BTC USD 61,488.9 Gold USD 1,792.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Teknik CounterMeasure/ tukar SL menjadi PO

Squall_pka1

Fun Poster
Joined
Nov 1, 2007
Messages
439
Reaction score
7
Points
15
Salam semua trader...

Teknik ni saya ambil dari http://forex-strategies-revealed.com/develop/grid-martingale-hedging dan hanya ubah susunan lotnya sahaja.

Teknik ini bukan teknik untuk masuk order ke apa. Tapi lebih kepada cara untuk mengelakkan loss.

Diingatkan yang teknik ini ada unsur martingale, hedging dan grid. So, saya tak kisah kalau ada orang mahu memberi komen negatif. Apa yang saya harapkan kita sama2 trader ada perbincangan yang sihat disini.:)cgrock

41194797.jpg


Ok, saya mula.
1) Masuk trade seperti yang biasa kita lakukan. Ikut cara masing2. Contohnya kita masuk Sell dengan lot 1
2) Kemudian, kita buat PO Buy stop di atas Sell. Jaraknya lebih kurang 50pip dari Sell. (kiraan jarak 50 pips ini akan dibincangkan kemudian.) dengan lot 3.
3) Katakan market tiba2 bullish, dan PO Buy stop lot 3 tadi terkena. Kita buat PO Sell Stop pada tempat yang sama dengan Sell mula2 tadi. Lot tukar menjadi 6.
4) Ulang langkat 2 - 3 sekiranya PO Sell stop tadi mengena dengan susunan lot seperti di bawah.

Matematiknya...
Susunan lot : 1,3,6,12,24...

Sell stop
PO : Price-50+Spread
TP : Sell Stop+50
SL : Sell Stop-100

Buy Stop
PO : Price+50-Spread
TP : Buy Stop+50
SL : Buy Stop-100

Bila terkena TP/SL (mana2 pun tak kisah sebab ia akan tutup serentak). Kita akan untung 50 pip. Maka, dari menggunakan SL, kita lebih untung dengan menggunakan teknik ini kerana mana2 market pergi, kita still untung.

Contoh.
Kita buat sell kat GU
Sell : 1.5786 ;SL : 1.5886 ;TP : 1.5736
PO Buy Stop : 1.5833 ;SL : 1.5733 ;TP : 1.5883

Nasib tak baik, terkena PO Buy:mad:
kita buat PO Sell
PO: 1.5786; SL:1.5886; TP:1.5736 (sama seperti di Sell mula2 tadi)

Terkena TP Buy serentak dengan SL Sell tadi.

So kiraannya,:-?
Lot x pip
Buy : 1 x 50 = 50
Sell: 3 x -100 = -300
Buy : 6 x 50 = 300
Jumlah +50pips

Keburukkan teknik ni hanya satu. MMnya... Setakat ni baru 2 minggu saya test live teknik ni. Berbekalkan equity dalam 2000pips , ia hanya mampu bertahan pada trade yang ke 5.#:-S

Pada trade ke 6, trade takkan masuk. Dan bermaksud, kita sedang dekat dengan margin call. Pip yang hilang jika trade ke 5 gagal adalah 2350pip.:((

Walaubagaimanapun, bila saya kaji trade saya yang loss lepas sebelum menggunakan teknik ini, semuanya mampu profit. Paling teruk pun kena pada trade ke 5. Tak pernah lagi trade ke 6.

Tapi forex kan? siapa tau. Saya salah sorang naked trader. Beli pada Support dan jual pada Resistance.

Heh, panjang sangat pula celotehnya.Teknik ni masih peringkat development lagi.So, Ada apa2 soalan, komen, kutukkan n sewaktu dengannya... Silakan...

UPDATE click sini...
 
Last edited:
Sponsored Post

sawamura

Legendary Member
Joined
Mar 24, 2010
Messages
12,479
Reaction score
925
Points
161
kalo sideway 100pips macam amoi jepang EJ slalu buat alamatnya bukak post x berenti ler..

sekali tiup selesai... :D:D:D
 

gundurowo

Super Active Member
Paid Membership
Joined
Dec 27, 2007
Messages
8,437
Reaction score
269
Points
91
aku ada EA tuk teknik ni...tapi, sbnrnya teknik sesuai tuk guna kat akaun yg takde spread...contoh akan eurica kat insta..:D
 

Squall_pka1

Fun Poster
Joined
Nov 1, 2007
Messages
439
Reaction score
7
Points
15
Yup... betul pun... huhu... tapi tak nafi kata sawamura... kalau sideway memang goal la... haha...

still, sebenarnya teknik ni lebih baik digabungkan dengan teknik trade yang betul... bukan main baling duit syiling je...

