Youtube Channel (Vlogger)

CG Sponsors




waktong

Super Active Member
Joined
Jan 26, 2007
Messages
7,489
Reaction score
87
Points
70
elaborate skit dari apa yg diperkatakan bro Jom.

1. Editing perlu kemas. Setiap saat dlm video tu penting. Contoh kau buat video pegi mkn. Masa bayar tu lepas kau bayar terus edit kau keluar kedai. Jgn biar kat situ kau bayar lps tu makcik tu pegi belakang cari duit balance, lepas tu xde duit kecik pegi kedai sebelah tukar dulu, bagi kat kau & baru kau keluar kedai. Penonton bosan nak tunggu. Ataupun video part kau install sesuatu apps ambil masa 10 minit, video tu tak perlulah ikut sama 10 minit juga. Edit part beberapa saat terus siap.

2. Description, tag, keyword segala bagai tu rasanya boleh menuntut dgn yg pakar.

3. THUMBNAIL antara yg terpenting skg ni. THUMBNAIL perlu mantap dan eye-catching. Seragamkan THUMBNAIL utk semua video.

4. Content perkongsian ilmu. Tutorial terkini yg ramai cari/suka.

5. Buat video yg kau master. Barulah setiap masa idea bercambah2 nak produce video apa.

6. Nnt akan ada org kecam kau. Biasanya yg kecam tu mereka2 yg 'tak boleh makan' kau dlm niche tu dan berharap channel kau lingkup (dengki). Takpe lah, yg penting kau tak kacau diaorg.
Terima kasih bos.. Kebanyakan tip ni aku guna kat youtube

Buat apa yg kita suka lagi rasa lebih seronok
 
Sponsored Post

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
1,466
Reaction score
119
Points
38
Pergh..bukan orang sebarangan boleh pakai camtasia nie...

Usahawan2 internet malaysia yg handal2 mmg pakai benda alah nie.. :ROFLMAO:


Ini youtube channel saya
Mula-mula buat dulu main belasah je
Sekarang banyak edit and touch up

Saya guna camtasia edit video ni
My latest vidoe tutorial camtasia cara buat montaj

 

waktong

Super Active Member
Joined
Jan 26, 2007
Messages
7,489
Reaction score
87
Points
70
Pergh..bukan orang sebarangan boleh pakai camtasia nie...

Usahawan2 internet malaysia yg handal2 mmg pakai benda alah nie.. :ROFLMAO:
Laptop den ni mampu tu je ha.. Yg lain berat aeee nak rendering😅
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
1,466
Reaction score
119
Points
38
Pon bukan sebarang laptop bleh main camtasia nie..

Pc gergasi den cukup layan windows movie maker jek...bunyi takde laa kecis2 bos..

Janji tembak punchline kena umpan jd laa...mmg cincai jek kerja den...

p/s: siap render2 tue...perghh....masuk bootstrap pon sedap tue bos... :D

Laptop den ni mampu tu je ha.. Yg lain berat aeee nak rendering😅
 

waktong

Super Active Member
Joined
Jan 26, 2007
Messages
7,489
Reaction score
87
Points
70
Benda ni kene banyak ambil masa

Buat sorang memang penat

Content banyak nak kene buat

Cuma nak hasilkan kualiti tu kene banyak fikir sudut yang kita nak cuba capai
 

Attachments

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
1,466
Reaction score
119
Points
38
Perghh mantop bos..bos punya potong2 ombak2 pon kena jaga...

Memang terbaik bos!

Ini wak bukan sebarangan wak nie...kalo bukan wak tong mmg isipadu penuh punya...:p

Kita budak peon xbrapa gheti nie pakai jek laa sopware lejen windows movie maker...

Potong2 part ombak takde tune punya....janji tgh2...Cuba klik kalo rasa tak percaya...dapat laa 100 kelik jek...

