Problem with My Laptop

CG Sponsors




f1fanz_90

Banned
Joined
Dec 4, 2007
Messages
1,685
Reaction score
31
Points
30
Salam 2 all

Saya guna laptop Dell XPS 1530. Laptop ni kan pakai windows vista, dan windows vista x best sbb slow, so saya upgrade g windows 7

Dalam masa 2 minggu lepas upgrade, laptop ok je, laju sbb guna windows 7, so memang berpuas hati.

Tapi, ada satu malam 2, laptop tetiba kena serang virus. Bila restart komputer ada la file yg kna delete ( memang sakit hati )
Ingatkan ok je bila anti virus dah buang virus tu, tp laptop mula buat hal, dalam 30 minit ke 4 jam pakai, laptop pandai hang, tgh dgr lagu, tetiba lagu berenti. Senang cerita ni problem laptop saya:
1. Laptop hang tetiba, lagu yg tgh play pun pandai berenti kejap, then sambung play.
2. Kadang2 klu dah lama biar hang, kluar skrin biru.
3. Bila komputer dah restart, kdg2 ada check disk, byk sgt error

So saya gi reinstall windows 7 kt laptop saya, but the same problem still happen, any idea??
Rasa nk format laptop tp takut klu buat reformat jga, problem yg sama tetap berlaku~X(~X(~X(~X(

Kadang2 tgh baca nota, tetiba laptop freeze, buat gua panazz je
 
Sponsored Post

f1fanz_90

Banned
Joined
Dec 4, 2007
Messages
1,685
Reaction score
31
Points
30
Laptop xps yg lama klu upgrade g windows 7 ada conflict kew??
takut ada compatible issue, sbb tu kluar skrin biru ( mungkin la )
 

tryje

Fun Poster
Joined
Feb 20, 2006
Messages
147
Reaction score
1
Points
15
Format semula laptop tu .. then re-install semula windows 7 tu .. pas tu jgn lupa install antivirus.. rasanya dah hang dah terdelete fail penting windows 7 tu ...

[cdangan]
buatlah dual boot ngan ubuntu tak pun triple boot windows 7 / ubuntu / leopard .... best wooo
 

petro

Fun Poster
Joined
Mar 13, 2008
Messages
546
Reaction score
29
Points
20
xps yang lama ke ni?guna graphic chipset [email protected]?kalau nvidia,tu tanda2 mobo dah start nak rosak.tak lama lagi..boleh on,tak ada display.common problem dengan xps model ni.tak ada kena mengena dengan windows 7 compatibility issue.
 

private_eye217

Active+ Member
Joined
Aug 12, 2008
Messages
2,724
Reaction score
47
Points
30
try format baru..install semua file windows baru..klu still sama..cuba cek ram,berkemungkinan e2 yg mendatangkan screen biru n hang ..
 

kiman

Fun Poster
Joined
Dec 2, 2007
Messages
193
Reaction score
1
Points
15
maybe repair pun tak boleh solve,,,, kena format kot... tak pun downgrade aje ke XP :)paid:)paid:eek:
 

BroAct

Active Member
Joined
Feb 21, 2008
Messages
2,311
Reaction score
87
Points
45
cbe wat camni...
mase tgh format tu, partition yg nak gne untuk wat sistem partition tu DELETE. kdg2 klo stakat format, ade root file yg tinggal. pas delete, create partition baru...baru install.
lepas abs format, jgn bkk patition yg biasanya kte simpan data. kemungkinan ada virus dah infect. trs instal antivirus yg latest, scan semua partition yg ade. jgn stakat scan. sesetengah antivirus yg trs delete file yg infect. sesetengah tak. jd, nak selamat, klik kanan pada mana2 partition yg nak scan, g kat advance option, pastu click clean files.

Mudah2an membantu...
 

zalnet

Super Active Member
Joined
Feb 13, 2006
Messages
5,155
Reaction score
286
Points
81
window 7 tu ori ke pirate? Aku dengar kalo pirate mcm2 hal jd...screen birulah, hijaulah...x tau la...
 

ramos

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2009
Messages
7,023
Reaction score
230
Points
73
x kisah sebenarnye try wat cam BroAct ckp
 
Sponsored Post
Top
Log in Register