nak tnye..
bandwidth tue aper..
bandwidth tu lebar jalur.. broadband jalur lebar..
bandwidth tu lebih kurang maksudnya ruang bagi data/maklumat yang hendak dihantar pada satu2 masa, maknanya, lagi besar bandwidth, lagi banyak maklumat boleh bawa, makin laju la kita rasa internet tu..
dari segi teorinya, bandwidth = frekuensi maksimum tolak frekuensi minimum pada masa kita kira frekuensi tersebut.
kenapa kira frekuensi, sebab isyarat yang hendak dihantar, dipancarkan sebagai gelombang elektromagnet bagi gelombang radio dan juga bagi penghantaran menggunakan talian telefon.
Had bagi bandwidth bergantung kepada talian dan undang2 selain teknologi penghantaran. Makin ramai orang pakai, makin banyak bandwidth yang diguna, that why kita rasa makin slow internet..
untuk lebih mudah, bayangkan talian tu sebagai highway, bandwidth tu kenderaan, maklumat/data sebagai kita.. makin banyak kenderaan, highway akan jem.. makin lambat sampai..
harap2 membantu..
kalau salah tolong betulkan..