BTC USD 68,763.4 Gold USD 2,358.30
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Selangor muncul Juara Anti Rasuah?!

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
38,793
Joined
Apr 15, 2012
Messages
38,793
Reaction score
3,671
Points
266
Awards
1
MB-ucapan-960x640.jpg

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Amirudin Shari menyampaikan ucapan sembah taat setia kepada DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah di Balairung Seri, Istana Alam Shah, Klang sempena Hari Keputeraan baginda ke 74. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
SELANGOR

by Norhayati UmorDisember 11, 2019 11:22 am

KLANG, 11 DIS: Kesungguhan Kerajaan Negeri dalam mengutamakan ciri-ciri tadbir urus yang baik serta menghayati budaya integriti terbukti berhasil apabila muncul sebagai Juara Anti Rasuah yang diiktiraf Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Amirudin Shari berkata, kejayaan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri itu digapai pada 9 Disember baru-baru ini.
“Selangor juga telah mendapat pengiktirafan Jabatan Perkhidmatan Awam dengan menerima anugerah Amalan Terbaik Pengurusan Nilai Perkhidmatan Awam,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam Ucapan Sembah Taat Setia Dato’ Menteri Besar Sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan ke-74 DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah di Istana Alam Shah, di sini, hari ini.

Amirudin berkata, Belanjawan Selangor 2020 turut akan dibangunkan berdasarkan lima strategi iaitu Menjana Pertumbuhan dan Pemberdayaan Ekonomi Negeri, Merencana Agenda Pendidikan Unggul, Mewujudkan Selangor yang Selamat, Sihat dan Sejahtera, Menjamin Kelestarian Alam Sekitar dan Menjuarai Kemampanan Sosial.
Katanya, Kerajaan Negeri melalui jabatan dan agensi negeri serta agensi persekutuan di Selangor memerlukan kombinasi gerak kerja yang berkesan selain bersifat akomodatif kepada persekitaran pasaran juga peniagaan.

“Justeru pada tahun 2020, selaras dengan agenda ini, Kerajaan Negeri memperkenalkan Dasar Kelulusan 100 Hari melibatkan proses memperoleh kebenaran merancang dan urusan pembangunan tanah.

“Tempoh masa ini akan ditetapkan sebagai tempoh masa maksimum bagi urusan-urusan berkaitan sehingga mencapai tahap kelulusan penuh.
“Bagaimanapun pemudahcaraan proses ini, masih kekal dalam kerangka perundangan yang sedia ada tanpa Kerajaan Negeri berkompromi dengan prosedur dan tatacara yang kekal berkuatkuasa,” katanya.

Selain itu, beliau berkata, Selangor turut bertuah kerana dipilih oleh syarikat The Ocean Cleanup dari Belanda untuk membersihkan dan memberi nafas baharu kepada Sungai Klang yang menjadi jantung hati negeri.

Katanya, ia direalisasikan atas keperihatinan baginda terhadap isu alam sekitar menjadi inspirasi Kerajaan Negeri dan rakyat Selangor.
“Mesin Interceptor 002 kini menelusuri Sungai Klang dan menjadi bahagian penting sungai yang ikonik itu.

“Negeri Selangor sekali lagi mencatat sejarah sebagai yang pertama di rantau ini untuk memiliki teknologi sebegini dan bakal menjadi ‘game changer’ kepada inisiatif kelestarian alam serantau,” katanya.

Turut dilaksanakan pemasangan solar di bangunan-bangunan Kerajaan, mewujudkan 16 “Friends of River” di sekitar Lembangan Sungai Selangor, Sungai Langat dan Sungai Klang.
“Menjunjung kasih titah DYMM Tuanku yang prihatin akan kepentingan Orang Asal dan peruntukan JAKOA yang semakin menurun, pentadbiran ini menubuhkan Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Orang Asal dengan peruntukan permulaan sebanyak RM500,000 serta manfaat biasiswa Sagong Tasi yang diperluas kepada pelajar sekolah menengah,” katanya.

SUMBER - https://selangorkini.my/2019/12/selangor-muncul-juara-anti-rasuah/
 
Back
Top
Log in Register