Teknik Tanpa Indi Dan Naked

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.08455
USD / JPY
107.914
GBP / USD
1.2378
USD / CHF
0.97389
USD / CAD
1.41708
EUR / JPY
117.038
AUD / USD
0.60699

CG Sponsors




reyz

Fun Poster
Joined
Jul 13, 2010
Messages
116
Reaction score
26
Points
20
Salam Masta-masta,

Aku ni newbie yg nak kongsi teknik yang aku namakan teknik Ombak (bukan Ong-Bak). Tak tau la kalo ada orang dh guna teknik ni ka belum. Teknik ni tanpa menggunakan apa2 indi dan tools. Cuma guna asas price action sahaja. Berdasarkan pemerhatian dan pengalaman (Dah bayak kali MC) aku memang price bar bergerak secara zig-zag. Sebab tu kalo Bullish akan wujud Higher High dan Higher Low dan sebaliknya kalo Bearish akan wujud Lower High dan Lower Low. Dan zig-zag ni wujud disebabkan ada pullback/reversal (Market Noise). Biasanya reversal diantara 25%-75% dari pergerakan main trend dan naik/turun semula melebihi main trend. Kalo reversal 100% dia xkan jadi trend, sebab 2 market jadi Sideway. Dan yang paling penting kalo reversal melebihi main trend, maka itu petanda market akan berubah arah. Kalo jadi mcm ni sama ada market akan terus tukar arah atau mungkin akan jadi sideway. Dalam kata lain dalam market yang Bullish akan ada beberapa siri HH dan HL. Bawah ni teknik yang aku nak kongsi:

Bahan-Bahannya:
1) Mata untuk kenalpasti HH,HL,LH dan LL
2) Chart bogel sesedap pandangan
3) Tangan dan jari untuk execute trade :)

Cara-caranya:
1) Kenalpasti trend semasa dengan zoom out chart. Nak confirmation boleh check guna timeframe yg lebih besar.
2) Kalo dh confirm trend semasa tunggu sehingga ada reversal.
3) Pasang buy/sell limit pada 30%-50% dari panjang main trend. (bergantung pada keadaan)
4) Tunggu sehingga order yang kita pasang dh trigger
5) Pasang SL pada permulaan main trend iaitu di previous HL untuk Bullish dan previous Lower High untuk Bearish (Yang ni jangan miss sebab kalo ada news, SL ni la yang akan selamatkan akaun kita. hihi)

p/s: Sapa yang xpasang SL kat pair CHF Januari 15 haritu tau la apa rasanya. Hiiihihii :D

SS Attached




 
Last edited:
Sponsored Post

saiyan87

Fun Poster
Joined
May 4, 2008
Messages
676
Reaction score
1
Points
15
tt tunjuk skali ngan graf bleh.. hehe..
wave ni mmg lemah skit..
nmpk wave.. tp ke laut juga di telan ombak..
haha..
 

abu85

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 31, 2008
Messages
30,147
Reaction score
452
Points
131
TT letak screen short baru senang kami nak belajar
 

reyz

Fun Poster
Joined
Jul 13, 2010
Messages
116
Reaction score
26
Points
20
Sorry masta-masta. Sy sibuk sikit skrg. Nt sy bagi SS. Tapi, saya x expert pun sbb sy pun masih belajar lg. Sy bukan mngajar tp nak belajar sama2 ngan masta2. Hihi
 

reyz

Fun Poster
Joined
Jul 13, 2010
Messages
116
Reaction score
26
Points
20
Mcm mana nak attach SS ni? Hihi
 
Sponsored Post
Top
Log in Register