BTC USD 64,277.5 Gold USD 2,320.95
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Viral CUBAAN MY AIRLINE HALAU ANAK USIA 2 TAHUN DARI PESAWAT YANG SEDANG BERLEPAS

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
39,011
Joined
Apr 15, 2012
Messages
39,011
Reaction score
3,717
Points
266
Awards
1

CUBAAN MY AIRLINE HALAU ANAK USIA 2 TAHUN DARI PESAWAT YANG SEDANG BERLEPAS


346656806_965672948198032_887022198200055662_n.jpg

349310773_283730004007472_443653435859962014_n.jpg

346866239_1293266084611853_5242943445883395663_n.jpg

349104061_764479631928491_25232216112160218_n.jpg

CUBAAN MY AIRLINE HALAU ANAK USIA 2 TAHUN DARI PESAWAT YANG SEDANG BERLEPAS

Bunyi agak melampau tapi hakikatnya benda ni terjadi pada aku, wife dan anak aku yang memang kitorang akan ingat sampai bila-bila.
Untuk korang yang selalu travel atau plan untuk travel dengan anak kecik dengan flight, semoga sharing ni dapat membantu.
Maaf kalau posting yang sebelum ni agak samar2 sebab kejadian baru je berlaku beberapa jam sebelum aku buat posting tu (sebab terlalu penat dan kecewa akibat flight yang delay dan insiden yang terjadi).

Susulan dari posting yang sebelum ni, aku nak cerita sikit ape yang berlaku sepanjang insiden.
24 May 2023 (LGK-KUL) Flight Z97704
LANGKAWI AIRPORT

Insiden bermula dari Airport Langkawi.

Aku dah buat web check in sehari sebelum disebabkan flight balik tak open lagi sebelum aku datang ke Langkawi (21 May 2023). Aku pernah di SOUND oleh Ground Staff My Airline di KLIA2 masa flight ke KBR. Diorang suruh print boarding pass sebab diorang tak terima e-boarding pass kalau lebih dari 1 orang dalam 1 phone, katanya 1 phone 1 boarding pass, walhal boarding pass yang lain tu anak-anak & wife aku (yang tengah handle anak bongsu umur 2 tahun dalam stroller) bukannya trip sekolah!

So untuk mengelakkan masalah yang terjadi seperti sebelum ni, aku pun decide untuk print boarding pass sebelum board.
My Airline takde kiosk macam A** Asia, nak print kena lah pergi ke kaunter check in. Maka aku pun pergi ke kaunter tersebut macam yang aku pernah buat di Airport lain sebelum ni. Cuma kali ni, staff diorang bagi instruction lain sikit. Dia cakap “abang nak print boarding pass, kena bawak semua luggage & owner boarding pass sekali”.

Aku dah pelik masa tu sebab aku just nak reprint boarding pass, so just bawak ID yang berkenaan jela, kenapa nak bawak bag semua??? Tapi aku diam je dan heret anak bini dan luggage bawak ke kaunter. Sampai di kaunter, staff cakap, “kapal kita full encik, so untuk elakkan overload, encik kena check in semua luggage. Minimum kita ada 15kg for RM90”. Aku pun terkejut dan cakap dengan dia, aku taknak check in, aku just nak print boarding pass, tapi dia teruskan memaksa. Siap suruh timbang satu2 bag kitorang dan malangnya semua bag comply dengan berat hand carry allowance dan diorang tak boleh nak cari point.

Punya lah tak puas hati, sampai ada staff di kaunter boleh keluar soalan “ni cabin size ke?”. Korang hari-hari menghadap luggage, takkan tak boleh beza size cabin ke tak kan
1f602.png
So, disebabkan dia tak boleh nak pusing cerita lagi, dia pun bagi boarding passes kitorang dengan muka yang paling kelat dia boleh buat. Maka aku pun heret semula keluar anak bini luggage dari kaunter tu.

Boarding time 1600, so 1530 kitorang pun masuk ke departure hall. Dekat dalam baru keluar dekat board yang flight kitorang delay kepada 1820. Aku perasan dekat boarding pass tadi ada perubahan masa walaupun staff muka kelat yang printkan tadi tak inform pun flight delay. So kitorang pun tunggu lah sampai boarding time yang berikutnya. Masa tunggu, ada lagi staff MY Airline approached kitorang mintak check in luggage kitorang tapi kali ni for free. So, memahami situasi diorang nak elakkan kesesakan cabin storage nanti, aku agreed untuk bagi diorang check in walaupun sayangkan bag (sebab bag akan calar n kemek) dan sebagai tolak ansur walaupun diorang tak boleh paksa.

