Individual Forex Trader "ambil perhatian"- Under ECM9.

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.17715
USD / JPY
105.585
GBP / USD
1.2947
USD / CHF
0.91019
USD / CAD
1.31855
EUR / JPY
124.289
AUD / USD
0.70527

CG Sponsors




fising

Active+ Member
Joined
Aug 9, 2007
Messages
2,907
Reaction score
1,025
Points
101
Salam,

Nampaknya isu Forex ni makin lama makin panas.. kita ni dok duduk trade nak kena berperang ngan market.. perang ngan broker bucket shop lagik.. dan sekarang ni selepas dah boleh buat profit datang pula isu dari BN-M pulak.

Ok, memang aku akui ..aku ni trader tegar. Tanpa trade aku rasa aku tak boleh nak hidup sebab aku menyara makan dan minum dari trading sejak bertahun lamanya. Dan sekarang ni disebabkan ada segelintir kumpulan yang buat tahi, semua industry forex terpalit hinggakan bn-m kuarkan kenyataan yang agak keras.

Mari aku huraikan sket laa berdasarkan pengalaman aku.. aku tau, kat luar sana tu ramai yang otai2..tapi semua tu duduk diam2 je sebab "silence is safer than louder".. tol tak otai? :D

1) Baca dulu Exchange Control Act yang dikeluarkan dibawah Exchange Control of Malaysia Notice9 (ECM9) untuk memahaminya : http://www.bnm.gov.my/microsites/fxadmin/circulars/20070401_06.pdf

The circular is called ECM9 and it has a section that says: "A resident individual with domestic ringgit credit facilities is allowed to convert ringgit into foreign currency up to RM1 million per calendar year for investment in foreign currency assets."

2. Bila Bn-M mention "Foreign Currency" ianya bermaksud nilai matawang asing iaitu dalam bentuk CASH. Dan semuani hanyalah dalam bentuk nombor semata-mata bila kita bercakap soal matawang asing kerana kita bukannya money changer yang simpan hard cash. Kita ni online trader which is yang bukan simpan cash.

3. "Authorized dealers of foreign currency CASH in this country are Malaysian Banks and licensed money changers."

4. Terma "scheme" yang dikeluarkan oleh BN-M merujuk pada kenyataan BN-M mengenai deposit taking hanya untuk ONSHORE..dan bukannya offshore. ONSHORE deposit taking ialah salah kerana tiada individual/company yang diberi lesen mengambil sebarang deposit ke dalam mana-mana Forex Broker (setahu aku la)dan hanya bank-bank dan discount house yang berdaftar sahaja dibenarkan. So IB-IB yang buat Local Deposit, watch out your activity from now on.

5. Ambil perhatian pada penyataan BN-M yang dia melarang sesiapa terlibat dalam "Illegal Investment". Ini bermakna, "Legal Investment" yang wujud di luar OK. Jadi, mulai sekarang kita hendaklah ambil kisah terhadap sesuatu Forex Broker tu.. adakah mereka benar-benar incoporated dan regulated di mana-mana Badan Kewangan Dunia di luar sana. Dia tak mahu rakyat Malaysia terlibat atau support broker kat luar sana yang kalau tak regulated.. adakah kita tahu bahawa fund kita deposit tu tak akan digunakan untuk pengganas atau digunakan oleh Israel untuk mengembangkan idea zionis? itu salah satu contoh laa.. sorry terselit-anti semitism lak. :D

6. "Under the Exchange Control Act 1953 (ECA), it is an offence for a person in Malaysia to buy or sell foreign currency or do any act which involves, is in association with, or is preparatory to, buying or selling of foreign currency with any person, other than an authorised dealer. It is also an offence for a person to aid or abet another person to buy or sell foreign currency with any person, unless the person is an authorised dealer."

. Ini bermakna, saya boleh berurusan dengan SELL my Ringgit asset to USD dengan mana-mana authories dealer. (Contohnya mana-mana Malaysian Bank) dan selepas itu, invest my new USD asset seperti yang tertulis dalam ECM9. The first part of the last paragraph refers to buying/selling foreign currency against the RINGGIT. How I invest my new USD asset afterwards will be my own affair and I won't cry about margin calls because I should always be financially solvent every time and as long as I'm strict with my stops.

7. Beberapa perkara yang disampaikan oleh BN-M ada juga benarnya. Contoh seperti kelas-kelas yang dianjurkan oleh so-called sifu yang hampir tiap2 hari di dada akhbar STAR..dari Master apa tah namanya.. ramai dah pegi bayar ribu-ribu tapi bukannya ada hasil pon. Seminar organiser yang kaya.. tu yang BN-M ni ambik berat kat korang-korang yg baru nak belajar forex ni.. kekeke..kononnya laa.. :p . Lepas tu tentang company yang dah lama sejak 10-15 tahun yang bukak ofis kat area-area Megan Phileo yang iklan kat dada akhbar tulis "kerja kosong". Sampai sana je, derang cerita pasal forex dan suruh carik investor.. lepas rugi/atau margin call derang suruh topup. Derang peduli apa, semua position tu ada spreads.. so derang makan on spreads.. tu yang BN-M keluarkan kenyaan to protect Malaysian.

