Tips Berniaga Di Internet (Mencari Produk)

Recommended Brokers


Latest Threads

myalizee83

Active+ Member
Joined
Jun 9, 2008
Messages
2,673
Reaction score
15
Points
0
so mana 1 online shopping site lebih bagus bagi penjual?
Kawe pernah brg ilang mase pos shopee.. tapi dapat refund shopee akan refund duit kat buyer. lepas tue bagi details brg tue scan yg borang PL9 dan Waybill yg kita hantar tue email kat shopee. nanty shopee uruskan. lepas tue shopee masokkan balik duit kt wallet kite. sbb poslaju yg salah ilangkan barang.
 
Sponsored Post

Headcount

Freshie
Joined
Apr 26, 2011
Messages
29
Reaction score
0
Points
0
dulu kak ipar pernah jual brg kat shopxx,pernah berlaku masalah yg spt awak katakan,barang tak sampai,kak iparku tak dpt bayaran produk & dia terpaksa tanggung kos tu!Jadi dia pun tak berniaga kat shopxx lagi...
kesian,biasanya t&c website ni hanya jaga hak pembeli saje dan abai hak seller
jadi aku x suka jual brg kat lazada atau shopee
 

haizmin

Freshie
Joined
Apr 28, 2018
Messages
13
Reaction score
0
Points
0
kesian,biasanya t&c website ni hanya jaga hak pembeli saje dan abai hak seller
jadi aku x suka jual brg kat lazada atau shopee
ok faham...kalau ikut kata awak, carousell adalah pilihan yg baik bagi kami?
 

luncai_emas

Freshie
Joined
Jan 19, 2019
Messages
2
Reaction score
0
Points
0
aku nak tambah sikit la.
kalau nak niaga internet skrg xperlu pkir sgt produk baru. Kalau anda suka shopping seluar jeans, yg dh tk pakai tu boleh letgo dlm tenet. Antara apps yg aku bole cdg kan kt korang mcm carousell.
 

phatboyz71

Freshie
Joined
Jul 3, 2013
Messages
36
Reaction score
0
Points
0
Jual baju saja di carousell. Skrg org mahu raya, bnyk yg mahu cari baju baru. banyak bagus la bini u buat cookies. kalau u mahu tahu, cookies ni boleh buat bnyk duit. Kat carousell ramai org jual cookies utk hamper raya.
cookies CNY ada buat?
Skrg kalau nk cari peluang jualan, buat sales kaw-kaw kat carousell. Dgn trend skrg, memang helok kalau nk cari modal kat situ.
 

phatboyz71

Freshie
Joined
Jul 3, 2013
Messages
36
Reaction score
0
Points
0
aku nak tambah sikit la.
kalau nak niaga internet skrg xperlu pkir sgt produk baru. Kalau anda suka shopping seluar jeans, yg dh tk pakai tu boleh letgo dlm tenet. Antara apps yg aku bole cdg kan kt korang mcm carousell.
oke la carousell tu bg aku. mcm aku suke giler die nye feature baru yg perkenalkan 'multi meet-up' tu. sebab aku spesis malas nak taip description sgt. Senang la utk seller mcm aku ni ha
 

phatboyz71

Freshie
Joined
Jul 3, 2013
Messages
36
Reaction score
0
Points
0
Kawe pernah brg ilang mase pos shopee.. tapi dapat refund shopee akan refund duit kat buyer. lepas tue bagi details brg tue scan yg borang PL9 dan Waybill yg kita hantar tue email kat shopee. nanty shopee uruskan. lepas tue shopee masokkan balik duit kt wallet kite. sbb poslaju yg salah ilangkan barang.
pening kepala aku nk ikut procedure mcm tu. Dah boleh dah tu mung try carousell. Kalau shopee tu mung tgk harga da murah tapi tk leh nego..kat carousell boleh lagi kita nego dgn seller. mana lagi untung mung rasa?
 