BOARDING TIME

Sampai masa untuk boarding, proses semuanya lancar sampai lah kitorang masuk ke dalam pesawat. Tiba time untuk cabin crew check semua passenger, salah sorang tanya dekat wife aku, ”anak puan ada seat ke?”. Wife aku pun reply “ada. Tapi boleh tak u bagi infant punya belt sbb anak I menyusu badan n takut dia tak boleh duduk diam dekat seat dia sbb dia baru 2 tahun”. Maka dia pun refer pada crew leader dan datang semula bagitau “tak boleh puan, 2 tahun ke atas kena duduk di seat”. So kitorang pun okay, takpelah dah diorang taknak bag (padahal masa flight datang KUL-LGK diorang bagi je sebab anak aku baru 2 TAHUN 5 HARI).

Pesawat dah mula bergerak, wife aku start dudukkan anak aku dekat seat dan pakaikan seatbelt, maka anak aku start menangis dan meronta-ronta. Dia bangun dan duduk dekat wife aku. Cabin crew tadi datang semula dan remind untuk suruh anak aku duduk. HANYA remind sahaja tanpa bertanya anak aku okay ke sebab masa tu anak aku menangis teruk sebab baru je bulan lepas naik flight duduk dengan emaknya, tiba-tiba kali ni kena duduk sendiri.

So lagi sekali, aku pula yang mintak benda yang sama i.e infant belt aka seat belt extender yang diorang ada iklankan dekat page diorang baru-baru ni. Menyedihkan, diorang tetap taknak bagi. Wife aku cakap, “bagi la belt tu, at least anak I diam kalau duduk dengan I dan safety pun comply sbb dia baru je masuk 2 tahun. Untuk take off dan landing je. Masa fly nanti dia okay boleh duduk seat dia”. Sadly, diorang tetap taknak bagi dan dia keep repeating “this is our policy”.

Bayangkan dengan anak aku menangis non stop dekat 20 minit berhingus-hingus sebelum take off, diorang teruskan briefing tanpa pedulikan apa jadi dekat anak aku. Perasaan tertekan tu tak payah cakap la, korang yang ada anak kecil mesti faham kan. Nak pasang seatbelt dekat car seat pun struggle, inikan nak suruh duduk diam dekat airplane seat dengan seat belt 20 minit, korang rasa? Aku malas nak argue dengan policy bodoh yang diorang buat tu, aku cakap dekat wife takpe, kita cuba je buat anak duduk guna seat dia.

Sampai lah masa kapal nak take off, anak aku still menangis n berdiri atas seat sebab taknak kena ikat. Dah letak elok, dia bangun meronta-ronta. Kali ni, chief’s cabin crew sendiri datang dan cakap “encik, anak encik kena duduk dengan seat belt, kalau tak kapal tak boleh nak take off” dengan nada yang agak keras macam takde apa-apa yang berlaku. Aku pun balas, “bukan saya sengaja, anak saya kecik lagi, kena ambil masa lah. U pun tengok sendiri kan? Sebab tu I mintak u bagi infant belt tapi u tak nak bagi”.

Lagi sekali, dia ulang policy bodoh dia dan berkeras suruh anak aku duduk immediately. Ikut hati memang aku dah berangin sangat n nak je jerit kat muka dia, tapi disebabkan keimanan yang tinggi, dan kepercayaan yang sangat kuat kalau kita sabar, Allah sayang kita, maka aku tanya dia “sekarang nak buat macamana, anak I taknak duduk diam dekat seat dia. So macamana?” Guess what, dengan sombong dan angkuhnya dia balas “YOU HAVE TO! WHAT EVER IT TAKES”. Hebat kan jawapan dia?
1f604.png


Dengan tak mempedulikan situasi yang sedang berlaku, ketua kabin tadi terus angkat phone dan bagitau sesuatu pada kapten kapal aka pilot yang bertugas masa tu. aku rasa dia tak cerita pun situasi sebenar tapi just bagitau ada passenger tak nak duduk dekat seat.

Masa ni la saat paling bersejarah dan memalukan dalam hidup aku dan wife bila mana lepas je crew tadi letakkan phone, serta merta kapten kapal announced “to passenger seating on row **, please give your cooperation to remain seated or else, we will call our ground security to DISSEMBARK YOU FROM THE PLANE”. Aku ingatkan dalam movie dan berita pasal terrorist attack je yang kena dissembark from the plane.

