BTC USD 64,283.2 Gold USD 4,481.21
Time now: Jun 1, 12:00 AM

DeFi Apa itu DeFi dalam kripto?

Dann

Administrator
gem
Messages
3,572
Staff member
Joined
Nov 19, 2005
Messages
3,572
Reaction score
2,187
Points
111
DeFi = Decentralized Finance ialah satu protokol blockchain-based berbentuk kewangan yang menggunakan blockchain Ethereum . Lonjakan Bitcoin yang tinggi dalam sejarah blockchain dalam sekitar hujung 2019 actually buka mata ramai "opportunist" dan "market maker" dengan idea untuk membangunkan protokol masing masing.

DeFi diwujudkan untuk menawarkan servis kewangan sama seperti yang ditawarkan oleh bank dan syarikat kewangan. Cuma bila kita sebut blockchain-based sahaja ini bermakna DeFi tidak akan dapat dikawal oleh mana mana pihak atau negara atau dimanipulasi oleh politik atau satu pihak berkepentingan dalam sesebuah negara sahaja.

Projek DeFi yang pertama dilancarkan oleh MakerDAO yang menawarkan token DAI yang boleh dtukarkan terus ke US Dollar. Namun jangan silap, DAI bukan bermakna ianya backed by matawang US Dollar. Jika terjadi sesuatu, pilihan pelabur untuk menukarkan DAI ke Ethereum mestilah menggunakan platform MakerDAO.

Hopefully ada input input yang lebih menarik untuk kita semua kongsikan.


P/s: Mungkin ramai CGrians dah tau info ini cuma kita tak ada thread untuk bincangkan DeFi dengan lebih general.
 
Back
Top
Log in Register