BTC USD 42,654.7 Gold USD 1,776.40
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Baru nak start business

hotroll

Internet SEO Mercenaries
Joined
Jul 4, 2013
Messages
84
Reaction score
2
Points
11
hello geng! pls bagi saya semangat nak teruskan hidup hahaha walaupun tgh down tp kita kena kuat en... Sbb saya baru lepas kena buang kerja. Kerja as Operational team dkt airasia tp tulah dia nak cut cost so dia cut sekali manpower hmm so skrg dengan modal duit sendiri yg ada and ingat nak buat loan sikit sbb nak business meniaga ikan laga. saya ada kawan yg boleh tolong setup kedai pesemua sbb dia pun buka kedai yg sama. Cuma skrg ni modal yg ada kureng sikit. ada sesapa ada cadangan mana boleh buat loan ke ha tk kisah lah cemana pun. janji mudah and cepat proses dia
 
Sponsored Post

abraham205

Junior Member
Joined
May 23, 2013
Messages
70
Reaction score
2
Points
21
hello geng! pls bagi saya semangat nak teruskan hidup hahaha walaupun tgh down tp kita kena kuat en... Sbb saya baru lepas kena buang kerja. Kerja as Operational team dkt airasia tp tulah dia nak cut cost so dia cut sekali manpower hmm so skrg dengan modal duit sendiri yg ada and ingat nak buat loan sikit sbb nak business meniaga ikan laga. saya ada kawan yg boleh tolong setup kedai pesemua sbb dia pun buka kedai yg sama. Cuma skrg ni modal yg ada kureng sikit. ada sesapa ada cadangan mana boleh buat loan ke ha tk kisah lah cemana pun. janji mudah and cepat proses dia
nak bukak business kecik ke besar bang? kalau business besar modal pun besar
 

pelitaminyak

Active+ Member
Joined
Aug 13, 2008
Messages
4,816
Reaction score
1,393
Points
111
Try cari bidang yg banyak permintaan ....... Bengkel, wiring, construction ....... Bidang yg patut dilupakan gajet, komputer, perlancongan,

Pertanian sekrang ni kerajaan ada bagi geran boleh cuba ...... Kawan saya buat sayur 12 ekar boleh dapat sebulan 15-20k ......tanam labu air, jambu batu dan timun je
 

nurulazzin

Business Branding Paid Promoter
Joined
Aug 2, 2013
Messages
219
Reaction score
6
Points
25
hello geng! pls bagi saya semangat nak teruskan hidup hahaha walaupun tgh down tp kita kena kuat en... Sbb saya baru lepas kena buang kerja. Kerja as Operational team dkt airasia tp tulah dia nak cut cost so dia cut sekali manpower hmm so skrg dengan modal duit sendiri yg ada and ingat nak buat loan sikit sbb nak business meniaga ikan laga. saya ada kawan yg boleh tolong setup kedai pesemua sbb dia pun buka kedai yg sama. Cuma skrg ni modal yg ada kureng sikit. ada sesapa ada cadangan mana boleh buat loan ke ha tk kisah lah cemana pun. janji mudah and cepat proses dia
kalau nak starting business kena buat loan lah bang oi... Kecuali ko anak dato boleh ler guna modal sendiri hihi yelah nak start business modal confirm besar lagi kalau nak sewa lot kedai
 

nurulazzin

Business Branding Paid Promoter
Joined
Aug 2, 2013
Messages
219
Reaction score
6
Points
25
nak bukak business kecik ke besar bang? kalau business besar modal pun besar
modal mesti lah besar dia kata nak bukak kedai en... Selalu sewa kedai dah kena bayar deposit 3 bulan haaaa ko ingat sikit pakai duit??? saya dulu pun ada try buat foodtruck tu pun buat loan dkt yayasan dewan perniagaan melayu perlis berhad total pinjaman 37k
 
Last edited:

nurulazzin

Business Branding Paid Promoter
Joined
Aug 2, 2013
Messages
219
Reaction score
6
Points
25
Try cari bidang yg banyak permintaan ....... Bengkel, wiring, construction ....... Bidang yg patut dilupakan gajet, komputer, perlancongan,

Pertanian sekrang ni kerajaan ada bagi geran boleh cuba ...... Kawan saya buat sayur 12 ekar boleh dapat sebulan 15-20k ......tanam labu air, jambu batu dan timun je
bidang yg akak mention ni semua perlukan ilmu. Kena g kelas kemahiran or maybe kursus. kalau otak kosong mana reti nak manage buat semua ni hahaha
 

dausbiz

CG Hardcore Club
Paid Membership
Joined
Apr 27, 2015
Messages
52,008
Reaction score
1,722
Points
596
nak buat biz baru ok best pastikan ada modal pusing cukup

lani nak biz bukan mudah wooo

contoh

kita jual kereta

ada lagi 1000 orang jual keta sama

persaingan sengit

mental mau kuat
 

cosine

Fun Poster
Joined
Jul 14, 2010
Messages
190
Reaction score
5
Points
25
hello geng! pls bagi saya semangat nak teruskan hidup hahaha walaupun tgh down tp kita kena kuat en... Sbb saya baru lepas kena buang kerja. Kerja as Operational team dkt airasia tp tulah dia nak cut cost so dia cut sekali manpower hmm so skrg dengan modal duit sendiri yg ada and ingat nak buat loan sikit sbb nak business meniaga ikan laga. saya ada kawan yg boleh tolong setup kedai pesemua sbb dia pun buka kedai yg sama. Cuma skrg ni modal yg ada kureng sikit. ada sesapa ada cadangan mana boleh buat loan ke ha tk kisah lah cemana pun. janji mudah and cepat proses dia
jangan... klu loan ssah skit.. n pendapatn klu bergantung kepada ikan laga jek, susah nnti bang.. saya tak sokong...

cadangan saya, buat runner jek dlu... mcm kawan2 saya buat, lalamove, food grab, dll. klu da stabil n ada duit utk bukak ikan laga, buat kecik2 dlu....jgn loan....
 

pelitaminyak

Active+ Member
Joined
Aug 13, 2008
Messages
4,816
Reaction score
1,393
Points
111
bidang yg akak mention ni semua perlukan ilmu. Kena g kelas kemahiran or maybe kursus. kalau otak kosong mana reti nak manage buat semua ni hahaha
Biz ikan laga ........ Biz ni biz hobi bukan biz keperluan asas dan kurang dapat sambutan

Cari biz yg banyaj permintaan
 

Norshahrul

Freshie
Joined
Oct 23, 2019
Messages
23
Reaction score
0
Points
3
jangan... klu loan ssah skit.. n pendapatn klu bergantung kepada ikan laga jek, susah nnti bang.. saya tak sokong...

cadangan saya, buat runner jek dlu... mcm kawan2 saya buat, lalamove, food grab, dll. klu da stabil n ada duit utk bukak ikan laga, buat kecik2 dlu....jgn loan....
ramai sgt buat kerja runner ni. mcm dah full sangat lagi lagi dkt kl ahhahaha memanjang atas jln ada je diorang ni
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register