BTC USD 66,334.2 Gold USD 2,326.25
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Hdd speed

epi_san

Super Active Member
Messages
5,371
Joined
Aug 28, 2007
Messages
5,371
Reaction score
26
Points
70
nak tanya kawan2..
adakah speed HDD 7200rpm seperti dalam gambar dibawah..
laptop aku sangat slow.. bile check hdd sentiasa run at 100%

attachment.php


mohon pencerah kawan2

terima kasih
 

Attachments

Sponsored Post

nak tanya kawan2..
adakah speed HDD 7200rpm seperti dalam gambar dibawah..
laptop aku sangat slow.. bile check hdd sentiasa run at 100%

attachment.php


mohon pencerah kawan2

terima kasih

TT, yang saya tau la kan normally speed Hard Disk untuk Notebook/Laptop ialah 5,400RPM.. Kenapa ia dcipta dgn speed yg sdemikian adalah kerana nak mengoptimumkan pnggunaan power pd Notebook/Laptop tu sniri sbb Notebook/Laptop ada 2 power mode cthnya Bateri@Direct Power.. Untuk dekstop lak speednya 7,200RPM dan kalau server lak 15,000RPM..

Sekadar yg sy boleh tlg utk TT try D.I.Y solve problem ni bleh rujuk kat website ni.. Dia ajaq skali caranya step by step di situ..

https://www.drivereasy.com/knowledge/100-disk-usage-windows-10-fixed/

Pada forumer2 lain di sini jika sy silap brkenaan hal ni minta tlg perbetulkan dan beri tnjuk ajar pd sy dan TT ini..
Harap membantu..~♥:D:)
 
TT, yang saya tau la kan normally speed Hard Disk untuk Notebook/Laptop ialah 5,400RPM.. Kenapa ia dcipta dgn speed yg sdemikian adalah kerana nak mengoptimumkan pnggunaan power pd Notebook/Laptop tu sniri sbb Notebook/Laptop ada 2 power mode cthnya Bateri@Direct Power.. Untuk dekstop lak speednya 7,200RPM dan kalau server lak 15,000RPM..

Sekadar yg sy boleh tlg utk TT try D.I.Y solve problem ni bleh rujuk kat website ni.. Dia ajaq skali caranya step by step di situ..

https://www.drivereasy.com/knowledge/100-disk-usage-windows-10-fixed/

Pada forumer2 lain di sini jika sy silap brkenaan hal ni minta tlg perbetulkan dan beri tnjuk ajar pd sy dan TT ini..
Harap membantu..~♥:D:)

Terima kasih pencerah..
sebenarnya saya dah buat seperti yang disarankan sebelum pos posting ni..

kecuali yang no8 sebab tak faham..
haha..

speed tetap sama... laptop baru reboot.. nak bukak chrome pun 20saat...

kalau xde solution juga terpakse korbankan $$$$ beli ssd..
 
Terima kasih pencerah..
sebenarnya saya dah buat seperti yang disarankan sebelum pos posting ni..

kecuali yang no8 sebab tak faham..
haha..

speed tetap sama... laptop baru reboot.. nak bukak chrome pun 20saat...

kalau xde solution juga terpakse korbankan $$$$ beli ssd..

pakai ssd la bro .. da murah skang ... tengok kat shopee :D
 
nak tanya kawan2..
adakah speed HDD 7200rpm seperti dalam gambar dibawah..
laptop aku sangat slow.. bile check hdd sentiasa run at 100%

attachment.php


mohon pencerah kawan2

terima kasih

kalau pakai windows 10..upgrade jer ssd bro..

ssd pun kadang 100% utilization..
 
Sy penah ada problm ni dulu.

Kemungkinan dibawah adalah penyebab.
1. Hdd dah lama - ade potensi nk rosak.
2. Windows problm(mungkin kene new update/patch)
3. Kene virus/ada software yg running kat background.

Solution yg sy buat dulu, format je..hehe

laptop baru beli bro...
1st boot pc bende yg aku buat uninstall anti virus dulu..
sebab aku beli laptop untuk men offline game.. jarang connect internet.

mmg baru beli pun dah slow mcm skrg.... jadi mmg kene beli ssd la ni...

dah survey pun...
nak beli Samsung Evo memang tak mampu la...

aku akan beli adata xpg sx8200 240gb dan ram crucial 8gb...


ok tak?? ke kawan2 ada rekomen brand lain?
 
Terima kasih pencerah..
sebenarnya saya dah buat seperti yang disarankan sebelum pos posting ni..

kecuali yang no8 sebab tak faham..
haha..

speed tetap sama... laptop baru reboot.. nak bukak chrome pun 20saat...

kalau xde solution juga terpakse korbankan $$$$ beli ssd..

Owh klu dh try x jdi gak kna beli ssd la hehe.. X pn beli M.2 storage card pn ok gak erga mahal sket dari ssd.. Ssd pn dh murah dh, 240gb nak dkat dua ratus.. M.2 storage card lg laju dari ssd..
 
Owh klu dh try x jdi gak kna beli ssd la hehe.. X pn beli M.2 storage card pn ok gak erga mahal sket dari ssd.. Ssd pn dh murah dh, 240gb nak dkat dua ratus.. M.2 storage card lg laju dari ssd..

m.2 tu ssd jugak..
jenis kaki m.2
ada sata ngan pci..
kalau laptop support pci amek pci..
lagi laju..

kalau salah betulkan ye...
saye budak baru belajar
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Back
Top
Log in Register