Allah Di Mana ?

CG Sponsors
akusebenar

Active+ Member
Joined
Jun 5, 2010
Messages
4,185
Reaction score
65
Points
30
kononnya setiap dimensi dipisahkan oleh membran... dan segala benda yg wujud yg dapat kita perhati adalah hasil getaran komponen asas iaitu string. getaran string yg berbeza mengikut frekuensi sebahagiannya akan menghasilkan proton... neutron... elektron... sehingga membentuk segala jisim.

dan kononnya lagi, terdapat 2 jenis string... pertama kedua hujungnya terbuka... yg kedua tertutup membentuk bulatan. jenis pertama iaitu hujung terbuka mampu menembusi membran dan berpindah randah dari satu dimensi ke dimensi lain. yg jenis kedua stay kat dimensi tu... tak kemana2.

dan kononnya, beberapa alam 1 dimensi dibalut oleh alam 2 dimensi. beberapa alam 2 dimensi dibalut oleh alam 3 dimensi ... dan seterusnya hingga 11 dimensi. pemisah antara dimensi adalah membran dan dipenuhi oleh string yg sentiasa bergetar.

dalam dimensi kita graviti didapati tidak begitu kuat sebab dah diserap ke dimensi lain.

tapi aku rasa alam ni ada 7 dimensi :-?:-?:-?

An-Naba, ayat 37
رَّبِّ ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضِ وَمَا بَيۡنَہُمَا ٱلرَّحۡمَـٰنِ*ۖ لَا يَمۡلِكُونَ مِنۡهُ خِطَابً۬ا (٣٧)
Tuhan yang mentadbirkan tujuh petala langit dan bumi serta apa yang ada di antara keduanya, Tuhan Yang Maha Pemurah, tidak ada sesiapapun diberi kuasa berkata-kata denganNya (untuk memohon pertimbangan tentang balasan atau pengurniaan itu);

Nuh, ayat 15
أَلَمۡ تَرَوۡاْ كَيۡفَ خَلَقَ ٱللَّهُ سَبۡعَ سَمَـٰوَٲتٍ۬ طِبَاقً۬ا (١٥)
Tidakkah kamu mengetahui dan memikirkan bagaimana Allah telah menciptakan tujuh petala langit bertingkat-tingkat,
aku ada pernh baca pasal 11 dimensi dan dikaitkan dengan 7 dimensi..aku dah x ingt camne ntah..
 
Sponsored Post

firdaus83

Active Member
Joined
Oct 18, 2009
Messages
1,282
Reaction score
4
Points
25
Telah berkata orang-orang Mujassimah ;

“Apabila yang dimaksudkan “tempat” (makaan) adalah yang tersirat di dalam fikiran mereka, iaitu setiap yang meliputi dan membatasi seperti langit, bumi, kursi, Al-‘Arsy, dan sebagainya, maka adalah benar perkara itu mustahil bagi Allah berdasarkan kesepakatan seluruh ulama Islam,kerana Allah tidak mungkin dibatasi dan diliputi oleh makhluk, bahkan Dia lebih besar dan Agung, bahkan kursiNya sahaja meliputi langit dan bumi. Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman :

وَمَا قَدَرُوا اللَّهَ حَقَّ قَدْرِهِ وَالْأَرْضُ جَمِيعًا قَبْضَتُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَالسَّمَاوَاتُ مَطْوِيَّاتٌ بِيَمِينِهِ ۚ سُبْحَانَهُ وَتَعَالَىٰ عَمَّا يُشْرِكُونَ

Dan mereka tidak mengagungkan Allah dengan pengagungan yang selayaknya, padahal bumi seluruhnya dalam genggamanNya pada hari Kiamat dan langit digulung dengan tangan kananNya. Maha Suci Allah dan Maha Tinggi Dia dari sebarang apa yang mereka persekutukan.

(Surah Az-Zumar 39 : 67)

Dalam Sohih Al-Bukhari No. 6519 dan Muslim No. 7050, dari Nabi s.a.w. :

Allah menggenggam bumi dan melipat langit dengan tangan kananNya, kemudian berfirman : "Aku adalah raja, manakan raja-raja bumi?”

