1 hari 1 trade

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.08470
USD / JPY
111.585
GBP / USD
1.2955
USD / CHF
0.97815
USD / CAD
1.32249
EUR / JPY
121.036
AUD / USD
0.66199

CG Sponsors




`Unknown_

Active Member
Joined
May 22, 2013
Messages
1,034
Reaction score
21
Points
25
Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada semua pemorex carigold.Saya ingin meminta izin untuk membuka topic ini bagi tujuan mengkaji satu strategi yang di panggil 1 HARI 1 TRADE.

TEKNIK 1 HARI 1 TRADE adalah satu teknik yang cukup mudah.Tetapi tersangatlah tipu jika saya cakap teknik ni 100% perfect.Atas alasan inilah saya membuka thread ini sebagai tujuan berbincang antara sesama pemorex dari cg tak kiralah newbie atau masta.:">

Strategi ini dikongsi oleh masta Nathea dari forum seberang.Terima kasih kepada masta Nathea kerana sudi berkongsi teknik ini secara percuma.

Teknik ini sebenarnya telah di kongsikan di cg oleh masta rayz yang bertajuk Teknik Scalping Candlestick Dari Seberang.Tetapi saya yakin masih ramai yang kurang paham disebabkan penerangan di thread tersebut kurang.

Ade 3 basic strategi yang dikongsikan oleh masta Nathea di forum tersebut.

1 Bulan 1 kali trade
-Anggaran profit 350 hingga 500 pip.Kita akan cuba bila masuk bulan baru.

1 Hari 1 kali trade
-Anggaran profit 10-25 pip.Teknik ni la yang kita akan gunakan untuk kajian.

1 Jam 1 trade,1 Jam 2 trade,1 Jam 4 trade dan 1 Jam 8 trade
-Anggaran profit 3-5 pip.Teknik ni agak extreme.Kita akan ketepikan dahulu.Teknik ni la yang di bincangkan oleh masta rayz di thread Teknik Scalping Candlestick Dari Seberang


1 HARI 1 TRADE

Untuk kajian ini saya akan gunakan demo account dari insta forex.

Account number: 61089049
Investor password: WnzG9Ag1
Server: 67.228.75.130:443 InstaForex-Demo.com

Rules :

1.Pada meta trader sediakan 2 chart,TF Daily dan 1 Hour.Pair EUR/USD dan GBP/USD.
Sila masukkan Candlebody indicator
Boleh download kat sini


2.Sila pilih forex broker,Candle baru utuk Daily,dibuka pada pukul 5 pagi waktu malaysia.Kita akan op pada pukul 6 atau 7 pagi.

3.Lihat gerakan Candle Daily (pukul 5 pagi waktu malaysia) yang baru open.Tunggu hingga gerakan 5 pip terbentuk.Candlebody indicator akan membantu anda.

4.Apabila Candle Daily telah bergerak 5 pip lihat pula TF 1H.Lihat candle yang terbentuk.(Candle yang terbentuk bermaksud candle yang telah terbentuk selepas candle baru muncul).Minta maaf saya akan tunjukkan contoh gambar apabila market open pada hari selasa nanti.

Jika
Candle Daily (pukul 5 pagi) bergerak 5 pip ke atas,lihat candle di TF 1H pada pukul 4 pagi.Jika candle di 1H searah dengan gerakan Daily Candle op buy.Jika tidak searah tunggu pula candle pukul 5 pagi terbentuk.Jika searah dengan gerakan Candel Daily op buy jika tidak tunggu candle pukul 6 pagi terbentuk.Jika searah dengan gerakan Candel Daily op buy jika tidak = BATAL

Jika
Candle Daily (pukul 5 pagi) bergerak 5 pip ke bawah,lihat candle di TF 1H pada pukul 4 pagi.Jika candle di 1H searah dengan gerakan Daily Candle op sell.Jika tidak searah tunggu pula candle pukul 5 pagi terbentuk.Jika searah dengan gerakan Candel Daily op sell jika tidak tunggu candle pukul 6 pagi terbentuk.Jika searah dengan gerakan Candel Daily op sell jika tidak = BATAL

Kesimpulan
-Waktu valid adalah 3 jam , 5,6 dan 7 pagi.Jika tiada signal = BATAL.Tunggu esok pulak.
-Sekiranya,Candle Daily telah bergerak lebih 10 pip tetapi anda belum lagi op sell/buy = BATAL.Tunggu esok pulak.
-Sila check,sila pastikan pada hari tersebut tiada news terutama sekali usd pada pukul 5 pagi hingga 12 tengah hari.Jika ada = BATAL.Tunggu esok pulak.

