BTC USD 63,377.6 Gold USD 4,326.66
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Asal Usul Melayu - Video Menarik

melayu asal ialah orang kelantan...kajian prof...sebab tu jati diri orang kelantan lagi kuat compare to other negeri
 
Bangsa Melayu berasal dari penduduk yg mendiami Kerajaan Melayur di Jampi, Sumatera. Penduduk Semenanjung terdiri dari bangsa Mon, Khmeir n Siam. Pastu Sriwijaya menakluk Semenanjung meMELAYUkan peribumi Semenanjung.
 
tengok tu...video mengatakan melayu berasal antara benua afrika hingga ke timur .

bnyk je fakta dan sumber tentang melayu.....ada sumber mengatakan keturunaan awal melayu adalah dari nabi ibrahim a.s dan neneknya nabi nuh a.s.....sumber dari perpustakaan iskandariah dan venerah...dan kemudian keturunaan ini berhijrah dari satu tempat ke satu tempat....sama seperti sekarang melayu kita bersepah2 di merata-rata dunia...samaada di liverpool,manchester,london,british dll .

bnyk yg kata dari indonesia....tetapi indonesia juga adalah "serumpun melayu"....dari serumpun melayu itu la terdapat bnyk bangsa seperti jawa,baja dll.
 
Last edited:
menarik.. bangsa kita suatu ketika dahulu amat advance..sekarang advance dalam hal seks romen
 
Orang semenanjung je nak jadi melayu. Orang Sabah marah kalau kerajaan nak Bagi status melayu kat mereka.
 
Orang semenanjung je nak jadi melayu. Orang Sabah marah kalau kerajaan nak Bagi status melayu kat mereka.

huhu

perkataan melayu ni sensitif sikit kalau di sabah

tengok la apa jadi di sabah skrg sebab cadangan peribadi mufti utk memelayukan orang sabah atas dasar perpaduan orang Islam
habis mengamuk orang sabah, yg kristian lg la, marah sampai pergi edit hidung mufti jd hidung bab1
 
Orang semenanjung je nak jadi melayu. Orang Sabah marah kalau kerajaan nak Bagi status melayu kat mereka.

Kalau ikut sejarah dan genetik, yang duk borneo itu pun Melayu. Iban, Melanau,dll. Sekian. :D :D
 
Kalau ikut sejarah dan genetik, yang duk borneo itu pun Melayu. Iban, Melanau,dll. Sekian. :D :D

Yelah.... Tapi mereka tak suka nak buat macam mana:D

Mufti tu dah minta maaf dengan iban, melanau, dusun ke... Seperti apa yang mereka tuntut?


Kalau Di semenanjung bangsa lain ada yang sangup masuk Islam untuk jadi melayu.
 
Back
Top
Log in Register