Oh.. ni lagi satu...
Trade Pip loss
1 -50
2 -250
3 -550
4 -1150
5 -2349
6 -4549
7 -8248

contoh, kalau market sideway masa guna teknik ni. N equity terkandas kat trade ke 5, then loss 2349 pips. Ayo...
 
Last edited:

haudli

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Jul 15, 2009
Messages
47,314
Reaction score
442
Points
136
aku ada EA tuk teknik ni...tapi, sbnrnya teknik sesuai tuk guna kat akaun yg takde spread...contoh akan eurica kat insta..:D

kasi share bro..bg setting cun sekali...
 

sawamura

Legendary Member
Joined
Mar 24, 2010
Messages
12,479
Reaction score
925
Points
161
Yup... betul pun... huhu... tapi tak nafi kata sawamura... kalau sideway memang goal la... haha...

still, sebenarnya teknik ni lebih baik digabungkan dengan teknik trade yang betul... bukan main baling duit syiling je...

Oh.. ni lagi satu...
Trade Pip loss
1 -50
2 -250
3 -1150
4 -2350
5 -4549
6 -8248
7 -14047

contoh, kalau market sideway masa guna teknik ni. N equity terkandas kat trade ke 5, then loss 4549 pips. Ayo...

aiyakkk... :-t:-t:-t:-t

tapi x salah torai kt demo dulu.. tgk tang mana boleh develop or enhance..

keep it up TT.. :D:D
 

Squall_pka1

Fun Poster
Joined
Nov 1, 2007
Messages
439
Reaction score
7
Points
15
aiyakkk... :-t:-t:-t:-t

tapi x salah torai kt demo dulu.. tgk tang mana boleh develop or enhance..

keep it up TT.. :D:D

Thanks bro... haha... memang risk tinggi, still kalau trade kat pair yang tak sideway tidak ada masalah saya fikir...

Heh, fikir seorang memang pening. Tu sebab tepek kat sini, kongsi dengan semua... mana tau ada idea lebih bernas untuk memantapkan lagi teknik ni...
 

sawamura

Legendary Member
Joined
Mar 24, 2010
Messages
12,479
Reaction score
925
Points
161
Contoh.
Kita buat sell kat GU
Sell : 1.5786 ;SL : 1.5886 ;TP : 1.5736
PO Buy Stop : 1.5833 ;SL : 1.5733 ;TP : 1.5883

Nasib tak baik, terkena PO Buy:mad:
kita buat PO Sell
PO: 1.5786; SL:1.5886; TP:1.5736 (sama seperti di Buy mula2 tadi)

Terkena TP Buy serentak dengan SL Sell tadi.

ok, teman nk tanya nih dulu

kenapa PO BUY kt 1.5833 @ -47pips.. sebab spread ker :-?
so contoh nih utk spread 3pips laa ehh..

then TP ngan SL x sama pon sebab spread gak ker..
 

sawamura

Legendary Member
Joined
Mar 24, 2010
Messages
12,479
Reaction score
925
Points
161
Thanks bro... haha... memang risk tinggi, still kalau trade kat pair yang tak sideway tidak ada masalah saya fikir...

Heh, fikir seorang memang pening. Tu sebab tepek kat sini, kongsi dengan semua... mana tau ada idea lebih bernas untuk memantapkan lagi teknik ni...

rasanya kalo sesaper nk try mungkin boleh try kt UJ ngan EU.. trending diorang cantik sket..

jgn try GU or EJ.. apatah lagi GJ atau GOLD :)):))

and by all means.. avoid news..

boleh dicantikkan lagi nih.. teman nampak logik teknik nih.. :)paid:)paid
 

Squall_pka1

Fun Poster
Joined
Nov 1, 2007
Messages
439
Reaction score
7
Points
15
ok, teman nk tanya nih dulu

kenapa PO BUY kt 1.5833 @ -47pips.. sebab spread ker :-?
so contoh nih utk spread 3pips laa ehh..

then TP ngan SL x sama pon sebab spread gak ker..

Yup... sebab spread... memang TP n SL tak sama... tapi bila price trigger... TP n SL akan tutup serentak... macam gundurowo kata... teknik ni sesuai jika tiada spread...

TP n SL penting untuk tutup serentak. Sebab dalam 12 trade, ada 2 trade yang TP n SL dia tak tutup serentak. Bahaya....
 
Sponsored Post

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.16441
USD / JPY
113.475
GBP / USD
1.37580
USD / CHF
0.91612
USD / CAD
1.23715
EUR / JPY
132.131
AUD / USD
0.74650

CG Sponsors




Top
Log in Register