Dari 100 kelik yg membeli 10 jek bos.....jadi laa komisen 10klik x RM50 dapat laa lepas bayar motoboat bulan2 kancil kwn nie...:LOL:

Benda ni kene banyak ambil masa

Buat sorang memang penat

Content banyak nak kene buat

Cuma nak hasilkan kualiti tu kene banyak fikir sudut yang kita nak cuba capai
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
1,466
Reaction score
119
Points
38
Views video akan berjalan AUTOMATIK bila rancak bab bawah comments tue...

Subscriber pon akan muncul AUTOMATIK...

Haa...satu lagi....cuba sambil rakam video tembak gambar sendiri..ala pakai sopware apa tue...airasia?

Asia2 laa bunyinya...

Cuma jgn berdiri tegak pakai baju putih name tag dengan tali leher...boleh dan bagus n betul cara tuee...

CUMA..

Twist sket dengan --->>> Cari baju kot putih ala2 albert einstein....jgn yg baru...lusuhkan sampai lunyai....rambut kalo pattern botak cari rambut afro putih...biar nampak kolot bos...janji buka2 videonya RAMAI dah standby popcorn... :p

Atas table jgn letak air tangkal azimat dari mekah...bagus dan betul tapi nanti org ckp menunggang agama...

Letak air mineral dengan kurma...nak layan super ring pon boleh tapi takut sel2 tak berhubung nanti...

UNIK itu penting wak...Nanti jangan kata anak murid nak isi borang tender menikah, cikgu2 pencen pon nak masuk tender borang menikah...untuk anak dier laa...xkan bos nak menikah dengan cikgu pencen 58thn kan... :LOL:

Amik cth mudah : Bos penah tgk launching stadium bola mcm gelang patah yg ada rimau jinak atas bumbung...takde kan? Begitulah unik rimau jinak atas bumbung, begitulah UNIK bos kena bikin utk jadi GURU CEMERLANG....

Saya memang tak pandai jadi cikgu wak...cuma tahu laa sket2 ciri-ciri cikgu moden yang berjaya nie... :D

Terbaik lah ni.. Kadang tu buat semua benda sorang fikiran buntu.. Part2 marketing ni lemah skit..

Aku take note semua benda input mcm ni

Rezeki masing masing bro..
Semua kejayaan juga utk bro yg bnyk bg nasihat mcm ni
 

waktong

Super Active Member
Joined
Jan 26, 2007
Messages
7,489
Reaction score
87
Points
70
Views video akan berjalan AUTOMATIK bila rancak bab bawah comments tue...

Subscriber pon akan muncul AUTOMATIK...

Haa...satu lagi....cuba sambil rakam video tembak gambar sendiri..ala pakai sopware apa tue...airasia?

Asia2 laa bunyinya...

Cuma jgn berdiri tegak pakai baju putih name tag dengan tali leher...boleh dan bagus n betul cara tuee...

CUMA..

Twist sket dengan --->>> Cari baju kot putih ala2 albert einstein....jgn yg baru...lusuhkan sampai lunyai....rambut kalo pattern botak cari rambut afro putih...biar nampak kolot bos...janji buka2 videonya RAMAI dah standby popcorn... :p

Atas table jgn letak air tangkal azimat dari mekah...bagus dan betul tapi nanti org ckp menunggang agama...

Letak air mineral dengan kurma...nak layan super ring pon boleh tapi takut sel2 tak berhubung nanti...

UNIK itu penting wak...Nanti jangan kata anak murid nak isi borang tender menikah, cikgu2 pencen pon nak masuk tender borang menikah...untuk anak dier laa...xkan bos nak menikah dengan cikgu pencen 58thn kan... :LOL:

Amik cth mudah : Bos penah tgk launching stadium bola mcm gelang patah yg ada rimau jinak atas bumbung...takde kan? Begitulah unik rimau jinak atas bumbung, begitulah UNIK bos kena bikin utk jadi GURU CEMERLANG....

