (FGV), Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad untuk mohon tahanan remah di Mahkamah Majistret Putrajaya bagi membantu siasatan berhubung isu pembelian dua buah hotel oleh Felda Investment Corporation (FIC). -

PUTRAJAYA: Perkarangan Mahkamah Majistret di sini mula dipenuhi wakil media dan orang awam yang ingin mengikuti prosiding permohonan reman terhadap bekas pengerusi FELDA, Tan Sri Isa Samad.


Comei pulak tengok Isa Samad pki baju oren SPRM..macam Garlfield pun ada:)paid

Isa direman 5 hari

16817fadli2_cropped_1502857348.jpg


BEKAS pengerusi FELDA, Tan Sri Isa Samad direman selama lima hari oleh Mahkamah Majistret Putrajaya, hari ini bagi membantu siasatan berhubung isu salah guna kuasa dalam pembelian hotel oleh Felda Investment Corporation (FIC) di London antara 2014 dan 2015.


Perintah reman bermula hari ini hingga 20 Ogos itu dikeluarkan Pendaftar Mahkamah Rendah Malaya, Datuk Zainal Abidin Kamarudin.

Terdahulu Isa, 68, tiba di Mahkamah Majistret di Putrajaya pada 9.08 pagi berbaju lokap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berwarna jingga.

Isa diwakili tujuh peguam iaitu Datuk K Kumaraendran, Dev Kumaraendran, Datuk N Sivananthan, Datuk Khairul Anwar Rahmat, Ridha Ahdar, Lavina Kumarendran dan Ashraf Bapoo.

Kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 16 Akta SPRM.

Isa ditahan 4.24 petang semalam di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya selepas hadir memberi keterangan hampir dua jam berhubung urusniaga hotel berkenaan.

Media sebelum ini melaporkan syarikat Malaysia yang mengendalikan urusan jual beli hotel hotel di Kensington, London kepada FIC dikatakan memperoleh keuntungan RM78 juta dalam masa 24 jam.

Dalam pada itu, perkarangan luar Mahkamah Majistret Putrajaya juga sesak dengan orang ramai termasuk pengikut dan ahli keluarga Isa yang hadir bagi memberi sokongan.

Lebih 50 orang dilihat memenuhi perkarangan luar mahkamah, selain puluhan wartawan serta jurugambar pelbagai agensi berita.


https://www.hmetro.com.my/utama/2017/08/254253/isa-direman-5-hari

SPRM mungkin beku aset Isa

SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia ( SPRM) masih belum membuat keputusan untuk membeku aset bekas Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Behad (FGV), Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad yang ditahan semalam.


Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Azam Baki berkata, keputusan berhubung perkara itu akan dibuat menerusi keterangan yang diperoleh.

Katanya, siasatan lanjut masih dijalankan terhadap kes berkenaan.

"Berkenaan aset itu, kita belum tentukan sama ada mahu beku atau sebaliknya kerana ia bergantung kepada keterangan yang diperoleh.

" Saya perlu dapatkan maklumat lanjut dari pegawai penyiasat dan keputusan akan dibuat selepas perbincangan dijalankan," katanya selepas Majlis Lafaz dan Menandatangani Ikrar Bebas Rasuah bersama Menteri Besar Kelantan dan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kelantan di Kota Darulnaim di Kota Bharu tadi.

Hadir sama, Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Dzulkifli Ahmad dan Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob.

Semalam SPRM menahan Mohd Isa bagi membantu siasatan berhubung isu pembelian dua buah hotel oleh Felda Investment Corporation (FIC).

Sumber berkata, Mohd Isa ditahan ketika hadir di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya pada jam 2.40 petang untuk memberi keterangan lanjut berhubung pembelian dua hotel oleh FIC antara tahun 2014 dan 2015.


https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2017/08/254255/sprm-beku-aset-mohd-isa

Pembelian hotel di London ni sebenarnya dah jadi kes sejak 2 tahun lepas. Waktu tu anak Isa Samad telah ditahan untuk siasatan.

Tapi lepas tu kes ni sejuk balik hinggalah TS Shahrir Samad dilantik jadi Pengerusi Felda yang baru. Tambah lagi Pengerusi SPRM yang baru ni memang bagus orangnya. TS Shahrir Samad pula memang straight orangnya. Kalau benda tu salah memang dia akan cakap salah, takde separuh salah atau suku salah. Even orang umno kawasan dia di JB tak berapa suka dengan dia sebab umno ni pun bukannya betul sangat.

Berbeza pula dengan kes Mara. Untuk kes Mara pula pelantikan pengerusi baru tu nampak sangat bermotifkan politik je. Maybe nak jaga hati pengerusi lama kot. :p

Isa Samad sentiasa ceria, Bibi gelisah

MGF16082017_TAN-SRI-ISA-SAMAD-DIDAKWA06-681x454.jpg

MGF16082017_TAN-SRI-ISA-SAMAD-DIDAKWA04-640x427.jpg


PUTRAJAYA – Sosok personaliti memang cukup dikenali dengan sifat yang ceria dan sentiasa tersenyum.


Mana-mana majlis atau sidang media yang dihadiri, beliau kekal menyuntik suasana humor dan kegembiraan bagi mewujudkan suasana mesra.

Karakter itu jugalah yang dibawa oleh bekas Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Behad (FGV) , Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad ketika tiba di perkarangan mahkamah di sini pada pagi tadi.

Sebaik keluar dari kenderaan, Mohd. Isa tersenyum kepada orang ramai yang hadir. Tiada riak wajah takut atau malu sebaliknya senyuman manisnya masih terukir seperti biasa.

Sejurus itu, isteri beliau, Puan Sri Bibi Sharliza Mohd. Khalid yang tiba lebih awal kelihatan menuju ke arah Mohd. Isa dan mereka berpelukan.

Ketika bekas menteri kabinet itu dibawa ke Mahkamah Majistret, Mohd. Isa masih terus ceria walaupun berdepan asakan pihak media yang ingin mengambil gambarnya.

Di sebalik keceriaan bekas Menteri Besar Negeri Sembilan, wajah Bibi Sharliza pula seperti kegelisahan. Ketika menunggu suaminya datang, bekas Ahli Dewan Undangan Negeri Paroi itu seolah-olah berdebar dan menanti buah yang tidak gugur.

Ketika berselisih dengan bekas Setiausaha Puteri UMNO itu, wajahnya yang tidak bermekap kelihatan kusam dan bebola mata membayangkan apa yang terbuku di hatinya.

Apa yang menarik, dua karekter berbeza suami isteri itu menjadi perhatian ramai.

Kemuncaknya, Mohd. Isa telah direman selama lima hari untuk membantu siasatan kerana dipercayai menyalahgunakan kedudukan dalam pembelian pembelian sebuah hotel di London pada 2014 dan 2015 oleh Felda Investment Corporation (FIC).

Perintah reman itu dikeluarkan oleh Pendaftar Mahkamah Rendah Malaya, Datuk Zainal Abidin Kamarudin sehingga 20 Ogos ini selepas membenarkan permohonan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi membolehkannya disiasat di bawah Seksyen 16 Akta SPRM 2009.

Ketika dibawa keluar hingga hingga ke lobi mahkamah, suasana bergema dengan laungan, “hidup Tan Sri”.

Mohd. Isa diwakili seramai tujuh orang peguam yang diketuai oleh Datuk K. Kumaraendran yang meminta supaya anak guamannya dibebaskan kerana berdepan masalah kesihatan iaitu penyakit jantung selain telah memberi kerjasama sepanjang siasatan dilakukan SPRM sejak dari awal.

Sementara itu mengenai Mohd. Isa, pada tahun 2005, Mohd. Isa yang juga bekas Naib Presiden UMNO itu pernah mencetus kontroversi apabila Lembaga Disiplin parti itu menggantung keahliannya selama tiga tahun berhubung amalan politik wang dalam Perhimpunan Agung UMNO 2004 selepas menangi jawatan naib presiden.

Beliau bersalah terhadap lima daripada sembilan pertuduhan politik wang.


http://malaysiagazette.com/v2/blog/2017/08/16/isa-samad-ceria-bibi-gelisah-di-mahkamah/

3 rumah ada kaitan dengan Isa Samad diserbu

17rumah.transformed.jpg

SUASANA diperkarangan pintu masuk perumahan Tan Sri Isa Samad di Nilai Spring Height, Negeri Sembilan susulan penahanan bekas Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Berhad (FGV) oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). - Foto Ihsan pembaca

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyerbu tiga rumah yang ada kaitan dengan bekas Pengerusi FELDA, Tan Sri Isa Samad, malam semalam dan hari ini, serta mengesan sebuah lagi.

Selain menyerbu rumah beliau di Lavender Heights, Senawang, malam semalam, agensi rasuah itu juga dikatakan menggeledah dua rumah lain, masing-masing di Nilai Springs, Bandar Baru Nilai dan Linggi, Negeri Sembilan, hari ini.

Penyiasat SPRM dikatakan mengesan sebuah lagi rumah yang ada kaitan dengan Isa, juga di Nilai.

Serbuan itu susulan penahanan Isa, petang semalam, untuk membantu siasatan berhubung pembelian hotel oleh FELDA Investment Corporation (FIC) di Kensington, London, di antara 2014 dan 2015.

Menurut sumber, pegawai SPRM turut merampas beberapa dokumen di premis berkenaan.

Difahamkan, SPRM akan menyerbu pejabat beliau di Ibu Pejabat Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), di sini, esok.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pesuruhjaya Operasi SPRM, Datuk Azam Baki, berkata sehingga kini pihaknya sudah merakam keterangan lebih 40 orang, termasuk ahli keluarga Isa bagi melengkapkan siasatan.

Bagaimanapun, Azam enggan dedahkan hasil serbuan yang dilakukan di kediaman Isa, malam semalam.

"Setakat ini, proses siasatan terhadap Isa masih berjalan dan perlu menunggu laporan penuh. Kita belum tentukan sama ada perlu membekukan semua aset Isa. Ia bergantung kepada keterangan yang diperoleh.

"Sebaik mendapat laporan penuh daripada pegawai penyiasat, kita akan memutuskan perkara itu," katanya.


https://www.bharian.com.my/berita/kes/2017/08/313288/3-rumah-ada-kaitan-dengan-isa-samad-diserbu

Isa mohon direman di hospital, mahkamah tolak

image.jpg


PUTRAJAYA - Mahkamah Majistret Putrajaya menolak permohonan bekas Pengerusi Felda, Tan Sri Mohd Isa Samad menjalani perintah tahanan reman di hospital.


