BTC USD 24,069.5 Gold USD 1,779.70
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Adakah Taiwan Sebuah Negara?

RuthlessFairy

CG Top Poster Club
gem
Messages
28,911
Paid Membership
Joined
May 15, 2009
Messages
28,911
Reaction score
482
Points
136

Adakah Taiwan Negara?​


Di manakah Taiwan?​

Taiwan adalah sebuah pulau yang terletak di luar pantai tanah besar Asia Timur, kira-kira 112 batu dari China. Ia mempunyai garis pantai sepanjang beberapa bahagian utama air, termasuk Laut China Selatan, Laut China Timur, Laut Filipina, dan Selat Luzon. Pulau ini meliputi kawasan seluas 13, 976 batu persegi dan mempunyai populasi kira-kira 23.55 juta. Taiwan mempunyai keluaran dalam negara kasar (KDNK) sebanyak $ 1.177 trilion dan KDNK per kapita sebanyak $ 24, 027. Saiz populasi dan ekonomi menjadikan Taiwan sebagai anggota bukan PBB terbesar di dunia.

Sejarah Taiwan​

Taiwan mempunyai sejarah yang panjang, bermula sekitar 6, 000 tahun yang lalu, ketika ia pertama kali didiami oleh orang-orang yang dipercayai berasal dari daratan China sekarang ini. Apabila penduduk tumbuh, penduduknya akhirnya dibentuk menjadi budaya dan suku yang terpisah. Rekod menunjukkan bahawa individu dari tempat lain mula tiba pada masa 1500an.
Bagi majoriti abad ke-17, Taiwan berada di bawah pemerintahan kolonial Belanda dan Sepanyol. Kekuasaan penjajah ini telah digulingkan oleh Kerajaan Tungning hingga 1682, ketika Dinasti Qing China menguasai Taiwan. Selepas Perang Sino-Jepun Pertama pada akhir abad ke-19, Taiwan berada di bawah kawalan Empayar Jepun sehingga akhir Perang Dunia II. Pada masa ini, pasukan Amerika menghantar tentera Cina ke Taiwan untuk menerima penyerahannya pada Oktober 1945. Selepas menerima penyerahan rasmi, tentera China secara umum merujuk pada hari itu sebagai Hari Pemulihan Taiwan, sebuah cuti tidak rasmi di China yang masih ada hari ini . Hari ini sepatutnya menandakan bahawa Taiwan disatukan ke Republik China (ROC).

Walau bagaimanapun, Sekutu Perang Dunia II tidak mengiktiraf integrasi ini, dan sebaliknya menganggap Taiwan sebagai zon yang diduduki tentera sehingga 1952, apabila Jepun menyerahkan semua kawalan ke atas pulau itu. Walau bagaimanapun, perjanjian ini tidak menentukan di mana negara kawalan telah diserahkan. Ketidakjelasan ini mengakibatkan kekeliruan mengenai sama ada Taiwan adalah sebuah negara yang merdeka.


Situasi Politik di Taiwan​

Pada masa ini, kedaulatan Taiwan dipertikaikan. Sebilangan besar negara di seluruh dunia memilih untuk tidak terlibat dalam perdebatan ini, dan sebaliknya berurusan dengan Taiwan sebagai negara sendiri ketika tidak membuat pernyataan memihak kepada deklarasi rasmi kemerdekaannya. Dengan cara ini, tiada negara lain mengganggu status semasa Taiwan dan membolehkan pelbagai kumpulan politik meneruskan interpretasi mereka terhadap situasi tersebut.

Perang Saudara Cina​

Tentara Republik China menganggap Taiwan sebagai yang baru disatukan pada Oktober 1945, sejurus selepas Republik China melawan Jepun dalam Perang Sino-Jepun Kedua. Ini juga menandakan permulaan Perang Saudara Cina yang kedua, yang berlangsung dari 1946 hingga 1950, dan berperang di antara kerajaan Kuomintang (KMT) dan Parti Komunis China (CPC). Semasa perang, Republik China dikenali sebagai Republik Rakyat China (PRC), apabila Parti Komunis China menguasai kawasan tanah besar negara itu.

