[DIY] - Konfigurasi ADSL Modem Sebagai Router

Recommended Brokers


MyBroadband

Active Member
Joined
Sep 6, 2008
Messages
1,350
Reaction score
38
Points
30
Bro.. setup wireless dah setel lom....kawan pun nak tau gak solution nyer..:)
check dulu whether modem tu built-in dialup.. kalau both modem n router built-in dialup,mmg clash ar..dua2 nak berebut dial kan..haha.aku penah try..

so disable kan either one..tapi kalau nak senang, beli je yg wireless modem yg dah ade router siap2..
 
Sponsored Post

buntalamus2

Super Active Member
Joined
Jun 2, 2008
Messages
6,714
Reaction score
3
Points
65
rumah aku pkai stremyx 1 mb....pecah kepada 4 komputer,,,,
pkai router d link di604...modem standard tmnet....
kawan aku tu kuat main game online...
aku nak tanya,,,,
napa kami yang lain ( yang bukan main game on9) internet amat lembab?
jgn kata nak dload, nak view yahoo pun kadang2 takle,,,,
padahal kawan aku yang main game on9 ne cakap, dia dload muvie 3 jam je satu muvies,,,, kami yang tak main game on9 ne buta sket pasal2 networking ne....so takot la kawan yang main game on9 ne manipulate modem tu...

soklaan aku.....
1. adakah kawan aku ne ( yang main game on9) telah set apa2 supaya speed internetnya laju?
2. macam mana aku nak setup kasik internet speed sama rata?


plzzzzz.....da bergaduh da pasal ne...
hohohohoho
 
E

En.Hafiz

Guest
Kalau saya guna modem ZXDSL 831, and ada bermain online game warcraft dota menggunakan GArena, mcm mana nak setting saya punyer modem tu? Harap boleh beri sedikit pertolongan
 
E

En.Hafiz

Guest
rumah aku pkai stremyx 1 mb....pecah kepada 4 komputer,,,,
pkai router d link di604...modem standard tmnet....
kawan aku tu kuat main game online...
aku nak tanya,,,,
napa kami yang lain ( yang bukan main game on9) internet amat lembab?
jgn kata nak dload, nak view yahoo pun kadang2 takle,,,,
padahal kawan aku yang main game on9 ne cakap, dia dload muvie 3 jam je satu muvies,,,, kami yang tak main game on9 ne buta sket pasal2 networking ne....so takot la kawan yang main game on9 ne manipulate modem tu...

soklaan aku.....
1. adakah kawan aku ne ( yang main game on9) telah set apa2 supaya speed internetnya laju?
2. macam mana aku nak setup kasik internet speed sama rata?


plzzzzz.....da bergaduh da pasal ne...
hohohohoho
Try la check www.speedtest.net antara komputer ko dengan komputer yg selalu main online game tu. sama ke x.
 

ammal07

Super Active Member
Joined
Apr 3, 2008
Messages
5,069
Reaction score
368
Points
81
kebanyakan modem yg baru-baru dah ada built in router,tinggal beli dia punya ethernet switch utk pecah kepada 4 atau lebih komputer..rm40 je..
 

wandie222

Fun Poster
Joined
Mar 6, 2010
Messages
216
Reaction score
1
Points
15
salam.... nak tanya, aku ada wireless router tenda jenis W548D....... skrg nie pakai modem free yg streamyx bg... ingat nak tukar ...so,siapa2 tau nak configure wireless router tenda W548D nie... aku dah try, tp xbjaya ar... klu ada sapa yg bley bg tunjuk ajar amat dihargai...salam...
 
Last edited:

ramos

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2009
Messages
6,841
Reaction score
203
Points
73
salam.... nak tanya, aku ada wireless router tenda jenis W548D....... skrg nie pakai modem free yg streamyx bg... ingat nak tukar ...so,siapa2 tau nak configure wireless router tenda W548D nie... aku dah try, tp xbjaya ar... klu ada sapa yg bley bg tunjuk ajar amat dihargai...salam...
ko da try cek connection type die pki pe??
 

wandie222

Fun Poster
Joined
Mar 6, 2010
Messages
216
Reaction score
1
Points
15
salam....

ko da try cek connection type die pki pe??
wifi bley n cable bley....tenda yg wireless router...tp yg ssh nye dier configuration dier.. sume setting manual kot, sbb dlm manual dier pn xde automatic setting....
 

ramos

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2009
Messages
6,841
Reaction score
203
Points
73
ko nye ip address tuk wireless router tu brape??try ko masuk pastu access kat connection type die..biase streamyx die auto configure
 
Sponsored Post
Top
Log in Register