BTC USD 63,104.4 Gold USD 1,745.78
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Dapur Induction VS Dapur Gas

Mana Lagi Jimat??

  • Dapur Gas

    Votes: 3 50.0%
  • Dapur Induction

    Votes: 3 50.0%

  • Total voters
    6

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
78,429
Reaction score
12,443
Points
1,906
lupa nk update....

aku baru2 ni pakai electric cooker...ok je....

tapi aku rasa sedap dapur gas jugak lah....
sbb electric cooker ni mcm payah nk adjust dia punya suhu...
dia punya cepat panas tu sampai selalu hangus makanan aku goreng...haha..
tak berapa best dari segi bab tu..

dan satu lagi elektric mmg banyak makan.. kalau masak 2 jam sehari tu, aku rasa boleh cecah rm60 sebulan elektrik untuk cooker tu sahaja.. itu aku bujang.. kalau family yg selalu pakai, mungkin boleh cecah ratusan ringgit elektrik utk cooker tu sahaja...


last2 sekali aku beli dapur gas infrared.....dapur gas infrared ni bagi aku ok...dah sebulan pakai...tiap2 hari pakai dlm 2 jam...tapi gas still tak habis... dan satu lagi, better la...senang main suhu...nk kuat ke nk slow ke..

sekarang ni aku simpan electric cooker dlm kabinet buat sebagai emergency je...

tn syamsoul kena ambik kepanasan yg medium atau lower mula mula
lepas tu dah beberapa min kemudian baru naikkan, adjust sikit demi sikit
biasa kita akan ralit sekejap, gerakan tangan tak pantas sangat masa masak jadi kepanasan medium tu ok lah

biasa utk kepanasan yg highest tak digalakkan
sebab once terlalu panas, cepat hangus masakan jika gerakan tangan kita tak terlalu pantas :D
masakan boleh hangus dlm beberapa seconds je

tn syamsoul perlu ingat yg pot dan cookingware dia tu stainless steel, jadi cepat panas :D
 
Sponsored Post

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,847
Reaction score
2,312
Points
151
tn syamsoul kena ambik kepanasan yg medium atau lower mula mula
lepas tu dah beberapa min kemudian baru naikkan, adjust sikit demi sikit
biasa kita akan ralit sekejap, gerakan tangan tak pantas sangat masa masak jadi kepanasan medium tu ok lah

biasa utk kepanasan yg highest tak digalakkan
sebab once terlalu panas, cepat hangus masakan jika gerakan tangan kita tak terlalu pantas :D
masakan boleh hangus dlm beberapa seconds je

tn syamsoul perlu ingat yg pot dan cookingware dia tu stainless steel, jadi cepat panas :D

oh okay.... nk buat cmna....kita ni tak berapa pandai... :D
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register