SSRFV3 Journal

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.16838
USD / JPY
104.468
GBP / USD
1.29325
USD / CHF
0.91469
USD / CAD
1.33021
EUR / JPY
122.059
AUD / USD
0.70486

CG Sponsors




amirazmi

Active Member
Joined
Dec 17, 2009
Messages
2,196
Reaction score
137
Points
33
Salam semua..buat pertama kali saya akan memulakan journal saya setelah setahun dalam dunia forex(masih newbie lagi)Tujuan membuka jurnal ni untuk berkongsi dan memantapkan lagi ilmu saya yang cetek ni:">...lagi pun dok rumah sorang2 24 jam boring:pSaya akan membuka 2 thread journal dan journal ini saya khaskan untuk teknik ssrfv3(credit to masta dfibofx dalam thread beliau Penggunaan Fibonacci Tools dalam mencari Strong Level)manakala thread satu lagi saya khaskan untuk teknik yang saya belajar dari masta Scalperzmania melalui Scalperzmania Scalping Technique(credit to masta Scalperzmania) Andai ada kesilapan sila beri tunjuk ajar ya masta2


Untuk teknik ssrfv3 tumpuan saya pada pair gbp/jpy,gbp/usd,eur/usd,eur/jpy,usd/jpy,usd/chf

Pengalaman = Mula2 kenal forex pada tahun 2008..masa tu dari laman web kuasaforex..pastu mulala beli ebook,download..mcm2 lagi la..banyak research saya buat..pelbagai laman web saya masuk...bulan 6 2009 sorang kawan saya yang boleh dikatakan berjaya menjadi fulltime trader mengajar saya teknik yang beliau gunakan...bermula dengan live trading di akaun mini fxcm (sampai sekarang masih ada) mula2 depo 100usd dalam masa 2 minggu +-2k usd:D..fuh dalam hati taklama lagi jutawan ni hehe..tapi hari tak selalunya cerah...bila dah banyak balance mulala entry dengan lot besar tak ingat..mm tak jaga...mc...depo..mc..depo lagi boleh dikatakan kerugian sampai tahap 5 angka juga huhu:((...tapi jangan putus asa...n now 2010 boleh dikatakan forex ni satu kerjaya...banyak lagi ilmu yang saya perlu pelajari..banyak lagi istilah2 atau perkataan2 dalam dunia forex ni saya tak tahu jadi kalau ada sapa2 tanya saya istilah2/teknik2/indikator dll saya memang tak tau sangat:-?:p..tak apa kita sama2 belajar dalam CG ni...sekarang saya hanya ikut rule sahaja dari teknik2 yang saya pelajari dari masta2 sekalian..minta halal mohon keberkatan ilmu ni dunia akhirat..amin:)cgrock:)paid

Trading style = ssrfv3/twinssrfv3(dengan hanya penggunaan fibo dan stoch)TF15
Target pip= 5-20 pip sahaja setiap kali entry...kalau dapat lebih, syukur rezeki...sebab saya lebih kepada target usd dalam sehari
..dalam sehari boleh kira berapa banyak kali saya entry sebab kerja saya dok depan komputer jer seharian:D

My trading system...auto fibo ssrfv3(credit to masta2 ssrfv)+stoch 14,3,3/5,3,3+ meter oasis(credit to thread 1000pips seminggu)
[/IMG]

Ni setup manual fibo ssrfv3...sekarang dah pakai auto
Perkara utama adalah Setting Fibo dahulu pada MT4

0 = Low(%$)
0.236 = S1(%$)
0.786 = R1(%$)
0.382 = 38.2(%$)
0.5 = Buy / Sell(%$)
0.618 = 61.8(%$)
1 = High(%$)
1.382 = TP1(%$)
1.618 = TP2(%$)
-0.382 = TP1(%$)
-0.618 = TP2(%$)

[/IMG]

NI SETUP TWINSSRFV3

Untuk scalping di Tf15 tarik fibo pada tf daily sebelum dari atas candle ke bawah candle=entry di tf15

Langkah 1

[/IMG]

Langkah 2

[/IMG]


untuk setup mingguan tarik fibo pada candle weekly sebelum dari atas ke bawah candle
pindah ke tfh1..entry kat tfh1


Langkah 1

[/IMG]

Langkah 2

[/IMG]


NI SETUP SSRFV3

Untuk entry di tfH4 memerlukan gabungan fibo weekly dan daily = hasil lagi lumayan Insyallah...

Ok sebagai contoh kita nak trade minggu hadapan...jadi pada hari ini 30 jan 2010 kita tarik fibo pada weekly(candle last sekali) dari atas ke bawah...kemudian tandakan dengan garisan horizontal pada weekly pivot(saya guna warna kuning) fibo weekly ni jgn padam lagi

kemudian pergi kat TF daily....tarik fibo pada candle jumaat lepas 22 jan 2010 dari atas ke bawah..tandakan garisan horizontal pada daily pivot (saya guna warna magenta)

kemudian lihat garisan bertindih antara fibo daily dan weekly...buat satu garisan horizontal pada double line tersebut (saya guna warna hijau) hehe ikut sifu saya

ok dah buat horizontal line tadi..padam dua fibo yang kita tarik tadi..


Langkah 1

[/IMG]

Langkah 2

[/IMG]

Langkah 3

[/IMG]

Langkah 4




p/s= fibo ditarik dari atas ke bawah tanpa mengira candle tersebut BULL atau BEAR




 
Last edited:
Sponsored Post

amirazmi

Active Member
Joined
Dec 17, 2009
Messages
2,196
Reaction score
137
Points
33
Tq bro...mudah mudahan dimurahkan rezeki kepada masta2 yang banyak mengajar teknik2 forex nie
 

abu85

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 31, 2008
Messages
30,147
Reaction score
453
Points
131
klw ader bg signal skali huhuhu
 

amirazmi

Active Member
Joined
Dec 17, 2009
Messages
2,196
Reaction score
137
Points
33
Hehe nubie jer ni:"> insyallah ada masa saya akan update chart kat thread (link kat atas)rule untuk saya entry setiap hari... :)cgrock:)paid
 
Last edited:

abu85

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 31, 2008
Messages
30,147
Reaction score
453
Points
131
bro nak tanya tgk mcm klw stoc tu kat bawah bro sell naper ek..
 

amirazmi

Active Member
Joined
Dec 17, 2009
Messages
2,196
Reaction score
137
Points
33
Hehe follow the rule sudah..no risk no reward...mula2 kena setting nilai2 fibo tu dulu..kat laman web tu ada...tapi sekarang ni saya guna ssrfv3 auto jer yang develope oleh masta2 ssrfv....jadi tak perlu pening kepala nak tarik2 fibo setiap hari..tunggu masa entry jer bila cukup syarat:)cgrock
 
Last edited:

abu85

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 31, 2008
Messages
30,147
Reaction score
453
Points
131
Hehe follow the rule sudah..no risk no reward...mula2 kena setting nilai2 fibo tu dulu..kat laman web tu ada...tapi sekarang ni saya guna ssrfv3 auto jer yang develope oleh masta2 ssrfv....jadi tak perlu pening kepala nak tarik2 fibo setiap hari..tunggu masa entry jer bila cukup syarat:)cgrock
bleh bg tahu tak aper beza fibo tu dgn yang tersedia ader..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register