poknik
Legendary Member

- Messages
- 14,035
- Joined
- Dec 11, 2007
- Messages
- 14,035
- Reaction score
- 285
- Points
- 141
jangan buat2 tak paham lah PokNik.. ayat yang mengatakan "tolong orang pun ada udang di sebalik mee" tu adalah hang punya statement.. itu fitnah namanya.. memang tak ada kena mengena dengan usul yang hang timbulkan.. tapi aku melihat diri hang tu secara keseluruhan.. semua posting yang hang buat aku baca.. di sana hang fitnah.. di sini hang nasihat.. mana lebih berat.. dosa fitnah atau pahala nasihat?..
sebetulnya kita kena lihat secara keseluruhan cara hidup kita.. kalau diri sendiri pun suka tabur fitnah tak guna jugak nak terlibat dalam muamalah ni.. satu jari dok tunjuk kat kesalahan orang.. tiga jari lagi dok hala kat diri sendiri.. betul tak cik liyana?
itu la pasai.. bila kena kat batang idung senirik.. buat2 tak paham pulak.. bukannya nak berbaik sangka.. ni nak berburuk sangka pulak..
p/s : memang betullah kot leader dia dah train untuk jadi macam tu.. tapi bukan semua macam tu.. ada lagi yang berhati baik..
aku betul2 tak paham nih.. bukan buat2... serius...
bila masa aku ada cakap tolong orang ada udang disebalik mee? aku tak ingat pun (bukan buat2 nih)
respons macam ni pun selalu jugak berlaku..
bila ada orang yang menegur sesuatu kemungkaran, akan ada la pulak yang membangkitkan pulak dosa2 si penegur ni kononnya nak kata baiki diri sendiri dulu sebelum nak tegur orang... tak gitu?
aku dah agak dah respons camni... hehehehehehe