BTC USD 62,425.7 Gold USD 1,768.66
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Forex Di Kalangan Bangsa2 Lain..

sawamura

Legendary Member
Joined
Mar 24, 2010
Messages
12,479
Reaction score
925
Points
161
Salam trader2 CG..

Sekadar nak berkongsi cerita.. Pagi tadi ondaway teman nk ke office, teman pegang buku trading. Pasal charting elliot wave.. Bukan paham pon, sajer wat poyor kelek buku ke hulu hilir padahal x paham2.. :p

Ok, itu bukan ceritanya.. Ceritanya start bila ada sorang Chinese nih datang tegur teman.. Dia Singaporean tapi dah kerja KL lebih 15tahun dah.. Skang nih dia kerja Remisier Broker Stock Trading.. Dah level AVP dah dia tuh #:-S

Mula2 dia tanya teman, trading apa. Bila teman mention forex, dia tanya trade forex tuh camna?

Sebabkan dia nk tahu, dia punya mesra dia boleh ajak teman breakfast sama2. So teman pon on laa, sebab nk gak tahu sikit2 Stock Trading tu camna etc. Mana laa tahu kot2 boleh diversified nanti :p

Dari perbualan kitorang tadi, dia nih seolah2 pelik bila nampak teman (Melayu) trading Forex. Dia kata, susah nk jumpa orang berbangsa Melayu minat trading2 nih, especially Forex Trade. Dalam hatiku berkata, dia nih x pernah bukak carigold kot.. :eek:

Dia kata di kalangan Chinese, trading mmg benda biasa, tapi forex trading adalah sesuatu yg baru bagi diorang. Dia siap tanya mcm mana nk trade, pastuh tanya teman apa beza stock, forex, ngan options.. mcm mana risk management forex. apa benefit forex compare ngan stock etc. mana reti nk jawab semua tuh.. :(:)(( Nak jer kata kt dia teman nih semedang MC.. :(:)((

Dan dia kata, dia mmg nk blaja forex trading lama dah, tapi dia x jumpa trader2 chinese yg trade forex. So dia mintak teman ajar. Dia kata berapa start trade, RM50,000 cukup ker :eek:

Mungkin teman berunsur perkauman tapi jujur kata, setelah dengar dia kata forex x popular di kalangan chinese, hatiku berat betul nk tunjuk camna forex trade nih camna #:-S
Baik laa teman ngajor dak2 melayu biar trader melayu handal.. :p

Last2 sebab dah x reti nk tepis dah, teman pon kata bukak jer website mana2 broker n blaja laa dari situh.. Huhu. Dalam hati boleh ker belajar dari website broker.. :))

Perbualan kami tamat dgn haku bayor minum pagi dia.. :(scam:(scam:))

Soalan, benarkah chinese x trade forex.. Betul ker diorang x tau trade forex atau bagi diorang ada trading/investment yg lagi bagus.. Betul ker mamat tuh x tahu forex tuh haper, atau sekadar berpura xtahu.. Macam x logik lak pikir Remisier x tahu Forex.. Kalo diorang tahu forex tuh wujud, apa sebab dia elakkan forex etc.

Bukan apa, sekadar nk tahu apa pemikiran bangsa2 lain terhadap forx trading nih.. Mohon otai2 bincangkan.. :)cgrock
 
Last edited:
Sponsored Post

Avista

Active+ Member
Joined
Feb 15, 2010
Messages
2,652
Reaction score
17
Points
25
Walawei bro pulak bayar minum dia ..ekeke...

tapi hakikatnya chinese pun trade forex.Mungkin mamat tu dok bawah tempurungk kot @ buat-buat tak tau sebab nak tau apa yg bro tau.
 

sawamura

Legendary Member
Joined
Mar 24, 2010
Messages
12,479
Reaction score
925
Points
161
Walawei bro pulak bayar minum dia ..ekeke...

tapi hakikatnya chinese pun trade forex.Mungkin mamat tu dok bawah tempurungk kot @ buat-buat tak tau sebab nak tau apa yg bro tau.

itu laa yg teman rasa... sampai bila2 pon xmo caya.. :(:)((
 

liverpool

Super Active Member
Paid Membership
Joined
Mar 5, 2009
Messages
9,711
Reaction score
272
Points
91
entah la sebab aku melayu..he3,,,tapi aku pernah tengok bangsa jenis nie main forex kat coffeaben main manual lagi tu,,buat tak reti jer dan yang penting aku bukan otai forex
 

MoshedFX

Super Active Member
Paid Membership
Joined
Nov 15, 2007
Messages
8,374
Reaction score
89
Points
70
Kalau nak tahu..setahu sy, mmg Melayu ni terkenal dgn forex... chinese mmg kureng..ramai gak Pm kat sini nk belajar..

hehehe
 

Apekms76

Fun Poster
Joined
May 18, 2010
Messages
275
Reaction score
1
Points
15
tuan....setakat ni pun aku tak ade jumpa trader forex bangsa lain. Dulu masa nk start option trading tahun 2006 memang banyak le cina yg masuk. Kna blajar kt singapore dan modal plk tak cukup terus cancel hasrat main option.
 

Pulau Tenggol

Active Member
Joined
Sep 22, 2010
Messages
2,258
Reaction score
11
Points
25
die nak menguji tt kot setakat mana tt faham tentang forex..:))
kalu betul2 die nak belajar takkan tt yg kene bayar...:eek:
 

bintang4

Super Active Member
Joined
Mar 4, 2007
Messages
8,528
Reaction score
332
Points
81
Mungkin bangsa derang trade forex ni senyap2...sbb tak nk kecoh..bleh wat profit byk..
Tak mcm bangsa melayu..kepoh sana sini..seminar itu ini..scam bangsa sendiri..
 

musangpulutt

Active Member
Joined
May 1, 2010
Messages
2,097
Reaction score
63
Points
30
pngalaman patik stahun kat vietnam... ada jer org2 vietnam trade forex nih.. xtipu.. mata patik jd saksi..
 

sawamura

Legendary Member
Joined
Mar 24, 2010
Messages
12,479
Reaction score
925
Points
161
Mungkin bangsa derang trade forex ni senyap2...sbb tak nk kecoh..bleh wat profit byk..
Tak mcm bangsa melayu..kepoh sana sini..seminar itu ini..scam bangsa sendiri..

teringat pulak quote nih..

"berikan saya laptop dan internet.. saya akan ajar anda macam mana nak buat seratus ribu sehari.. kuasa di tangan anda.."

:eek::eek:
 
Sponsored Post

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.15802
USD / JPY
114.293
GBP / USD
1.37320
USD / CHF
0.92476
USD / CAD
1.23956
EUR / JPY
132.390
AUD / USD
0.74042

CG Sponsors




Top
Log in Register