Waktu trading adalah pada hari selasa pagi,rabu pagi dan khamis pagi.
Ambil tp 15 hingga 20 pip.Sl mengikut cita rasa anda tetapi saya tidak akan menggunakan sl.Saya akan hold position sehingga pukul 1 tengah hari dan akan tutup position tidak kira la sama ada dalam keadaan positive atau negative.Tetapi jika prediction menunjukkan price akan reverse saya akan hold sampai malam.

Rules 5,6,7 Pagi waktu Malaysia (Op valid sebelum Asia Session di buka)



PDF SPOILER : 1 HARI 1 TRADE + EXTREME SCALPING BY MASTA NATHEA VOLUME 1

Dalam e-book ini mengandungi beberapa ayat-ayat penting oleh Masta Nathea mengenai teknik 1 Hari 1 Trade + Extreme Scalping.

Sebelum anda download e-book ini,sila baca dulu petikan berikut :

NAK BAGI FREE BOLEH:)cgrock , JANGAN JUAL !:(scam

Boleh Sedut kat sini :)paid

Senarai indicator yang di gunakan :
CandlebodyM1,CandleTimeTHV,Pattern_Recognition_Master_V3

Senarai script yang di gunakan :
CloseAll,5buy,5sell

Boleh sedut indicator + script kat sini :)paid

Read with your own risk.Pening kepala jangan cari aku :eek::eek::eek:



Saya rasa cukup lah penerangan saya buat masa kini.Saya akan sentiasa update di ruangan ini sekiranya ada penambahan.Untuk masa ni,kita mahirkan dulu teknik 1 Hari 1 Trade ni.Mungkin lain kali nanti,saya akan terangkan pulak teknik 1 bulan 1 trade dengan teknik scalping.Kepada sesiapa yang kurang paham dan ingin membaca sendiri penerangan oleh masta Nathea dari forum seberang boleh pm saya untuk mendapatkan link.

Akhir kata saya meminta kerjasama daripada semua pemorex dari carigold untuk sama-sama berbincang bagi tujuan penambahbaikan teknik ini.

Jika dengan teknik ini anda mampu meraih 15 pip sehari dengan menggunakan lot sebesar 10.00 (1 pip = $10),tak perlulah anda susah-susah merenung chart 24 jam.:eek:(Tak mustahil tetapi susah)

:)cgrock:)cgrock:)cgrockKEEP THE CLASSIC BE CREATIVE:)cgrock:)cgrock:)cgrock
http://www.youtube.com/watch?v=2S3WtJYgy1Q
 
Last edited:
Sponsored Post

`Unknown_

Active Member
Joined
May 22, 2013
Messages
1,034
Reaction score
21
Points
25
Ruangan untuk soalan dan jawapan.Saya cuba jawab semampu dan sejelas yang mungkin.

Update 26.1.2014 !

OK masta.. soalan pertama.

1) Macam mana kalau CS Open Daily itu adalah pukul 6 pagi (Ironfx) atau pukul 9 pagi (Exness)?

Ada perubahan tak dalam TF H1 yang kita nak tengok atau lebih baik cari broker 5 pagi?



2) Boleh huraikan lebih sikit lagi berkenaan: "Waktu trading adalah pada hari selasa pagi,rabu pagi dan khamis pagi."