Ada pun apabila yang dimaksudkan adalah “tempat” sebagai sesuatu yang tidak meliputi yakni di luar alam semesta, maka Allah di luar alam semesta sebagaimana keberadaanNya sebelum menciptakan makhluk. Jadi, Allah di tempat yang bermakna kedua ini bukanlah makna pertama.

(Rujuk : Muqaddimah Mukhtasar Al-‘Uluw, mukasurat 70-71 oleh Al-Albani)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ketahuilah olehmu Wahai Sahabat2 ku Sekalian ;

Lihat perkataan mereka (Qaum Mujassimah) yang pertama ;

“.....kerana Allah tidak mungkin dibatasi dan diliputi oleh makhluk....”

....................

Baik, perkataan “di” bererti “pada” yang bermaksud “pada tempat.” Dan, tempat adalah makhluq.

Kita lihat perkataan mereka(Qaum Mujassimah) yang kedua pula,

"...Allah berada “di” luar alam...."

....................

Ini juga membawa makna ada tempat. DAN TEMPAT ITU ADALAH MAKHLUQ.

Telah bersalah-salahanan kata mereka (Qaum Mujassimah) dengan perkataan Amirul Mukminin Sayyiduna ^Ali RadiAllahuanhu.

Secara Tabrrukan Wa Tawassulan, perhatikanlah Nas serta Ibarah Kitab Al-Farqu Bainal Firaq, bagi Al-Imam Al-^Allamah Sadhrul Islam Al-Usuliy Al-^Alim Al-Mutafannil ‘Abdul Qahir Ibni Tahir Ibni Muhammad Al-Baghdadiyyi Al-Isfirainiy A-Tamimiy (429 H – 1037 M), m/s 256, baris 7 dari bawah.

Lebih kurang Melayunya,

Telah IJMAK (Sepakat) Para Ulama Ahlus Sunnah Wal Jamaah di atas keyakinan bahawasanya ALLAH TAALA tidak mengambil atau TIDAK menduduki mana-mana tempat.

.......................

Dan lagi, berkatalah Amirul Mukminin ^Ali Radiallahuanhu ;

“Demi sesungguhnya, ALLAH itu sememangnya telah ADA, dan belum ada lagi tempat. Dan, Dia sekarang ini ada, sebagaimana Ia ada sebelum adanya tempat.”

…………………………..


Sebagai BERADAB kepada Ulama dan Fuqaha' (Kitab-kitab Muktabar) dan juga Ahli Kalam (Ahli Tauhid.)

Sila datangkan dengan HUJAH KITAB jua. Sila lampirkan lembaran mukasurat KITAB yang kamu nyatakan, bukannya COPY and PASTE sahaja.

BELAJOLAH… BELAJO KITAB TAUHID TURAS yang MUKTABAR.. bukannya Kitab Wahabiy Ahli Bida^ Wal Ahwa’ lagi SESAT MENYESATKAN Umat Islam.

Wahabiy adalah CIPTAAN YAHUDI..
 
Last edited:

johnson wong

Fun Poster
Joined
Oct 8, 2008
Messages
245
Reaction score
0
Points
10
"Aku menarik kembali segala perkataan ku yang mengatakan Allah berada di atas. Dan, Aku bersaksi Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah. Dan, aku bersaksi bahawa Nabi Muhammad saw itu Pesuruh Allah."
 
Last edited:

johnson wong

Fun Poster
Joined
Oct 8, 2008
Messages
245
Reaction score
0
Points
10
"Aku menarik kembali segala perkataan ku yang mengatakan Allah berada di atas. Dan, Aku bersaksi Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah. Dan, aku bersaksi bahawa Nabi Muhammad saw itu Pesuruh Allah."
 
Last edited:

firdaus83

Active Member
Joined
Oct 18, 2009
Messages
1,282
Reaction score
4
Points
25
"Sesiapa mengingkari sesungguhnya Allah berada di atas langit, maka sesungguhnya dia telah kafir. Adapun terhadap orang yang tawaqquf (diam) dengan mengatakan: Aku tidak tahu apakah Tuhanku di langit atau di bumi? Berkata al-Imam Abu Hanifah: Sesungguhnya dia telah kafir kerana Allah telah berfirman: Ar-Rahman di atas ‘Arasy al Istiwa" (Lihat: Mukhtasar al-Ulum, Hlm. 137. Imam Az-Zahabi. Tahqiq al Albani)

