BTC USD 83,414.4 Gold USD 4,265.94
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Dividen ASN

xsabaq tunggu 3hb..

price ASN pd 1/12 hari tu sekitar 0.8800 seunit. bagus..

mmg xsabaq tggu 3hb bro.. harap2 div thun ni 5.50sen la seunit. congak2 345,728 unit dpt la dlm RM19,015 :">
 
price ASN pd 1/12 hari tu sekitar 0.8800 seunit. bagus..

mmg xsabaq tggu 3hb bro.. harap2 div thun ni 5.50sen la seunit. congak2 345,728 unit dpt la dlm RM19,015 :">

Bleh wat dpayment keta tue bro. Esok ker declare dividen?
 
haha.. d/pyment keta mcm bro 2bz ckp tu ke? :)
tggu div lain taun lah, keta skrg pun baru 2 tahun pkai..
 
kalau dah penuh kat ASB bolehlah park kat ASN kan..

Dari ASB switching ke ASN dikenakan 5% Caj jualan NAB dan kena pastikan hg unit ASN itu adalah pada tahap rendah. Guna strategi buy low, sell high..:)cgrock
 
Dari ASB switching ke ASN dikenakan 5% Caj jualan NAB dan kena pastikan hg unit ASN itu adalah pada tahap rendah. Guna strategi buy low, sell high..:)cgrock

Bila next declare nie? Minggu depan nak update :D
 
6.0 Sen Seunit Bagi Skim ASN

Bila next declare nie? Minggu depan nak update :D

Published: Selasa Disember 28, 2010 MYT 1:30:00 PM
ASNB Umum Agihan Pendapatan Sebanyak 6.0 Sen Seunit Bagi Skim ASN

KUALA LUMPUR: Amanah Saham Nasional Bhd (ASNB), anak syarikat milik penuh Permodalan Nasional Bhd (PNB) mengumumkan pengagihan pendapatan 6.0 sen seunit bagi skim Amanah Saham Nasional untuk tahun kewangan berakhir 31 Disember, 2010.

Pengerusi PNB Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid berkata ini merupakan peningkatan 0.80 sen seunit berbanding pengagihan pendapatan 5.20 sen seunit tahun lalu.

Pengagihan pendapatan ini membabitkan jumlah peruntukan pembayaran RM89.88 juta berbanding RM81.52 juta yang dibayar pada tahun kewangan 2009, katanya ketika mengumumkan pengagihan pendapatan bagi skim Amanah Saham Nasional (ASN)di sini hari ini.

Ahmad Sarji berkata prestasi ASN sepanjang tahun kewangan berakhir 31 Disember, 2010, secara keseluruhannya adalah lebih baik berbanding dengan tahun lepas selaras dengan prestasi memberansangkan ekonomi negara dan pasaran saham di mana indeks FBM KLCI telah meningkat 18.8 peratus kepada 1,511.58 yang dicatatkan pada 24 Disember daripada 1,271.78 mata pada 31 Disember, 2009.

Dalam tempoh tahun kewangan yang sama, beliau berkata ASN telah memperolehi pendapatan kasar RM112.02 juta.

Keuntungan daripada jualan saham menyumbang RM63.07 juta atau 56.30 peratus diikuti oleh pendapatan dividen yang diterima daripada syarikat pelaburan sebanyak RM39.18 juta atau 34.98 peratus.

Selebihnya, RM9.77 juta atau 8.72 peratus adalah daripada pelaburan lain, katanya.Menurutnya, pengiraan pengagihan pendapatan ASN adalah berdasarkan pegangan unit pada 31 Disember, 2010, iaitu hari terakhir tahun kewangan ASN.

Katanya pembayaran pengagihan pendapatan ASN akan dilaburkan secara automatik dan dikreditkan di dalam buku pelaburan pemegang unit berdasarkan nilai aset bersih (NAB) ASN pada 31 Disember, 2010.

"Pembayaran ini dijangka dimanfaatkan oleh 1.18 juta pemegang unit yang melanggan 1.5 bilion unit ASN," katanya.

Semua urus niaga ASN di Ibu Pejabat ASNB, pejabat-pejabat ASNB dan ejen ASNB telah ditangguhkan mulai 27 Disember sehingga 2 Januari tahun hadapan.

Para pemegang unit boleh mengemas kini buku pelaburan ASN masing-masing di pejabat ASNB atau ejen ASNB di seluruh negara mulai 3 Januari tahun hadapan.

ASN merupakan dana pertumbuhan harga berubah-ubah yang dilancarkan pada 20 April, 1981, untuk menjana pengagihan pendapatan dan peningkatan modal yang berpatutan melalui pelaburan di dalam portfolio yang dipelbagaikan.

Sementara itu, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif PNB Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman berkata prestasi pasaran saham tahun hadapan diramal lebih baik berbanding tahun ini.

"Pakar-pakar pasaran meramal prestasi pasaran saham bagi tahun hadapan lebih baik dari segi indeks. Indeks FBM KLCI dijangka mencapai lebih daripada 1,600 mata tahun depan," katanya. - BERNAMA
 
Last edited:
Back
Top
Log in Register