BTC USD 21,427.1 Gold USD 1,827.53
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Gas Water Heater

maxbiz77

Active+ Member
Messages
3,665
Joined
Jan 4, 2007
Messages
3,665
Reaction score
9
Points
25
Salam semua,

Sapa kat sini ada guna gas water heater?.. Crita skit pendapat hangpa mcm mana?.

Aku cadang nak pasang water heater. Nak pasang yg electric risau kena renjat time mandi. Nak pasang solar water heater.. mak aiii.. mahal sgt la plak. Paling murah pun dok ada dlm 6k!!! Huh tak mampu aa. Dok survey2 kat lazada ada satu brand.. Rinnai Gas Water Heater. Ok la harga tak la mahal sgt. Guna gas.. 1 tong gas kalau guna utk 4 org isi rumah.. tahan la dlm 4-6 bulan 1 tong gas tu. Jimat tu!!!

Tu nak tanya pendapat sesapa yg pernah atau sedang guna jenis ni. :)cgrock
 
Sponsored Post

tomie

CG Hardcore Club
gemgem
Messages
73,894
Joined
Dec 25, 2006
Messages
73,894
Reaction score
8,271
Points
876
Awards
1
gas ni bagoih....
cuma kena guna mesin yg terra kawal suhu la...
mcm water dispenser...
kena taruk ayaq panas separuh...ayaq ambient separuh..
baru la tak melecoq bila disiram :D



 
Last edited:

lpsoldier007

CG Top Poster Club
gem
Messages
25,549
Joined
Dec 22, 2010
Messages
25,549
Reaction score
494
Points
141
Apasal tak pakai letrik punya je?

Kalau beli yg elok. Ada brand. Wiring elok. Takda masalah insyaAllah.

Punya lah menyusahkan diri pakai gas punya. Haha.
 

magnesium

Legendary Member
gem
Messages
10,544
Joined
Apr 18, 2010
Messages
10,544
Reaction score
308
Points
131
tank ni dia akan panaskan air dlm satu tank tu

let say tank 50 liter

Tapi penggunaan waktu tersebut 20 liter sahaja

so pembaziran dah berlaku untuk memanaskan baki 30 liter
 

maxbiz77

Active+ Member
Messages
3,665
Joined
Jan 4, 2007
Messages
3,665
Reaction score
9
Points
25
Ada satu lagi option.. hybrid water heater keluaran Seers. Hat ni depa claim tak ada satu pun alat internal depa bersentuhan dgn air.. so risk utk kena renjatan ZERO!! Depa tak guna heating element. Satu lagi cuma guna 3000w ja banding traditional guna 8000w.

bleh dipertimbangkan jugak ni. :)
 

maxbiz77

Active+ Member
Messages
3,665
Joined
Jan 4, 2007
Messages
3,665
Reaction score
9
Points
25
tank ni dia akan panaskan air dlm satu tank tu

let say tank 50 liter

Tapi penggunaan waktu tersebut 20 liter sahaja

so pembaziran dah berlaku untuk memanaskan baki 30 liter

tak ada reserved tank pun.

------------------------------
Product details of Rinnai Gas Water Heater REU55RT

Economical Operation
You only pay to heat the water you use. No stored hot water, significantly reducing yearly running costs.

Endless Hot Water
The gas water heater can shower continuously (As long as there is gas and battery available, they never run out)

Space Saving, Compact Size
The gas water heater is much smaller than standard storage water heaters, it provides faster greater installation flexibility and requires much less floor or wall space around the home.

Environmental Friendly
Direct use of gas is a cleaner process that generates much less waste. When electricity is generated from burning gas in a thermal power station up to 67% of the energy can be wasted. When heating water with gas in your home as little as 6% of the energy is wasted.

Remote Water Controller
Controls are optional extra. Remote controls allows you to control required temperature and even bath-fill.
--------------------------------------
 

tomie

CG Hardcore Club
gemgem
Messages
73,894
Joined
Dec 25, 2006
Messages
73,894
Reaction score
8,271
Points
876
Awards
1
tak ada reserved tank pun.

------------------------------
Product details of Rinnai Gas Water Heater REU55RT

Economical Operation
You only pay to heat the water you use. No stored hot water, significantly reducing yearly running costs.

