Covid-19 Contact closed Covid takde swab test

CG Sponsors




asral

Fun Poster
Joined
Jun 27, 2015
Messages
616
Reaction score
182
Points
23
Salam geng, nak tanya contact closed dari pesakit covid, pesakit covid tiada gejala mungkin sebab muda lagi, tapi roomate dia nak pergi test, KK kata utk tiada gejala, tiada swab, jadi persoalanya, apa prosedur utk org mcm ni, boleh siapa2 tlg jelaskan
 
Sponsored Post

jaih

Super Active Member
Joined
Jan 14, 2006
Messages
9,804
Reaction score
374
Points
91
Salam geng, nak tanya contact closed dari pesakit covid, pesakit covid tiada gejala mungkin sebab muda lagi, tapi roomate dia nak pergi test, KK kata utk tiada gejala, tiada swab, jadi persoalanya, apa prosedur utk org mcm ni, boleh siapa2 tlg jelaskan
yups... mmg x swab kalau takdak gejala...jadi self monitoring... buat kiraan dr last day contact ngan +ve covid... selama 10 hari... kalau dalam 10 hari tu ada symptom.. baru kontek KKM utk swab...
kuarantin kendiri dulu...
pastu dlm apps mysejahtera update kat risk status.. kena jawab soalan kat apps tuh

sekian dari pemakai gelang pink yg dok tunggu habih tempoh kuarantin heheh
 

no trade

Super Active Member
Joined
May 16, 2008
Messages
8,730
Reaction score
296
Points
96
Boleh je buat dekat private klinik. Buat RT-PCR kos dalam rm250-280. Boleh dapat result on the spot
 

no trade

Super Active Member
Joined
May 16, 2008
Messages
8,730
Reaction score
296
Points
96
Rapid test tu yang result on the spot.
PCR ambik masa beberapa jam. Kalau govt hospital 6 jam lebih jugak
Member buat dekat Klinik Kajang dalam 1jam keluar result bayaran RM250
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
290,659
Reaction score
12,182
Points
2,376
yups... mmg x swab kalau takdak gejala...jadi self monitoring... buat kiraan dr last day contact ngan +ve covid... selama 10 hari... kalau dalam 10 hari tu ada symptom.. baru kontek KKM utk swab...
kuarantin kendiri dulu...
pastu dlm apps mysejahtera update kat risk status.. kena jawab soalan kat apps tuh

sekian dari pemakai gelang pink yg dok tunggu habih tempoh kuarantin heheh
Yakkk
Paka gelang pink doh ke sobat
Semoga deme sekeluarga sehat deh
 

anbusan

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2006
Messages
7,917
Reaction score
173
Points
83
aku 2 bln lepas housemate aku positif 2 hari lepas tu kkm pggl aku buat swap terus. kuarantin 21 hari. sebelum 21 hari habis tanye perlu second test ke kkm kata klu tak pggl tak payah, maka tertebaran la aku selepas 21 hari. 2 mggu lepas tu tiba2 kkm pggl second test haha.

skarang punye tak pasti la
 

biomedik2

Active+ Member
Joined
Jan 19, 2020
Messages
4,050
Reaction score
1,264
Points
111
Member buat dekat Klinik Kajang dalam 1jam keluar result bayaran RM250
Polymerase chain reaction ( pcr) tu sendiri ambik masa utk amplify antigen dalam sample. Mustahil dapat on the spot. Rasanya tu rapid test je. Baik clarify. Dari segi ketepatan, pcr lagi tepat.
 

no trade

Super Active Member
Joined
May 16, 2008
Messages
8,730
Reaction score
296
Points
96
Polymerase chain reaction ( pcr) tu sendiri ambik masa utk amplify antigen dalam sample. Mustahil dapat on the spot. Rasanya tu rapid test je. Baik clarify. Dari segi ketepatan, pcr lagi tepat.
Aah betul RTK Antigen patutla dapat cepat.
 

Encik Sponge

Active+ Member
Joined
Jul 22, 2013
Messages
4,745
Reaction score
596
Points
81
Xperlu buat test kat swasta... jgn buang duit.. andai positif pon xkan admit ward kalau xcukup kriteria... KKM akan monitor di rumah

KKM kenalpasti konteks, pastu akan verifi sekiranya perlu swab ke tak.. kalau xdak simptom dia xswab cuma pakai gelang & monitor di rumah..

Admission pon skrg utk yg ada highrisk group wargamas, kanak2, co-morbid pt ja... kalau tak admit kat umah seniri ja la dgn pemantauan kkm
 
Sponsored Post
Top
Log in Register