Telah berkata Sheikhul Islam imam Abdul Kadir Jailani:

“Tidak boleh mensifatkan-Nya bahawa Ia (Allah) berada di tiap-tiap tempat (Allah di mana-mana). Bahkan wajib mengatakan, “Sesungguhnya Ia di atas langit (iaitu) di atas ‘arsy-Nya sebagaimana Ia telah berfirman: “ar-Rahman di atas ‘arsy, Ia istawa’”, di dalam surah Thoha, ayat ke 5.” (Fatwa Hamawiyyah Kubra, halaman 87)
Imam Syafie rahimahullah seterusnya menjelaskan:

"Dan Allah Ta'ala di atas 'Arasy-Nya (Dan 'Arasy-Nya) di langit”. (Lihat: Iktiqad Aimmah al-Arba'ah, Abi Hanifah, Malik, Syafie wa- Ahmad. Hlm. 40)

Imam Syafie rahimahullah seterusnya menjelaskan lagi:

"Kita menetapkan sifat-sifat (mengithbatkan sifat-sifat Allah) sebagaimana yang didatangkan oleh al-Quran dan yang warid tentang-Nya dari sunnah, kami menafikan tasybih (penyerupaan) tentangNya kerana dinafikan oleh diriNya sendiri sebagaimana firmanNya (Tiada sesuatu yang semisal denganNya)". (Lihat: Iktiqad Aimmah al-Arba'ah, Abi Hanifah, Malik, Syafie wa- Ahmad. Hlm. 42)

Jelaslah bahawa, hakikat-nya para imam itu sendiri seperti ibnu Katheer, as-Syafi’e, imam Ahmad bin Hanbal, imam Malik, dan lain-lain adalah bersama para salaf dalam menyatakan bahawa Allah itu bersemayam di ‘arsy selaras dengan keagungan-Nya tanpa ta’wil dan ta’til.
هَؤُلاءِ قَوْمُنَا اتَّخَذُوا مِنْ دُونِهِ آلِهَةً لَوْلا يَأْتُونَ عَلَيْهِمْ بِسُلْطَانٍ بَيِّنٍ فَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَرَى عَلَى اللَّهِ كَذِبًا
“maka tidak ada Yang lebih zalim dari orang-orang yang berdusta terhadap Allah.” (al-Kahfi: 15)
Inilah WAHHABIY, barulah aku tahu si MAMAT JOHNSON & JOHNSON ni WAHHABIY AHLI BIDA' WAL AHWA' !!!

Amik ayat AL-QURAN dan AL-HADIS, tafsir pakai KEPALA TENGK*RAK sendiri...

Macamlah dalam Al-Quran hanya menunjukkan ALLAH TA^ALA tu kat ATAS ARASY, macam mana pulak kalau ada ayat Al-Quran yang menunjukkan ALLAH bukan atas ARASY ???

Seperti apa yang telah lalu disebut,

BINASALAH ENGKAU KERANA MEMAHAMKAN AL-QURAN DAN AL-HADIS berdasarkan PEMIKIRAN JAHIL ENGKAU SENDIRI..


Betul ke Sahabat TAK TAKWIL AL-QURAN ???

BETUL KE ???

BAIK nko pegi BELAJAR KITAB-KITAB TAUHID yang MUKTABAR !!!
 
Last edited:

firdaus83

Active Member
Joined
Oct 18, 2009
Messages
1,282
Reaction score
4
Points
25
هَؤُلاءِ قَوْمُنَا اتَّخَذُوا مِنْ دُونِهِ آلِهَةً لَوْلا يَأْتُونَ عَلَيْهِمْ بِسُلْطَانٍ بَيِّنٍ فَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَرَى عَلَى اللَّهِ كَذِبًا
“Maka, tidak ada Yang lebih zalim dari orang-orang yang berdusta terhadap Allah.” (al-Kahfi: 15)

HADIAH MA^AL HIJRAH dalam "HIMPUNAN AQWALUL ULAMA" pada menyatakan KEBENARAN AQIDAH AHLUS SUNNAH WAL JAMAAH AL-ASYA^IRAH WAL MATURIDIYYAH, serta betapa KUFURNYA Aqidah Wahhabiyyah !!!


