Air Purifier - Perlu atau tak?

CG Sponsors




magnesium

Legendary Member
Joined
Apr 18, 2010
Messages
10,544
Reaction score
308
Points
131
Xperlu sejuk tp udara segar
Mcm ionizer la lebih kurg
Nak sejuk dan segar pakai air con...

Nak udara segar + sejuk udara malam pakai exhaust fan dah cukup.
 
Sponsored Post

maruz

Fun Poster
Joined
Feb 9, 2007
Messages
805
Reaction score
77
Points
20
Kebetulan beli Sharp Plasmacluster Air Purifier with Mosquito Catcher pada Oktober 2015. Sepanjang hampir 3 bulan pakai mmg berbaloi. Tiada perbezaan ketara pada bil elektrik (ON waktu mlm sahaja). Yang penting dah tak perlu pakai ubat nyamuk.

Dari segi pembasmi habuk mmg terbaik. Begitu juga jika ada asap vape, automatik mesin ini bekerja keras.

Sehingga saya pakai tiada masalah tak puas hati setakat ni. Walaupun kadang² bunyi agak mengganggu tidur, ia ada sleep mode utk kuragkan kesan bunyi kipas penapis tu.

Retail Price: RM 1190, saya dapat RM940 di LAZADA termasuk penghantaran.
 

kirana

Fun Poster
Joined
Mar 17, 2007
Messages
418
Reaction score
41
Points
20
Salam. Nak tanye pendapat terutama yg guna air purifier.
Situation die mcm ni.

Bilik rumah den time tido 4 org.
Den, wife n 2 org anak
Setiap kali tido, pintu akan bukak, dan sedikit tingkap bilik akan dibukak untuk angin keluar masuk
Tp risau anak den yg baby ni, kene angin awal, risau kene asma.
Kalo tutup plak, panas dan rase rimas tertutup mcm oksigen xcukup

Den rase nak angkat air purifier. Kalo aircond mcm mahal sgt bil letrik
Adakah air purifier akan membantu solvekan masalah den
Atau pasang je aircond tp bil letrik melambung la
Den tgh aim xiaomi air purifier 2.0 rm699
Masalah awk takkan settle bro.
Coz basically air purifier ni function air purifier just utk memerangkap particle2 habuk/debu yg kecik2. Letak kipas is better dr air purifier kalau tak nak panas. Jgn beli nanti rugi.
Instead kalau awk still nak bkk tingkap jugak time waktu jerebu teruk dulu itu perferably boleh beli.
Or straight away just go for aircond. Beli 1hp cukup kalau bilik tak besar. Then setkan not below than 25C. Set timer to off cukup sampai pkl 3am. So bolela budget skit cost letrik sebulan below rm40.
 

dausbiz

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 27, 2015
Messages
51,201
Reaction score
1,537
Points
596
Perlu jika serius nak saya leh bantu dapat terus di rumah anda dengan jaminan warranty kerosakan sehingga 5 tahun
 

penhitam

Active Member
Joined
Mar 26, 2008
Messages
1,885
Reaction score
20
Points
25
Salam. Nak tanye pendapat terutama yg guna air purifier.
Situation die mcm ni.

Bilik rumah den time tido 4 org.
Den, wife n 2 org anak
Setiap kali tido, pintu akan bukak, dan sedikit tingkap bilik akan dibukak untuk angin keluar masuk
Tp risau anak den yg baby ni, kene angin awal, risau kene asma.
Kalo tutup plak, panas dan rase rimas tertutup mcm oksigen xcukup

Den rase nak angkat air purifier. Kalo aircond mcm mahal sgt bil letrik
Adakah air purifier akan membantu solvekan masalah den
Atau pasang je aircond tp bil letrik melambung la
Den tgh aim xiaomi air purifier 2.0 rm699
saya pakai xiaomi air version lama...ok la..area rumah aku ni memang banyak habuk...dekat dgn kuari...aku ni alergi sikit dgn habuk..hidung air berair je, macam nak kena selsema..sejak pakai air purifier ni, jarang kena selsema...memang aku on 24 jam..
 

kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
33,248
Reaction score
1,672
Points
206
tengok air purifier semua saiz besar2.
takde ke yang kecil sikit cukup untuk cover bilik bersaiz 10 sq meter?
 

notepad

Super Active Member
Joined
Sep 17, 2011
Messages
8,029
Reaction score
494
Points
96
rx water keluaran Prof. Dato' Dr. Noordin Darus
 
Sponsored Post
Top
Log in Register