combat13
CG Top Poster Club

- Messages
- 28,153
- Joined
- Dec 18, 2007
- Messages
- 28,153
- Reaction score
- 346
- Points
- 141
APMM Aktifkan Operasi SAR Kesan Pemancing Jatuh Laut
Kredit: APMM Pulau Pinang
Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Pulau Pinang mengaktifkan operasi mencari dan menyelamat (SAR) bagi mengesan seorang pemancing yang dilaporkan terjatuh ke laut di kawasan Jambatan Pulau Pinang, di sini hari ini.
Mangsa Abdul Ghani Mohsin, 39, dilaporkan terjatuh ke dalam laut ketika memancing di tiang nombor lima bawah jambatan berkenaan.
Pengarah APMM Pulau Pinang Kepten Muhammad Suffi Mohd Ramli berkata Pusat Operasi Maritim Negeri Pulau Pinang (PUSOP) menerima aduan awam berhubung kejadian pada 6.10 pagi dan Maritime Rescue Sub-Centre (MRSC) Langkawi telah mengaktifkan operasi SAR.
"Sebuah bot peronda APMM telah diatur gerak ke lokasi kejadian pada 7.30 pagi bagi memulakan pencarian dan operasi diperkasakan dengan penglibatan aset bot peronda daripada Pasukan Polis Marin (PPM), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) serta Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM).
"Selain itu, bantuan aset dron daripada pihak APM turut digerakkan bagi memperluas skop pencarian dan memantapkan proses pengesanan mangsa," katanya dalam kenyataan hari ini.
Muhammad Suffi berkata sektor pencarian kini difokuskan di sekitar kawasan Jambatan Pulau Pinang dengan tumpuan khusus diberikan pada kedudukan terakhir mangsa dilaporkan terjatuh.