BTC USD 79,676.4 Gold USD 3,995.86
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Muflis jika mansuh hutang PTPTN

ree1

Active Member
Messages
1,145
Joined
Nov 30, 2011
Messages
1,145
Reaction score
380
Points
41
KANGAR: Negara boleh muflis jika cadangan memansuhkan hutang Perbadanan Tabung Pendidikan Nasional (PTPTN) yang kini berjumlah RM40 bilion menjadi kenyataan.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan berkata, jumlah hutang itu membabitkan angka yang besar dan bukan mudah sebagai sebuah negara membangun seperti Malaysia mahu melaksanakannya.

Katanya, pemansuhan berkenaan secara tidak langsung bererti semua kos pengajian pelajar di institusi pengajian tinggi (IPT) selepas ini perlu ditanggung kerajaan dan membabitkan jumlah perbelanjaan lebih besar.

“Saya lihat cadangan pemansuhan hutang PTPTN ini sebagai retorik parti pembangkang untuk mengaburi rakyat terutama di kalangan pengundi muda kerana ia bukan mudah dan agak mustahil untuk dilaksanakan.

“Bagi saya, bantuan kepada pelajar yang disalurkan sekarang amat memadai dan kita tidak mahu mereka hilang tanggungjawab dalam soal pendidikan jika semuanya ditanggung percuma,” katanya.

Beliau yang juga Ketua Penerangan Umno berkata demikian selepas merasmikan Program ‘Asperisasi 3 Tahun Tranformasi’ sempena ulang tahun ke-3 Pentadbiran Datuk Seri Najib Razak sebagai Perdana Menteri dan Karnival 1Malaysia Peringkat Perlis, di sini, semalam.

Hadir sama, Menteri Besar, Datuk Seri Dr Md Isa Sabu; barisan Exco negeri dan Ketua Pengarah Penerangan, Ibrahim Abdul Rahman.

Ahmad berkata, pihak pembangkang kini riuh dengan cadangan memansuhkan hutang PTPTN sebagai strategi menarik pengundi menjelang Pilihanraya Umum (PRU) ke 13 nanti.
 
tak apa kita tukar lain wakakkaakkaa
 
sapa yng muflis?,,,agak2 lah oiiii...pttlah taknak tukar kpd biasiswa..takut jatuh muflis yer..kan bagus klau ramai2 jadi pandai klau ptptn jadikan biasiswa klau pointer cantik..
 
Hahahahahahhahaha ungkapan popular kalo nak tolong rakyat .. " Negara Akan Muflis" hahahahahahahhaha .. Kalo x mampu nak tadbir Mesia turun ajer kasi PR lak tadbir .... Zaman dulu boleh ajer beri biasiswa dan negara x pernah muflis pun
 
jabatan audit negara lapor berpuluh2 billion RM ketirisan..tak muflis ke negara ya:-?:-?:-?
 
jabatan audit negara lapor berpuluh2 billion RM ketirisan..tak muflis ke negara ya:-?:-?:-?
yang ni tak berapa nampak sangat........ahahahahaha sokong jangan tak sokong
 
dulu..masa..baru2..kerajaan..SelangorKu..dibawah..lembayung..pakatan..rakyat..mentadbir..dan..mengambil..alih..kerajaan-AmnoLembu..pun..kata..benda..yg..sama..pasal..kes..air...
kalau..kasi..air..free..selangor..akan..bankrup..sampai..skarang..tak..pun?
okay..jew..siap..pebendaharaan..kerajaan..negeri..meningkat..lagi..adalah..
Lembu..tul..laa..amno..ni...otaak..org2..amno..ni..elok..bungkus..dlm..
spender..rosmah..jew..peram..buat..jeruk..huhuhuuuu
 
dah pinjam tu bayor ajer la..tanggungjawab dan adat meminjam..jgn ada sapa2 yang melenting lak kalo saya cakap tu...nih atas pagar...huhuhuhu..
 
Back
Top
Log in Register