Page 00-19 (Front Cover and Back Cover)


Page 01-02


Page 03-04


Page 05-06


Page 07-08


Page 09-10


Page 11-12


Page 13-14


Page 15-16


Page 17-18

...............................

SALAMUN ^ALA MANIT TABA^AL HUDA !!!

(Bermula salam sejahtera itu hanya diperuntukkan ke atas orang yang mau mengikut petunjuk yang benar.)
 
Last edited:

lautbiru

Active Member
Joined
Jun 8, 2010
Messages
1,630
Reaction score
331
Points
41
Assallamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Alhamdullillah..


Hujah bebudak saya:eek: ...Kalau org Wahabi kata Allah kat langit sambil tunjuk jari ke atas....Depa lupa ka BUMI BULAT?:))

So..kalau saya tunjuk kat lantai pun...langit juga:))


Tak Usahlah kita ambil pot pada Ustaz yg mengaku Rasul ni...hehee:))

Kalau dia boleh tulis buku yg menyerang Prof Harun Din Al Hafiz...juga Syekh Uthman El Muhammadi....masih "ada hati" ke Tuan uan nak dengar hujah hujah Ustaz yg sebegini...?

Mintak dijauhkan!

(yg kelakau...aritu...terbaca dr Maza pun terpaksa mengaku tak terima fahaman Wahabi Totok mcm Ustaz rasul dahari....dalam isu ni...tak maulah ...hehhee:)) )
 

hulkhogan

Fun Poster
Joined
Aug 5, 2007
Messages
619
Reaction score
10
Points
15
Inilah WAHHABIY, barulah aku tahu si MAMAT JOHNSON & JOHNSON ni WAHHABIY AHLI BIDA' WAL AHWA' !!!

Amik ayat AL-QURAN dan AL-HADIS, tafsir pakai KEPALA TENGK*RAK sendiri...

Macamlah dalam Al-Quran hanya menunjukkan ALLAH TA^ALA tu kat ATAS ARASY, macam mana pulak kalau ada ayat Al-Quran yang menunjukkan ALLAH bukan atas ARASY ???

Seperti apa yang telah lalu disebut,

BINASALAH ENGKAU KERANA MEMAHAMKAN AL-QURAN DAN AL-HADIS berdasarkan PEMIKIRAN JAHIL ENGKAU SENDIRI..


Betul ke Sahabat TAK TAKWIL AL-QURAN ???

BETUL KE ???

BAIK nko pegi BELAJAR KITAB-KITAB TAUHID yang MUKTABAR !!!
Tuan tak perlu marah2...itu ilmu yang dia belajar...tuan harus belajar hormatkan orang lain...!!! Wahabi...atau salafi itu bukan masalahnya...!!! Kalau tuan rasa pendapat tuan betul tulis lagi bukti2 lain...tetapi bila orang tidak mahu mengikutnya... diam saja...kerana HIDAYAH itu milik Allah...bukan milik kita...

Tunjukkanlah keikhlasan dalam berdakwah...jangan berdakwah mengikut emosi...!!:)

Apa yang saya tahu apa yang Rasulullah ajar itulah yang paling benar...dan pemahaman para sahabat itulah yang terbaik...!!!
 

firdaus83

Active Member
Joined
Oct 18, 2009
Messages
1,282
Reaction score
4
Points
25
Tuan tak perlu marah2...itu ilmu yang dia belajar...tuan harus belajar hormatkan orang lain...!!! Wahabi...atau salafi itu bukan masalahnya...!!! Kalau tuan rasa pendapat tuan betul tulis lagi bukti2 lain...tetapi bila orang tidak mahu mengikutnya... diam saja...kerana HIDAYAH itu milik Allah...bukan milik kita...

Tunjukkanlah keikhlasan dalam berdakwah...jangan berdakwah mengikut emosi...!!:)

Apa yang saya tahu apa yang Rasulullah ajar itulah yang paling benar...dan pemahaman para sahabat itulah yang terbaik...!!!

INI BUKAN MASALAH EMOSI !!!

Ini MASALAH TAUHID !!!

Nabi DAH INGATKAN pada kita, sesiapa yang SALAH AQIDAH, KEKAL kat Neraka JAHANNAM !!!

WAHHABIY bukan SALAFIY, WAHHABIY bukan AHLUS SUNNAH !!!

