Sapa boleh pasang Sub-Meter dekat bilik

CG Sponsors




Sponsored Post

pelitaminyak

Active Member
Joined
Aug 13, 2008
Messages
1,767
Reaction score
457
Points
51

bintara80

Active Member
Joined
Aug 11, 2010
Messages
2,448
Reaction score
21
Points
35
kontraktor letrik boleh buat benda ni.

simple je.

main meter TNB kat luar rumah tak perlu usik.

tambah meter lain je untuk setiap bilik.

1. meter ada jual di kedai letrik
2. pendawaian sedia ada kena ubah suai , kena ada DB untuk setiap bilik.

rumah kat area mana ?
kena denda TNB tak?
 

HakuLar

Active Member
Joined
Feb 5, 2011
Messages
1,124
Reaction score
33
Points
40
apa susah. pasang meter kt soket aircond je.. baru masuk ke aircond..
boleh ke mcmtu? sori aku bkn bidang elektrik. tp ikut logik mcmtu yg sng..
 

eusahawan

Active Member
Joined
Jan 3, 2007
Messages
1,249
Reaction score
94
Points
30
apa susah. pasang meter kt soket aircond je.. baru masuk ke aircond..
boleh ke mcmtu? sori aku bkn bidang elektrik. tp ikut logik mcmtu yg sng..
yang lain2 spt lampu / 13A soket outlet tu ?
nak kena kira juga ...:D
 

Actifast

Super Active Member
Joined
Sep 11, 2008
Messages
5,956
Reaction score
121
Points
73
3phase nim, agak mahal rasanya

single phase pakai ni boleh

 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,488
Reaction score
2,116
Points
151
ataupun....biasanya masalah nak kira elektrik utk rumah sewa ni adalah disebabkan aircon....

bilik ni guna aircon sikit...bilik tu banyak....bilik tu tak guna langsung..

so, aku terpikir, ada tak alat yang boleh ukur berapa watt dan berapa jam penggunaan utk AIRCON tu sahaja?
atau kalau lagi canggih, maybe terus kira harga....


dan alat tu sudah semestinya dah attach dengan aircon tu....

so, maybe kita boleh check data tu dengan sediakan meter yg ada di luar bilik tu??
atau maybe kalau lagi canggih, boleh send email...atau simpan dalam cloud server??


aku tertanya-tanya je...ada ke alat mcm ni??

meter utk aircon tu sahaja..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register