*update-Teknik Scalping (Konsep Big Round Number) BRN

Recommended Brokers


Don Malaya

CG Top Poster Club
Gold Member
Joined
May 3, 2011
Messages
27,220
Reaction score
821
Points
171
kita bilis je :))



yg baik itu datang dari Allah swt, yg buruk itu datang dari diri saya sendiri





Pengenalan

Aku anggap semua orang dah pandai nak susun MM sendiri.Portfolio sendiri. Risiko sendiri. Time management sendiri. Jadinye aku malas nak sentuh bab MM.. sebab setiap trader mempunyai modal/capital berbeza beza. jadinye susah nak terang guane nak main MM..it depend on how we judge.. So, how to overcome scalping dgn cara simple.OK kita jump dulu kefahaman mengenai Retail FX yg tidak mempunyai apa apa kelebihan dalam market.

Walaupun Fx broker simply akan offset risk kepada interbank market, dalam keadaan masa Illiquid . mereka akan mempunyai masalah. Then, it is out opportunity as a trader to take advantages. Antara cara untuk ambil kesempatan dari keadaan illiquid market. kita simple ambil advantages dari kelemahan retail FCM(Futures Commission Merchant)

Antara kelebihan scalping cara ini

1) risiko adalah sgt limited dan diketahui. jika position goes wrong, kita tahu berape bnyk boleh pergi and stop

2) Anda sebagai duri dalam daging kepada broker, bonus kepada trader..keh3


teknik nie cume menjadi untuk retail broker yg fixed spread je...sbb nak force maker gerak ke arah 10-15pips


kalau x fixed spread..nanti widen spread kacau..makan SL jadinye


kalau fixed spread kita tau bukan interbank market kacau price..tapi typically stop market


sebelum broker co-ordinate attack, quick price akan digerakan ..kelicikan widen spread bid-ask dia makan dulu



ok aku lompat cam mane nak masuk

1) identify set-up
2) Set order
3) Key to trade

Peringatan

1) kita bukan predict future price macam reversal atau continuation...kita simply ambil benefit dari broker punye hard work. Sama ada dia boleh break 50pips , collapse, dua2 arah tak penting...sebab low risk 10-15pips broker yg baik hati nak bagi

2) Kebiasaan, kita cucuk market untuk first run semasa hiding the stop


Sebelum tu kene paham bab nie dulu

-disebabkan teknik nie high probabbility succes dia tinggi untuk ikut favor kita, sgt diwajibkan untuk ambik quick profit berbanding rugi keseluruhan sebelum correction. Kita tahu price action(buat spike high langgar stop kemudian quick decline) , yg kat sini kita trying to exploit. Ingat.. kita try take advantage dari tindakan broker, not predict a future(bukan swing,ni scalping).


OK..nampak nye ramai x sabar cam mane nak entry...sebelum tu kene paham kan 3 setup nie dulu pahtu perhati pergerakan dia...contoh pergerakan

1) widen spread
2) quick reject(opportunity taken out)


ok..ade 3 keaadan je broker boleh mainkan kita dekat figure number or people call as BIG FIGURE NUMBER

1) dia langgar stop pahtu dia quick rejeck

2) dia x langgar stop tapi dia duduk bawah stop market


cara nak entry

buat tiga layer dengan 10pips above/below figure number..

syarat dia FIRST hit dia ke round number baru entry...sbb time tu dia langgar stop dulu..baru quickly reject..then,ambik terus TP 15pips...habis cerita...

degn syarat..PERGERAKAN KE ROUND NUMBER ADALAH BENTUK RALLY bukan candle besar..semasa pergerakan ke round number cume perhati pergerakan dia..feel it..susah ke senang dia nak pergi situ..kalu gerak cam susah je..consider as low energy...klu dia break dgn powerful..sampai hampa sendiri pun takot nak entry,,

ikut flow atau direction dia...big participant biase nye yg masuk..

Cube berlatih dan perthati..

teori nye dah ade..praktikal nye?? :D





Untuk indi dia boleh cari kat forexfactory..round number indi namenye


cube split pada 4 bahagian

100pips divide 4 ..kita dapat 25pips per range..

jadinye...

kita fokus dekat 25 untuk observation..50 and 00 untuk kita entry..tapi biasenye...00 lagi power...50 nie scalping 15pips je..


teknik nie dari 10 entry..7-8 entry per day boleh success...sbb kita target first run mase dia hit...itu e key trade dia..muehehe











balun jgn x balun :)):))



target 15pips confirm solid pips















p/s: nanti aku share..

dilarang jual beli

terus terang aku cakap..nie bukan teknik aku..aku pun belajar dari guru lain personally ..muhehehe

majority trader dah lame pakai...tapi xtau mcm mane nak manfaatkan
 
Last edited:
Sponsored Post

Don Malaya

CG Top Poster Club
Gold Member
Joined
May 3, 2011
Messages
27,220
Reaction score
821
Points
171
Dari mana datangnya 140 tu TT?
140 tu kan nombo bulat

ok..ambik range 100pips

139.00-140.00

140.00
139.75
139.50
139.25
139.00

nie hierarchy dia..increment 0.25

yg basic entry dekat 00 dgn 50

140.00 tu contoh je...dia buat stop market

king buy king sell 30/70 (momentum trader)-limit order

ini basic jooo :(( :((
dah 2.19am nie..:))

aku ade kerja nak buat..

ok aku mudah kan lagi..untuk entry

katekan lah harge naik ke 140.00..cam mane nak entry??