8. Ok ni panas sket laa..I also get the impression that some programmes are merely "introducing brokers" for fly-by-night FX brokers.... which is why there is a need to do proper research as to which brokers are (relatively) tightly monitored by the offshore countries'and monetary authorities.. which basically rules out a lot of US brokers, and few Russian and Europe Brokers... ;-). Apa pun yang penting kena cari REGULATED broker dan bukan sahaja INCOPORATED OFFSHORE sahaja..ok.

9. As for the "margin call", this so-called "modus operandi" is no different from trading KLCI futures, for example. It only becomes an issue when the trader is trading on borrowed money (which HE SHOULD NEVER EVER DO!).

10. What must have happened: a financially unready investor loses money trading on borrowed money (eg. credit card advances). If this investor is already undisciplined enough to trade on credit, I think it's reasonable to expect he lost money due to undiscplined stop-loss management or consistently wrong application of the techniques taught to him. (such people should be called "gamblers", by the way)

11. What does he do next? He goes to complain to the government. *sigh* What to do?

12. To recap: Based on MY interpretation of the rules, FX trading (on non-MYR pairs) is legal subject to conditions:

Do trade responsibly.

BE responsible for your own trading.

Do not trade for someone else i.e. with someone else's money (because that means unlicensed deposit-taking).

Do not ask someone to trade on your behalf (because that means placing a deposit in an unlicensed person or company).

Do NOT trade against the ringgit.

Do convert your ringgit asset to USD (for example) with any Authorised Dealer (i.e. Malaysian Banks) without fear. And after you receive your new USD asset, you may trade/invest (i.e. place a margin deposit) within the context of ECM9 to your heart's content.

Do NOT convert your ringgit asset to USD with unauthorised dealers (you know who they are).

Do research for (relatively) reputable offshore brokers.

NEVER EVER EVER trade on credit. Always make sure you have backup capital to help you pay day-to-day bills during the losing spells.

Ok, ini adalah loophole yang boleh diterima pakai.. kalau ada apa-apa idea aku pun nak dengar.
 
Last edited:
Sponsored Post

jejantas

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Sep 1, 2007
Messages
24,648
Reaction score
919
Points
161
Saya bukan sesuap nasi tapi kena 2 suap nasi ..... :D Apa2 pun saya pun pemorex yang tegar ... dalam keadaan ekonomi yang gawat dan harga serba serbi naik.... hanya forex saja yang saya tgk leh cover .... nak harapkan MLM??? peh serik dah
 

edreena_my

Fun Poster
Joined
Mar 24, 2007
Messages
622
Reaction score
50
Points
20
dengar BN-M seriyes nak blok forex...nie dgr2 citer je laa..sumber tak tau buleh percaya ke idak...
 

iamloco

Super Active Member
Joined
Dec 16, 2008
Messages
9,810
Reaction score
114
Points
73
dengar cte situ, dngar cte sini, last2 habuk pn tarak. contohi la TT yg bagi fakta, bkn dngar cte mana2
 

Harimau_kumbang

CG Top Poster Club
Joined
Aug 3, 2007
Messages
23,096
Reaction score
335
Points
141
Saya bukan sesuap nasi tapi kena 2 suap nasi ..... :D Apa2 pun saya pun pemorex yang tegar ... dalam keadaan ekonomi yang gawat dan harga serba serbi naik.... hanya forex saja yang saya tgk leh cover .... nak harapkan MLM??? peh serik dah
Betul.. MLM ngan Forex.. jauh beza.. cuma skg isu BNM plak.. :(
 

Zul34

Super Active Member
Joined
Aug 26, 2008
Messages
6,959
Reaction score
14
Points
65
so ksimpulannya blh trade atau x forex kat mesia ni ???
 

fising

Active+ Member
Joined
Aug 9, 2007
Messages
2,907
Reaction score
1,025
Points
101
Saya bukan sesuap nasi tapi kena 2 suap nasi ..... :D Apa2 pun saya pun pemorex yang tegar ... dalam keadaan ekonomi yang gawat dan harga serba serbi naik.... hanya forex saja yang saya tgk leh cover .... nak harapkan MLM??? peh serik dah
Aku rasa ramai lagi pemorex tegar kt luar sana.. tak semua yg aku kenal buat forex for living ada kat forum ni.
 

manja

Active Member
Joined
May 19, 2007
Messages
1,359
Reaction score
2
Points
25
aku pun baru nk cuba cari 3 suap nasi dgn forex ni. :D
 

shahru98

Fun Poster
Joined
Sep 29, 2009
Messages
331
Reaction score
42
Points
20
finally someone actually explained this to the public.

thanks a lot fising.
 

king8

Fun Poster
Joined
Oct 31, 2009
Messages
118
Reaction score
1
Points
15
...............
 
Last edited:
Sponsored Post
Top
Log in Register