Peguam, Datuk K Kumaraendran ketika ditemui pemberita di luar mahkamah berkata, sebaliknya anak guamnya itu diperintah menjalani tempoh reman di lokap ibu pejabat SPRM.

“Pada prosiding, pihak kami (pembelaan) telah mengemukakan permohonan tersebut kepada mahkamah kerana beliau adalah seorang penghidap penyakit jantung yang memerlukan rawatan,” katanya.

Justeru katanya, SPRM perlu memastikan Mohd Isa berada dalam keadaan selesa sepanjang tahanan tersebut.

Selain itu, pihaknya berharap agar SPRM tidak membuat permohonan lanjutan reman.

Beliau berkata, pihaknya juga mengemukakan bantahan jaminan atas alasan Mohd Isa tidak akan melarikan diri sehingga kes selesai.

“Beliau tidak akan mengganggu saksi- saksi atau memusnahkan dokumen selain akan hadir memberi keterangan sekiranya diperlukan,” katanya.


http://www.sinarharian.com.my/semasa/permohonan-reman-di-hospital-isa-samad-ditolak-1.719912

Ditahan SPRM tak bermakna Isa Samad bersalah

kunan-isa-samad.jpg


KUALA LUMPUR: Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, penahanan Tan Sri Isa Samad oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak bermakna bekas pengerusi Felda Global Ventures Holding Bhd (FGV) itu bersalah.


Beliau turut menepis dakwaan sesetengah pihak, termasuk pembangkang kononnya penahanan Isa ialah wayang dirancang Barisan Nasional (BN) menjelang pilihan raya umum ke-14, sebaliknya pembangkang yang bermain wayang.

Menteri Wilayah Persekutuan itu berkata, penahanan Isa tiada kaitan dengan Umno dan BN kerana ia dilakukan SPRM.

“Mana ada wayang kerajaan? Ini tidak pernah wayang, yang wayang adalah pembangkang, kita akur kepada apa yang dilakukan SPRM.

“Kalau ada masalah, dia akan ambil tindakan untuk buat siasatan dan saya percaya Isa akan memberi segala bantuan untuk mereka menyiasat apa yang berlaku.

“Dan memberi kerjasama kepada SPRM bukan bermaksud Isa bersalah, walaupun dia ditahan dalam reman, SPRM sedang menyiasat, jadi dia buat siasatlah,” katanya selepas merasmikan The Park 2 Pavilion Bukit Jalil hari ini.


http://www.freemalaysiatoday.com/ca...ditahan-sprm-tak-bermakna-isa-samad-bersalah/

SPRM cari telefon bimbit, komputer Isa

KUALA LUMPUR 17 Ogos - Telefon bimbit dan komputer riba milik bekas Pengerusi FGV, Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad adalah antara bahan bukti penting yang sedang dikesan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi membantu siasatan berhubung pembelian dua hotel mewah oleh Felda Investment Corporation (FIC).


Menurut sumber, ketika tampil memberikan keterangan, beliau tidak membawa telefon bimbitnya sebelum ditahan di Ibu pejabat SPRM di Putrajaya, Selasa lalu.

“Kita masih mengesan tele*fon bimbit dan komputer riba itu bagi membantu siasatan. Kita percaya melalui dua alat itu kita akan dapat mengumpul bukti yang lebih kukuh.

‘‘Ini termasuk e-mel berkaitan siasatan pembelian dua hotel berkenaan malah ketika mendapatkan perintah reman, mahkamah turut dimaklumkan berhubung perkara tersebut bagi tujuan membantu siasatan,’’ katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Jelas sumber, sebelum ini, SPRM telah memperoleh beberapa dokumen salinan berhubung kes berkenaan dan bertindak menyerbu pejabat Suruhanjaya Pe*ngangkutan Awam Darat (SPAD), dekat sini bagi mendapatkan dokumen asal.

‘‘SPRM turut merampas dokumen kewangan peribadi milik Mohd. Isa bagi tujuan diteliti sama ada mempunyai kaitan dengan urusan pembelian dua hotel tersebut.

‘‘Tiada sebarang wang tunai dirampas dalam serbuan berke*naan dan tidak menafikan akan ada serbuan lain di lokasi yang dikenal pasti dalam masa terdekat,” jelasnya.


http://www.utusan.com.my/berita/jenayah/telefon-bimbit-komputer-isa-dicari-1.516178

2 lagi aset FIC disiasat, apartment diguna secara peribadi

KUALA LUMPUR 18 Ogos - Selain pembelian dua hotel mewah oleh Felda Investment Corporation (FIC) di Keningston, London dan Kuching, Sarawak yang didakwa wujud penyelewengan jutaan ringgit, dua lagi aset milik FIC dipercayai berada dalam radar siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).


Menurut sumber, antaranya ialah sebuah hotel di Port Dickson, Negeri Sembilan yang diambil alih FIC dengan nilai RM40 juta pada tahun 2014.

Jelas sumber, hotel bertaraf tiga bintang itu turut dipercayai dibeli dengan harga yang jauh lebih tinggi berbanding harga asal bagi mengaut keuntungan.

“SPRM juga sedang menyiasat mengenai pembelian sebuah apartmen mewah di London yang didakwa kononnya untuk di*sewakan kepada ekspatriat bagi menjana pendapatan.

“Bagaimanapun, rekod mendapati apartmen tersebut tidak pernah disewakan, sebaliknya di*percayai digunakan untuk ke*gu*naan peribadi,” katanya kepa*da Utusan Malaysia di sini hari ini.


http://www.utusan.com.my/berita/mahkamah/dua-lagi-aset-fic-disiasat-1.516423#ixzz4q9Wjt6qJ

Isa Samad dibebaskan

bt_01.1.jpg


PUTRAJAYA - Bekas Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Berhad (FGV), Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad dibebaskan dengan jaminan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sebanyak RM150,000 dan dua penjamin di Mahkamah Majistret di sini hari ini.


Mohd. Isa, 68, sebelum ini direman lima hari bagi membantu siasatan berhubung isu pembelian sebuah hotel di London oleh Felda Investment Corporation (FIC).

Perintah jaminan itu dikeluarkan Pendaftar Mahkamah Rendah Malaya, Datuk Zainal Abidin Kamarudin setelah mengambil kira bahawa Mohd. Isa memberikan kerjasama yang baik sepanjang siasatan dijalankan.

Terdahulu Mohd. Isa yang berpakaian baju lokap SPRM berwarna oren tiba di pekarangan mahkamah kira-kira pukul 9.49 pagi dan disambut hampir 100 orang ahli keluarga dan penyokongnya yang menyebut laungan "Hidup Tan Sri" sebaik beliau dibebaskan satu jam kemudian.

Ketika prosiding dijalankan, peguam Devkumar Kumaraendran yang mewakili Mohd. Isa memberitahu, pihak pendakwaan pada mulanya memohon jaminan RM1 juta daripada mahkamah.

Bagaimanapun, Devkumar berkata, mahkamah membenarkan jumlah jaminan itu dikurangkan kepada RM150,000 dan dua penjamin setelah mengambil kira kerjasama baik yang diberikan oleh anak guamnya sepanjang siasatan SPRM selain sumbangan Mohd. Isa yang banyak berbakti kepada negara.

Mohd. Isa ditahan ketika hadir di Ibu Pejabat SPRM pada pukul 2.40 petang, 15 Ogos lalu untuk memberi keterangan lanjut berhubung pembelian hotel di London oleh FIC antara tahun 2014 dan 2015.


http://kosmo.com.my/kosmo/content.a...=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_01.htm#ixzz4qGNmaAt1

Safitex: Siasatan dalaman dimuktamad hujung bulan ini

SEPANG: Siasatan dalaman Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) berhubung isu berkaitan dengan hutang tertunggak Safitex Trading LLC dijangka dimuktamadkan hujung bulan ini.


Pengerusi FGV, Tan Sri Dr Sulaiman Mahbob, berkata siasatan dalaman itu akan diteruskan pada 24 dan 25 Ogos ini dengan memanggil pegawai tertinggi yang terbabit.

"Kesemua individu yang dipanggil memberikan kerjasama baik malah, tiga individu pertama sudah memberikan keterangan kepada ahli panel. Hanya tinggal seorang lagi yang belum selesai.

"Keputusan mengenai perkara ini dijangka akan dimuktamadkan pada hujung bulan ini," katanya pada sidang media selepas Majlis Pelepasan Jemaah Haji Felda Travel di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini, hari ini.

Yang turut hadir pegawai yang bertanggungjawab untuk mengambil alih tugas dan tanggungjawab Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan FGV, Datuk Khairil Anuar Aziz.

Sulaiman berkata, selepas siasatan selesai, ahli lembaga pengarah berhak untuk menentukan tindakan selanjutnya kerana hal itu membabitkan urusan dalaman FGV.

Beliau berkata, keputusan hanya dibuat selepas hasil siasatan dibincangkan oleh Lembaga Pengarah FGV dan lembaga pengarah akan menentukan tindakan lanjut.

"Sekiranya tiada kesalahan dan individu terbabit tidak bersalah, maka tiadalah.

"Proses yang berjalan ketika ini adalah satu mekanisme terbaik dalam pelaksanaan tadbir urus yang adil dan dilakukan secara profesional," katanya.

Pada Jun lalu, empat individu penting FGV termasuk Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Zakaria Arshad diarahkan bercuti bagi membolehkan siasatan dilakukan berhubung tunggakan hutang yang diberikan kepada syarikat Safitex yang didakwa melanggar peraturan FGV.


https://www.bharian.com.my/berita/n...satan-dalaman-fgv-dimuktamad-hujung-bulan-ini

Isa Samad antara suspek kes FIC

azam-isasamad20ogo.jpg.transformed.jpg


PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menegaskan, bekas Pengerusi FELDA, Tan Sri Isa Samad, adalah salah antara suspek dalam kes pembelian hotel oleh Felda Investment Corporation (FIC) di Kuching, Sarawak dan Kensington, London.


Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Azam Baki, menjelaskan setiap individu yang ditahan untuk disoal siasat dan diambil keterangan oleh SPRM, adalah suspek dalam kes yang sedang disiasat.

Beliau sekaligus menafikan kenyataan oleh peguam Isa bahawa anak guam mereka hanya dipanggil untuk beri keterangan dan bukan sebagai suspek.

Azam juga memaklumkan, SPRM sedang menerus dan melengkapkan siasatan kes pembelian hotel oleh FIC di Kuching dan Kensington sebelum dikemukakan kepada Timbalan Pendakwa Raya untuk dipertimbangkan bagi pendakwaan.

