Taktau menten kancil...tolon2!

CG Sponsors




Anas Asarani

Fun Poster
Joined
Aug 9, 2009
Messages
939
Reaction score
1
Points
15
Salam,

Aku baru dapat satu kete kancil ni...tp dh lama la

Plat pun lama dah..BFF ***

Sekarang ni aku xde idea cmne nk menten kete kancil tu..first timer la kate kan.

1- timing belt tu ape? Bila nak ganti?
2- Minyak hitam tu nk ganti/tambah cmne? N bile?
3- Angin tayar nak bape tinggi tekanan die? Rim normal
4- Lain2?


Terima kasih..
 
Last edited:
Sponsored Post

mustopa_a

Legendary Member
Joined
Apr 9, 2008
Messages
12,098
Reaction score
73
Points
120
haiya .. timing belt ka .. itu .. kena pegi keta punya pomen .. tanya itu pomen .. dia buka itu tutup enjin.. dia akan tau la.. itu timing belt sudah kena tukar ke belum .. :D
 

KLVIPER

Legendary Member
Joined
Mar 31, 2008
Messages
16,554
Reaction score
478
Points
131
Cuba google dulu. Contoh kancil forum, dsihatsu Mira forum ke
 

pijoe

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Jun 11, 2008
Messages
13,304
Reaction score
1,226
Points
221
Salam,

Aku baru dapat satu kete kancil ni...tp dh lama la

Plat pun lama dah..BFF ***

Sekarang ni aku xde idea cmne nk menten kete kancil tu..first timer la kate kan.

1- timing belt tu ape? Bila nak ganti?
2- Minyak hitam tu nk ganti/tambah cmne? N bile?
3- Angin tayar nak bape tinggi tekanan die? Rim normal
4- Lain2?


Terima kasih..
1. tengok timing belt apa yang ko guna...ada yang 100 ribu k... tapi selalunya 2/3 tahun atau dalam 70k km dah kena tukar....kalau duduk kawasan bandar yang selalu jam lagi cepat kena tukar....selalunya pi pomen tengok dia akan bagi tau kena tukar atau tak.

2. kalau tak tau wat sendiri pi hantar kedai...tiap tiap minimum 3k atau 5k km ( bergantung minyak apa ko guna) kena pi service tukar minyak hitam.

3. angin tayar maksimum 300 ....tapi ko jgn letak 300... letak dalam 220-250....

4. lain lain tu apa???
 

Sue

Active+ Member
Joined
Dec 10, 2007
Messages
2,810
Reaction score
13
Points
25
Salam,

Aku baru dapat satu kete kancil ni...tp dh lama la

Plat pun lama dah..BFF ***

Sekarang ni aku xde idea cmne nk menten kete kancil tu..first timer la kate kan.

1- timing belt tu ape? Bila nak ganti?
2- Minyak hitam tu nk ganti/tambah cmne? N bile?
3- Angin tayar nak bape tinggi tekanan die? Rim normal
4- Lain2?


Terima kasih..
1. Timing belt kena tukar ikut berapa banyak kilometer guna kereta biasanya dalam 65-70,000km kena tukar,

2. Minyak hitam (engine oil) kalau Kancil guna yang regular dah ok maknanya tiap 5,000km tukar dengan minyak yang baru dengan oil filter sekali tengok juga 'air filter' biasanya bila hantar kete servis minta check juga air filternya.

3. Spark Plug boleh kesan bila masuk gear macam'jerk' tukarlah plug tu.

4. Angin tyre untuk Kancil memadai 20 ( kalau nak tau lebih tepat tengok dekat tepi pintu ada dinyatakan 'pressure' yang betul.

5. Kalau kete Auto tukarlah 'gear oil' setiap 40,000km.

Sekadar membantu jika kurang pasti bincang ngan mekanik.....:)cgrock
 

Anas Asarani

Fun Poster
Joined
Aug 9, 2009
Messages
939
Reaction score
1
Points
15
aku letak angin tu 250. Pam sampai pam tu bunyik ke?

Pastu aku pegi foreman kete td..die kate klac aku keras...patutnya lembut. Kena tukar plat karbon tah ape. Aku pn tak tau sgt. die kate kos sume bwh rm500. Betul ke?

tolon2
 

acan

Banned
Joined
May 31, 2009
Messages
19,661
Reaction score
15
Points
120
Salam,

Aku baru dapat satu kete kancil ni...tp dh lama la

Plat pun lama dah..BFF ***

Sekarang ni aku xde idea cmne nk menten kete kancil tu..first timer la kate kan.

1- timing belt tu ape? Bila nak ganti?
2- Minyak hitam tu nk ganti/tambah cmne? N bile?
3- Angin tayar nak bape tinggi tekanan die? Rim normal
4- Lain2?


Terima kasih..
1] timing bet klu gnti kat perodua, 90k KM skli tuka..
2] myk itam 5k KM skali gnti, bwak g pomen jer..sinang..
3] angin tyr 220-250 tu ah, ko set r kat pam tur..
4] lain2, anta kdi tyr, wat alignment sama balancing..murah jer mnde ni..

klu nk snang, ko g anta mentenen kat produa ajer..
 

acan

Banned
Joined
May 31, 2009
Messages
19,661
Reaction score
15
Points
120
aku letak angin tu 250. Pam sampai pam tu bunyik ke?

Pastu aku pegi foreman kete td..die kate klac aku keras...patutnya lembut. Kena tukar plat karbon tah ape. Aku pn tak tau sgt. die kate kos sume bwh rm500. Betul ke?

tolon2

ko tgk la kat pam tu, set kat 250..

pam smpi dye kuar bunyik ah..tu mknenyer da smpi tekanan yg dimahukan..

yg klac tu aku tak tau aper sbb..

kncil ni pki cabel ke pki sap eh..lupe da..

kot ownr lame pki klac racing, mmg keras gak jdnyer..
 

LORDZ666

Active+ Member
Joined
Apr 26, 2007
Messages
3,672
Reaction score
5
Points
25
aku letak angin tu 250. Pam sampai pam tu bunyik ke?

Pastu aku pegi foreman kete td..die kate klac aku keras...patutnya lembut. Kena tukar plat karbon tah ape. Aku pn tak tau sgt. die kate kos sume bwh rm500. Betul ke?

tolon2
yer betul!kos bawah 500.coz kancil kena turun engine klu nk tukar clutch.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register