Endless Hot Water
The gas water heater can shower continuously (As long as there is gas and battery available, they never run out)

Space Saving, Compact Size
The gas water heater is much smaller than standard storage water heaters, it provides faster greater installation flexibility and requires much less floor or wall space around the home.

Environmental Friendly
Direct use of gas is a cleaner process that generates much less waste. When electricity is generated from burning gas in a thermal power station up to 67% of the energy can be wasted. When heating water with gas in your home as little as 6% of the energy is wasted.

Remote Water Controller
Controls are optional extra. Remote controls allows you to control required temperature and even bath-fill.
--------------------------------------

toi...
takdak tangki
kalo ada tangki..jenuh melangut tokak berus gigi ler time nk tunggu ayaq panas maksimum :))

contoh;
panas cerek guna gas...dgn cerek guna lektrik...
mana lebih cepat panas...?
tentulah lektik cepat panas...
jadi...guna tank amat tidak praktikum lagi...untuk panaskan air..
 

Abang Bello

Fun Poster
Messages
390
Joined
Sep 19, 2015
Messages
390
Reaction score
16
Points
20
Mana nak letak gas tu pulak nanti? Negara kita bukan macam jepun, memang ada pipe gas sambung rumah bulan2 bayar bil gas. Dah leceh nak kena buat piping gas pulak, dan kena make sure tak leh ada kebocoran O0oo, bahaya tu. Sekarang electric water heater pon dah okay, safety dah macam2. In sha Allah kalau wiring betul live tu betul2 masuk live earth tu di grounding betul2, xde leakage la. Sebab mustahil nak leakage dalam dalam tank letrik tu, sebab part bukan besi, pakai nylon dan tiub pon nylon, semua ada insulator. Air nak masuk dalam pon tak boleh dah complete o-ring dengan gasket. Lagipon, before kita on, semua electric water heater dah ada auto check, dan ada Test ELCB(Electric Leakage Circuit Breaker). Kalau ada problem dia akan blinking merah atau bunyi buzzer tak boleh guna. Dan sekarang punya pon, banyak dah pakai DC pump, senyap dan jimat tenaga.
 
Last edited:

tomie

CG Hardcore Club
gemgem
Messages
73,894
Joined
Dec 25, 2006
Messages
73,894
Reaction score
8,271
Points
876
Awards
1
Mana nak letak gas tu pulak nanti? Negara kita bukan macam jepun, memang ada pipe gas sambung rumah bulan2 bayar bil gas. Dah leceh nak kena buat piping gas pulak, dan kena make sure tak leh ada kebocoran O0oo, bahaya tu. Sekarang electric water heater pon dah okay, safety dah macam2. In sha Allah kalau wiring betul live tu betul2 masuk live earth tu di grounding betul2, xde leakage la. Sebab mustahil nak leakage dalam dalam tank letrik tu, sebab part bukan besi, pakai nylon dan tiub pon nylon, semua ada insulator. Air nak masuk dalam pon tak boleh dah complete o-ring dengan gasket. Lagipon, before kita on, semua electric water heater dah ada auto check, dan ada Test ELCB(Electric Leakage Circuit Breaker). Kalau ada problem dia akan blinking merah atau bunyi buzzer tak boleh guna. Dan sekarang punya pon, banyak dah pakai DC pump, senyap dan jimat tenaga.

mboi..penerangan masta....kemaih aih! :)cgrock

ni ceq pakai hat jenama joven double safety...ni..ok dak? :D #:-S

joven-water-heater-without-pump-sa10e-9326-0132201-9b44d092e3e2c540ad438344d5776adb-catalog_233.jpg
 

Abang Bello

Fun Poster
Messages
390
Joined
Sep 19, 2015
Messages
390
Reaction score
16
Points
20
mboi..penerangan masta....kemaih aih! :)cgrock

ni ceq pakai hat jenama joven double safety...ni..ok dak? :D #:-S

joven-water-heater-without-pump-sa10e-9326-0132201-9b44d092e3e2c540ad438344d5776adb-catalog_233.jpg

Okay dah tu comey. Cuma kalau dok rumah flat pakai ayaq tangki, slow la pressure dia pasai yg ni takda pump. :D:D
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register