"Saya tidak mahu menyatakan berapa lama siasatan ini akan selesai, namun kita harap beri masa kepada SPRM untuk melengkapkan siasatan berhubung kes ini sehingga selesai," katanya pada sidang media Majlis Ikrar Bebas Rasuah, Kementerian Luar Bersama SPRM, di sini hari ini.


https://www.bharian.com.my/berita/kes/2017/08/315416/isa-samad-antara-suspek-kes-fic-azam

Baju oren hanya di lokap, tak boleh pakai di luar

image.jpg


KUALA LUMPUR - Bekas Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Mohd Noor Abdullah menjelaskan isu tangkapan bekas Pengerusi Felda Global Venture Holding Berhad (FGV), Tan Sri Mohd Isa Samad.


Menurutnya, beliau mendapat banyak pertanyaan dari segi soal pemakaian baju berwarna oren.

"Baju oren boleh dipakai apabila sudah direman dan juga di dalam lokap, jika berada di luar, contohnya berjumpa dengan majistret, tidak boleh.

"Kenapa tidak boleh pakai di luar? sebab, individu tersebut belum lagi didapati bersalah dan untuk mengelakkan prejudis orang ramai," katanya ketika sidang media, hari ini.

Terdahulu, media melaporkan Isa Samad tampil di Mahkamah Majistret di sini dengan memakai baju lokap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), sehari selepas ditangkap untuk membantu dalam siasatan kes pembelian dua hotel oleh Felda Investment Corporation (FIC).

Sementara itu, Mohd Noor turut menjelaskan isu gari tangan yang dipertikaikan oleh sesetengah pihak.

"Isu gari tangan ini semuanya mengikut budi bicara pegawai tersebut dan sekiranya ada sebab yang munasabah seperti orang tersebut tidak mengikut arahan, bersikap ganas dan cuba melarikan diri.

"Tapi kalau individu itu umur 60 tahun, anda rasa dia ada peluang ke nak larikan diri?" tambahnya lagi.


http://www.sinarharian.com.my/semasa/isu-gari-isa-samad-ada-peluang-dia-lari-1.722867

Ambil keterangan saksi luar negara - SPRM

24817rahim1_cropped_1503554428.jpg

SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan mengambil keterangan beberapa saksi di luar negara untuk membantu siasatan pembelian hotel hotel oleh Felda Investment Corporation (FIC) di Kensington, London

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Azam Baki berkata, siasatan terhadap kes berkenaan kini belum dapat disiapkan kerana ia membabitkan saksi dari luar negara

Beliau berkata, proses untuk mengambil keterangan saksi di luar negara perlu dibuat melalui Bantuan Perundangan Bersama (MLA)

"Jadi, SPRM akan membuat permohonan melalui Peguam Negara dan beliau akan berkomunikasi dengan Peguam Negara di negara terbabit dan ia pastinya akan mengambil masa

"Buat masa ini, kita tidak boleh maklum berapa saksi lagi, (kerana) sekarang kita sedang mengenal pasti ramai lagi individu, dan saksi berkenaan terdiri daripada rakyat tempatan dan luar negara," katanya pada sidang media selepas menyempurnakan upacara menurun dan menaikkan bendera SPRM sempena beroperasi di bangunan baharu di Presint 7, Putrajaya

Turut hadir, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Dzulkifli Ahmad

Azam berkata, pihaknya akan memohon untuk memanggil mana-mana saksi yang difikirkan terbabit dalam siasatan untuk memberi keterangan

Sementara itu, mengenai kes pembelian hotel di Kuching, Sarawak pula, beliau berkata, laporan lengkap siasatan dijangka dapat disiapkan dalam masa terdekat

"Kita akan kemukakan kepada Timbalan Pendakwa Raya untuk diperhalusi, dibawah peruntukan Perlembagaan, itu (pendakwaan) hak Peguam Negara dan pegawai dibawahnya untuk melihat keterangan yang diperolehi,"katanya

Selain itu, Azam berkata, empat saksi sudah diambil keterangan untuk membantu siasatan dakwaan penyelewengan pembayaran RM16 juta oleh pejabat Menteri Besar Diperbadankan (MBI) kepada syarikat swasta

Katanya, beberapa saksi lain lagi akan dipanggil untuk membantu siastan termasuk pegawai dari MBI dan sebagainya

http://www.hmetro.com.my/mutakhir/2017/08/257171/ambil-keterangan-saksi-luar-negara

Edge: Firma China, Syed Mokhtar minat beli FGV

berita pada 20 Mac 2017


Firma milik kerajaan China, China National Cereals, Oils and Foodstuffs Corporation (Cofco) dan jutawan Syed Mokhtar Albukhary dilaporkan berminat untuk kepentingan dalam syarikat Felda Global Ventures Holding Bhd (FGV) yang kini dilaporkan tenat.....

https://m.malaysiakini.com/news/376347#oMPOiXzjxW7QIArz.97


sapa2 ada info?

Untung sebelum cukai FGV RM55.974 juta

fgv.transformed_21.jpg


KUALA LUMPUR: Keuntungan sebelum cukai FELDA Global Ventures Holdings Bhd (FGV) tempoh enam bulan pertama tahun ini melonjak kepada RM55.974 juta berbanding RM41.515 juta dalam tempoh sama tahun lalu.


Keuntungan bagi tempoh berakhir berakhir 30 Jun 2017 itu diraih melalui peningkatan pendapatan sebanyak RM8.55 bilion berpunca daripada pertambahan dalam pendapatan terakru daripada sektor perladangan, logistik dan bahagian lain, berbanding RM7.89bilion sebelum ini.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia, FGVjuga menyebut, sektor perladangan mencatatkan keuntungan sebanyak RM148 juta dalam separuh pertama 2017 berbanding kerugian RM9.69 juta yang direkodkan sebelum ini, berikutan kenaikan harga, termasuk hasil keluaran yang lebih baik dan penurunan dalam kos pengeluaran bagi minyak sawit mentah.

Keputusan yang positif ini, bagaimanapun, diimbangi sebahagiannya oleh kerugian dalam sektor gula disebabkan kenaikan kos gula mentah, kerugian dalam susut nilai boleh terima sebanyak RM47.62 juta dan peruntukan untuk kerugian litigasi sebanyak RM32.84 juta yang diiktiraf dalam sektor perladangan pada suku sebelumnya.

"Caj nilai perjanjian pajakan tanah juga bertambah sebanyak 18 peratus kepada RM121 juta berbanding dengan separuh pertama 2016," kata FGV.

Sementara itu, kumpulan itu sedang berada di landasan yang betul untuk mencapai sasaran penanaman semula membabitkan tanah seluas 14,000 hektar dalam tahun ini, lebih kurang 10,000 hektar telah dibersihkan dan 1,478 hektar telah ditanam sepenuhnya pada separuh pertama tahun ini.

Kumpulan juga mengurangkan perbelanjaan pentadbiran sebanyak lima peratus kepada RM439 juta.

Melangkah ke hadapan, FGV menjangkakan pengeluaran tandan buah-buahan segar untuk separuh kedua tahun ini akan meningkat disebabkan pertambahan hasil produktiviti berpunca daripada pengeluaran tanaman yang lebih banyak dan usaha berterusan bagi mengatasi masalah kekurangan pekerja ladang.

"Kami akan meneruskan usaha untuk mengukuhkan perniagaan produk sampingan seperti kulit isirong sawit, sisa minyak, biojisim dan biogas.

"Kumpulan juga menjangkakan pertambahan pendapatan sebanyak lebih daripada RM60 juta setahun dalam eksport dan pasaran tempatan," katanya.

FGV berkata, ia akan terus memberi tumpuan untuk memperbaiki prestasi perniagaan terasnya, melaksanakan pengurusan kewangan dan kos yang lebih baik dalam usaha untuk memaksimumkan nilai pemegang saham selaras dengan pelan strategik kumpulan itu bagi tahun 2020.

Fokus juga ditumpukan untuk meningkatkan tadbir urus korporat dan pelupusan kepentingan strategik bukan teras perniagaan. - BERNAMA


https://www.bharian.com.my/bisnes/lain-lain/2017/08/319645/untung-sebelum-cukai-fgv-rm55974j

Azhar Dilantik Sebagai Pengerusi FGV - PM

DJLLt3FVYAAlzcP.jpg

Azhar Dilantik Sebagai Pengerusi FGV - PM


08/09/2017

KUALA LUMPUR, 8 Sept (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pelantikan Datuk Wira Azhar Abdul Hamid sebagai pengerusi Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) yang baharu, berkuat kuasa hari ini.

"Saya yakin dengan pengalaman luas yang dimilikinya, beliau akan dapat menerajui FGV dengan cemerlang, sekali gus meningkatkan keyakinan pelabur dan seterusnya dapat diterjemahkan dengan harga saham FGV yang lebih kukuh," kata beliau menerusi satu kenyataan akhbar hari ini.

-- BERNAMA

FGV belum terima pemberitahuan bertulis pelantikan Azhar

KUALA LUMPUR: Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV), dalam satu kenyataan lewat hari ini berkata Tan Sri Sulaiman Mahbob akan kekal sebagai pemangku pengerusi sehingga ia menerima pemberitahuan bertulis daripada Kementerian Kewangan (Diperbadankan) untuk melantik Datuk Azhar Abdul Hamid sebagai pengerusi baharu syarikat.


Lembaga pengarah FGV berkata, sehingga jam 5.30 petang tadi, setiausaha syarikat masih belum menerima pemberitahuan bertulis daripada kementerian berkenaan untuk melantik Azhar sebagai pengarah yang dilantik kerajaan dan pengerusi lembaga pengarah.

"Sebaik menerima pemberitahuan bertulis daripada Kementerian Kewangan (Diperbadankan), lembaga pengarah akan melaksanakan proses yang diperlukan di bawah peruntukan Akta Syarikat, 2016 dan Keperluan Penyenaraian Pasaran Utama Bursa Malaysia Securities Bhd untuk melantik Azhar sebagai pengerusi baharu lembaga pengarah FGV.

"Buat masa ini, lembaga pengarah akan terus dipimpin oleh pemangku pengerusi, Tan Sri Dr Sulaiman Mahbob, untuk melaksanakan tugasannya," katanya.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hari ini menamakan Azhar sebagai pengerusi FGV.