Saya memang tak pandai jadi cikgu wak...cuma tahu laa sket2 ciri-ciri cikgu moden yang berjaya nie... :D
Sekarang ni memang tgh nak buat something yang unik.. Idea dah ada..
Kene buat dulu then test market

Awal2 video dulu lagi hambar aeee..
Rasa malu dengan diri sendiri

Sbb kita akn tgk view dia org
Kalau ramai tgk.. Mesti ada benda org suka

Kalau sikit tu.. Kita paham sendirilah
Kadang bole membunuh tu.. Ye lah kita buat dari pg sampai ke pg kot

Then sy kaji balik.. Improve skit2 yg mana boleh.. Belajat balik edit2 smua tu
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
1,466
Reaction score
119
Points
38
Pada congak saya la...

jadi UNIK mmg AWAL2 mmg biol sket n kecewa...takde sapa follow...

Tapi sebab yg unik itu ikhlas kerana ALLAH SWT, yg follow dari-NYA...

Saya dulu bila berkecimpung dalam bab2 buat video nie...hari2 buat video view takat 10-20 org jek...

Yg heran dari 20 orang yg see that video, convert 10sales? Maknanya apa? Video punya motif sampai.

Cuma...

Dalam bab bro nak bertanding ala2 merebut jawatan presiden amerika nie bab VIEW SUBSCRIBER DAN COMMENTS tue mmg sangat mustahak...

Saya boleh ajar bos bagi VIEW MELOMPAT dari 0 sampai 100k xsampai 2 jam...

TAPI...

itu menipu namanya...

Wak seorang cikgu, saya xnak dan tahu wak lebih tahu berbanding saya akan PERKARA itu... :)

Biar 0 dari 100k menipu views nya wak...

Saya ada dengar2 rumours itulah method geng2 muzik yg meletop capai VIEWS sampai juta2 then buat press conf...

Biler kickstart mantap VIEWS dalam official channel mengalir bagai air yg deras....

Wak nak gini ker caranya?

Wak cikgu jujur....Ingat UNIK itu akan menjadikan WAK seorang cikgu luar biasa nanti...ameen

Sekarang ni memang tgh nak buat something yang unik.. Idea dah ada..
Kene buat dulu then test market

Awal2 video dulu lagi hambar aeee..
Rasa malu dengan diri sendiri

Sbb kita akn tgk view dia org
Kalau ramai tgk.. Mesti ada benda org suka

Kalau sikit tu.. Kita paham sendirilah
Kadang bole membunuh tu.. Ye lah kita buat dari pg sampai ke pg kot

Then sy kaji balik.. Improve skit2 yg mana boleh.. Belajat balik edit2 smua tu
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
1,466
Reaction score
119
Points
38
Ya test market penting. Cuma pada congak saya test market tak boleh base view subs dan comment tak naik, video wak tak menjadi...

Bila dah unik wak jgn buat video rakam sampai end...berhenti tengah2...

cakap ayat...LETIH LAA PINGGANG CIKGU NIE...ESOK2 JEK LAA CIKGU SAMBUNG...KORANG PON BUKAN LAYAN SANGAT VIDEO CINCAI CIKGU NIE...BETUL LAA...ABIS TAKDE YG SOKONG LIKE PON....BAI BAI CIKGU TIDO DULU... :p

Kalo video unik, beratur comment bawah tue....plz cikgu sambung laa..tlg laa...kamon laa.. :ROFLMAO:

p/s: Teringat laa channel huduh saya buat video dolu dolu....sampai video asal dari admin asal pon jatuh longkang sebab video cincai saya... :ROFLMAO:

Sekarang ni memang tgh nak buat something yang unik.. Idea dah ada..
Kene buat dulu then test market

Awal2 video dulu lagi hambar aeee..
Rasa malu dengan diri sendiri

Sbb kita akn tgk view dia org
Kalau ramai tgk.. Mesti ada benda org suka

Kalau sikit tu.. Kita paham sendirilah
Kadang bole membunuh tu.. Ye lah kita buat dari pg sampai ke pg kot

Then sy kaji balik.. Improve skit2 yg mana boleh.. Belajat balik edit2 smua tu
 
Sponsored Post
Top
Log in Register