Bisnes jual emas

CG Sponsors




rosalinda9988

Freshie
Joined
Jul 1, 2013
Messages
30
Reaction score
2
Points
11
salam... nak tanya sikit lah en siapa sini yg pernah tahu or ada business jual emas. saya tgk ramai gila org yg gilakan emas hahaha tiap kali g kedai emas mesti org ramai sampai beratur.. Saya pun rasa berminat nak bukak kedai emas hehe ada sesiapa boleh bg pendapat and pandangan?
 
Sponsored Post

paparich90

Fun Poster
Joined
Apr 28, 2011
Messages
137
Reaction score
0
Points
10
salam... nak tanya sikit lah en siapa sini yg pernah tahu or ada business jual emas. saya tgk ramai gila org yg gilakan emas hahaha tiap kali g kedai emas mesti org ramai sampai beratur.. Saya pun rasa berminat nak bukak kedai emas hehe ada sesiapa boleh bg pendapat and pandangan?
pehhh modal besar ni nak jual emas. skrg harga market 1gram dah RM250++. sebelum ni saya ada gak try nak buka kedai hardware. so plan nak buat loan ah en... try dkt ambank, cimb, and RHB semua tak lepas hahaha mcm hareyyy betul. katanya byk komitmen bagai then kena habiskan satu hutang dulu baru boleh buat loan lg. bapak susah yal nak lepas
 
Last edited:

samy

Freshie
Joined
Oct 29, 2013
Messages
32
Reaction score
0
Points
6
salam... nak tanya sikit lah en siapa sini yg pernah tahu or ada business jual emas. saya tgk ramai gila org yg gilakan emas hahaha tiap kali g kedai emas mesti org ramai sampai beratur.. Saya pun rasa berminat nak bukak kedai emas hehe ada sesiapa boleh bg pendapat and pandangan?
byk benda nak kena fikir senanya.. sewa kedai dkt mana? lepastu mesti kena byr deposit lg... standard 3 bulan kena byr deposit so kena standby duit siap siap
 

[email protected]

Super Active Member
Joined
Dec 7, 2011
Messages
9,506
Reaction score
117
Points
83
salam... nak tanya sikit lah en siapa sini yg pernah tahu or ada business jual emas. saya tgk ramai gila org yg gilakan emas hahaha tiap kali g kedai emas mesti org ramai sampai beratur.. Saya pun rasa berminat nak bukak kedai emas hehe ada sesiapa boleh bg pendapat and pandangan?
awak nak ke?? saye ade kawan jual emas...
dulu die meniaga kat carefour ke tesco kat shah alam...
kalau minat...sye boleh rojer2 kan...
 

satsepit

Active+ Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
3,902
Reaction score
271
Points
51
Nak meniaga apa pun tak kisal asal barang laku & terjual.

Sebelum jual emas apa kata
Jual beras dahulu, ...
Dah tentu semua rakyat mesia makan
 

Dspbullion

Fun Poster
Joined
Dec 12, 2019
Messages
101
Reaction score
44
Points
30
salam. saya berminat juga bisnes ni tapi modal dan barang ribawi ni cukup susah.

saya tengok di facebook ramai yg menjual xmengikut cara yang sepatutnya. kena jaga-jaga cara ni sebab boleh jadi riba.

1) cara menggunakan pos . saya lebih suka pandagan bekas mufti wilayah yang sekarang menteri agama. https://muftiwp.gov.my/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/1788-beli-emas-guna-pos

saya tengok di facebook ramai guna cara ini.

2) jual beli emas cara ansur. pun ramai yg buat cara ini. mmg ada yang gunakan hujah ustaz azhar idrus kata boleh. tapi dia juga explain boleh dengan 2syarat utama.
. jadi kenalah faham betul-betul.

3) kutu- ini saya tidak pasti tentang hukum syarak, tapi undang-undang negara tidak membenarkan cara ini.

ada cara yang boleh dibuat termasuklah trade in kecuali pos kerana cara pos yang boleh akan melibatkan kos yang tinggi.

saya tiada niat untuk mengajar, tapi diharap kita semua menjagalah cara yang ditentukan syarak.
 

carriefire

Junior Member
Joined
Jun 9, 2013
Messages
57
Reaction score
0
Points
6
cincin tunang aku beli minggu lepas dkt emas anuar. ciput nak mampos tu pun harga 700
sbbtu lah best buat bisnes emas ni sbb harga emas makin naik.. benda ciput pun dah harga beribu ribu.. kalau beli gelang ambil ko 10K keatas
 

paparich90

Fun Poster
Joined
Apr 28, 2011
Messages
137
Reaction score
0
Points
10
byk benda nak kena fikir senanya.. sewa kedai dkt mana? lepastu mesti kena byr deposit lg... standard 3 bulan kena byr deposit so kena standby duit siap siap
betul nak bukak kedai emas kompom modal kena besar. tk cukup modal boleh try apply loan ah.. sbb biasa mmg business besar akan buat loan nk startup new business
 

paparich90

Fun Poster
Joined
Apr 28, 2011
Messages
137
Reaction score
0
Points
10
Nak meniaga apa pun tak kisal asal barang laku & terjual.

Sebelum jual emas apa kata
Jual beras dahulu, ...
Dah tentu semua rakyat mesia makan
dh dia kata minat jual emas tkkan nak jual beras pulak adoi hahaha mmg lingkup ah kalau kita buat benda yg kita tk minat... Contoh mcm saya minat motor mesti nak buka bengkel motor takkan nak buka kedai jual sayur pulak HAHAHAHAH
 
Sponsored Post
Top
Log in Register