Perkara itu, kata Perdana Menteri adalah selaras dengan kuasa yang diperuntukkan di bawah Hak Pemegang Saham Khas menerusi Artikel (80)1 Memorandum and Articles of Association FGV, yang mana Kementerian Kewangan (Diperbadankan), sebagai pemegang saham khas, mempunyai hak untuk melantik pengerusi lembaga pengarah FGV.


https://www.bharian.com.my/bisnes/k...erima-pemberitahuan-bertulis-pelantikan-azhar

Apa motif FGV tidak iktiraf pengumuman pelantikan Azhar?

WALAUPUN kemelut kepemimpinan Felda Global Ventures Holdings Berhad (FGV) seakan-akan selesai selepas pengumuman pelantikan Datuk Wira Azhar Abdul Hamid sebagai Pengerusi baharunya, masalah itu nampaknya masih berlanjutan.


Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak membuat kenyataan mengumumkan pelantikan Azhar menjawat jawatan itu menggantikan Tan Sri Sulaiman Mahbob yang memangku jawatan itu.

Sulaiman dilantik bagi mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad sebelum ini.

Berdasarkan kenyataan Perdana Menteri, pelantikan Azhar yang merupakan bekas Pengarah Urusan Malakoff Corporation Berhad berkuat kuasa semalam.

Bagaimanapun, lembaga pe*ngarah FGV yang masih dipimpin Sulaiman sebaliknya seakan-akan ingin ‘bermain api’ apabila mengeluarkan kenyataan menafikan pengumuman Najib yang juga Menteri Kewangan itu.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia, ahli lembaga pengarah FGV menyatakan, sehingga pukul 5.30 petang semalam, setiausaha syarikat itu belum menerima sebarang pemberitahuan bertulis daripada Menteri Kewangan (Diperbadankan) me*ngenai pelantikan Azhar.

Sehubungan itu, FGV masih mengganggap Sulaiman merupakan Pemangku Pengerusi syarikat itu sehingga mereka menerima pemakluman rasmi mengenai*nya.

Tidak diketahui apakah motif sebenar ahli lembaga pengarah FGV itu mengeluarkan kenyataan sedemikian walaupun mereka menyedari bahawa Perdana Menteri mempunyai kuasa melantik sesiapa sahaja sebagai pengerusi syarikat tersebut.

Najib membuat pengumuman itu selaras dengan kuasa yang diperuntukkan di bawah Hak Pemegang Saham Khas menerusi Artikel (80) 1 Memorandum dan Articles of Association FGV.

Persoalannya, siapakah yang mengarahkan FGV mengeluarkan makluman sedemikian rupa kepada Bursa Malaysia? Adakah Sulaiman mengetahui perkara tersebut dan merestuinya?

Jika demikian, apakah motif sebenar Pengerusi Telekom Malaysia Berhad itu mahu menimbulkan konflik baharu dengan pejabat Perdana Menteri itu?

Walaupuan ada pihak se*perti Suara Generasi Kedua Felda yang meragui integriti Sulaiman sebelum ini dan memintanya meletak jawatan, tetapi beliau tidak seharusnya terkesan dengan perkara seperti itu dan seterus*nya membuatkan tindakan yang kelihatan seperti ‘membakar jambatan’ de*ngan majikan sendiri.


http://www.utusan.com.my/berita/nas...-iktiraf-pengumuman-pelantikan-azhar-1.524365

Pelantikan Azhar bawa perspektif segar dalam FGV

azharhamid11b.transformed_0.jpg

KUALA LUMPUR: Pelantikan Datuk Azhar Abdul Hamid sebagai Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Berhad (FGV) yang baharu akan membawa perspektif yang segar dan positif kepada Lembaga Pengarah dan pengurusan FGV yang sedang menghadapi krisis persepsi.

Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif FGV, Datuk Zakaria Arshad percaya momentum positif yang bermula minggu lalu terhadap harga saham FGV akan berterusan.

Beliau juga yakin prestasi pasaran di bawah pengurusan Pengerusi baharu mempunyai keupayaan untuk mengarahkan syarikat kembali ke landasan yang betul.

"Harapan saya bahawa pembangunan positif ini akan menyuntik semangat baharu kepada Kumpulan dan pekerja untuk memaksimumkan pulangan kepada para pemegang saham dan pemegang saham terutama Felda dan peneroka," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

http://www.bharian.com.my/bisnes/ko...antikan-azhar-bawa-perspektif-segar-dalam-fgv

Azhar memulakan tugas selaku Pengerusi FGV

image.jpg

PENGERUSI baharu Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV), Datuk Wira Azhar Abdul Hamid (tengah) beramah mesra dengan Pengarah Besar Felda, Tuan Haji Ab Ghani Mohd Ali (depan, kanan) diiringi oleh Pegawai Bertanggungjawab Felda Global Ventures, Datuk Khairil Anwar Aziz (depan, kiri) ketika hadir melapor diri hari pertama bertugas di Pejabat Felda Global Ventures (FGV), Menara Felda Platinum Park hari ini. - UTUSAN/AMIR KHALID

KUALA LUMPUR 11 Sept. - Datuk Wira Azhar Abdul Hamid tiba di Ibu pejabat FGV di Menara Felda, Persiaran KLCC di sini, kira-kira pukul 8.15 pagi tadi untuk memulakan tugasnya selaku Pengerusi baharu Felda Global Ventures Holdings Bhd. (FGV).

Beliau disambut oleh beberapa kakitangan pengurusan tertinggi syarikat termasuk Datuk Khairil Anuar Aziz yang kini merupakan pegawai yang bertanggungjawab untuk mengambil alih peranan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan FGV.

Azhar yang juga Bekas Pengarah Urusan Malakoff Corporation Bhd. (Malakoff) dilantik sebagai Pengerusi baharu FGV berkuat kuasa 8 September lalu menerusi pengumuman yang dilakukan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang menganggap beliau berpengalaman luas dalam sektor korporat bagi membantu memantapkan lagi urus tadbir syarikat perladangan itu.

Sepanjang hari ini, Azhar dijangka mempengerusikan beberapa mesyuarat termasuk bersama pengurusan kanan dan Ahli-ahli Lembaga Pengarah FGV.


http://www.utusan.com.my/berita/nasional/video-azhar-memulakan-tugas-selaku-pengerusi-fgv-1.525098

Saya terima keputusan dengan rela hati - Zakaria

zac11b1.transformed_0.jpg


KUALA LUMPUR: "Kalau ditakdirkan keputusan tidak berpihak kepada saya, saya kena terima dengan rela hati," kata Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Felda Global Ventures Holdings Berhad (FGV), Datuk Zakaria Arshad.


Ketika ditemui di lobi Menara FELDA sebentar tadi, beliau menyerahkan kepada kebijaksanaan Ahli Lembaga Pengarah dan Pengerusi FGV, Datuk Azhar Abdul Hamid untuk menilai.

"Saya pun baru habis sesi siasatan dalaman. Saya juga difahamkan pihak Ahli Lembaga Pengarah akan bermesyuarat petang ini berhubung kes saya sebelum ini.

"Saya tak tahu nak cakap apa. Tak tahu apa keputusan dan tak mahu jump the gun. Insya-Allah ok," katanya.

Sebelum itu, Zakaria tiba di Menara FELDA hari ini bagi menghadiri sesi siasatan dalaman terakhirnya yang berlangsung selama sejam bermula jam 11 pagi tadi.

Siasatan itu dibuat susulan isu tunggakan bayaran oleh syarikat Safitex bagi produk Delima Oil Products (DOP), sebuah anak syarikat FGV.

Beliau juga mengakui tidak sempat berjumpa dengan Pengerusi FGV baharu biarpun mesyuarat diadakan di bangunan yang sama.


https://www.bharian.com.my/bisnes/k...aya-terima-keputusan-dengan-rela-hati-zakaria

Pelabur beri reaksi positif pelantikan Azhar

KUALA LUMPUR: Peserta pasaran memberi reaksi positif terhadap pelantikan Datuk Azhar Abdul Hamid sebagai Pengerusi baharu Felda Global Ventures Bhd (FGV).


Reaksi positif itu diperlihatkan dengan saham syarikat perladangan itu meneruskan aliran meningkat sejak Jumaat lalu selepas pelantikan Azhar itu diumum Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Harga saham FGV ditutup tinggi pada paras RM1.71 hari ini, melonjak 7.55 peratus dalam tempoh dua hari dagangan sejak Jumaat lalu.

Dalam dagangan hari ini, harga sahamnya mencecah paras tinggi harian pada RM1.74 dan paras rendah RM1.67.

FGV12_cropped.transformed.jpg


https://www.bharian.com.my/bisnes/k.../pelabur-beri-reaksi-positif-pelantikan-azhar

FGV perjelas kenyataan tidak tepat akhbar mingguan tempatan

Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) pada Selasa menjelaskan beberapa kenyataan tidak tepat yang diterbitkan oleh sebuah akhbar perniagaan mingguan tempatan.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia, FGV berkata bekas Presiden Kumpulan/Ketua Pegawai Eksekutif, Datuk Mohd Emir Mavani Abdullah, tidak terlibat dalam meluluskan atau melaksanakan proses pembayaran Safitex Trading LLC.

FGV berkata tidak ada satu pun kelulusan dan urus niaga berkaitan Safitex Trading mempunyai tanda tangan Emir atau membuat sebarang rujukan kepadanya.

Kumpulan itu juga menjelaskan keputusan untuk memansuhkan cadangan pembelian 55 peratus pegangan dalam syarikat minyak makan China, Zhong Ling Nutril-Oil Holdings Ltd, bukan dibuat oleh Presiden Kumpulan/Ketua Pegawai Eksekutif, Datuk Zakaria Arshad.

FGV berkata ia disebabkan oleh syarat-syarat terdahulu (CP) dalam perjanjian jual dan beli yang tidak dapat dipenuhi dalam tarikh penyelesaian CP dan tidak dikecualikan.

"Lembaga memutuskan untuk membuat pengumuman mengenai perkara di atas pada 8 April, 2016. Pada Februari 2017, satu lagi cadangan untuk bekerjasama dengan Zhong Ling berkaitan anak syarikat FGV di China dimulakan oleh satu jawatankuasa kerja di bawah pimpinan Zakaria tetapi dibatalkan disebabkan oleh isu-isu pembiayaan," kata kumpulan itu.

Mengenai langkah FGV tidak meneruskan urus niaga pembelian pegangan dalam PT Eagle High Plantations, kumpulan itu berkata, ia bukan keputusan yang diambil oleh Zakaria.

