BTC USD 43,353.2 Gold USD 2,030.30
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Tips mengawal radiasi komputer/laptop

zalweb

Super Active Member
Messages
5,156
Joined
Feb 13, 2006
Messages
5,156
Reaction score
288
Points
81
Setiap kali sy menggunakan laptop sy dapat rasakan haba dari kepanasan laptop dan sy tertanya2 adakah badan kita setiap hari didedaahkan dengan radiasi ini. Hasil pencarian saya diinternet, sy telah menemui teknik yng dapat kita dealt dgn radiasi komputer ini.

1- Langkah pertama dalam mencegah dan mengurangkan radiasi komputer adalah memakan makanan kaya dengan vitamin A dan C. Ini termasuk makanan seperti epal, tomato, lobak, dan ceri. Vitamin ini dapat membantu mengurangkan kesan berbahaya dari radiasi komputer.

2- Telah diketahui bahawa paparan komputer jenis tertentu memancarkan zat karsinogenik yang sangat berbahaya bagi kesihatan anda. Sebuah cara untuk mengurangkan ini adalah dengan meletakkan komputer anda berdekatan kipas angin atau pendingin.

3-Jarak untuk anda duduk dan bersantai mestilah anggaran jauh dari hadapan komputer kecuali di belakang komputer

4-Gunakan komputer model baru. Jenis komputer model lama mempunyai radiasi yang banyak dari komputer baru.

5-Gunakan filter komputer yang boleh dibeli di kedai2.

6-Memandangkan radiasi komputer juga boleh memberi kesan kepada kulit anda. Anda juga boleh memakai facial mask untuk menlindungi kulit anda dari rays. Selesai siap anda boleh membasuh kembali kerana bahan electromagnetic partikel mungkin akan melekat di facial mask anda itu.

7-Akhir sekali adan boleh meletakkan tumbuhan yang boleh menyerap radiasi berdekatan komputer/laptop anda untuk mengurangkan komputer radiasi. Contohnya meletakkan pokok kaktus boleh menolong meresap sebahagian radiasi yang x elok.
 
Sponsored Post

Sponsored Post

Back
Top
Log in Register