Gameplan utk Retirement / Persaraan

Recommended Brokers


Latest Threads

ismailperak

Permanently Banned
Joined
Dec 19, 2018
Messages
415
Reaction score
50
Points
0
dulu pernah ada buku merah derma darah tu.
dekat 10 kali jugak derma.
lama2, entah mana buku tu.

lagi senang kalau ada database pakai no IC orang tu dah derma berapa kali.
xpayah nak kena ada buku2 bagai ni.
sekarang memamg pakai database. buku tu hardcopy, database softcopy.

memang tak boleh menipu tak derma tapi tulis sendiri dalam buku. diorg memang check dalam database dan boleh tahu berapa kali kita dah derma
 
Sponsored Post

ismailperak

Permanently Banned
Joined
Dec 19, 2018
Messages
415
Reaction score
50
Points
0
dulu pernah ada buku merah derma darah tu.
dekat 10 kali jugak derma.
lama2, entah mana buku tu.

lagi senang kalau ada database pakai no IC orang tu dah derma berapa kali.
xpayah nak kena ada buku2 bagai ni.
lebih 10 kali rasa mcm dah level 3 @ 4 sebagai penderma.
 

ismailperak

Permanently Banned
Joined
Dec 19, 2018
Messages
415
Reaction score
50
Points
0

Hayy

Super Active Member
Joined
Oct 21, 2010
Messages
6,046
Reaction score
54
Points
48
Bgus thread ni..
Smoga manfaat pd semua.
Park juga sni.
 

ciliapi

Fun Poster
Joined
Feb 6, 2012
Messages
117
Reaction score
4
Points
0
Bagi saya. Maksud bersara adalah kita berhenti membuat kerja-kerja hakiki.

Saya pulak, kalau boleh taknak bersara pada usia 60 tahun.

Kalau boleh, saya nak bersara pada umur 40 tahun. Lagi cepat lagi bagus.

Saya impikan tinggal di kawasan kampung. Rumah kampung dengan halaman luas di depan rumah. Di belakang rumah ada sedikit tanah untuk bela ayam, kambing, lembu untuk makan sendiri. Sedikit tanah untuk kebun-kebun sayur.:D

Dalam kiraan saya, saya perlukan tunai RM 4 Juta. Buat rumah, dan belanja untuk hari-hari. Yang penting, saya dah settle kan mak ayah saya pergi ke Mekah buat haji dan saya sendiri termasuk wife.

Cukuplah rumah sebijik yang agak luas. Kerja sikit-sikit je. Boleh tumpukan pada anak-anak untuk membina sahsiah dorang. Saya pun impikan nak belajar Al-Quran.

Taknak sangat dunia ni....nak ambik sikit-sikit je.

Itulah impian persaraan saya.:D:D
terbaik tuan...saya pon plan mcm tuan....tapi bab tunai 4 juta mcm tuan target tu...tak terkejor saya.....asalkan dpt settle hutang awal...ada saving ....Alhamdulillah dah....:)cgrock
 

ciliapi

Fun Poster
Joined
Feb 6, 2012
Messages
117
Reaction score
4
Points
0
Alhamdulillah, 800k ASBf yg asalnya suami isteri telah saya convert kpd anak 2 utk dptkan kadar yg rendah dgn ansuran rendah.

Strategi ASBf adalah untuk menyimpan paksa secara konsisten dan terminate kemudiannya dlm tempoh 3-4 tahun. Hasil nya boleh buat mcm2. Saya target beli property je.

Yg penting, kena ada ilmu, faham dgn strategi dan bertindak fokus ;)
tahniah tuan.....lama tak bersua kat forum tuan...dulu selalu bersua di thread Tuan Ikeda.....tuan pon boleh tahan banyak share idea kat thread tuan ikeda...terbaik tuan...:)cgrock
 

ciliapi

Fun Poster
Joined
Feb 6, 2012
Messages
117
Reaction score
4
Points
0
Insya Allah ada jalannya. Saya akan tunjukkan kepada tuan laluan yang mudah secara Islamik untuk membantu tuan dalam mencapai cita-cita tuan, berpandukan matlamat akhirat, disamping tidak ketinggalan duniawi untuk dijejak sementara.
Ikuti kemas kini bersama saya dari masa ke semasa.
boleh share lagi tuan....
 

jaws_am

Super Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
9,923
Reaction score
1,407
Points
163
Location
wherever you are
Bagi saya. Maksud bersara adalah kita berhenti membuat kerja-kerja hakiki.

Saya pulak, kalau boleh taknak bersara pada usia 60 tahun.

Kalau boleh, saya nak bersara pada umur 40 tahun. Lagi cepat lagi bagus.

Saya impikan tinggal di kawasan kampung. Rumah kampung dengan halaman luas di depan rumah. Di belakang rumah ada sedikit tanah untuk bela ayam, kambing, lembu untuk makan sendiri. Sedikit tanah untuk kebun-kebun sayur.:D

Dalam kiraan saya, saya perlukan tunai RM 4 Juta. Buat rumah, dan belanja untuk hari-hari. Yang penting, saya dah settle kan mak ayah saya pergi ke Mekah buat haji dan saya sendiri termasuk wife.

Cukuplah rumah sebijik yang agak luas. Kerja sikit-sikit je. Boleh tumpukan pada anak-anak untuk membina sahsiah dorang. Saya pun impikan nak belajar Al-Quran.

Taknak sangat dunia ni....nak ambik sikit-sikit je.

Itulah impian persaraan saya.:D:D
aku x pasti, dh quote ke belom komen nih.. :)) :)) :))

sampai 4 juta ???? :))

nak duk kmpung je pun..

kena buat calculation lain..

aku budget dlm 200-300k dh la..

duk kmpng nnt anak2 bantu la pe yg ptut..

jgn risou tn silasroon..rezeki sentiasa ada
 

Duit Tepi

Fun Poster
Joined
Dec 24, 2013
Messages
453
Reaction score
18
Points
18
aku x pasti, dh quote ke belom komen nih.. :)) :)) :))

sampai 4 juta ???? :))

nak duk kmpung je pun..

kena buat calculation lain..

aku budget dlm 200-300k dh la..

duk kmpng nnt anak2 bantu la pe yg ptut..

jgn risou tn silasroon..rezeki sentiasa ada
Kalau 300k dgn dividen purata 6% = 300000x6%= 18000/12= 1500 income pasif sebulan.. cukup Tak? @ 500k utk pasif income 2500 sebulan..
 

gmxemail

Fun Poster
Joined
May 29, 2018
Messages
474
Reaction score
29
Points
0
sekarang memamg pakai database. buku tu hardcopy, database softcopy.

memang tak boleh menipu tak derma tapi tulis sendiri dalam buku. diorg memang check dalam database dan boleh tahu berapa kali kita dah derma
Kalau derma darah kat tempat awam macam pusat beli belah ni selamat ke? Saya nampak ada orang derma darah hari tu kat pusat beli belah (ada jururawat2 semua tapi saya tak nampak atau dapat pengesahan diaorang dari mana) - ingat nak derma tapi takut2 jugak - takut kena scam lak kang :(
 
Sponsored Post
Top
Log in Register