-- BERNAMA

Felda hilang tanah RM200 juta

DRgarxeV4AAmOak.jpg

Pindah milik tanah FELDA Jalan Semarak dicurigai

klvc3.transformed.jpg

FELDA berisiko kehilangan hak ke atas tanah strategik di Jalan Semarak. - Foto Aizuddin Saad

Kuala Lumpur: FELDA berisiko kehilangan hak ke atas tanah strategik di Jalan Semarak di sini, yang dianggarkan bernilai lebih RM200 juta apabila ia dipercayai bertukar hak milik menerusi transaksi diragui sejak 2015.

Tanah itu kini dimajukan dengan projek Kuala Lumpur Vertical City (KLVC) membabitkan tujuh menara, termasuk menara ikonik FELDA dikenali sebagai KLVC Tower1A.

Carian dalam portal Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mendapati Menara KLVC Tower1A sudah diluluskan untuk dimajukan dengan bangunan pejabat 68 tingkat meliputi 59 tingkat pejabat, dua tingkat podium pejabat termasuk parkir, enam tingkat tempat letak kereta, dua tingkat parkir bawah tanah, taman atas bumbung dan helipad.

Sumber memberitahu BH, pindah milik tanah itu dipercayai berlaku apabila Felda Investment Cor-poration Sdn Bhd (FIC) melantik sebuah syarikat tempatan sebagai pemaju utama pada 3 Jun 2014 dan diberikan surat kuasa wakil penuh (full power of attorney) bagi membangunkannya.

Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad adalah Pengerusi Felda dari 2011 hingga Januari 2017; Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) mulai 1 Januari 2011 hingga 19 Jun lalu dan Pengerusi FIC sejak ditubuhkan pada 2 Julai 2013 sehingga 2017.

Urus tadbir mengelirukan

Menurut sumber itu, semua keputusan pelantikan syarikat terbabit, dipercayai dibuat oleh FIC, tetapi hanya dimaklumkan kepada Lembaga Pengarah FELDA tiga bulan kemudian, iaitu pada 2 September 2014 untuk kelulusan secara retrospektif.

"Ia agak mengelirukan dari segi urus tadbir kerana Lembaga Pengarah FELDA tak tahu siapa sebenarnya buat keputusan, sama ada FIC atau FELDA kerana ketika itu ada orang yang sama duduk dalam FIC dan dalam FELDA.

"FELDA keluarkan surat kuasa wakil kepada syarikat pemaju untuk bangunkan kawasan terbabit, namun tanah berkenaan kemudian didapati dipindah milik kepada syarikat itu sejak Disember 2015," katanya.

Carian BH di Jabatan Tanah dan Galian Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur juga mendapati satu daripada tanah iaitu lot 390 seluas 16 hektar yang sebelum ini menempatkan ibu pejabat lama FELDA, Anjung FELDA dan Wisma FELDA ditukar nama kepada sebuah syarikat lain yang ada kaitan dengan pemaju utama projek itu pada 21 Julai 2016.

Difahamkan, sehingga kini tiada pengumuman dikeluarkan FELDA berhubung pemindahan hak milik tanah itu atau transaksi pengambilalihan tanah antara FELDA dengan pemilik baharu tanah itu.

BH turut bertemu pemaju itu di pejabatnya untuk mendapatkan penjelasan lanjut, tetapi seorang pengarah syarikat terbabit enggan memberi sebarang komen.

Mengikut laporan media pada 14 Mei 2014, kawasan itu mulanya dirancang dimajukan sebagai projek pembangunan bercampur komersial dan kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) melebihi RM500 juta oleh anak syarikat FIC, iaitu ENCORP Bhd.

Namun, pada 6 November 2014, DBKL menerima permohonan kebenaran merancang kawasan sama daripada pemaju utama KLVC dan bukan ENCORP.

Semakan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) juga mendapati kontraktor utama projek KLVC adalah sebuah syarikat baharu yang hanya ditubuhkan Januari lalu.


https://www.bharian.com.my/berita/n...dah-milik-tanah-felda-jalan-semarak-dicurigai

Lakukan apa saja untuk dapat balik tanah: ShahrirKUALA LUMPUR: FELDA akan mengambil apa saja tindakan untuk mendapatkan kembali hak ke atas tanah strategik di Jalan Semarak bernilai RM270 juta yang ditukar hak milik menerusi penyalahgunaan surat kuasa wakil penuh (PA) yang dianugerahkan pada Jun 2014 kepada Synergy Prominade Sdn Bhd.

Pengerusi FELDA, Tan Sri Shahrir Abdul Samad, berkata tindakan itu membabitkan pembatalan PA yang akan dilaksanakan dalam masa terdekat selain menukar kaveat persendirian kepada kaveat pendaftar dengan Jabatan Tanah dan Galian Kuala Lumpur bagi mengukuhkan penguasaan pemilikan terhadap harta berkenaan.

Beliau berkata, untuk tindakan awal, pihaknya sudah membuat laporan polis pada 12 Disember lalu dan akan mengambil tindakan undang-undang sivil terhadap pihak yang terbabit dalam urusan penukaran hak milik tanah itu.

Katanya, sehingga kini FELDA tidak menerima sebarang pembayaran hasil penukaran hak milik ke atas tanah strategik yang kini dimajukan dengan projek Kuala Lumpur Vertical City (KLVC).

"FELDA hanya mengetahui penukaran hak milik tanah berkenaan pada Januari lalu dan terus membawa perkara berkenaan kepada Ahli Lembaga Pengarah sebelum mengusahakan untuk mendapatkan kaveat persendirian.

"Selepas membuat rayuan kepada Jabatan Tanah dan Galian Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, sehinggalah pada 14 April 2017, barulah FELDA dibenarkan meletakkan kaveat persendirian ke atas tanah berkenaan.

"Sudah tentu saya terpegun dengan isu ini apabila begitu mudah tanah dimiliki oleh institusi kerajaan dipindah milik, dengar juta-juta tetapi satu sen pun (FELDA) tidak dibayar.

"FELDA tidak berminat untuk menjual tanah itu jika syarikat berkenaan mahu menjelaskan bayaran penukaran hak milik tanah berkenaan," katanya pada sidang media di Menara FELDA, di sini, hari ini.

Hadir sama Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Datuk Razali Ibrahim; Timbalan Ketua Setiausaha Kewangan dan Pembangunan JPM, Datuk Zainal Abidin Abu Hassan dan Pengarah Besar FELDA, Datuk Ab Ghani Mohd Ali.

BH hari ini membongkarkan isu FELDA yang berdepan risiko kehilangan hak ke atas kawasan strategik dianggarkan bernilai lebih RM200 juta di pusat bandar raya berikutan dipercayai berlaku transaksi pindah milik tanah mencurigakan sejak 2015.

Aset itu termasuk menara ikonik yang sedang dalam pembinaan didakwa sebagai Menara Koperasi Permodalan FELDA Malaysia Bhd (KPF) di Jalan Semarak dan beberapa kawasan sekitarnya yang didakwa akan dibangunkan sebagai KLVC.

Shahrir berkata, tanah yang ditukar hak milik itu membabitkan perjanjian jual beli (SPA) empat lot tanah dengan SPA pertama pada Disember 2015, manakala tiga lagi SPA pada November 2016.

SPA pertama membabitkan kawasan seluas 12,658 meter persegi bernilai RM54.5 juta); SPA kedua membabitkan 24,000 meter persegi pada harga RM96.982 juta; SPA ketiga (3,000 meter persegi / RM12 juta) dan SPA keempat (26,500 meter persegi / RM106.3 juta).

Mengulas lanjut, Shahrir berkata perkara utama kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, beliau sendiri, Lembaga Pengarah FELDA dan JPM adalah untuk FELDA menguasai semula tanah berkenaan walaupun wujud projek pembangunan di tanah itu.

"Sebab itu, usaha kami daripada Januari sampai April lalu ialah untuk kita dapatkan balik kuasa kepada tanah itu dan selepas perkara ini di bawa kepada Unit Kawal Selia JPM dan kemudiannya Jabatan Peguam Negara, pada 12 Disember lalu, FELDA membuat laporan polis terhadap kemungkinan berlaku penipuan dalam soal penukaran atau pemindahan hak milik tanah," katanya yang memaklumkan kepada Perdana Menteri pada Februari lalu.

Beliau mendedahkan selaku pemegang PA, Synergy Prominade Sdn Bhd menjual tanah kepada pihak mereka sendiri.

"Sebagai pemegang PA, syarikat itu jual tanah kepada diri sendiri dengan jumlah nilai yang disebut itu, wakil FELDA tiada yang tandatangan (dokumen penjualan), dia jual sendiri kepada pihak dia," katanya.


https://www.bharian.com.my/berita/n...ukan-apa-saja-untuk-dapat-balik-tanah-shahrir

Felda akan menukar status kaveat persendirian kepada kaveat berdaftar untuk menguatkan lagi pemilikan ke atas tanah itu - Shahrir Samad

Ketika ini Felda mempunyai kaveat peribadi diperoleh dari Jabatan Tanah dan Galian Wilayah Persekutuan KK pada 14 April 2017 yang melindungi hak milik tanah di Jalan Semarak - Shahrir Samad

PM Najib dimaklumkan mengenai penukaran hak milik tanah pada Februari 2017 sebaik Lembaga Pengarah Felda mengetahui urusan penukaran hak milik tanah yang diragui - Shahrir Samad

FELDA maklumkan penukaran hak milik tanah Jalan Semarak kepada PM pada Februari 2017 selepas Lembaga Pengarah tahu urusan meragukan: Shahrir Samad

Siasatan isu penjualan tanah FELDA di Jalan Semarak akan dilakukan pihak ketiga yang dilantik oleh Jabatan Perdana Menteri: Shahrir Samad

JPM tidak menolak berlakunya rasuah kerana ia membabitkan penyalahgunaan kuasa; serah kepada SPRM untuk menyiasat - Razali Ibrahim

DRj3LEoVwAAUGN3.jpg

Polis siasat kes pindah milik tanah FELDA

22psrmm.transformed.jpg


KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendapati transaksi pindah hak milik tanah FELDA di Jalan Semarak di sini, yang bernilai lebih RM200 juta, menjurus kepada kelemahan tadbir urus dan pecah amanah.


Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Azam Baki, berkata pihaknya sudah meneliti maklumat berhubung kes itu setelah menerima laporan beberapa bulan lalu.

Katanya, penelitian pihaknya mendapati tiada unsur rasuah serta salah guna kuasa dalam kes berkenaan.

"Ia menjurus kepada kelemahan tadbir urus dan pecah amanah.

