BTC USD 19,308.0 Gold USD 1,660.90
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Henti pakai empat produk kosmetik ini segera - KKM

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
377,503
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
377,503
Reaction score
23,862
Points
2,836
Awards
1
nak kata cantik tak mana pun..harap nampak putih...selebihnya make up 4 inci tebal...

Tu bagi yang beli la boh
Mungkin itulah yang mereka inginkan
 
Sponsored Post

Jackhalid

Super Active Member
gem
Messages
7,203
Paid Membership
Joined
May 24, 2008
Messages
7,203
Reaction score
1,659
Points
151
rasanya semua produk OEM macam tu. semua benda boleh buat. sesiapa sahaja boleh jadi pengasas produk kecantikan sekarang ni.

semua benda sama. tiru formula. packaging je lain2. huhu
 

jaih

Legendary Member
gem
Messages
10,890
Joined
Jan 14, 2006
Messages
10,890
Reaction score
826
Points
171
nanti ada laa yg bgtau... ni product fake hahah
taktik biasa.... pastu wat packaging baru...
jual balik... gitu lerr cycle founder timbang kilo di malaysia nih
pastu ada laa hok xcidik mana dok beli2 jugak...
 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
377,503
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
377,503
Reaction score
23,862
Points
2,836
Awards
1
rasanya semua produk OEM macam tu. semua benda boleh buat. sesiapa sahaja boleh jadi pengasas produk kecantikan sekarang ni.

semua benda sama. tiru formula. packaging je lain2. huhu

Semua nak kaya cara mudah
Boleh buat MLM bila ada produk ni
 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
377,503
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
377,503
Reaction score
23,862
Points
2,836
Awards
1
nanti ada laa yg bgtau... ni product fake hahah
taktik biasa.... pastu wat packaging baru...
jual balik... gitu lerr cycle founder timbang kilo di malaysia nih
pastu ada laa hok xcidik mana dok beli2 jugak...

MO tahu doh sobat
Tapi hok pelek
Ade sokmo hok beli
 

Abdul wahob

Super Active Member
Messages
8,146
Joined
Dec 26, 2011
Messages
8,146
Reaction score
62
Points
70

Henti pakai empat produk kosmetik ini segera - KKM​

Astro Awani
Julai 4, 2022 14:30 MYT
Henti pakai empat produk kosmetik ini segera - KKM

Produk-produk tersebut ialah Biela Beauty Glowing Night Cream; BL Skincare Day Cream 2; dan BL Skincare Night Cream yang mengandungi merkuri, sementara satu lagi BL Skincare Day Cream 1 mengandungi hidrokuinon dan tretinoin - Foto KKM

KUALA LUMPUR: Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) Kementerian Kesihatan (KKM) menggesa orang ramai mengelak daripada membeli dan menggunakan empat produk kosmetik yang dikesan mengandungi racun berjadual.
Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata notifikasi produk-produk kosmetik terlibat telah dibatalkan oleh Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi dan ia tidak lagi dibenarkan untuk dijual di negara ini.

Produk-produk tersebut ialah Biela Beauty Glowing Night Cream; BL Skincare Day Cream 2; dan BL Skincare Night Cream yang mengandungi merkuri, sementara satu lagi BL Skincare Day Cream 1 mengandungi hidrokuinon dan tretinoin.

"Orang awam yang sedang menggunakan produk-produk kosmetik ini dinasihatkan untuk segera menghentikan penggunaannya dan mendapatkan nasihat daripada ahli profesional kesihatan jika mengalami sebarang ketidakselesaan atau kesan advers," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Mengulas lanjut, Dr Noor Hisham berkata produk yang mengandungi hidrokuinon dan tretinoin boleh menyebabkan ketidakselesaan,kemerahan, pedih, mengelupas dan hipersensitif kepada cahaya matahari.

Manakala, merkuri boleh diserap masuk ke dalam badan dan menyebabkan kerosakan pada buah pinggang dan sistem saraf, selain ia juga boleh mengganggu perkembangan otak kanak-kanak yang masih kecil atau yang belum dilahirkan.
Dalam perkembangan sama, Dr Noor Hisham menggesa penjual dan pengedar produk-produk kosmetik tersebut agar menghentikan penjualan dan pengedaran produk-produk kosmetik tersebut dengan serta-merta.
Ini kerana, penjualan dan pengedaran produk-produk kosmetik berkenaan adalah melanggar Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.
"Individu yang melakukan kesalahan di bawah Peraturan-Peraturan ini boleh dikenakan hukuman denda tidak melebihi RM25,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan pertama dan denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan berikutnya.
"Syarikat yang melakukan kesalahan boleh dikenakan denda sehingga RM50,000 untuk kesalahan pertama dan denda sehingga RM100,000 untuk kesalahan berikutnya," ujarnya lagi.
 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
377,503
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
377,503
Reaction score
23,862
Points
2,836
Awards
1
Thread 'NPRA Gesa Orang Awam Elak Beli & Guna 4 Produk Biela Beauty - KKM'

 

nokia3210

Active+ Member
Messages
3,631
Joined
Sep 6, 2012
Messages
3,631
Reaction score
750
Points
86
sape lah founder biela beauty ni.. mesti kaya raya dah
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register