screen laptop blank...help plz..

CG Sponsors




rarely_rich

Fun Poster
Joined
Aug 6, 2010
Messages
151
Reaction score
0
Points
10
salam 1 malaysia...
mintak tolong pada siapa yg tau or ada pengalaman...
ceritanya mcm nie..laptop aku jatuh dari katil..pastu aku try on screen dia blank..lepas berulang kali on off on..nampak la screen tu tapi dlm keadaan takda back light..lain2 semua function..agak2 apa problemnya..bleh ker kalau aku pandai2 repair sendiri..huhu.?kalau antar kedai berapa agaknya kos?help me plz..tq

model laptop: compaq CQ40
 
Last edited:
Sponsored Post

AjuL

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Jul 2, 2009
Messages
9,046
Reaction score
173
Points
73
check backlight connector dulu..takot tertanggal ke apa...maybe skrin rosak la kot..
 

petro

Fun Poster
Joined
Mar 13, 2008
Messages
546
Reaction score
29
Points
20
kemungkinan besar inverter lcd dah rosak.tapi kalau dah test dengan inverter lain,masih sama problem...LCD rosak.
 

digimortal

Active Member
Joined
Dec 19, 2009
Messages
2,333
Reaction score
21
Points
25
compaq barand ker bro.. aiseh..

cuba ko on jer laptop tu dan biorkan dalam
tempoh 3 jam.. kot x keluar jugak termasuk la
screen tu xde cahaya (api x masuk) ko bukak bateri

tekan button 'on' dan hold selama 60seken..
lepas tu pasang balik bateri.. on balik laptop tengok camne..

kot screen xde kuar light, plug kat monitor lain..

kot sama jugak memang lcd tu dah ada prob.. ini aku dapat
dari servis centre HP Ipoh kat bercham..

dan kos untuk repair(tukar baru) lcd kat servis centre jer dah makan RM800++

nota : tobat x beli lagi dah laptop brand Compaq dan Hewlett Packet, dorang kondem Acer tapi dorang pun teruk..
 

aztina

Active Member
Joined
Mar 8, 2010
Messages
1,930
Reaction score
1
Points
25
kalau tt dah buat mcm dekat atas tuh tetap jadi bende yg sama

kemungkinan besar LCD die dah prob..
then kene tukar baru..

bro digimortal ckap memg betull
tukar dekat centre memg mahal..
bende yg dia tukar tetap bende yg same mcm kedai lain punye spare part..

kalau bro ade area KULIM,Kdah bro ble contact aku mcm dekat siggy bawah k..
ble dalam dalm max price RM550 siap pasang..

Tq..
 

rarely_rich

Fun Poster
Joined
Aug 6, 2010
Messages
151
Reaction score
0
Points
10
huhu..tq all for respon..aku nak buka screw2 laptop tu pun aku x tau apa2 nama part dlm tu..yg general2 tau la..nanti aku cuba buat apa yg digimortal suggest tu n harap sgt berjaya la hendaknya..nyesal aku beli brand compaq,kalo tau bli cap ayam je..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register