Wifi router..

CG Sponsors




swingerfx

Banned
Joined
Oct 27, 2009
Messages
1,242
Reaction score
18
Points
25
Salam semua..aku nk tanye la..ada x router wifi yg range dlm 10km? X kesah la kene kai antena tambhn ke..
 
Sponsored Post

gengjawa

CG Top Poster Club, XM Official, Introducing Broke
Platinum Member
Joined
Dec 22, 2006
Messages
33,087
Reaction score
200
Points
123
Salam semua..aku nk tanye la..ada x router wifi yg range dlm 10km? X kesah la kene kai antena tambhn ke..
jauhnya..
bleh clear ker klu dpt
mcm bleh putus2 jer
lg1 mesti kena pacak tinggi2 nie
mau kena tumpang menara celcom nnt#:-S:-?
 

the twelve

Active+ Member
Joined
Jan 12, 2008
Messages
3,064
Reaction score
23
Points
25
jauh tu.. nnt kena pakai repeater.. boleh setup kot kalau pakai antena..
 

the twelve

Active+ Member
Joined
Jan 12, 2008
Messages
3,064
Reaction score
23
Points
25
Kalo kene kai repeater pun x kesah la..huhu..x pe la..sje tanye2..sambil 2 leh kongsi2 ilmu
itu la,aku pun tgh tunggu expert bagi penerangan ni..

nak tau gak apa kata expert. minat gak bab2 wireless ni, tapi ilmu takda..:">
 

fisheye180

Fun Poster
Joined
Jan 30, 2009
Messages
372
Reaction score
3
Points
15
Kalau pun ade router Wifi yang boleh sejauh ini. Kena ingat, Wifi ini saja yg boleh send signal sejauh 10km, mobile device atau laptop pun kena tukar Wifi unit supaya boleh send and recieve signal sejauh 10km jugak.
 

haQ

Active+ Member
Joined
Jan 28, 2006
Messages
3,237
Reaction score
55
Points
35
pahamkan konsep wireless : kena ada LOS (Line Of Sight)
Kalau takder LOS 100 meter pun tak leh pi..

10km tak mustahil cuma point to point better kalau macam nih
kalau broadcast cara dia lain plak
 

swingerfx

Banned
Joined
Oct 27, 2009
Messages
1,242
Reaction score
18
Points
25
pahamkan konsep wireless : kena ada LOS (Line Of Sight)
Kalau takder LOS 100 meter pun tak leh pi..

10km tak mustahil cuma point to point better kalau macam nih
kalau broadcast cara dia lain plak
cara lain tu camne ek??
 

zamreda

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Sep 1, 2008
Messages
31,388
Reaction score
51
Points
120
boleh ajer....pasng booster setiap 300 m..means cari rumah yng lemah wifi 1 bar ajer...kasi letak wifi boosterlah...then ulangi cara nie...hehehe
 
Sponsored Post
Top
Log in Register