Apabila sudah jelas bahawa Parti Komunis telah menawan kawalan majoriti negara, Chiang Kai-shek dan 2 juta penyokong KMT lain (juga dikenali sebagai nasionalis) melarikan diri ke Taiwan pada bulan Oktober 1949. Hanya beberapa nasionalis yang tinggal di tanah besar . Parti KMT menghalang CPC daripada mengawal pulau tersebut dan pada bulan Disember 1949, Chiang Kai-shek mengisytiharkan kota Taipei menjadi ibu negara Republik China, dengan mendakwa bahawa Taiwan akan tetap berada di bawah komunis yang bukan komunis sebelumnya kerajaan yang dipimpin. Pada tahun 1950, pasukan Komunis berjaya mengawal pulau-pulau berdekatan, tetapi Taiwan tetap berada di bawah kawalan KMT.

Selepas Perang Saudara Cina​

Apabila Perang Korea bermula pada bulan Jun 1950, AS menukar sikapnya terhadap dakwaan Taiwan terhadap kemerdekaan dengan menghantar pasukan tentera untuk menghalang pasukan Komunis dari menyerang. Kedua-dua pasukan RRC dan ROC terlibat dalam konflik ganas sepanjang tahun 1950-an. AS terus menyokong ROC, tetapi kemudian menolak untuk membantu pengeboman daratan China.

Pada tahun 1971, PBB mengeluarkan ROC dari senarai keahliannya dan mendaftarkan RRC di tempatnya. Ahli KMT tidak lagi dianggap sebagai wakil kerajaan China. Selepas langkah ini, kebanyakan negara utama di seluruh dunia mengakui PRC sebagai kerajaan China yang sah. Hubungan antara Taiwan dan tanah besar China menjadi lebih sivil pada tahun 1980an kerana kedua-dua negara mula membangunkan perjanjian perdagangan dan membuat hubungan antara satu sama lain. Walaupun keganasan perlahan-lahan berakhir, negara tidak menandatangani perjanjian untuk menamatkan perang saudara secara rasminya.

Adakah Taiwan Negara Bebas?​

Persoalan kemerdekaan Taiwan kekal. Pemerintah Republik Rakyat China mempertahankan bahawa Republik China telah dihapuskan pada bulan Oktober 1949, dan hak untuk mengendalikan Taiwan telah dipindahkan ke kerajaan baru dengan cara penggantian teori negara. Mengikut teori ini, wilayah yang berada di bawah pemerintahan negara berdaulat berada di bawah pemerintahan negara pengganti ketika pemerintah yang memerintah asal meninggalkan tuntutannya ke kawasan tersebut. Penggantian ini didokumentasikan oleh beberapa perjanjian, termasuk Instrumen Penyerahan Jepun, Deklarasi Kaherah, dan Proklamasi Potsdam.

Di samping itu, PRC mendakwa bahawa RRC dan ROC mewakili dua pihak Perang Saudara Cina, yang belum lagi berakhir secara rasmi. Oleh kerana konflik belum berakhir, Taiwan tidak dapat menuntut kemerdekaannya. Dalam pandangan PRC, majoriti penduduk China (kedua-dua Taiwan dan tanah besar) sepatutnya bersetuju dengan langkah pemisahan agar Taiwan menjadi sebuah negara yang bebas. Kerajaan PRC terus berhujah bahawa Taiwan telah ditolak masuk sebagai anggota PBB dan hanya 19 wakil kerajaan PBB yang mengiktiraf kedaulatannya.

Sebaliknya, ROC (Taiwan) berhujah bahawa ia bertindak sebagai negara merdeka. Di samping itu, kerajaan ROC menunjukkan bahawa ia tidak digantikan oleh kerajaan PRC kerana ia tidak pernah berhenti berfungsi dan melaksanakan tanggungjawab kerajaannya. Kerajaan Taiwan menerangkan Konvensi Montevideo tahun 1933, yang mentakrifkan status negara sebagai kawasan dengan batas-batas yang jelas, hubungan dan perjanjian dengan pemerintah lain, penduduk tetap, dan pemerintah yang bekerja. Taiwan percaya bahawa ia memenuhi kriteria yang diterima secara meluas.


1641792884666.png
 

Attachments

  • 1641792173119.png
    1641792173119.png
    111.8 KB · Views: 2
Sponsored Post

reezn

Mutiple ID - Jedi / soybean
Messages
4,943
Joined
May 1, 2022
Messages
4,943
Reaction score
398
Points
41
semua nak bebas
 
Sponsored Post

Top
Log in Register