BTC USD 23,119.1 Gold USD 1,931.31
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Tukar nama dalam IC

Sponsored Post

faiz skylark

Freshie
Messages
3
Joined
Nov 8, 2022
Messages
3
Reaction score
0
Points
3
Biar aku ceritakan STEP yang sepatutnya :D

1st- sekali ko g JPN amik borang permohonan tukar nama utk korang isi. Kat form tu sebenarnya dah ada tulis SIAP2 step utk tukar nama dgn dokumen yg diperlukan. Nak ikut ckp aku pun boleh nak ikut kata2 form tu pun boleh. :))

2nd- Gi angkat sumpah utk dptkan Surat Akuan Sumpah. Rasanya kena bayar rm2 je kot. Lupa la.

3rd- Gi Majlis Agama Islam Negeri utk dapatkan surat sokongan utk menukarkan nama.Kat sana nnt ko kena isi satu form reason nape ko nak tukar nama.Dia akan kuarkan satu surat sokongan utk tukar nama jika ko bagi reason yg kukuh. Kat situ korang boleh pilih la nama BARU yg korang nak dan REASON knapa korang nak nama baru tu.


* Surat sokongan tu dorang buat kejap je, boleh je nak tunggu.

4th- Bw surat sokongan tu + akuan sumpah + borang permohonan yg ko amik dr JPN yg dah siap disi tu utk tukar nama + surat beranak g ke JPN semula utk diproses.


5th- Tunggu la dlm 2bulan, JPN akan anta surat pengesahan status ptukaran nama samada LULUS atau GAGAL.

6th- Bw surat pengesahan STATUS ptukaran nama ( kalu LULUS la) tu utk PROSES buat IC dgn nama yg BARU :D

7th- Dah siap IC tu, boleh la bergaya dgn NAMA BARU. :))
ad no ws x bang?
 

Awi97

Freshie
Messages
7
Joined
Oct 8, 2021
Messages
7
Reaction score
0
Points
3
awak tukat nama apa.umur bila tukar nama
Sebab nama saya maksud tiada,tiada pun makna tidak baik,tapi nama saya pendek didunia 3 huruf sekali bin dan ayah.9 huruf lah seluruhnya.saya tukar nama sebab nama pendek didunia,kawan²,adik beradik pakat hairan nama saya ini sampai cikgu serta kawan² pun ejek saya.saya pun rasa murung jugak.hahaha. permain bola sepak tu muhammad safawi rashid nama lama saya dulu Awi Bin Nan nama terpendek dunia 3 uruf,walaupun maksud tiada makna ,tiada unsur buruk tapi orang hairan kenapa nama pendek 3 huruf.pi pejabat minta surat sokongan ketua agama islam nama saya macam orang asli.dia suruh tukar nama ada nama nabi.terasa jugak lah.tu saya nama .cikgu kauselir panggil temuduga betul ke nama awak macam ni.macam dia tak percaya.tu saya tak yakin tu saya nak panjangkan nama ada muhammad.urusan saya banyak nak kemaskini belum selesaikan bank bsn,sijil spm serta kemaskini bantuan bkm tu je belum selesai.saya tukar nama 24 tahun sekarang saya 25 tahun.masa sekolah lagi saya nak tukar nama atau nak panjangkan nama tapi saya tak prosedur dulu,kalau dulu saya tahu urusan hanya sekolah sahaja.
 
Sponsored Post

Top
Log in Register