BTC USD 60,796.0 Gold USD 4,328.60
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Suriani akhirnya disambar datuk..

aku igt kan lisa suriani jgk td :p
terkeno den..
 
dah jodoh dia nak buat camne daripada tak kahwin jadi isu pulak...
 
BAGAIMANA ANDA TAHU ANDA SEDANG MEGUMPAT?



1)Menyebut sesuatu yang tidak disukai oleh individu tersebut dibelakangnya.

2)Menyebut tentang keaiban @ kekurangan seseorang samaada tentang FIZIKAL , KETURUNAN, PERANGAI, PERTUTURAN, UGAMA, KEHIDUPAN dan termasuk juga PAKAIAN,TEMPAT TINGGAL & KENDERAANNYA.

Imam al-Ghazali ada menyatakan enam perkara mendorong seseorang itu mengumpat:
# Suka mendengar dan mengikuti perbualan orang yang menyerang peribadi dan kehormatan seseorang.
# Mahu bersaing dan menonjolkan diri dengan menganggap orang lain ***** dan rendah.
# Disebabkan dengki, dia iri hati dengan orang lain yang lebih beruntung dan berjaya, seperti dinaikkan gaji dan pangkat.
# Bergurau dan suka berlawak untuk mencela, mengatakan kelemahan serta kecacatan hingga mengaibkan orang lain.
# Sikap suka mengejek dan mencela disebabkan rasa bongkak serta sombong kerana memandang rendah orang lain.


Amaran (1) Nabi kepada pengumpat:

“Jangan berhasad dengki, jangan mencela sesama kamu, jangan saling mencari kesalahan antara kamu, jangan saling memaling, jangan mengumpat sesama kamu dan jadilah kamu hamba Allah yang bersaudara..(Muttafaqun A’laih)

Amaran (2)

Barra’ menceritakan suatu hari Nabi SAW telah berkhutbah kepada kami sehingga kedengaran jeritan (ketakutan) perempuan2 didalam rumah mereka Nabi SAW bersabda: “wahai sesiapa yang beriman dengan lidahnya dan tidak pada hatinya, janganlah kamu mengumpat keji sesama muslim dan janganlah kamu mencari-cari keaiban mereka dan barangsiapa yang mencari keaiban saudaranya maka Allah akan mencari keaibannya, dan barangsiapa yang Allah cari keaibannya nescaya Allah akan bukakan keaibannya walaupun yang tersembunyi didalam rumah..” (Riwayat Abu Daud)

AMARAN (3)

Daripada Jabir RA katanya suatu hari kami berjalan dengan Nabi SAW dan kami melalui 2 kubur sahabat maka bersabda Nabi SAW : “kedua-dua mereka sedang diazab oleh Allah, salah seorangnya diazab kerana suka mengumpat dan seorang lagi diazab kerana tidak ISTIBRA’ ketika membuang air kecil..”
(Sahih Bukhari & Muslim)[/COLOR]
 
haha.. matian ingatkan lisa suriani td.. perghh.. best ah jadi datuk, leh sambar sana sini, so kita org biasa ni melepas la.. hahahaha
 
Back
Top
Log in Register