WAHHABIY adalah MUJASSIMAH, iaitu AHLUL BIDA' WAL AHWA'!!!


Jangan PANDAI-PANDAI nak kata AJARAN WAHABIY tu adalah dari NABI SAW dan PARA SAHABAT RA yang ajar!!!

Jangan sesekali BERDUSTA atas nama Nabi saw.. Kelak tempatmu HULKHOGAN di Neraka Jahannam, kerana berdusta atas nama Nabi saw !!!

Bila orang TIDAK mengikut KEBENARAN, bukan kita kena diam. Kita kena BERJIDAL.. FAHAM !!!!


ASSALAMUALAIKUM.

Nabi Muhammad SAW bersabda:
“Tidaklah sesat suatu kaum setelah mendapatkan hidayah untuk mereka, melainkan karena terlalu banyak berdebat.” (HR Ahmad dan Tirmidzi)

NAS Al-Quran yang MENYATAKAN BERDEBAT atau BERJIDAL adalah salah satu cara BERDAKWAH !!!

KAFIRLAH orang yang ENGKARKAN akan NAS AL-QURAN walaupun SEPOTONG AYAT.

Sila baca Kitab Tafsirul Khazin Al-Musamma Lubabut Ta’wil Fi Ma’anit Tanzili, bagi Al-Imam ‘Alauddin Ali bin Muhammad bin Ibrahim Al-Baghdadiyy, Juzuk 4, muka surat 125, baris 1 dari atas dalam Kotak.


Juzuk 4 Sepatutnya.


Baris 1 dari atas dalam Kotak.

Bahagian Ketiga (Daripada 3 Kelompok manusia).

Mereka yang MELAWAN, dan BERSETERU, dan BERDEGIL KERAS KEPALA atau UNGKAL.

Untuk orang-orang ini, ALLAH TA^ALA menujukan kepada mereka dengan Firmannya ;

"Dan, BERJIDALLAH oleh mu (Tetak menetak hujjahlah olehmu), yang mana JIDAL itu (Tetak menetak hujjah) adalah SEBAIK-BAIK CARA."

Iaitu, sehingga MEREKA tunduk, dapat dipimpin kepada KEBENARAN, dan mereka PATAH BALIK rujuk semula kepada KEBENARAN.

Dikatakan, maksud HIKMAH ialah NAS AL-QURAN.

Yakni, "Seru olehmu akan mereka dengan NAS AL-QURAN."

Yang mana, Berdakwah dengan NAS AL-QURAN itulah yang dikatakan HIKMAH dan NASIHAT yang baik.

Dikatakan juga, maksud HIKMAH adalah NUBUWWAH.

Iaitu, "Serulah olehmu akan mereka dengan NUBUWWAH dan RISALAH."

...........

Pada baris ke-7 dari atas pula ;

Dan, JIDALLAH (Tetak menetak hujjah) oleh mu akan mereka itu, yang mana ia sebaik-baik cara (Dalam Berdakwah kepada mereka yang MELAWAN, dan BERSETERU, dan BERDEGIL KERAS KEPALA atau UNGKAL).

Iaitu, berpalinglah (abaikan sahaja) daripada Penyakitan mereka.

Dan, janganlah engkau CUAI dalam menyampaikan RISALAH (AGAMA) dan MENYERU kepada KEBENARAN.

........................

HIKMAH adalah BERDAKWAH DENGAN BERDASARKAN NAS-NAS AL-QURAN dan AL-HADIS, dan TAFSIRAN-TAFSIRAN KITAB-KITAB TAFSIR MUKTABAR !!!

Bukanlah HIKMAH itu BERDAKWAH dengan FIKIR-FIKIR AGAMA pakai KEPALA H*TAK sendiri..

MEMAHAMKAN AGAMA dengan cara FIKIR-FIKIR AGAMA adalah Dasar KUFUR AQIDAH MUKTAZILAH !!!

Dan, sememangnya JAMAAH TABLIGH adalah JAMAAH yang menyebarkan AQIDAH MUKTAZILAH dan WAHABIY !!!
 
Last edited:

nasibungkus

Fun Poster
Joined
Oct 22, 2009
Messages
643
Reaction score
7
Points
15
lani wahabi pun tak ngaku wahabi dah..kalau mengaku,bubuh je mcm ni..kasi scan kitab2..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register