Analisis semasa harga emas. (News-FA/Technical Analysis-TA)

Recommended Brokers


IstiqamahGOLD

Active Member
Platinum Member
Joined
Feb 11, 2009
Messages
1,518
Reaction score
47
Points
35
Salam, saje bukak thread ni untuk semua gold diggers berikan sebarang input dan analisis termasuk aku. Mudah untuk kita semua buat rujukan dan panduan. :)

Ni setup aku untuk hari ini :

 
Sponsored Post

IstiqamahGOLD

Active Member
Platinum Member
Joined
Feb 11, 2009
Messages
1,518
Reaction score
47
Points
35
no komen
x pakar bab2 nie :D
xpe, aku pun masih lagi belajar. harap ada mana-mana gold trader bagi input... bolehlar kita wat panduan. :)
 

IstiqamahGOLD

Active Member
Platinum Member
Joined
Feb 11, 2009
Messages
1,518
Reaction score
47
Points
35
oklah tu Izan,

Ok ni aku nak cerita sikit perihal Emas, kekuatan dan kelemahan Dollar.

Apabila US Dollar menguat, ianya memerlukan jumlah dollar yang sedikit untuk membeli sebarang komiditi contohnya emas. Apabila USD melemah, ianya memerlukan jumlah dollar yang lebih untuk membeli komoditi dalam kuantiti yang sama.

Ini membuktikan US Dollar menentukan arah harga komiditi seperti emas, yang mempengaruhi samada memerlukan dollar yang sikit atau banyak untuk membeli emas atau komiditi lain. Lain kata, apabila USD menguat emas akan menurun dan sama juga sebaliknya. Itulah fakta tentang nilai harga emas.

LAin faktor mempengaruhi harga emas ialah bergantung kepada "demand" dalam pasaran terhadap emas. Apabila harga emas tinggi apabila diukur bukan sahaja dalam bentuk USD, tetapi juga dalam bentuk Euro, Pounds, Yen ataupun RM, kita tahu demand emas adalah tinggi dan telah menaikkan nilai harganya tersendiri.

Apabila harga emas tinggi dalam US Dollar... tetapi dalam masa sama harga dalam bentuk currency lain tetap sama kita dapat buat rumusan bahawa USD Dollar yang melemah dan bukannya kekuatan USD menjadi punca kenaikan harga emas. Ini kerana harga emas jika kita lihat di dalam mana-mana graph Meta4 ianya VERSUS with USD. JAdi ini perkara penting yang perlu kita lihat sebagai trader emas.

Haha apa aku mengarut daaa.. aku xde keje lah ni semalam dah seharian trade gold hari ni aku nak rehat jap. kekeke. :D
 

IstiqamahGOLD

Active Member
Platinum Member
Joined
Feb 11, 2009
Messages
1,518
Reaction score
47
Points
35
bro, trade gold kat ne? berminat jgk nk blajar trade ni..tp yg aku jmpa sekarang just VGMC..cuma kurang yakin web tu akan bertahan lama..
Emas ni ramai tak trade kat meta4 sebab spread dia tu ramai tk tahan kena ada modai besar. Aku pun trade kt VGMC gak sebab kat situ takkan kena MC.. haha. Kat broker meta4 aku buat analisis dan untuk tekan SELL je. Ko cuba tanya IB-IB banyak kt cg nih ada beberapa broker offer trading komiditi sperti emas. :)
 

lambda123

Super Active Member
Joined
Aug 10, 2008
Messages
7,339
Reaction score
448
Points
81
aku pun gold digger x expert pun, harap leh tumpang belajar sini.
 

arzaraza

Super Active Member
Joined
Sep 22, 2010
Messages
5,762
Reaction score
28
Points
70
alamak :eek: :eek: :eek:
aku lagi le tak paham nak baca analisis tu #:-S

boleh ke sesapa ajar :D pelan pelan :)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register