Rupanya anak menangis taknak duduk pakai seatbelt pun kena weiii!!! Kena batang hidung sendiri baru tau macamana rasa dia
1f62d.png
Bayangkan perasaan aku dan wife masa tu yang tengah struggle nak tenangkan anak yang tengah menangis teruk demi nak ikut SOP diorang, tiba-tiba kena ugut sampai nak halau keluar dari flight!
Aku tau masa tu, wife aku dah sangat2 sedih dan kecewa dengan situasi yang berlaku, tapi still kuat dan even tak menangis pun (I’m proud of u yang). Aku sangat berterima kasih pada salah sorang crew dalam tu yang datang selepas tu dan bercakap sangat polite dan faham situasi kitorang (Sharma nama dia) dengan mintak maaf sebab pihak dia tak boleh provide n kitorang terparksa follow policy diorang.

Dia ada cuba cakap dan pujuk chief yang sombong tu untuk bagi infant seat belt untuk memudahkan urusan take off tapi malangnya dia tetap tak benarkan dan dia tak boleh buat apa-apa sebab orang bawahan. wife aku pun cakap dekat dia “takpe lah u nak i tekan n pijak anak i supaya dia duduk dekat seat dia i buat, u suruh pilot u tekan minyak laju2 untuk take off”. Maka kapal pun take off la dengan anak aku yang terus menerus menangis sambil di grip oleh wife aku
1f622.png
Habis je take off, dan flight stable, anak aku pun mula berhenti menangis dan situasi kembali tenang sebab budak umur 2 tahun, tengah fasa tantrum sebab semua kena bertukar. Makan kena ada rasa yang dia nak, duduk ikut cara dia nak, berjalan pun ikut mood dia, kan?
Sepanjang kejadian berlaku, aku sempat rekod beberapa video utk evidence aku sendiri for future reference or action. Ada salah sorang cabin crew perasan dan inform pada chief tadi.

TIBA DI KLIA2

Sampai je di airport, keluar dari pesawat, ada 4-5 orang ground staff security tunggu dan tahan kitorang. Rupanya, chief cabin tadi instruct untuk tahan dan suruh aku padam video yang staff dia nampak aku rekod masa insiden atas flight tu!
1f923.png
Good thing is, security personnel sangat berhati-hati dan mintak aku cerita situasi apa yang berlaku. Aku pun cerita satu per satu (walaupun dah lewat gila masa tu dengan penat dan laparnya aku wife dan anak-anak). Selesai cerita, security personnel pun terdiam dan sangat faham situasi aku. Masa tu la chief cabin crew tu mencelah dan buat-buat cerita macam dia yang mangsa dan kitorang yang buat salah sebab menyukarkan flight dan record video tanpa kebenaran bagai.

Dengan serba salah dan takutnya, security tu mintak maaf dan mintak belas ehsan utk aku padam video2 tu. Aku pun mintak maaf semula dekat dia, aku tak boleh padam sebab ni evidence aku kalau apa2 jadi dekat aku, kalau aku share experience aku ni tanpa bukti, aku just fitnah company diorang dan boleh kena saman. Security tu pun bagi cadangan kalau dia mintak chief cabin tadi minta maaf, boleh ke aku padam video tu. Aku balas, “ u rasa dia nak ke mintak maaf? Sepanjang flight takde single apologies pun dia cakap inikan sekarang semata sebab nak padam video”. Dia kata boleh dan dia cuba. Aku dah bergerak keluar nak ambik luggage yang dah di check in sebelum ni sebab taknak buang masa.

Sambil bergerak aku toleh, dan YA, BETUL SANGKAAN AKU
1f604.png
dia memang taknak say sorry pun atas apa yang dia dah buat even sampai kapten kapal cuba nak halau aku anak beranak keluar dari kapal
1f602.png


Maka aku teruskan perjalanan dan security tadi follow kitorang sampai ke baggage claim area. Diorang still merayu dan cakap kalau viral ni, kitorang kena buang kerja. Ikutkan hati, aku cakap kat diorang memang aku nak viral je tapi aku considerate lagi. Aku bagi nama, contact number dan email supaya diorang raised up this issue dan at least aku dapat a sincere apology from the management tentang cubaan halau aku anak beranak keluar kapal dan memalukan kami, dan pastikan benda ni tak jadi pada aku dan orang lain yang sama situasi dengan aku.