"Justeru, kes itu dirujuk kepada polis untuk tindakan lanjut. Kami juga mendapat maklum bahawa FELDA turut melaporkan perkara itu kepada polis dan ia masih dalam siasatan pihak berkuasa itu," katanya kepada BH.

Azam berkata, jika polis mendapati wujud elemen jenayah rasuah dan salah guna kuasa, SPRM mengalu-alukan pihak polis untuk berkongsi maklumat yang diperoleh untuk tindakan lanjut.

"Polis juga boleh terus menjalankan siasatan kerana mereka juga mempunyai kuasa untuk menyiasat kes membabitkan rasuah," katanya.

BH hari ini mendedahkan FELDA berisiko kehilangan hak ke atas tanah strategik di Jalan Semarak yang bernilai lebih RM200 juta apabila ia dipercayai bertukar hak milik menerusi transaksi diragui sejak 2015.

Tanah itu kini dimajukan dengan projek Kuala Lumpur Vertical City (KLVC) membabitkan tujuh menara, termasuk menara ikonik FELDA dikenali sebagai KLVC Tower1A.

Carian dalam portal Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mendapati Menara KLVC Tower1A sudah diluluskan untuk dimajukan dengan bangunan pejabat 68 tingkat meliputi 59 tingkat pejabat, dua tingkat podium pejabat termasuk parkir, enam tingkat tempat letak kereta, dua tingkat parkir bawah tanah, taman atas bumbung dan helipad.

Sumber memberitahu BH, pindah milik tanah itu dipercayai berlaku apabila Felda Investment Corporation Sdn Bhd (FIC) melantik sebuah syarikat tempatan sebagai pemaju utama pada 3 Jun 2014 dan diberikan surat kuasa wakil penuh (full power of attorney) bagi membangunkannya.


https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2017/12/366110/polis-siasat-kes-pindah-milik-tanah-felda

Isa Samad elak media

23elaks.transformed.jpg


SEPANG: Bekas Pengerusi FELDA, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad mengelak bertemu media yang menunggunya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini, malam ini.


Media menunggu beliau yang dijadual sampai ke KLIA dari luar negara jam 10 malam, untuk maklum balasnya berhubung isu pertukaran hak milik tanah FELDA di Jalan Semarak, Kuala Lumpur.

Bagaimanapun, selepas menunggu lebih sejam, Isa tidak keluar dari pintu laluan khas orang kenamaan di Aras Lima walaupun media difahamkan, beliau ada menempah bilik khas di situ.

Beberapa penyokong beliau turut kelihatan menunggu ketibaan Isa di Aras Lima, namun akhirnya bersurai.

BH hari ini melaporkan FELDA berisiko kehilangan hak ke atas tanah strategik di Jalan Semarak di sini, yang dianggarkan bernilai lebih RM200 juta apabila ia dipercayai bertukar hak milik menerusi transaksi diragui sejak 2015.

Pindah milik tanah itu dipercayai berlaku apabila Felda Investment Corporation Sdn Bhd (FIC) melantik sebuah syarikat tempatan sebagai pemaju utama pada 3 Jun 2014 dan diberikan surat kuasa wakil penuh (full power of attorney) bagi membangunkannya.

Isa adalah Pengerusi FELDA dari 2011 hingga Januari 2017; Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) mulai 1 Januari 2011 hingga 19 Jun lalu dan Pengerusi FIC sejak ditubuhkan pada 2 Julai 2013 hingga 2017.


https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2017/12/366271/tanah-felda-isa-samad-elak-media

PM arah siasat, tindakan segera

DRoeD3iV4AIQwhI.jpg


KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak menegaskan beliau sudah mengarahkan FELDA mengambil tindakan sewajarnya bagi melindungi kepentingan agensi dan peneroka, sebaik dimaklumkan mengenai isu penukaran hak milik tanah di Jalan Semarak.


Perdana Menteri berkata, beliau mahu siasatan terperinci dijalankan serta-merta oleh pihak berkuasa bagi membolehkan tindakan diambil terhadap mana-mana pihak yang terbabit dengan kecuaian atau salah laku.

Tegasnya, kepentingan FELDA dan peneroka mesti sentiasa dijaga dalam segala program pembangunan negara.

"Siasatan akan dijalankan bagi memastikan sekiranya ada kecuaian atau salah laku oleh mereka yang terbabit. Tindakan akan diambil berasaskan laporan siasatan. Langkah memelihara kepentingan FELDA dan peneroka perlu diambil.

"Pada masa sama, saya mahu siasatan terperinci dijalankan oleh pihak berkuasa serta-merta. Tindakan akan diambil terhadap sebarang kecuaian atau salah laku," katanya menerusi Twitternya, hari ini.

BH dalam laporan muka depannya semalam, membongkar FELDA berisiko kehilangan hak ke atas tanah strategik dianggar bernilai lebih RM200 juta di pusat bandar raya ini menerusi transaksi pindah milik tanah mencurigakan sejak 2015.

Tanah itu kini dimajukan dengan projek Kuala Lumpur Vertical City (KLVC), membabitkan tujuh menara, termasuk menara ikonik FELDA dikenali sebagai KLVC Tower1A.

BH memetik sumber sebagai berkata, pindah milik itu berlaku apabila FELDA Investment Corporation Sdn Bhd (FIC) melantik sebuah syarikat tempatan sebagai pemaju utama tanah berkenaan pada 3 Jun 2014 dan diberikan surat kuasa (PA) untuk membangunkannya.


https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2017/12/366411/tanah-felda-pm-arah-siasat-tindakan-segera

ANAK buat laporan polis

DRoeYQqV4AIO1Bq.jpg


JOHOR BAHRU: Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) hari ini membuat laporan polis susulan isu hak milik tanah FELDA di Jalan Semarak, Kuala Lumpur, semalam.


Selain itu, persatuan menggesa polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) segera menyiasat dan mengambil tindakan sewajarnya.

Presidennya, Mazlan Aliman, berkata timbul persoalan apabila pihaknya dimaklumkan syarikat yang membangunkan tanah itu tiada kaitan langsung dengan FELDA.

"Apabila pembangunan ini dilakukan dan berlaku pemberian surat kuasa wakil penuh (PA) syarikat ini, yang dahulunya saya bimbang, apabila PA diberi, ini membawa maksud tanah itu mungkin akan digadaikan bagi memastikan aliran tunai diperoleh untuk bangunkan kawasan berkenaan.

"Ini sangat mengundang risiko kerana boleh menyebabkan perpindahan milik atas tanah terbabit. Saya mahu mempersoalkan pertama, adakah pembangunan atas tanah itu bermula dengan tender?

"Bagaimana ahli lembaga FELDA ini dengan begitu mudah memberi pelepasan kepada syarikat berkenaan tanpa diperhalusi dan saya difahamkan oleh kerana FELDA menandatangani pelan integriti dengan SPRM," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas ditemui di Perkarangan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan, di sini hari ini.

Katanya, selain laporan polis yang dibuat pada 12 Disember lalu, tindakan lain yang diambil adalah dengan mendaftarkan kaveat ke atas tanah itu, membatalkan PA yang dikeluarkan dan mengambil tindakan sivil terhadap pihak yang terbabit.


https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2017/12/366419/anak-buat-laporan-polis

PDRM tubuh pasukan khas

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) menubuhkan satu pasukan khas bagi menjalankan siasatan ke atas transaksi pindah milik tanah FELDA, di sini, yang didakwa mencurigakan.


Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim, berkata pasukan itu dalam proses meneliti keterangan awal berdasarkan laporan yang dibuat pengadu.

Katanya, keterangan akan diambil daripada pihak yang bakal dikenal pasti sebaik pasukan berkenaan mempunyai maklumat kes yang lengkap.

"Masih terlalu awal untuk dedahkan siapa akan dipanggil memberi keterangan. Biar pasukan khas jalankan proses mengumpul maklumat terlebih dahulu.

"Sebaik sahaja maklumat lengkap diperoleh, pasti kita akan mula memanggil pihak berkaitan untuk diambil keterangan," katanya ketika dihubungi BH, hari ini.

Semalam, polis mengesahkan sudah menerima laporan daripada pengurusan FELDA yang dibuat pada 12 Disember lalu di Balai Polis Tun HS Lee berhubung isu berkenaan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Mohd Luthfi Ismail Abdullah dilaporkan berkata, siasatan dibuat mengikut Seksyen 420/471 Kanun Keseksaan kerana menipu.

Beliau berkata, FELDA juga mendakwa kerugian yang dicatatkan mereka dianggarkan berjumlah RM265 juta.

Laporan BH semalam mendedahkan, FELDA berisiko kehilangan hak ke atas tanah strategik di Jalan Semarak, yang bernilai lebih RM200 juta apabila dipercayai ia bertukar hak milik menerusi transaksi diragui sejak 2015.

Tanah itu kini dimajukan dengan projek Kuala Lumpur Vertical City (KLVC) membabitkan tujuh menara, termasuk menara ikonik FELDA dikenali sebagai KLVC Tower1A.


https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2017/12/366580/tanah-felda-pdrm-tubuh-pasukan-khas

Polis akan panggil Isa Samad

image.jpg


GEORGE TOWN - Polis kemungkinan akan memanggil bekas Pengerusi Felda, Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad untuk diambil keterangan berhubung kes penipuan urusan pertukaran tanah milik Felda di Jalan Semarak, Kuala Lumpur.


Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim berkata, satu pasukan khas telah ditubuhkan bagi menyiasat kes tersebut.

Menurutnya, pasukan berkenaan kini sedang mengumpul maklumat dan mengenal pasti individu yang akan dipanggil untuk memberi keterangan.

" Kita akan tengok dan jika ada keperluan kita akan dapatkan keterangan beliau (Mohd. Isa) .Selepas beliau pulang ke Malaysia, kita akan dapatkan keterangannya," katanya.


http://www.kosmo.com.my/negara/polis-akan-panggil-isa-samad-siasat-kes-tanah-felda-1.577948

Felda yakin dapat semula hak milik tanah

image.jpg

SHAHRIR ABDUL SAMAD menyiram air kepada kanak-kanak yang menyertai program berkhatan beramai-ramai di Rumah Pangsa Larkin, Johor Bahru, semalam. UTUSAN/ISHAK RAHMAD

JOHOR BAHRU 22 Dis. - Felda yakin akan mendapatkan semula hak milik ke atas tanah bernilai RM270 juta di Jalan Semarak, Kuala Lumpur yang sudah berpindah milik ke syarikat pemaju Synergy Prome*nade Sdn. Bhd.

