reset printer canon ip 1880

CG Sponsors




narutokun

Active+ Member
Joined
Jul 30, 2006
Messages
3,506
Reaction score
3
Points
25
salam..ada sape2 leh bantu x?
printer aku ni die blinking hijau..oren..hijau..oren..
aku dah try semua cara2 nk reset yg aku google..
sume xjalan..kalau ok pun lepas aku off then on balik..
die jadi balik..stress dah aku..

ada sape2 penah kene mcm ni?
ia berlaku selepas aku tuka ink yg kat luor tu..
adeh...
 
Sponsored Post

kawetoksedoh

Active+ Member
Joined
Sep 20, 2007
Messages
3,626
Reaction score
235
Points
33
bang. itu tanda sensor sudah rosak.

dekat belah kiri, ada satu piring plastik lutsinar, bulat... kat situ dia ada macam garis2...

biasanya, garis2 akan kotor sebab dakwat mercik ke situ. bila dah kotor sangat, sensor tak bole baca gais2 tu.

so rosak le printer tu.

ip1880.. ini le problemnya.

beli baru la beb. teman dah pakai dekat 5 bijik dah. sebab pakai tank kat luar.... ia melampaui kemampuan sensor printer tu sdiri. tapi inila printer inkjet yg paling best aku rasa.
 

haqi1611

Active+ Member
Joined
Nov 12, 2008
Messages
3,920
Reaction score
18
Points
25
bang. itu tanda sensor sudah rosak.

dekat belah kiri, ada satu piring plastik lutsinar, bulat... kat situ dia ada macam garis2...

biasanya, garis2 akan kotor sebab dakwat mercik ke situ. bila dah kotor sangat, sensor tak bole baca gais2 tu.

so rosak le printer tu.

ip1880.. ini le problemnya.

beli baru la beb. teman dah pakai dekat 5 bijik dah. sebab pakai tank kat luar.... ia melampaui kemampuan sensor printer tu sdiri. tapi inila printer inkjet yg paling best aku rasa.
btl2...
coz aku pon gna gak...!
 

mrlan09

Legendary Member
Joined
Nov 10, 2009
Messages
10,661
Reaction score
183
Points
923
salam..ada sape2 leh bantu x?
printer aku ni die blinking hijau..oren..hijau..oren..
aku dah try semua cara2 nk reset yg aku google..
sume xjalan..kalau ok pun lepas aku off then on balik..
die jadi balik..stress dah aku..

ada sape2 penah kene mcm ni?
ia berlaku selepas aku tuka ink yg kat luor tu..
adeh...
try this...
1. off kan suis kat plug/palang
2. tekan dan tahan butan power kat printer dan on suis kat
plug/palang
3. led nyala dan lepaskan butan power,
4. on semula butan power

cara ni dia relis sementara selagi kita tidak off suis kat plug/palang.

utk relis tetap kena pakai sofware...
 
Last edited:

narutokun

Active+ Member
Joined
Jul 30, 2006
Messages
3,506
Reaction score
3
Points
25
bile aku lap..die ok..tp xtau la kan bile die jalan nanti..
tadi die jalan stengah..then stop..tapi masa kat kedai
ok je..balik je rumah die buat hal..hampeh tol
 
Sponsored Post
Top
Log in Register