Diorang pun take note dan cakap akan investigate benda ni dan email pada aku. Maka aku anak beranak balik dengan perasaan sedih, kecewa, malu dan kelaparan. Anak sulung aku umur 9 tahun saksi kejadian pun tak lalu makan bila sampai di rumah sebab terlalu penat. Paling menyedihkan, anak bongsu aku yang 2 tahun tu dan wife aku langsung tak makan dan terus tidur sampai kesokkan harinya akibat menangis terlalu lama atas flight. Last si bongsu ni makan pukul 11 pagi sebab sekarang ni fasa dia memilih sikit untuk makan.

Kesudahannya, sampai sekarang aku tak terima apa-apa email.

Aku cuba reach My Airline dekat comment posting video yang diorang claim “ALL OUR FLIGHT COME WITH SEAT BELT EXTENDERS, AVAILABLE UPON REQUEST…” sebab official page tak boleh direct message, dan diorang hanya DM semula macam machine, ulang yang mereka commited dengan complying regulation budak 2 tahun kena duduk seat sendiri, dan end of story tanpa ada intention utk investigate the real situation.

So, tiada peluang di situ dan aku rasa sini je option yang lebih sesuai. Korang refer salah satu video yang aku attached dan nilai sendiri safety measurement anak aku yang duduk dekat seat dia sendiri tu, valid ke tak, dengan longgarnya seat belt dan dengan tak boleh duduk elok (budak 2 tahun kan? What do you expect?) tapi ape pun kenalah comply dengan rules diorang kan?
1f604.png


Kesimpulannya, pada korang yang plan nak travel dengan MY Airline dengan anak umur baru masuk 2 tahun atau 3 tahun atau anak yang size nya tak berapa besar dan tak boleh duduk diam dekat seat diorang macam robot yang di program, better batalkan niat atau cuba airline lain instead.
Supaya korang tak kena macam aku dan menyesal kemudian hari. Buat masa ni My Airline memang is a NO untuk aku dan family sebab diorang sangatlah tidak mesra kanak-kanak dan NOT CHILD FRIENDLY.

Terima kasih pada yang membaca dari awal sampai habis. Mohon share pada kenalan atau ahli keluarga untuk awareness bersama. Semoga kalian dan keluarga sentiasa dilindungiNya.

sumber - facebook
 
Sponsored Post

Maaf. Panjang sangat cerita dia.
Terus skip.

Saya baca sampai habis

Mengikut tukang cerita, MY Airline tak mesra kanak-kanak
Berkeras nak ikut polisi tapi bila mintak infant belt tak pula nak bagi

Dalam iklan bukan main lagi
ALL OUR FLIGHT COME WITH SEAT BELT EXTENDERS, AVAILABLE UPON REQUEST

Kalau ada anak kecik umur 2-3 tahun
Dinasihatkan guna perkhidmatan airline lain
 
Saya baca sampai habis

Mengikut tukang cerita, MY Airline tak mesra kanak-kanak
Berkeras nak ikut polisi tapi bila mintak infant belt tak pula nak bagi

Dalam iklan bukan main lagi
ALL OUR FLIGHT COME WITH SEAT BELT EXTENDERS, AVAILABLE UPON REQUEST

Kalau ada anak kecik umur 2-3 tahun
Dinasihatkan guna perkhidmatan airline lain
Terimakasih tuan beri ringkasan.
 
Saya baca sampai habis

Mengikut tukang cerita, MY Airline tak mesra kanak-kanak
Berkeras nak ikut polisi tapi bila mintak infant belt tak pula nak bagi

Dalam iklan bukan main lagi
ALL OUR FLIGHT COME WITH SEAT BELT EXTENDERS, AVAILABLE UPON REQUEST

Kalau ada anak kecik umur 2-3 tahun
Dinasihatkan guna perkhidmatan airline lain

yg ni ringkasan cito yg betul
 
Pada pendapat saya pengadu ada buka kelemahan sendiri.
Bila dia menulis panjang lebar macam ni, kalau dia tersilap satu ayat ketika soal siasat, dia sendiri akan kantoi.

Ada pro dan kontra nya tuan
Sekurang-kurangnya bila dia ceritakan
Ada perkara yang perlu diperbaiki

Cuma cerita sebelah pihak lagi tak pasti macam mana
 
Sponsored Post

Back
Top
Log in Register