BTC USD 82,710.0 Gold USD 4,121.18
Time now: Jun 1, 12:00 AM

BB trading STYLE

Hehe... bantuin bro teman2 yg masih mahu belajar BB...:D

insyaAllah om. sy sendiri masih dlm pembelajaran di laman utama KG. al maklumla, NUBIE kubis mcm saya ni kena la selalu belajar. :D

kepada yg ingin mempelajari BB trading style ni, teruskan belajar dgn tekun. sebenarnya cara bacaan BB dan entry telah ditunjukkan sepenuhnya oleh abg ismael di page2 belakang. kepada yg baru mula nak belajar teknik BB ni, cuba pahamkan dulu apa tu BB,kondisi BB, dan acuan waktu BB di setiap TF (cth: acuan waktu BB harian di TF H1 adalah 24) permulaannya mmg amat rumit utk difahami, dan untuk lebih cpt memahami BB ni seeloknya kita mencipta template kita sendiri supaya kita lebih paham apa acuan waktu dan kondisi BB yg saya katakan td. :)cgrock
 
Ok deh teman2 saya beransur dulu... belum merem dari mlm td...

:-h

PS: cari bro meijin ato bro belut... there are KGers...

hamba masuk mengadap tuan guru...@-)@-)@-)
 
lama bener kamu nyepi... rindu deh sama kamu....:eek::))

:">:">sori ya om lama bener menyepi kerna busy dengan kerja diluar..ekeke..

inshaallah sy akan kembali aktif disini..tumpang nyimak om..udah byk ketinggalan pelajaran...@-)@-)@-)


masta meijin pun ada. salam masta. :)cgrock

wsalam masta belut..maju masta belut sekarang..bukan lagi setapak kehadapan malah bertapak2...:)paid
 
sori ya om lama bener menyepi kerna busy dengan kerja diluar..ekeke..

inshaallah sy akan kembali aktif disini..tumpang nyimak om..udah byk ketinggalan pelajaran...


Hehe... banyak hanya review dari perkongsian aja.. dan dari pertanyaan teman2 baru...

PS: minta izin guna signature-nya om meijin... :)
 
Hehe... banyak hanya review dari perkongsian aja.. dan dari pertanyaan teman2 baru...

PS: minta izin guna signature-nya om meijin... :)

makasih om kerna tidak pernah putus asa berbagi ilmu :)cgrock


om ismael la yg selayaknya menggunakan signature itu..:D
 
makasih om kerna tidak pernah putus asa berbagi ilmu :)cgrock


om ismael la yg selayaknya menggunakan signature itu..:D

Sama2 aja kita terusin usaha ini... sekurang2 kita bisa bantu pada yg benar2 mahu belajar...

Salute deh pada semua yg mahu mempelajari BERBISNESS melalui FX ini melalui BBMA.... dan yg seangkatan dgnnya :)cgrock
 
Last edited:
salam om mael dan sobat2 masta sekalian.org baru sekadar ingin berkongsi secebis apa yang sy faham agar jika ada faedahnya kita sama2 ambil manfaat,jika ada khilafnya sama2 kita betulkan dan membuat penambahbaikan..hehehe sy bukan nak ngajo ye..sy share apa yg sy fhm dan TOLONG betulkan jika sy silap..nak share sikit pasal SD levels(statis)..Bismillah..

1.SD level statis yang dipasang pada chart (cocok digandingkan dgn BBMA)mengikut acuan2 tertentu adalah alat bantu untuk mengukur sejauh mana harga telah bergerak,terutamanya ketika sesuatu acuan sedang dalam kondisi TRENDING.dalam rumah lama KG tak silap ni teknik membogelkan chart hehehehe..

2.cara baca level2 SD terhadap harga ni mudah kiranya lebih kurang mcm baca acuan yang diterakan BBMA yang FLAT berdasarkan pergerakan harga semasa mengikut acuan2 period tertentu..cthnya jika harga dah bergerak dari bawah ke atas menghampiri/mencecah level SD2 acuan HARIAN katakan,kita dah tau harga dah bergerak sejauh sekian2 persen(% sila rujuk rumah lama KG hehehe)

3.sy rasa KG ni genius orgnya..bukanlah maksud nak agung2kan KG ni dan sy sure KG pun tak suka sgt org agung2kan dia.tp apa yg dah dia usahakan untuk memahamkan org lain membaca chart bukan calang2 org leh bagi penerangan sebijik2 nak bagi mudah paham.KG ajo cara tgk chart secara visual yg didasari ilmu statistik bukan ilmu tembak2 atau meneka2 hehehe..ok disebabkan penggunaan SD levels ni sesuai digabungkan dgn BBMA terutama yang sedang trending maka pemerhatian secara visual penting bg membezakan acuan2 yg digandingkan tersebut sedang trending atau flat.BBMA yg sedang TRENDING MA-nya cenderung pointing ke atas atau ke bawah manakala BB-nya samada mengembang atau menguncup.BBMA yg sedang FLAT BBMAnya cenderung mendatar sahaja.alah masta2 sume sedia maklum kondisi trending dgn flat ni rasanya.nak mudah tgk trending atau tak bukak 6TF berlainan acuan,pasang BBMA,kat situ kita leh tgk btk satu2 acuan trending ke flet ke taklaa serabut sgt.yang terlihat cenderung flat takyah letak SD levels,yg trending taruk SD levels.nak letak pun boleh takde masalah cuma nak bagi senang bezabezakan je..kat situ leh bantu kita bt keputusan sampai level mana harga akan trending ikut acuan masing2 hehehe.bt analisa BIGMAP mana yg patut jgn lupa laa.sbb teknik analisa BBMA ala KG ni menggabungkan analisa acuan yg menyeluruh bukan sekerat2.analisa setiap acuan,persen pergerakan harga pada level2 SD serta BBMA atau apa saja tools yg kita guna memungkinkan kita membuat satu kesimpulan samada BUY,SELL,WAIT.om mael selaku tuan rumah lebih arif dan expert pasal BIGMAP ni,nanti kita sama2 mtk tunjuk ajar dr dia.SD levels dan BBMA yg flet ni ibarat getah yang kita lastik.diregang ditarik panjang2 dan lepaskan,pasti kembali kepada asalan atau bentuk normal getah tersebut.normal bg BB yg flat adalah middle BB atau MAnya manakala normal bg SDlevels adalah line averagenya..

