BTC USD 83,602.7 Gold USD 4,191.95
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Serangan Di Pearl Habour

azlann1981

Super Active Member
Messages
5,538
Joined
Apr 13, 2006
Messages
5,538
Reaction score
254
Points
91
Pada pagi 7 Disember 1941, pasukan kapal terbang dan kapal selam kerdil tentera laut Imperial Jepun di bawah pemerintahan Timbalan Laksamana Chuichi Nagumo, melancarkan serangan mengejut ke atas tentera laut Amerika Syarikat berpengkalan di Pearl Harbor, dan terhadap Kor Tentera Udara Darat "Army Air Corps" dan lapangan terbang Marin berhampiran di Oahu, Jajahan Hawai'i, sekarang ini dikenali sebagai Negeri Hawaii. Serangan ini telah dikenali sebagai Pengeboman Pearl Harbor dan Pertempuran Pearl Harbor tetapi, paling biasanya, Serangan ke atas Pearl Harbor atau secara ringkas Pearl Harbor.

pearl_harbor2.jpg

pearl_harbor3.jpg


Pada 26 November 1941 angkatan merangkumi enam kapal induk diperintah oleh Laksamana Madya Chuichi Nagumo. Jepun meninggalkan Teluk Hitokappu di Kepulauan Kuril dan menuju ke Pearl Harbor tanpa melakukan sebarang perhubungan melalui radio.

pearl_harbor5.jpg


Pada pagi 7 Disember 1941, kapal terbang angkatan tersebut mengebom kesemua pengkalan tentera Amerika Syarikat di kepulauan Hawai (terbesar merupakan pengkalan udara tentera darat Amerika Syarikat di pengkalan udara Tentera Udara Hickam), dan kebanyakan kapal yang berlabuh di pelabuhan Pearl, termasuk "Barisan Kapal Tempur". Hampir kesemua kapal terbang Amerika dimusnahkan di atas tanah; hanya beberapa pejuang berjaya berlepas dan bertempur. Dua belas kapal perang dan kapal lain ditenggelamkan atau rosak., 188 kapal terbang dimusnahkan, 155 telah rosak dan 2,403 Amerika kehilangan nyawa mereka. Kapal perang USS Arizona meletup dan tenggelam menyebabkan 1,100 orang kehilangan nyawa, hampir separuh daripada orang Amerika yang mati. Badan kapal kekal menjadi tugu peringatan kepada mereka yang terkorban pada hari itu, kebanyakan mereka kekal di dalam kapal tersebut.

pearl_harbor10.jpg

pearl_harbor12.jpg
 
Last edited:
Matlamat serangan pada Pearl Harbor adalah untuk melumpuhkan tentera laut Amerika Syarikat di Pasifik, walaupun untuk sementara. Laksamana Isoroku Yamamoto sendiri menyatakan bahawa serangan yang berjaya sekalipun hanya memberikan setahun dua kebebasan bertindak. Jepun telah terbabit dalam perperangan dengan China selama beberapa tahun (bermula pada tahun 1937) dan telah merampas Manchuria beberapa tahun sebelumnya.

pearl_harbor14.jpg

pearl_harbor15.jpg

pearl_harbor16.jpg

pearl_harbor17.jpg

pearl_harbor18.jpg

pearl_harbor19.jpg

pearl_harbor20.jpg

pearl_harbor21.jpg

pearl_harbor22.jpg

pearl_harbor23.jpg

pearl_harbor25.jpg

pearl_harbor26.jpg

pearl_harbor27.jpg

pearl_harbor28.jpg

pearl_harbor30.jpg

pearl_harbor31.jpg

pearl_harbor32.jpg

pearl_harbor33.jpg

pearl_harbor49.jpg

dalam jangka masa panjang serangan ke atas Pearl Harbor merupakan malapetaka strategik bagi Jepun. Malah Laksamana Yamamoto, yang mencetuskan idea menyerang Pearl Harbor, telah meramalkan bahawa sungguhpun dengan kejayaan menyerang Angkatan Amerika Syarikat tidak akan dan tidak mampu memenangi perperangan dengan Amerika Syarikat, kerana keupayaan pengeluaran Amerika terlalu besar. Salah satu matlamat Jepun adalah untuk memusnahkan tiga kapal induk Amerika Syarikat yang diletakkan di Pasifik, tetapi tiada ketika serangan berlaku — Enterprise dalam perjalanan pulang, Lexington telah berlayar keluar beberapa hari sebelumnya, dan Saratoga berada di San Diego selepas pengubah-suaian di Limbungan Tentera Laut Puget Sound. Merosakkan kebanyakan kapal perang Amerika Syarikat dari bertugas, dianggap secara meluas— oleh tentera laut dan pemerhati sejagat —sebagai kejayaan cemerlang bagi pihak Jepun

http://s814.photobucket.com/albums/zz64/ajaibbenar/Pearl Harbor/pearl_harbor50.jpg
http://s814.photobucket.com/albums/zz64/ajaibbenar/Pearl Harbor/pearl_harbor51.jpg
http://s814.photobucket.com/albums/zz64/ajaibbenar/Pearl Harbor/pearl_harbor53.jpg
http://s814.photobucket.com/albums/zz64/ajaibbenar/Pearl Harbor/pearl_harbor54.jpg
http://s814.photobucket.com/albums/zz64/ajaibbenar/Pearl Harbor/pearl_harbor55.jpg
 
Last edited:
"I fear all we have done is to awaken a sleeping giant."... dalam filem Tora! Tora!...
 
gud info tt...suke tngok aksi kejar2 kapal terbang dalam cita pearl harbor...
 
cantik gambo ni
 
pastu kena balik..nah...radiasi berketurunan...
 
majalan kreko dalam 2,3 siri lepas ada cerita pasal kamikaze.
 
Back
Top
Log in Register