Mie2010
Fun Poster
- Messages
- 796
- Joined
- Feb 2, 2010
- Messages
- 796
- Reaction score
- 26
- Points
- 20
Salam otai2.Nak minx pendapat tentang retirement plan saya.Saya umo 24.Bujang.kerja freelance.Cash dalam 50k.Bulan2 saya dapat lebih kurang rm3k-7k.x menentu.Sbb currency upah sya berbeza.Skrg ni cuma ada ptptn (rm 32k) dan bayar dlm rm100 je tiap bulan.Tiada hutang lain.
plan sekarang (target untuk buat portfolio pelaburan rm 1juta) utk retirement:
1.ASB 1 - baru nak buat dan ingin bayar lumpsum
2.Sekiranya Asb 1 sudah settel,ingt nk buat terus ASB 2 (xnk bertangguh kerana darah muda) - ingin bayar lumpsum
3.Selepas settel,ingt nk simpan di simpanan asb biasa sampai penuh.
4.Baru proceed ke tabung haji (dah ada x sampai 5k) dan ahb (tgh piki2 lagi)
Soalan saya step 1 sampai 3 tu logik ke x ea?sbb sya noob sgt pasal asb nih.Saya xpasti samaada boleh ke x lepas asb1 tu dh settel,terus nk buat asb2 dalam tahun yang sama?.Then pasal simpanan asb biasa tu,boleh ke x kalau kita simpan duit dalam tu walau kita dh ada asb1 dan asb2?
Bab kawin,sya xpikir lagi sbb baru kene tinggal dgn bakal tunang kerana x berduit.
Bagus usaha & perancangan bro.
Ni boleh contact Mr Hanafi Hamin : 019-4579144 insya-Allah beliau boleh membantu memberi pencerahan utk perancangan2 tuan.
(Jgn risau, saya suggest ni bukan dpt komisen pun, tapi mmg sbb nk membantu).