luncai_emas

Freshie
Joined
Jan 19, 2019
Messages
2
Reaction score
0
Points
0
oke la carousell tu bg aku. mcm aku suke giler die nye feature baru yg perkenalkan 'multi meet-up' tu. sebab aku spesis malas nak taip description sgt. Senang la utk seller mcm aku ni ha
oooo ada ek?? hahaha x tahu la pulak yg tu. Aku lak suka sebab kt carousell kita boleh spesifik kan lagi kategori brg kita. Mcm aku jual laptop 2nd aku, aku masuk 'elektronik>laptop, Desktop'. Lepas aku buat mcm tu, view aku mmg cepat je naik.
 

aidil839

Fun Poster
Joined
Jul 6, 2010
Messages
177
Reaction score
7
Points
0
serius sy xfaham utk point b)..
mcm mn kita blh tau apa yg org minat berdasarkn apa yg org bid kt lelong tu.. bukannya ada dipaparkan statistik jenis apa yg org bnyk beli.. sebab bab beli2 ni kadang2 bukan krana minat/trend tapi jugak kerana murah.. sy slalu jugak beli barang dgn bid kt chilindo tpi sebab murah, bukan sbb sy yg cari produk tu.

klu nk cek kt google plak, mcm contoh yg diberi, taip pakaian bayi dan keluar website utk penjualan baju bayi.. persoalan sy, apa yg menunjukkan trend skrg org minat baju bayi? sebab apa je keyword yg kita taip kt google, memang akan dipaparkan output2/website2 berdasarkan apa yg kita taip.. jadi statistiknya di mana?

sebenarnya sy pernah fikirkan benda ni, mcm mn kita nk tau apa yg org minat atau bahasa mudahnya trend skrg bersumberkan internet? Klu sekadar perhatian kt FB, itu ya, kita blh gak nampak trend skrg, contoh time nk raya, org akan jual baju raya, time akhir tahun barang2 sekolah, atau apa2 yg diviralkan, itu pasti jadi trend.. selain dari tu, sy xtau mcm mn cara kita nk tau trend skrg?
Owh maaf tuan lama dah saya tak update, begini tuan,berdasarkan pengalaman saya, kita memang tak akan dapat maklumat se-detail yang tuan perlukan sperti statistik apa yang orang minat ataupun apa trend terkini kerana market terlalu luas, objektif kita ialah mencari demand. Demand yang belum banyak dipenuhi oleh supply. Kita tak mahu masuk jual barang trending, end up orang buang harga ataupun trend yang hangat-hangat pada awalnya sahaja. Kalau kita plan nak buat duit dengan jual barangan trending, bagi saya lebih baik kita sendiri yang memulakan trend tersbut (trendsetter).

Jumlah website, jumlah search ataupun jumlah bid di website seperti lelong menunjukkan indikasi ada demand terhadap sesuatu barang tersebut. KIta belum masuk bab harga lagi kerana panjang juga tu nk hurai.

Kajian keyword sebagai contoh,gunakan kwfinder version percuma (boleh google), tuan tulis keyword "cod lampin bayi murah". Ini ialah sejenis keyword atau kata kunci membeli. Maksud kata kunci membeli ini ialah orang yang search keyword nie, memang 80% dia dah nak beli dah lampin bayi ini.

Ada juga keyword yang nak survey-survey, contohnya "celcom vs digi". ok dah jauh sikit masuk bab keyword.

Jadi berbalik kepada soalan tuan, daripada keyword yang kita search di google /kwfinder tersebut, kita boleh lihat berapa banyak orang search keyword tersebut dalam masa sebulan. Dan berapa banyak pesaing (which is peniaga) yang bid untuk keyword tersebut. Dari situ kita kene kaji dan buat kesimpulan adakah produk ini senang untuk dijual ataupun tidak.

Contoh metrik yang kita boleh guna dalam kajian kita ialah, supply vs demand. Tuan lihat, berapa banyak orang search dekat internet bagi sesuatu keyword tersebut, dan berapa banyak pula website yang menawarkan penyelesaian kepada mereka yang seacrh keyord tersebut.

Harap dapat membantu tuan :)cgrock
 
Sponsored Post
Top
Log in Register