140.15(stop-sell limit)
140.10(stop-sell limit)
140.05(Stop-sell limit)
140.00(big figure)
139.95(take profit)
139.90(take profit)

mcm mane nak tau rally??

tgk ciri ciri dia..

retail or big money..tu je yg kita mampu tgk..selain dari tu..payah sebab MT4 nie limitation..x mcm platform lain..

jgn scalping waktu news..yg confirm2 broker ade advantage nak langgar semua stop..waktu nie mmg dia langsi.cari waktu2 yg dia xleh lawan...especially waktu xde liqudity dalam market...ce pikir waktu bile??
M5 atau M15

mcm aku pakai m15 je

aku ulang sekali lagi..

objective teknik nie ..first kene tau to recognize illiquid market yg buat stop order level..lepas dia dah buat...lepas tu kita join with broker tapau 15pip...kalau volume dah high..range market mmg dah xleh kejar lagi..hold je lah klu berani yakin..

cube tgk gamabar yg aku tunjuk tu...

sbb tu buat 3 layer...

nak tau tu stop atau tidak..berlatih je lerr..lame2 tau dah..

kenape round number?? indicate what order???
Setup aku biase nye aku tunggu OB/OS..nie mmg peveret aku

bukan pakai indi OS tu...

naked je..

tu sbb aku suruh bahagiakan pada 4 bahagia...100pips divide 4...25,25,25,25


range market pun dah dikira sebagai OS/OB
-------

suggested pair ape masta?

camna ko definekan ianya adalah rally atau candle besar?

sesetengah org anggap 50pip per candle baru besar...ada org 20 pip..

jelaskan sket masta? :D :D
ko tgk mase dia naik tu..cantik ke tak..

kalau betol2 buyer/seller

petik jari je dia naik

boom ,boom, boom, boom, dia naik

kalau ko tgk semacam struggle je...haa...ade laaa tu something...

rally yg cantik xde correction wave...dia boom je..

back to basic

sape yg buy high dalam market?? dan sell low dalam market???

dan...sape yg buy low , sell high biasenye??
:-?:-?

jawab jawab...:D
update

aku x dapat tunjuk SS mcm mane nak entry..semua bergantung pada diri kita untuk lihat peluang yg ada...
...

TIpS

kalau nampak market mcm ini...jgn dilawan..xkan ade reverse market ...99% xkan ade reverse sehingga esok

hari...ko pakai laa indi ke..round number ke ape jadah semua xleh pakai kalau kuar jenis macam nie.....



syarat dia...Pergerakan dalam kotak tu bukan pada OB/OS (range market)


at least berlaku di 40-45% range market..x semesti nye tapi kukuh kalau pada range tu..sbb kita pada permulaan market..

style big money ...xkan buy sekaligus..dia buy sikit..sell sikit..buy sikit ...sell sikit..pastu bile dah takde order...terus letup..cam harem...

sebab big money je boleh buy high sell low..

pastu kalau perasan...tick volume akan lower..

tick volume cume indicate berape banyk ticket ada dalam market

1 contract boleh mewakili 1million dan 1 contract jugak boleh mewakil 1000million nilai nye

kalau low volume price higher...assumption mase nie cume kebarangkalian ade Smart money dalam market...sbb tick rendah boleh jadi nilai dia tinggi...

higher tick volume boleh jadi retail market je..sbb dia print out bnyk ticket dalam market..nilai dia rendah
 
Last edited:

cyberiz

Super Active Member
Joined
Oct 1, 2007
Messages
6,010
Reaction score
281
Points
81
Tgh cucuh rokok smbil tunggu cikgu masuk klas..
 

kinz

Active Member
Joined
Oct 17, 2012
Messages
2,173
Reaction score
107
Points
33
Tumpang belajar tt...
 

razor77

Active+ Member
Joined
Jul 14, 2011
Messages
2,813
Reaction score
22
Points
25
cekgu sy datang. reserve ke reverse cekgu. set induksi yg best ni
 

bestbisnez

Fun Poster
Joined
Dec 1, 2010
Messages
599
Reaction score
8
Points
15
sabar menanti
 
Sponsored Post
Top
Log in Register