Pengerusi Felda, Tan Sri Shahrir Abdul Samad berkata, ini ke*rana siasatan dalaman dilakukan mendapati telah berlaku fraud dalam urusan pindah milik tersebut.

Ujarnya, Felda turut men*da*patkan pandangan daripada beberapa pihak lain seperti Jabatan Perdana Menteri dan Pejabat Peguam Negara dalam perkara tersebut.

“Kita yakin berlaku fraud mem*babitkan urusan pindah milik hak tanah melibatkan syarikat pemaju Synergy Promenade Sdn. Bhd.

“Disebabkan itu, kita yakin untuk mendapatkan semula hak ke atas tanah tersebut yang mana prosesnya akan dibuat mengikut prosedur,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas program khatan beramai-ramai anjuran Parlimen Johor Bahru di Rumah Pangsa Larkin di sini hari ini.

Menurut Shahrir, laporan polis telah dibuat dan biarlah polis siasat kerana negara mempunyai rekod, manakala semua latar belakang syarikat dan pengarah boleh dicari di Suruhanjaya Syarikat Malaysia.

“Felda turut menyerahkan per**kara itu kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk disiasat.

“Pihaknya juga tidak akan men*dedahkan sebarang nama yang disyaki terlibat dalam transaksi itu,” tegasnya yang juga Ahli Parlimen Johor Bahru.


http://www.utusan.com.my/berita/nas...semula-hak-milik-tanah-1.578096#ixzz522BcOlv1

Nilai tanah RM1 bilion, harga jual RM270 juta

24tanah.transformed.jpg


KUALA LUMPUR: Nilai semasa tanah FELDA di Jalan Semarak yang diambil alih untuk dimajukan pembangunan bercampur projek Kuala Lumpur Vertical City (KLVC) dianggarkan mencecah kira-kira RM1 bilion.


Angka itu jauh lebih tinggi daripada harga jualan RM270 juta dalam empat perjanjian jual beli tanah (SPA) antara FELDA dengan syarikat pemaju KLVC, Synergy Promenade Sdn Bhd sebelum ini.

Eksekutif Penilaian Kanan sebuah syarikat penilaian swasta, Umran Suffian Husin, berkata berdasarkan data jualan hartanah, anggaran nilai tanah di kawasan Jalan Gurney, Jalan Maktab dan Jalan Semarak adalah antara RM1,300 hingga RM1,600 sekaki persegi.

"Ini adalah anggaran kasar memandangkan nilai hartanah di kawasan itu bergantung kepada saiz, zon kegunaan tanah dan lokasi sebenar," katanya kepada BH, semalam.

Anggaran berkenaan juga dikongsi oleh sumber rapat dalam projek KLVC itu yang menyatakan nilai semasa tanah di kawasan itu boleh mencecah sehingga RM1,950 sekaki persegi.

BH difahamkan beberapa kumpulan syarikat luar negara, termasuk dari China pernah bertemu pemaju untuk membeli tanah terbabit, tetapi KLVC lebih berminat membangunkannya sendiri.

Khamis lalu, BH melaporkan FELDA berisiko kehilangan hak ke atas tanah strategik itu menerusi transaksi pindah milik tanah mencurigakan sejak 2015.

Projek KLVC membabitkan pembinaan tujuh menara, termasuk menara ikonik FELDA dikenali sebagai KLVC Tower1A.

Semalam, FELDA dalam satu sidang media mengesahkan laporan itu dengan mengumumkan rancangan mengambil tindakan tegas untuk mendapatkan kembali hak ke atas tanah yang telah bertukar milik secara diragui kepada Synergy Promenade.

Pendirian itu dibuat Pengerusi FELDA, Tan Sri Shahrir Abdul Samad dan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Razali Ibrahim yang bertanggungjawab terhadap hal ehwal agensi itu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, pada Februari lalu mengarahkan supaya laporan polis dibuat berikutan penemuan pindah milik tanah yang meragukan itu.

Transaksi berisiko

Sementara itu, Timbalan Presiden Persatuan Guaman Hartanah Malaysia (HartaGuam), Salkukhairi Abd Sukor, berkata langkah FELDA memberi surat wakil kuasa penuh kepada pemaju menjadikan transaksi itu berisiko kerana mendedahkannya kepada penyalahgunaan kuasa oleh pemaju.

Katanya, dari segi perundangan hartanah, langkah itu seperti menyerahkan sepenuhnya projek dan tanah kepada pemaju tanpa campur tangan pemilik tanah, sekali gus memungkinkan tanah itu dipindahmilikkan kepada pihak ketiga tanpa pengetahuan FELDA sendiri.

"Bagaimana FIC (Felda Investment Corporation Sdn Bhd) sebagai anak syarikat FELDA, sewenang-wenangnya memberikan surat wakil kuasa penuh kepada pemaju untuk membangunkan projek yang begitu besar.

"Ramai mahu tahu sama ada transaksi pembangunan tanah itu mematuhi terma perundangan yang sewajarnya atau sebaliknya," katanya.


https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2017/12/366753/nilai-tanah-rm1b-harga-jual-rm270j

Rundingan untuk selesai isu

24_Razali_Ibrahim.transformed.jpg


MUAR: Pintu rundingan di antara FELDA dan syarikat yang terbabit dalam isu hak milik tanah organisasi berkenaan perlu dibuka supaya tidak berpanjangan hingga ke mahkamah.


Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Razali Ibrahim, berkata bagaimanapun ia tidak termasuk perkara yang membabitkan siasatan yang sedang dilakukan polis.

"Pada saya, pintu rundingan perlu dibuka supaya tidak perlu sampai ke mahkamah yang prosesnya panjang. Tetapi kes polis, itu memang tidak boleh dirunding.

"Satu peringkat akan selesai tetapi (kaedah) penyelesaian bergantung (mengikut keadaan). Sebab saya pun fikir macam ini, apa pun yang berlaku, syarikat terbabit akan juga terpaksa jumpa FELDA.

"Itu yang Tan Sri Shahrir Samad (Pengerusi FELDA) sebut. Sampai kena pindah hak milik tanah. Sudahlah berlaku macam itu, banyak pula persoalannya. Kalau kita nak bangunkan tempat itu, ada cara yang lebih baik. Menguntungkan pihak yang terbabit tetapi apa yang berlaku tidak sedemikian. Yang ini kita nak perbetulkan dan saya yakin ia dapat diselesaikan dengan cepat," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Kongres Bahasa dan Persuratan Melayu Wilayah Selatan 2 di Hotel Traders di sini, hari ini.

Razali yang juga Ahli Parlimen Muar berkata, pengurusan FELDA sudah berbincang dengan penasihat undang-undang di Jabatan Perdana Menteri sebanyak dua kali sebelum ini.

"Sebab itu keluar perkataan seperti 'ketidakpatuhan' kalau wujud, 'fraud' jika wujud dan 'rasuah' jika wujud. Ia bukan hanya di peringkat FELDA saja tetapi juga di agensi lain.

"Jadi, perkara ini bagi saya, kita serahkan kepada pihak polis untuk buat siasatan. Seperti yang saya sebut sebelum ini juga, kita juga akan membuat 'forensic auditing' pada Januari ini terhadap isu berkenaan," katanya.

Kelmarin, BH dalam laporan eksklusifnya melaporkan FELDA berisiko kehilangan hak ke atas tanah strategik di Jalan Semarak, Kuala Lumpur yang dianggarkan bernilai lebih RM200 juta apabila ia dipercayai bertukar hak milik menerusi transaksi meragukan sejak 2015.

Tanah itu kini dimajukan dengan projek Kuala Lumpur Vertical City (KLVC) membabitkan tujuh menara, termasuk menara ikonik FELDA dikenali sebagai KLVC Tower 1A.


https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2017/12/366806/tanah-felda-rundingan-untuk-selesai-isu

Isa dah pindah

untuk_dijual_cropped_1514028540.jpg

Kediaman bekas Pengerusi FELDA, Tan Sri Isa Abdul Samad dipercayai tidak diduduki hampir dua tahun di Taman Lavender Heights, Senawang. FOTO Hazreen Mohamad

USAHA mendapatkan bekas Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad di kediamannya di Senawang, Seremban, gagal apabila beliau dikatakan tidak lagi menghuni kediaman itu.

Kehadiran wartawan di kediaman itu adalah bagi mendapatkan penjelasan mengenai isu pindah milik tanah FELDA di Jalan Semarak, Kuala Lumpur.

Tinjauan di rumah yang pernah didiami beliau dan isteri, Puan Sri Bibi Sharliza Mohd Khalid mendapati tiada penghuni.

Seorang jiran yang enggan dikenali mengesahkan Isa sekeluarga sudah berpindah dan tidak tinggal di situ sejak dua tahun lalu.

Terdahulu, polis mewujudkan pasukan khas bagi menjalankan siasatan berhubung kes pemindahan transaksi yang diragui terhadap hak milik tanah Felda Investment Corporations Sdn Bhd (FIC).

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim memaklumkan pihaknya sedang mengumpulkan bukti dan keterangan sebelum sebarang tindakan lanjut diambil selepas satu laporan polis dibuat oleh pengurusan Felda.

Katanya, polis tidak menolak kemungkinan memanggil Isa untuk membantu siasatan.


https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2017/12/296406/isa-dah-pindah

Saya tak lari: Isa Samad

0151c23c-a87c-407c-8c2b-a42b80619846.transformed.jpg


PORT DICKSON: "Mana ada saya lari," kata bekas Pengerusi FELDA, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad kepada pemberita sebaik tiba di Batu 4, di sini, kira-kira jam 9 malam tadi.


Beliau yang juga Penaung Persatuan Veteran ATM Cawangan Port Dickson ditemui ketika menghadiri Kempen Tabung Hari Pahlawan 2017 Peringkat Parlimen Teluk Kemang.

Ketika berucap, beliau turut memberitahu tidak melarikan diri daripada pihak media tetapi perlu menghadiri banyak program.

"Ramai cakap saya lari, mana ada saya lari, saya ada banyak program di sini, Jempol dan Seremban," katanya.

Khamis lalu, BH melaporkan FELDA berisiko kehilangan hak ke atas tanah strategik di Jalan Semarak, di ibu kota, yang dianggarkan bernilai lebih RM200 juta apabila ia dipercayai bertukar hak milik menerusi transaksi diragui sejak 2015.

Pindah milik tanah itu dipercayai berlaku apabila FELDA Investment Corporation Sdn Bhd (FIC) melantik sebuah syarikat tempatan sebagai pemaju utama pada 3 Jun 2014 dan diberikan surat kuasa wakil penuh (full power of attorney) bagi membangunkannya.

