[DIY] - Konfigurasi ADSL Modem Sebagai Router

Recommended Brokers


Latest Threads

Sponsored Post

mrkon

Active+ Member
Joined
May 21, 2010
Messages
2,525
Reaction score
16
Points
25
Aku nya ADSL guna TMNET punya
Brand AZTECH

Dulu aku wat autodial...convert modem jadi router,,,,,
kekadang selalu ada problem...bila ON modem NON-STOP tanpa OFF selama 3 days....tetiba modem aztech jd idle....takleh access internet,.....terpaksa restart modem....

Skrang ada solution...
Beli D-Link DI-604, set d-link tu sebagai router....
autodial ke modem AZTECH...
AZTECH still modem....yg dial D-LINK router

So..far performance mmg ok...
Laju2 jugak dari upkan modem jadi router
dan yg penting....ON sebulan pun tak ader status idle...
:D :D
macam masalah aku je,tapi leceh ar ada dua kotak pula....:-?
 

msaifziec

Active+ Member
Joined
Aug 4, 2010
Messages
2,571
Reaction score
62
Points
30
Ada kesan x?

Ada x kesan terhadap ip adrees?jadi statik ke atau still mcm bisa?

Biasa kalau nk download file rapidshare tanpa premium account nk download file2 len2 kne gune ip adress len...keje disconnet connect dari windows..

klau gune kaedah router ni blh gak eh? tektik cabut n cocok balik cable sbb nk tukar ip adress? ke mcm mane ni?
 

zolympus

Elite Member
Platinum Member
Verified
Joined
Dec 21, 2005
Messages
3,415
Reaction score
240
Points
33
Ada x kesan terhadap ip adrees?jadi statik ke atau still mcm bisa?
IP adress masih dinamik. Kalau nak IP address statik, kena daftar pakej Streamyx yang lain. Bila dapat IP address statik dari TM, tak kira guna dialer ataupun modem/router, anda akan tetap dapat IP yang sama.

Biasa kalau nk download file rapidshare tanpa premium account nk download file2 len2 kne gune ip adress len...keje disconnet connect dari windows..
Betul.

klau gune kaedah router ni blh gak eh? tektik cabut n cocok balik cable sbb nk tukar ip adress? ke mcm mane ni?
Boleh on/off modem untuk perbaharukan IP address.

Secara mudahnya, dengan mengkonfigurasikan modem sebagai router, anda tidak perlu mendail setiap kali dengan perisian dialer, kerana modem anda yang kini berfungsi sebagai router akan melakukannya untuk anda.
 

Redprofit

Freshie
Joined
Apr 25, 2011
Messages
40
Reaction score
0
Points
6
Kalau nak tukar kabel modem ke wireless modem kaedahnye cani la ea? kena tuka setting modem?:-?

p/s: sory baru nk belajar ni, sbb kalau bole nak tuka wireless modem
 

akudia

Fun Poster
Joined
Nov 10, 2009
Messages
357
Reaction score
1
Points
15
Kalau nak tukar kabel modem ke wireless modem kaedahnye cani la ea? kena tuka setting modem?:-?

p/s: sory baru nk belajar ni, sbb kalau bole nak tuka wireless modem
agak2 buleh ke kalo wireless router yang biasa (yg guna rj45 cable) convert dgn BB modem (mcm C****m BB):D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register