BTC USD 49,252.2 Gold USD 1,778.64
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Hari Ini Dalam Sejarah-20/12

eboss

CG Hardcore
Messages
85,652
Paid Membership
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,895
Points
591
THE NEW STRAITS TIMES PRESS (MALAYSIA) BERHAD-Tarikh Peristiwa pada 20-12-1961

Pada hari ini dalam tahun 1961, The New Straits Times Press (Malaysia) Berhad (NSTP) telah ditubuhkan di bawah nama The Times Packaging Company Limited. NSTP adalah syarikat penerbitan suratkhabar yang terbesar di Malaysia. Tumpuan utama perniagaan kumpulan NSTP adalah dalam bidang penerbitkan dan pemasaran surat-surat khabar. NSTP menerbitkan empat jenis akhbar dalam bahasa Inggeris dan dua lagi akhbar dalam bahasa Malaysia. Di antara akhbar-akhbar bahasa Inggeris yang diterbitkan oleh syarikat ini termasuklah New Straits Times, New Sunday Times, The Malay Mail dan The Sunday Mail. Berita Harian dan Berita Minggu pula merupakan dua akhbar dalam bahasa Malaysia. Pusat operasi NSTP ialah di Balai Berita, Jalan Riong, Bangsar Kuala Lumpur. Antara aktiviti lain yang dijalankan oleh kumpulan tersebut termasuklah perkhidmatan teleteks dan penerbitan, pemborong dan perniagaan runcit majalah, akhbar berkala, buku, alat permainan bercorak pendidikan dan alatulis. Sesungguhnya, NSTP telah memainkan peranan penting sebagai media untuk mendidik dan menyampaikan maklumat kepada rakyat dalam mencapai wawasan negara.
 
Sponsored Post

eboss

CG Hardcore
Messages
85,652
Paid Membership
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,895
Points
591
PELANCARAN RANCANGAN BUKU HIJAU -Tarikh Peristiwa pada 20-12-1974

Pada hari ini dalam tahun 1974, Perdana Menteri Tun Abdul Razak bin Hussein telah melancarkan Rancangan Buku Hijau, di Bilik Gerakan, Jabatan Perdana Menteri, Kuala Lumpur. Rancangan Buku Hijau atau “Gerakan Bumijaya” ini telah diperkenalkan semasa negara menghadapi masalah akibat inflasi dan merupakan lanjutan daripada Gerakan Pembaharuan yang telah dilancarkan oleh Tun Abdul Razak pda tahun 1972. Tujuan utama rancangan ini ialah untuk menambahkan hasil pengeluaran makanan dengan memaksimumkan penggunaan tanah. Melalui rancangan ini kerajaan berharap rakyat akan bergiat cergas dalam memajukan bidang ekonomi terutamanya dalam sektor pertanian. Ketika berucap pada majlis tersebut, Tun Abdul Razak menyatakan bahawa Rancangan Buku Hijau ini merupakan satu tindakan proaktif kerajaan dalam menghadapi inflasi melalui pengemblengan seluruh tenaga dan jentera untuk meningkatkan hasil pengeluaran makanan. Antara rancangan yang telah diberi penekanan ialah galakan tanaman jangka pendek dan penternakan ayam itik dan juga pemeliharaan ikan air tawar serta sistem pemasaran yang lebih licin melalui agensi-agensi seperti FAMA, LPP, RISDA dan Jabatan Pertanian .
 

eboss

CG Hardcore
Messages
85,652
Paid Membership
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,895
Points
591
TUNKU MERASMIKAN PEMBUKAAN ASRAMA PENUNTUT-PENUNTUT P.P.N. DI PETALING JAYA-Tarikh Peristiwa pada 20-12-1965

Pertubuhan-pertubuhan sukarela memainkan peranan penting bagi menjaga kebajikan ahli dan keluarga ahli. Usaha yang dijalankan akan dapat membantu pihak Kerajaan menyediakan kemudahan pada rakyat di negara ini. Di samping itu dapat menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh ahli-ahli. Bagi Kesatuan Kebangsaan Pekerja-pekerja Ladang (NUPW) usaha membantu anak-anak ahli mendapatkan pendidikan yang moden di bandar-bandar besar, pihak persatuan telah membina asrama yang diberi nama sempena dengan nama tokoh yang banyak berjasa kepada persatuan ini iaitu Tuan P.P. Narayanan. Bangunan yang berharga RM 369,000 terletak di Petaling Jaya Selangor akan dapat menempatkan 160 orang pelajar dengan disediakan segala kemudahan seperti bilik perpustakaan, bilik rehat serta kemudahan -kemudahan asas untuk keperluan penuntut di Asrama. Bangunan ini telah dirasmikan oleh Tunku Abdul Rahman Putra, Perdana Menteri Malaysia pada 20.12.1965. Tunku semasa berucap merasmikan bangunan tersebut berharap usaha seperti yang dilakukan oleh NUPW ini dicontohi oleh kesatuan-kesatuan lain. Dengan ini salah satu matlamat dalam Rancangan Pembangunan Malaya Pertama akan dapat dicapai dengan lebih segera lagi. Kesatuan dan Badan-badan Sukarela dapat memainkan peranan yang penting bagi membantu pihak Kerajaan terutama menyediakan asas kemudahan seperti asrama kepada anak-anak ahli.
 

eboss

CG Hardcore
Messages
85,652
Paid Membership
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,895
Points
591
TAN SRI NIK AHMAD KAMIL MENINGGAL DUNIA-Tarikh Peristiwa pada 20-12-1977

Pada hari ini 20.12.1977, telah kembali ke rahmatullah Yang di Pertua Dewan Rakyat, Tan Sri Nik Ahmad Kamil. Allahyarham Tan Sri Nik Ahmad Kamil dilahirkan pada 7 Julai 1907 di Kota Bharu, Kelantan. Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Majlis Agama Islam, Kota Bharu sebelum melanjutkan pelajaran ke Maktab Melayu, Kuala Kangsar. Beliau kemudiannya melanjutkan pelajaran ke London dalam jurusan undang-undang. Sekembalinya dari London, beliau menjawat jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan. Kemudiannya sebagai Timbalan Besar Kelantan dan akhirnya sebagai Menteri Besar. Beliau pernah dilantik sebagai salah seorang anggota perwakilan perlembagaan ke London mewakili Raja-raja Melayu. Selain dari itu, beliau juga merupakan salah seorang pemimpin UMNO yang menggubal undang-undang tubuh UMNO dan beliau juga merupakan salah seorang yang turut berjuang menuntut kemerdekaan bersama-sama Y.T.M. Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj.

Tan Sri Nik Ahmad Kamil bukan sahaja terkenal di bidang politik atau pentadbiran, tetapi juga di bidang perniagaan, perindustrian dan sukarela. Ini terbukti dengan perbagai jawatan penting yang pernah disandang oleh beliau semasa hayatnya. Antara lain, jawatan yang pernah disandang oleh beliau ialah menjadi Setiausaha tetap Kementerian Luar Negeri, Pesuruhjaya Persekutuan Tanah Melayu ke Australia, Pesuruhjaya Tinggi Malaya ke United Kingdom, Duta Besar ke Amerika Syarikat dan Wakil Tetap Malaya ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Sesungguhnya kehilangan Allahyarham Tan Sri Nik Ahmad Kamil begitu dirasai, dan semoga rohnya dicucuri rahmat Allah SWT.
 

SkyZer

Freshie
Messages
32
Joined
Dec 14, 2009
Messages
32
Reaction score
0
Points
6
tak sangka banyak perkara dah berlaku pada tarikh ni
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register