4.bila dah sort mana acuan sedang trending mana yang flat,dah buat analisa,rules OP cam bese,BUY LOW,SELL HIGH.BUY LOWER BB yang FLAT,SELL UPPER BB yg FLAT.manfaatkan BBMA yg flet pada acuan yg lebih kecil,8jam,4jam,1jam dst...

gitu je la apa yang saya paham,share je bukan nak ngajo ye..harap dibetulkan segala salah silap khilaf bagai..wslm

*ps:sapa ada indi KG level yg leh tukar2 period dr tahunan ke satu jam misalnya?leh attach?tq in advance


Uploaded with ImageShack.us

sangat menarik penerangannya...:)paid

ps; macam kenal je bro ni.....:D
 
up kan skali lagi quote dari om Len dari forum KG untuk ulangkaji bersama...:D

len ngunduhdolar; said:
POLA HARGA TERHADAP 5 BENTUK BB


1. FLET


mkhKp.gif


Informasi harga terhadap bentuk BB ini yaitu harga bergerak dr uper ke lower dan dr lower ke uper untuk SL nya kita letak di atas sd+2 +10 / sebaliknya dan titik perhatian pertama di midelnya ke dua ..sd 1 ketiga sd 2 nya


2. MENGEMBANG

K3U7u.gif


Informasi harga dr bentuk BB ini..Harga sentiasa di bawah / di atas midel dan harga keluar dr normalnya dan terus bergerak di luar normalnya <syarat trending> SL kita letak di atas midel dan TP di saat harga mulai masuk K BB nya dan berlanjut masuk ke normalnya.




3. MENGUNCUP


S19UX.gif


Informasi harga terhadap bentuk BB ini harga yg dr trending akan mengalami pelemahan dr tranding itu sendiri tapi bukan berarti harga akan mbalik cuma PELEMAHAN


4. KEMBUNG.


UZS7C.gif


informasi harga dr bentuk BB ini yaitu harga biasanya akan mantul dr midelnya dan seringnya akan ngejar ke sd 2 nya dan ga akan lebih dr area sd 2 nya harga akan mbalik lg.dan bentuk BB ini selalunya terbentuk setelah Tranding dan ujung dr BB yg menguncup menjelang flet. SL +10 di bawah sd 2 dan buat titik perhatian pertama di midelnya.


5. GARPU



3efzL.gif


informasi harga dr bentuk BB ini yaitu harga biasanya akan bergerak dr bawah perlahan2 endingnya lebih tinggi dan sebaliknya. dan harga biasanya mantul2 di midelnya yg pointing up / down.SL kita letakkan di bawah midel dan titik perhatian pertama sd 1..ke dua di sd 2 nya.nah untuk mendeteksi harga mau mantul apa tidak di midelnya, buatlah blok data dua warna dan di saat di midelnya jika terjadi blok data ganti warna dan blok data ke dua setelah ganti warna dan open closs nya lebih tinggi dr blok data pertama setelah ganti warna, itulah salah satu ciri2 harga akan mantul tapi jika terjadi harga di saat di midel terjadi blok data ganti warna tapi blok data ke dua setelah ganti warna itu , open kloos nya sejajar , itu ciri2 kemungkinnan harga tidak akan mantul tapi sidway di midelnya yg kemungkinnan akan menjadikan flet yg kemudian akan menjadikan harga tembus midel.




.... CIRI - CIRI FLET SUDAH BERAHIR ....


9KpfI.gif



Banyak bukan yg selama ini masih bingung di setelah flet seterusnya harga mau trending kemana ? jika setelah flet harga mau trending ke SELL / BUY ciri2 nya ada 3. ..misal setelah flet harga mau trending SELL

1. harga tentunya di bawah midelnya

2. harga keluar / tetahan di luar normalnya

3. MA yg lebih kecil juga ikut keluar dari normalnya

dengan demikian segeralah lakukan sell di lower BB yg flet sebelumnya. begitu juga sebaliknya jika buy.






"SEMOGA BERMANFAAT"
 

Latest Posts

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.12314
USD / JPY
158.196
GBP / USD
1.33759
USD / CHF
0.82602
USD / CAD
1.40542
EUR / JPY
177.677
AUD / USD
0.70033
Back
Top
Log in Register