Berikutan itu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) menubuhkan pasukan khas bagi menyiasat transaksi pindah milik tanah yang didakwa mencurigakan itu termasuk tidak menolak kemungkinan memanggil Mohd Isa bagi membantu siasatan.


https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2017/12/367257/saya-tak-lari-isa-samad

Isa Samad sedia disiasat polis

26isa34.transformed.jpg


PORT DICKSON: Bekas Pengerusi FELDA, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad, sedia memberi kerjasama dengan polis berhubung isu tanah FELDA di Jalan Semarak, Kuala Lumpur.


Bagaimanapun beliau berkata, setakat ini polis masih belum menghubunginya untuk mendapatkan sebarang kenyataan, selepas Pengerusi FELDA, Tan Sri Shahrir Abdul Samad membuat laporan polis.

"Setakat ini polis belum panggil saya, biar polis jalankan tugas. Tetapi jika polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) panggil, saya bersedia memberi kerjasama.

"Saya tidak mahu komen lebih kerana tidak mahu isu ini dijadikan polemik politik" katanya ketika ditemui selepas menghadiri Kempen Tabung Hari Pahlawan 2017 Peringkat Parlimen Teluk Kemang di Batu 4 di sini, hari ini.

Terdahulu, Mohd Isa yang juga Penaung Persatuan Veteran ATM Cawangan Port Dickson dalam ucapannya berkata, beliau tidak melarikan diri daripada pihak media tetapi perlu menghadiri banyak program.

"Ramai cakap saya lari, mana ada saya lari, saya ada banyak program di sini, Jempol dan Seremban," katanya.

Khamis lalu, BH melaporkan FELDA berisiko kehilangan hak ke atas tanah strategik di Jalan Semarak, di ibu kota, yang dianggarkan bernilai lebih RM200 juta apabila ia dipercayai bertukar hak milik menerusi transaksi diragui sejak 2015.

Pindah milik tanah itu dipercayai berlaku apabila FELDA Investment Corporation Sdn Bhd (FIC) melantik sebuah syarikat tempatan sebagai pemaju utama pada 3 Jun 2014 dan diberikan surat kuasa wakil penuh (full power of attorney) bagi membangunkannya.

Berikutan itu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) menubuhkan pasukan khas bagi menyiasat transaksi pindah milik tanah yang didakwa mencurigakan itu termasuk tidak menolak kemungkinan memanggil Mohd Isa bagi membantu siasatan.


https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2017/12/367280/isa-samad-sedia-disiasat-polis

Isa Samad dijangka dipanggil polis minggu depan

image.jpg


KUALA LUMPUR - Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan memanggil bekas Pengerusi Felda, Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad minggu depan bagi membantu siasatan berhubung isu pemindahan hak milik tanah agensi itu di Jalan Semarak.


Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim berkata, setakat ini, pihaknya sudah merakam percakapan kira-kira lima individu berhubung isu tersebut.

“Siasatan masih dijalankan dan setakat ini, kita sudah menemubual pegawai Felda, Pejabat Tanah dan pihak Suruhanjaya Syarikat Malaysia berhubung kes ini,” katanya kepada pemberita selepas menyempurnakan Majlis Pemakaian Pangkat Pegawai-pegawai Kanan Polis di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman di sini sebentar tadi.

Noor Rashid berkata, kenyataan Mohd. Isa penting bagi membantu siasatan kerana beliau merupakan pengurusan tertinggi Felda ketika itu.


http://www.kosmo.com.my/negara/isa-samad-dijangka-dipanggil-polis-minggu-depan-1.580283

Synergy Promenade tiada pengalaman projek mega

28tiada34.transformed.jpg

28FELDD.transformed.jpg

TAPAK projek pembangunan Kuala Lumpur Vertical City (KLVC) di Jalan Semarak, Kuala Lumpur.- Foto Zunnur Al shafiq

KUALA LUMPUR: Susulan pendedahan mengenai isu tanah FELDA di Jalan Semarak di sini, yang berpindah milik secara salah, timbul persoalan siapa di belakang Synergy Promenade Sdn Bhd.

Persoalan itu tercetus berikutan syarikat yang didapati tidak mempunyai latar belakang serta pengalaman mengendalikan projek pembangunan, apatah lagi projek berskala mega dipilih untuk membangunkan projek sebesar Kuala Lumpur Vertical City (KLVC) dengan nilai pembangunan kasar (GDV) mencecah RM6 bilion.

Sumber memberitahu BH, persoalan juga timbul kenapa syarikat hiasan dalaman yang dikatakan pernah diberikan projek di Menara FELDA dan Istana Negara, mengambil alih tanah FELDA kerana tiada sebarang alasan untuknya perlu berbuat demikian.

"Sebenarnya, tiada sebab yang memerlukan tanah itu dipindah milik kepada Synergy Promenade. Ketika itu memegang Surat Kuasa Wakil Penuh (PA), syarikat itu sudah mempunyai kuasa secukupnya untuk melaksanakan kerja pembangunan bagi pihak FELDA.

"Synergy Promenade memegang PA hanya sebagai ejen dan FELDA adalah prinsipal supaya ia boleh mendapat kebenaran merancang (DO). Jadi, apakah sebab syarikat itu mahu memindah milik tanah itu kepadanya," kata sumber itu.

Sumber itu menjelaskan, Synergy Promenade sepatutnya hanya boleh mengenakan caj pihak ketiga kepada tanah terbabit memandangkan ia sudah memiliki perjanjian pembangunan, malah sudah memperoleh perjanjian pajakan bersama Felda Investment Corporation Sdn Bhd (FIC) bagi sebahagian daripada menara yang akan dibangunkan.

"Projek itu sendiri sudah ada daya majunya sendiri kerana sudah memperoleh DO serta pajakan sebahagian besar untuk menara, jadi apa lagi yang syarikat itu mahu?

"Synergy Promenade sendiri perlu mempunyai keupayaan kredit dan bernilai kepada bank supaya pinjaman boleh diberikan kepada syarikat atau projek.

"Caj pihak ketiga boleh diraih daripada projek itu sendiri dan bukannya daripada tanah berkenaan, mereka sendiri yang perlu membuat pembiayaan projek," katanya.

Carian BH mendapati Synergy Promenade didaftarkan pada 16 Jun 2000 dengan aktivitinya dicatatkan sebagai pemaju hartanah dan kontraktor binaan, kontraktor am dan perniagaan am.

Dua pengarah syarikat itu, yang alamatnya dicatatkan terletak di Shah Alam dikenal pasti sebagai Noraini Soltan dan Abd Rahman Soltan.

Semakan lanjut tidak menemui maklumat sebarang projek pembangunan yang pernah dijalankan oleh syarikat itu.

"Mungkin syarikat ini ada hubungan dengan DBKL (Dewan Bandaraya Kuala Lumpur) sehingga ia diberikan taraf 'Plot Ratio 10 - kelulusan segera DO," kata sumber itu sambil menambah syarikat itu disyaki ada hubungan meragukan dengan Pejabat Tanah Kuala Lumpur.

Sumber itu menambah, persoalan ketika ini adalah sama ada kesalahan adalah terletak di pihak yang memberikan PA atau Synergy Promenade sendiri yang sudah menyalahgunakan PA.

"Bagi saya, tiada sebab untuk Synergy Promenade menukar milik tanah kepada pihaknya. Syarikat itulah yang bersalah.

"Persoalan mengapa PA diberikan kepadanya (mungkin) adalah disebabkan kecuaian di pihak Lembaga Pengarah. Namun, apabila sudah diberikan kuasa, bagaimana syarikat itu menggunakannya. Disebabkan itulah FELDA perlu mengambil tindakan, demi menjaga kepentingannya," katanya.

Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad adalah Pengerusi FELDA dari 2011 hingga Januari 2017; Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) mulai 1 Januari 2011 hingga 19 Jun lalu dan Pengerusi FIC sejak ditubuhkan pada 2 Julai 2013 hingga 2017.

Menurut sumber itu lagi, tumpuan sekarang ini adalah kepada usaha untuk menarik semula PA yang sudah diberikan kepada Synergy Promenade dan dakwaan perlu dibuat atas sebab penipuan.

Katanya, walaupun perkara itu belum dibuktikan, tindakan yang dilakukan oleh syarikat berkenaan adalah bertentangan dengan apa yang sepatutnya dibuat oleh sebuah pemaju induk.

"Ia tidak boleh membaca kuasanya di bawah PA begitu sahaja, perlu juga membaca perjanjian pembangunan bersama FIC.

"Di dalam perjanjian, ia perlu menyerahkan unit yang sudah disiapkan, terbabit dengan proses pemindahan, penjualan dan sebagainya. Bukan diambil tanah itu," katanya.

Sementara itu, sumber lain berkata tuduhan bahawa Abd Rahman mempunyai hubungan dengan Perdana Menteri, langsung tidak berasas.

Walaupun ada laporan pada 2016 menunjukkan Abd Rahman menyerahkan zakat pada majlis dihadiri Perdana Menteri, dakwaan ada hubungan rapat syarikat itu dengan Najib, ia tidak sepatutnya jadi sandaran seseorang itu rapat dengan Perdana Menteri.

"Jika individu itu ada hubungan baik, mengapa Perdana Menteri sendiri bersetuju membawa perkara ini kepada umum? Jika dia ada kaitan dengan Perdana Menteri, laporan polis tidak akan dibuat oleh FELDA.

"Takkanlah hanya disebabkan wang zakat RM100,000, Perdana Menteri menyerahkan tanah itu. Perdana Menteri sendiri sudah dimaklumkan dan diberitahu satu persatu langkah yang perlu dibuat (oleh FELDA untuk menyelesaikan masalah)," katanya.


https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2017/12/367814/tiada-pengalaman-projek-mega

Last edited:
Sponsored Post

Why Isa Samad wants to get rid of Zakaria Arshad

It looks like Isa Samad is up to his dirty tricks again. This time he is trying to get rid of Zakaria Arshad, the Group President and CEO of Felda Global Ventures. And the reason he wants Zakaria out is because the CEO is too straight and cannot be made to approve the under-the-table deals that Isa wants approved. Furthermore, Isa is worried that once the MACC closes in on him Zakaria may not be prepared to cover his back and bury the evidence.

Bacaan lanjut: http://www.malaysia-today.net/why-isa-samad-wants-to-get-rid-of-zakaria-arshad/
 
Last edited:
Sponsored Post

Back
Top
Log in Register