Terima kasih boss.... boss memang super duper hensem!!! Terbaik!!! :)cgrock :)cgrock :)cgrock
[STRIKE]Daripada pemerhatian pada Eur/usd dan Gbp/usd,jika tiada news,insya allah price akan ranging pada satu arah,pagi hingga tengahari waktu malaysia dan berkemungkinan boleh melebihi 30 pip[/STRIKE].Kepada yang belum mahir ketepikan dahulu kesimpulan berikut,sila lihat note 1 dibawah.Gerakan Candle Daily di jadikan rujukan.Satu gerakan yang besar dimulakan dengan gerakan yang kecil.Tetapi,kita sedia maklum keadaan market sentiasa berubah-ubah.Di sinilah saya nak buat kajian dan perbincangan tentang waktu dan situasi yang sesuai untuk op.Sebenarnya,jika anda sudah mahir,anda boleh op bila-bila masa pada waktu pagi.3 Jam valid hanya dijadikan panduan untuk yang belum mahir.Saya syorkan untuk rujuk Forex Broker,Daily Candle open pukul 4,5 atau 6 pagi waktu malaysia.

selasa,rabu,khamis juga hanya di jadikan rules kepada yang belum mahir.Salah satu sebab adalah GAP yang terbentuk pada hari isnin.Kebiasaanya,pada pagi isnin dan jumaat waktu malaysia,market price bergerak sangat lambat untuk memenuhi target tp.Masih lagi dalam kajian.

Note 1 :

Sila pergi ke link ini sebagai rujukan session.scroll sedikit ke bawah terlihat jam besar.

Signal valid selepas Session New York tamat dan sebelum masuk Tokyo Session.Kita still gunakan 3 jam valid.5,6 dan 7 pagi waktu malaysia.

Saat Pasar amerika ditutup pkl[STRIKE] 24:00[/STRIKE] 21:00 UTC,5:00 pagi waktu malaysia (rujuk link yang saya berikan) adalah waktu kita untuk Masuk ke market karena biasanya pasar masih bergerak searah hingga pasar Asia mulai buka.(masih dalam kajian)

Hanya ini saja huraian yang mampu saya berikan.Setiap trader ada pandangan tersendiri.Jangan ikut terus.Buat pemerhatian sendiri untuk memantapkan lagi feel terhadap market price.


EU open new daily / Pending buylimit -30pips dari open daily , TP 15pips / Pending Selllimit 30pips dari open daily TP 15pips..menda aku ngarut nih..argghhh..tak paham aku :))
Ok jugak masta..Kawan follow ja...Tapi kalau market price break kite berenang sama-sama la...:eek::eek::eek:


Stay to basic,be creative
 
Last edited:

Don Malaya

CG Top Poster Club
Joined
May 3, 2011
Messages
27,601
Reaction score
910
Points
171
teknik mudah yg banyk org x pandang ...teruskan tt...terbaik!
 

Kassim Hensem

Active+ Member
Joined
Jan 15, 2011
Messages
3,378
Reaction score
109
Points
33
Wah dah bukak thread masta!! terbaik!!

Masta memang hensem!!! hehee
 

`Unknown_

Active Member
Joined
May 22, 2013
Messages
1,034
Reaction score
21
Points
25
teknik mudah yg banyk org x pandang ...teruskan tt...terbaik!
Tu la pasal...Pagi cari profit gune teknik ni untuk modal malam..Malam pulak hentam kaw2 = MC...ape punyer attitude la aku gune...:)):)):))
 

Kassim Hensem

Active+ Member
Joined
Jan 15, 2011
Messages
3,378
Reaction score
109
Points
33
OK masta.. soalan pertama.

1) Macam mana kalau CS Open Daily itu adalah pukul 6 pagi (Ironfx) atau pukul 9 pagi (Exness)?

Ada perubahan tak dalam TF H1 yang kita nak tengok atau lebih baik cari broker 5 pagi?


2) Boleh huraikan lebih sikit lagi berkenaan: "Waktu trading adalah pada hari selasa pagi,rabu pagi dan khamis pagi."




Terima kasih boss.... boss memang super duper hensem!!! Terbaik!!! :)cgrock :)cgrock :)cgrock
 
Sponsored Post
Top
Log in Register